2014. június 30., hétfő

Miként legyünk könnyen, gyorsan népszerűtlenek?

Legegyszerűbb, ha elmondjuk, hogy minden vásárlás egy szavazás is egyben, (és) egyáltalán nem mindegy, kit vagy mit támogatunk a vásárlásunkkal. Ezt a gondolatot a Tudatos vásárló portálról kölcsönöztem. Általában semmi új dolgot nem találok ki, de összeolvasok egy halom cikket és ami megtetszik kölcsönveszem. A Tudatos vásárló egy figyelemre méltó portál, érdemes látogatni.

Ha népszerűtlenségi versenyen indulunk és eredményt szeretnénk, nem szabad csak úgy véletlenszerűen beszélni a témáról, ehhez a kiselőadáshoz érdemes megvárni a kellő pillanatot. Kell bizonyos számú hallgatóság és egy jó ok, hogy ne ugorhassanak meg.

Faarccal és a vasárnapi ebéd fölött tudassuk családunkkal, hogy milyen összefüggést látunk a vásárlások és a támogatások között. Finoman érdeklődjük, hogy a zöldségek helyi termelőtől származnak vagy a multi polcáról. Ha multiktól vásároltak, nyugodtan párhuzamot lehet vonni a vidék elszegényedése és az Angliában mosogatók egyre népesebb tábora között. Hozzuk ki belőlük a szociális érzékenységet, biztosan van kint egy-két rokon, abban egyetérthetnek, hogy ne küldjünk a nyakukra konkurenciát. A bátrabbak tovább léphetnek és ecsetelhetik mennyi vegyszermaradványt találtak import zöldségekben, de ez nem lesz egyszerű, horrorfilmeken edződött hallgatóság, sokat kibírnak.

Nem fogják ránk borítani az asztalt, nem azért etettek eddig, de kétségtelenül megkapjuk a remélt figyelmet. Hamar kiderül, hogy pofátlanságunk az apai vagy anyai felmenőkre emlékeztet-e inkább.

Ha helyi termelőtől vásároltak zöldséget, nyugtázzuk kedves mosollyal, majd gyorsan nézzünk szét az asztalon, mert, mint tudjuk, soha semmi nem hibátlan. A tortáról bármikor kiderülhet, hogy nem fair trade csokival/kakaóval készült, sőt, a család soha nem hallotta ezt a szót. Most végre hallják, jöhet minden a gyermekmunkától, a vegyszereken át a napjainkban zajló rabszolga-kereskedelemig. Minden nap valami újat tanulhatnak, ezentúl másképp néznek a tortára.

Ha diótorta van, akkor sem kell elkeseredni, a torta alapját képező tojások nagyszerű téma, a GMO-szóját tartalmazó tápoktól, a kegyetlen ketreces tartáson át bármi eszünkbe juthat, aranybánya. Ki tenné le a nagyesküt, hogy a szomszédasszony nem GMO-s táppal eteti a tyúkokat? Na ugye? Kételkedés a siker kulcsa.

Ha látjuk a megbicsakló bizalmat, érezhetjük a győzelem édes ízét. Élvezzük ki. Nem lesz sűrűn részünk benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése