2014. október 18., szombat

Vega? Vegán? Étrend vagy életmód?

Régi vágyam, hogy ezt a blogot többszólamúvá tegyem. Vendégbejegyzés következik, a szerzőt személyesen ismerem és egy ideje figyelemmel követem munkásságát. Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek és köszönöm, hogy publikálhatom. A szerző meggyőződéses vegán és harcos állatvédő, blogját a Vegan Spirit blog címen találjátok.

J. K. Valentine


Vega? Vegán? Mi van?

étrend, vagy életmód?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a vega és a vegán között. Ha valamelyik vega életmódot éled, biztos te is tapasztaltad már a döbbenetet, amikor megtudják, hogy nem eszel húst. A szem felakadása akkor szokott jönni, amikor elkezdem felsorolni, mennyi irányzata van a vegetáriánus-vegán életmódnak. Itt teljesen el szokták veszíteni a fonalat, és általában csak azt kérdezik: "Ok, akkor most te mit eszel, vagy mit nem eszel?"

Ezért szedtem össze az általam ismert irányzatokat a rájuk jellemző ételekkel.

Az első nagy csoport a vegetáriánus irányzatoké. A vegetáriánusokról mindenki úgy tudja, hogy nem esznek húst, és ennyi. Látni fogjuk, hogy ez nem teljesen így van. A vegetáriánus életmód általában a táplálkozási szokásokon nem nyúlik túlra, de lehetnek kivételek. Jól megfigyelhető, hogy a különböző irányzatok, gyakorlatilag az erőszakmentes élet szintjeiként különülnek el egymástól az egyre kevesebb ártás felé haladva.

Makrobiotikus: Ez sem számít igazából vegetáriánusnak, mert heti egy-két alkalommal engedélyezi a halfogyasztást, ezen kívül fogyasztanak mézet is, de tejterméket nem. Egy speciális étrend, ahol kb. az ételek felét nyersen fogyasztják, és a hagyományos konyhákhoz képest nem fűszereznek. Filozófiájuk szerint minden ételt vagy a Yin vagy a Yang energiához társítják, és ez alapján próbálják meg elérni az étkezésben a harmóniát. A kép és a szöveg egy megható videóra utal, amin egy kisfiú beszél az anyukájának arról a polipról, amit ételként adott neki a kedves mama.

Semi (szemi) vegetáriánus: Ez talán a legtöbb ellentmondást, félreértést szülő irányzat. Fehér húsokat, főleg halaféléket és csirkét is fogyasztanak. A szó hétköznapi értelmében nem számít vegetáriánusnak, mert eszik húst. Sokan nem is értik, ha ilyen személlyel találkoznak, hogy miért mondja magát vegetáriánusnak, miközben húst eszik. Helyesebbnek tartanék egy olyan megnevezért, ami nem utal a húsmentes étrendre. Én a fehérhús diéta elnevezést használnám. Általában Egészségügyi megfontolás áll ennek az életmódnak a hátterében.


Ovo-lakto vegetáriánus: Semmilyen húst nem fogyaszt, de eszik tejtermékeket, tojást és mézet is. Ez az egyik legynagyobb csoport a vegetáriánusok között. Általában nem marad senki tartósan ezen az irányvonalon, hanem vagy visszatér a húsevés felé, vagy továbblép a lakto vegetáriánus vonal irányába.


Lakto vegetáriánus: Sem húst, sem tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket és mézet igen, sőt! Nagy hangsúlyt kap ebben az vegetáriánus vonalban a tejtermékek használata. Előszeretettel használják a sajtokat, túrót és a tejfölt, de a joghurt, vaj, és más tejtermékek is rendszeres részét képezik az étkezésüknek. Talán ebbe a csoportba még többen tartoznak, mint az előzőbe. Ismert képviselői hazánkban a Krisna tudatú hívők.


Nyers vegetáriánus: Egy ismert terjesztője Bicsérdy Béla volt. Az 1900-as évek első felében terjesztette ezt a táplálkozási módot, igen nagy sikerrel (kb. 120.000 követővel rendelkezett, főleg Magyar nyelvterületeken). Nem tiltott a méz sem, de nagyrészt nyers gyümölcsöt fogyasztanak, és Bicsérdy szerint néha megengedhető egy kis nyers tejtermék, főtt rizs vagy jófajta kenyér. Általában a nyers vegetáriánus a főtt rizst és a kenyeret is kerüli.


Teljes vegetáriánus vagy növényevő: Sokan keverik a vegán életmóddal, hiszen nem fogyaszt sem húst, sem tejterméket, tojást, sem pedig mézet. A teljes vegetáriánus étrendjében azonos ugyan a vegán étrenddel, de életmódjában teljesen eltér a kettő. Míg a vegán semmilyen állati terméket nem használ, addig a teljes vegetáriánus simán hordhat bőrből, prémből, gyapjúból, tollból készült dolgokat, vagy más, állatok kihasználásához kötődő termékeket. Álatálában aki ezt az étrendet követi, annak is az egészség a fő motivációja. 


Nyers növényevő: Étrendje nagyrészt megegyezik a nyersvegán étrenddel, vagyis nyers gyümölcsöt, zöldséget, zöld leveles növényeket és olajos magvakat fogyaszt, de a nyers növényevők gyakran fogyasztanak mézet is, amit a nyers vegánok nem. Az étkezésen túl, az életük többi területén, az állatvédelmi szempontok sem feltétlenül teljesülnek. Sokszor az ő motivációjuk is az egészség, vagy a szépség és fiatalság megőrzése. Ételeik sokszor sok zöldséget tartalmaznak, és viszonylag sok olajos magvat.


A második nagyobb csoport a vegánoké. Itt is több irányzat/szint van, de mindegyikre jellemző egy nagyon erős etikai és erkölcsi elköteleződés az álatok szabadsága és élethez való jogai mellett!

Vegán: A vegán abban a jelentős dologban tér el a teljes vegetáriánus vagy növényevő életmódtól, hogy az állati termékek nem csak a táplálkozásból vannak kiiktatva, hanem a teljes életmódból. A Vegánok tisztán növényi ételeket fogyasztanak, (hús, tejtermék, tojás, méz és más állati származékoktól mentes), de ezen kívül nem vásárolnak és nem támogatnak semmit, ami az állatok kihasználására épül, vagy abból származik. Nem hordanak bőrt, gyapjút, szőrmét, tollat. Nem vásárolnak állatokon tesztelt termékeket legyan az kozmetikum, tisztítószer, vagy bármi más. Nem járnak állatkertbe, állatokat használó cirkuszba, lóversenyre, delfináriumba vagy akvárium parkokba. Teljes mértékben elutasítják az állatok kihasználását, és sokan közülük aktívan dolgoznak, hogy világszerte elismerjék az állatok szabadsághoz és élethez való jogait. Konyhájukra jellemzőek a "húshelyettesítő" ételek, mint a szejtán (búzahús) a képen.


Nyers vegán (Gourmet): Étrendjét tekintve azonos a nyers növényevővel, vagyis csak nyers gyümölcsöt, zöldséget, zöld leveles növényeket és olajos magvakat fogyaszt. Ezen kívül azonban a vegán szemlélet alapján éli az életét, vagyis az étrendjén túl is odafigyel arra, hogy ne támogassa az állatok bárminemű kizsákmányolását. A Gurmet nyers vegán táplálkozására jellemző, hogy a főtt ételek megfelelőit, vagy azokhoz hasonló ételeket készítenek el, nyers vátozatban. Viszonlag magas a zsírbevitelük, mert elég sok olajos magot és kókusz olajat használnak. 


Nyers vegán (80-10-10): Alacsony zsír és fehérje, magas szénhidrát tartalmú nyers vegán étrendet követnek, melynek alapját a gyümölcsök képezik, amit kiegészítenek zöld levelekkel, salátafélékkel, zöldségekkel, és kevés olajos maggal. Életmódjukban a vegán elveket követik, táplálkozásukban pedig a 80% szénhidrát, 10% fehérje, 10% zsír beviteli arányára törekednek.


Fruitariánus, gyümölcsevő vagy erőszakmentes nyers vegán: Életmódja azonos a nyers vegánnal, ám étrendje eltér. Csak olyan ételeket fogyaszt, melyekhez nem kell elpusztítani a termő növényt. Tehát gyakorlatilag csak terméseket, főként gyümölcsöket fogyaszt, így az állatokon védelmén túl megóvja a növényi szintű élőlények életét is.

Jelenleg ennyi jutott eszembe, de ezeken kívül is lehetnek még eltérő irányzatok.

Boldog napot!
J. K. Valentine

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése