2014. november 30., vasárnap

Talált történetek: A tisztesség marketingje

Szeretem a zöld aktivizmust. A Talált történetek újabb darabját a közösségi oldalon találtam. Köszönöm szerzőjének, hogy hozzájárult a publikáláshoz.


Z. Nagy István : A tisztesség marketingje

Csíki és Székely sörhegyeket ábrázoló fotók, szórólapok, felhívások özöne ömlik szembe velem a közösségi portálokon, az interneten, a kocsmákban, úton-útfélen. Nagy híre van: nem csoda, mert erdélyi, magyar, a mienk, (állítólag) finom és nem utolsósorban jó a marketingje. Hiszen emlékezzünk vissza, hogy a Székelytermék-védjegyes, gyönyörű fotókat tartalmazó reklámanyaggal fóliázott, MKB rendszámmal ellátott, vadonatúj furgonok miatt nemrégiben heteken át köpködtek-káromkodtak a székely városok főutcáin parkolni vágyó autósok. Egy szép kezdeményezésről van szó, felújították a környék egyetlen - tönkrement - szeszgyárának egy részét, modern felszereléseket vásároltak, gyönyörű autóparkot alakítottak ki, odavonzották a Csíki-medence sörgyártáshoz értő szürkeállományának egy részét, és ami a legfontosabb, az autonómia, önrendelkezés után sóvárgó, ezt az óhajt egyre markánsabban megfogalmazó környezetben, magyar nyelven felcímkézett terméket dobtak piacra. Sőt, profi marketinget alkalmaztak, először csak felvillantották a magyar címkés sör lehetőségét, majd megmutatták - a sorban leparkolt autókkal - a beruházás erejét, majd betették feliratozott hűtőiket minden valamirevaló kocsmába és étterembe, majd sajtótájékoztatót hívtak össze, elmagyarázták a sör készítésének módját, megkóstoltatták, majd nyílt napon, ünnepi csindaratta keretében a nagyközönségnek is bemutatták mindezt. Tehát kellőképpen felcsigázták, felkeltették az emberek érdeklődését, kellőképpen megszomjaztatták a magyar nevű sör iránt érdeklődőket. Aztán a napokban robbant a piacon a termék, mindenhol a Csíki Sör jön szembe, elképzelhető, hogy a szerződés részeként a vendéglősnek, aki vásárol a termékből, le kell fotóznia azt és feltennie a közösségi portálokra.
 
Eddig tart a történet szebbik része.

Ahogy már többször leírtam, elmondtam, valahogy nem esik jól a magyar címkés Csíki és Székely Sör annak tudatában, hogy termékek mögött álló vállalkozás többségi tulajdonosa az a Lénárd András, aki a Vargyas-patakán, az Úz-völgyében és a Nagy Homoródon törpe vízierőműveket létesített, aljas módszerekkel, egy sor törvényt megszegve, az ott lakók megkérdezése nélkül, a tiltakozókat és a helybélieket megfélemlítve. Nem tudok eltekinteni attól, hogy az Úz-völgyében katonatemetőn, kaszálón, legelőn át méteres betonoszlopokon vezették el a csöveket, gyógyíthatatlan sebeket ejtve a természeten, alig hagyva folyóvizet a patakban, hogy egyik vízierőműnél sem tartották be azt a törvényes kötelezettségüket, mely szerint csak a fölösleges, az ökoszisztéma fennmaradását nem veszélyeztető vizet használják energiatermelésre, hogy zöld energia címszóval tönkretették az említett völgyeket. Nem tudok eltekinteni attól, hogy a Székelytermék-védjegyet a söröknek látatlanban odaítélő, önmagát folyamatosan környezetbarát intézménynek tituláló, zöldenergia-konferenciákat szervező, ám közben az említett vízierőműveket pártoló, a barnamedvék kilövési kvótáját drasztikusan emelni szándékozó Hargita Megyei Tanács (illetve ennek vezetője) hogyan adott 2011-ben építkezési engedélyt egy sor törpe vízierőműre oly módon, hogy egy tucat szakhatósági engedélyük hiányzott, illetve amikor az engedélyezett helyszínek egy része még nem volt a kivitelező cég tulajdonában. Nem tudok eltekinteni attól, hogy Hargita Megye Tanácsának - a mi érdekeink képviseletéért is megválasztott - vezetője több ízben elutasította, illetve nem vette figyelembe az Ilona völgyében lakók azon kérését, hogy lakossági fórum keretében nyilvánítson véleményt a beruházásról, illetve az általa vezetett intézmény által szabálytalanul kiadott építkezési engedélyről. Nem tudok eltekinteni attól, hogy a Nagy Homoród-völgyi tiltakozó akció alatt az említett Lénárd András megfenyegette a tiltakozókat, azt ígérve nekik, egyenként fogja megkeresni, hogy meggyőzze őket a vízierőmű hasznosságáról. Fentiek tudatában, ne csodálkozzanak, hogy valahogy nem tud jólesni a Csíki Sör és a Székely Sör. És vagyunk így még ezzel egy páran.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése