2014. december 7., vasárnap

Készülünk az ünnepekre

Egész évben zöld problémákkal foglalkozunk, így év végén szerettem volna látni mit gondolnak a zöldek a közelgő ünnepekről. Az volt a kérésem, hogy fogalmazzanak meg három kérést/kérdést, amit szívesen megosztanának az ünnepre készülőkkel. Hatalmas köszönet minden válaszért.

A Bözsike akcióban blog mindenkinek kellemes ünnepeket kíván!



Attila
Úgy gondolom, nem kell hivatalos statisztikákat böngésznünk ahhoz, hogy kijelentsük, karácsony környékén vásárolunk és szemetelünk a legtöbbet. Kijelenthető az is, hogy a környezettudatos viselkedés dupla haszonnal jár: jót tesz a környezetnek, és a saját kiadásainkat is csökkenthetjük vele. Igazából a karácsonyi készülődés nagyon örömteli időszak a családunk számára, főként ha az előkészületekbe mindenkit sikerül bevonjunk. Ugyanakkor a család mellett mások számára is szervezünk ebben az időszakban különböző zöld programokat, ilyen a most pénteken (dec. 12) negyedik alkalommal megszervezésre kerülő Öko karácsony rendezvényünk. Itt hulladékból készült karácsonyi díszeket, termékeket csinálunk a jelenlévőkkel, melyet hazavihetnek, megmutatva a család többi tagjának is.
Két kérésem lenne:
1. Háromszéken is minél többen fogadjuk meg és tartsuk is be a Greenpeace Ne csomagolj! kampányát, mely kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy évente 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy csak Európában, az emiatt kivágott famennyiséget pedig közel 600.000 szálra becsülik. Én a fiam ajándékánál pedig különösen a csomagolásra figyelek, mivel a kisgyerekeknél észrevehető, hogy gyakran a kicsomagolt játék helyett éppen a csomagolással kezdenek el játszani.
2. Karácsonykor legyünk körültekintőek abban, hogy mit és hol veszünk meg. Olyan ajándékot szoktam készíteni amely újrahasznosítható vagy megújuló anyagból készül, ezáltal csökkentem az ökológiai lábnyomomat.

Csongor
1. Cserepes fenyő
2. Semmi felesleges pazarlást (a gyomrod ugyanakkora karácsonykor is, mint máskor).
3. A gyerekek egy közös játszásnak, az idősebbek egy figyelmes beszélgetésnek jobban örülnek, mint egy sokszor feleslegesen vásárolt ajándéknak.

A.Z.
1. Miért az évnek ebben az időszakában tűnik a világ legtermészetesebb dolgának a költekezés/bevásárlás?
2. Mit jelent ön számára az ajándék?
3. Tudatosan válogatja a megvásárolandó terméket vagy az elkészítendő ajándék kellékeit/hozzávalóit?

Viktor
1. Ön szerint hol vásárolna be karácsonyra a kis Jézus?
2.Tippelje meg, hány ázsiai gyereknek kell halálra dolgoznia magát szó szerint, hogy ön megvehesse időben azokat a dolgokat, amelyeket betesz majd a fa alá?
3. Definiálja a karácsony fogalmát.

István
1.Erős, önmagát megvédeni képes közösséget, közösségi szellemet kérnék.
2.Tudatos vásárlást, ami azt jelenti, hogy természetes csomagolóanyagokba csomagolt, környezetbarát termékeket vásároljanak az emberek és annyi élelmiszert, amennyit elfogyasztanak.
3.Etikai alapokon működő, egymásra figyelő, egymást segítő embereket, közösségeket kérnék.

Anikó
1. Milyen fát díszít: kivágottat vagy műfenyőt?
2. Minek örvend jobban, ha pénzt kap, vagy ha ajándékba kap egy kiskertet ugyanabban az értékben ?
3.Milyen anyagba csomagolja az ajándékait ?

István
1.Ne vegyél kivágott fenyőfát.
2.Ha megfelelni akarsz valamilyen szokásnak vagy idegenek elvárásának, inkább semmit ne vásárolj.
3.Csak olyasmit vegyél, ami legalább 2 év múlva is kelleni fog a megajándékozottnak.

László
1.Ne vásároljunk kacatot. Az egész év folyamán számos felesleges dolgot megvásárolunk, így legalább most az ünnepek táján ne engedjük, hogy a vásárlási láz felülkerekedjen rajtunk.
2.Ne vágjuk ki a fát. Keressük meg a módját annak, hogy úgy ünnepeljük meg Karácsonyt, hogy közben ne vágjunk ki fát (cserepes fenyő, falra akasztható dísz, stb.).
3.Ha vásárolunk figyeljünk mit veszünk. Helyi termék, környezetbarát csomagolóanyagok, minél egyszerűbb, kevesebb összetevőt tartalmazó termékek, biotermékek. Mindezeket figyelembe véve ez időszakban is támogatni tudjuk a környezetbarát termékeket.

Péter
1. Csak olyat vegyenek, ami aktívan lesz használva és nem a kamra vagy egy szekrény legfelső polcán porosodik majd.
2. Vásároljanak olyan terméket, amely javítható, tartós és használat után vagy újrahasználható részei maradnak, vagy anyagában jól hasznosítható.
3. Olyasmit vegyenek, amit a közelben gyártottak, különösen, ha nehéz termékről van szó, ezek mozgatásához a szállításnál több energia - kőolaj kell.

Helga

1.Ne vegyenek haszontalan dolgokat, tudják meg valamiképpen, mire van szüksége a megajándékozandónak/mit szeretne kapni, hogy ne a kukában kössön ki az első adandó alkalommal az ajándék.
2.A tumultust elkerülendő, ne hagyják utolsó pillanatra a bevásárlást. Legyenek igényesebbek, figyelmesebbek vásárláskor, ne hagyják, hogy mindenféle akcióval átverjék. Ne felejtsék el, nem biztos, hogy épp a hét szűk esztendő következik, nem kell halmozni, nem kell az ötvenedik kiskanalat is megvenni.
Hagyják a bánatba a sok csicsás nejlonzacskót, találjanak ki egyedi csomagolást.

3.Ha megtehetik vásároljanak olyan helyről, ami valami pluszt nyújt: például, ahol vásárlásukkal valamilyen értékben hozzájárulnak a rászorulók megajándékozásához is. Most is, mint mindig, részesítsék előnyben a helyi termékeket.

Enikő
1. Késztermékek helyett vásároljanak minőségi alapanyagokat és otthon készítsék el a finomságokat: szaloncukrot is mézeskalácsot is.
2. Vásárláskor vigyenek szatyrokat magukkal és törekedjenek a minél kevesebb csomagolóanyag megvételére.
3. Ha karácsonyfát vesznek, vegyenek földlabdásat és az átmeneti időszak után ültessék ki. Ha nincs hova kiültetni, akkor vigyék vissza a kertészetbe.

Attila
1. Készítsetek olyan süteményféléket melyeknek összetevőit meg lehet kapni a helyi piacokon. Mi lett az almás-diós tésztával? Mákos gubával? Kaláccsal? Első kérésem, hogy ne adjuk be a derekunkat a csokinak, kakaónak, ananásznak, magasztaljuk a helyi almát, körtét, diót, gyermekkorunk gyümölcseit és süteményeit! Helyi közösségünk megköszöni!
2. Laptopok, táblagépek, okostelefonok, plazma televíziók az igazán okos karácsonyi ajándékok gyermekeinknek? Vagy csak figyelemelvonó eszközök, melyek gyártásánál modern rabszolgaként használják ki ázsiai embertársainkat. Második kérésem az lenne, olyan ajándékot vegyél gyermekednek, mely nem szenvedés, hanem ügyes kézművesség és tehetség által volt előállítva. Biztos megkapod a helyi karácsonyi kézműves vásáron!
3. Legyél tudatos vásárló! Tényleg tudod, hogy a hús milyen antibiotikumokat és serkentőszereket tartalmaz? Biztos vagy benne, hogy a szójaszelet nem génmódosított? Nézz a "brand"-en túl, a legtöbb nagyipari termék mögött vegyszeres ipari mezőgazdaság, földrablás és pénzéhes multicégek állnak. Nem ezt kéne tükrözze a karácsonyi asztal, nem erről szól a közösségi összetartás. Harmadik kérésem, hogy vedd fel a kapcsolatot a helyi kistermelőkkel, ismerd meg őket, engedd meg nekik, hogy visszanyerjék azt a bizalmat, amit évek óta, kevésbé meggondolt választásaid által arctalan nagyipari termelőknek adtál.


Amint az angolok is mondják: "Tartsd a barátaid közel, és a kistermelőid meg közelebb!" (Keep your friends close and your farmers closer!)

1 megjegyzés: