2016. március 29., kedd

Sokkoló jelentés az erdők elrablásáról. A hatóságok 8 évig nem akartak tudomást venni róla


A fordító előszava


2016 első hónapjaiban meglepetten láttuk, hogy egyre nehezebb követni, mi minden történik erdő témában.
A zöld aktivisták szemszögéből egyik miniszter sem végzett kiváló munkát, ezzel a fordítással sem az a célunk, hogy bármelyik minisztert jobbnak vagy rosszabbnak állítsuk be társainál. Elhangzik pár érdekes kérdés, amire mi is szívesen hallanánk a választ.  

A riportot 2016 február elsején sugározta az antena3 adó.


A riport lejegyzett formában

Narrátor: A Dacian Ciolos által agrárminiszterként (ford. megj. mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2007-2008 között, Tőke István RMDSZ-es államtitkár neve is szerepel a jelentésen) jóváhagyott jelentés, rámutatott, hogy a Holzindustrie Schweighofer hatalmas mennyiségű Romsilvától (Országos Erdőgazdálkodási Hivatal) származó fát adott el, olyan fafajtákról van szó, amelyet a vállalat nem dolgozott fel, hanem más vállalatoknak adott tovább.

Adrian Ursu, a Secvențial szerkesztője

– Jönnek az idegenek, és módszeresen felaprítják Romániát, egész megyéket adtak oda nagyvállalatoknak, szinte semmiért, és a Holzindustrie mindenhol az első helyen áll, óriási mennyiségű faanyagról van szó, abból a fafajtából, amiről azt nyilatkozta, hogy nem dolgozza fel. Világos, hogy nincs mit kezdjenek vele. 

A dokumentum megoldásokat is javasolt: kérte az osztrák céggel kötött hosszú távú szerződés felbontását, ami leállíthatta volna az erdők fosztogatását. Ez azonban nem történt meg és a jelentést 8 évre titkosították.

Gabriel Păun

– Nagyon alacsony árat fizettek érte és tovább is adták, annak ellenére, hogy a szereződésben foglaltak szerint kötelesek voltak ők maguk magas fokon feldolgozni, hogy új munkahelyeket teremtsenek. Ugyanakkor kérték a Romsilva felelős alkalmazottainak megbüntetését, valamint a Fellebbviteli Bíróság mellett működő Semmítőszékhez és a Számvevőszékhez való továbbküldését.

 ... és a szerződések felbontását.

– Mindebből azonban semmi nem történt meg, vagy nem hallottunk róla.

Az În Premieră riportere

– Azt szeretném tudni, ki rejtegette ezt a jelentést oly sokáig a fiókban? Miért nem hoztak még mindig döntést? Értesüléseim szerint, létezik egy vizsgálat, még a 2009-2010-es évekből a DNA-nál (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság). Forrásaimtól tudom, de a Romsilvától hivatalos válaszban is megkaptam.

A 2015-ös évben Románia 65 000 hektár erdőt vesztett el, derül ki egy Romsilva-mérlegből. 

A Romsilva alkalmazottja 

- Csökkent a kitermelés mértéke, ebben az évben, a 2015-ös évben, 0,5 százalék faanyagot termelt ki a Romsilva, körülbelül 50 000 köbmétert.

A Ponta-kormány erdő- és vízügyi minisztere, Doina Pana azt nyilatkozta, hogy ő nem tudott erről a jelentésről.

Doina Pană

– Amikor az orra előtt volt, Ciolos úr – még, ha el is ment a minisztériumból – miért nem csapott zajt? Nemcsak hajmeresztő, hogy ilyen következtetéseket látva nem tesz lépéseket, de engem nagyon felháborít a volt miniszter hallgatása.

Az osztrák Holzindustrie cég nagy botrányba keveredett, azzal vádolták, hogy hatalmas mennyiségű illegálisan kitermelt fát vásárolt fel szállítóitól.

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése