2016. október 8., szombat

Szorgos kezű szolgák urat keresnek- Erdőpusztító cég új zöld arculata

foto: 
Fontos, hogy megjelenjen egy gazda, mondja Ihor Sliuzar az ukrajnai Kolomija város polgármestere a Rise Project Clear cut crimes (Megskalpolt Kárpátok)riportjában, és talán nem lepődünk meg különösebben, hogy a Holzindustrie Schweighofer Kolomija városában is üzemet építene. Ahol megfogalmazódik egy erős kezű gazda utáni vágy, ott megjelenik Schweighofer, és fordítva, ahol megjelenik Schweighofer, ott hirtelen feltámad a vágy egy erős kezű gazda után. Ezt szó szerint úgy kell elképzelni, mint a rétyi üzem tervezését 2013-ban, most az ukránoknak ígér 500 munkahelyet és fűt-fát a gazda Schweighofer. Hol máshol lenne igény az erős kézre, mint a demokráciába alig belekóstoló volt kommunista államokban? Itt még él a nosztalgia a megszokott régi rend után.

Mintha nem látnánk, mennyire veszélyes egy erős kezű gazda után vágyakozni, nem látjuk pontosan, hogy nekünk milyen szerep marad: egyre inkább szolgákká válunk. Sokakban ott a vágy, hogy jöjjön egy erős kezű főnök, aki rendet tesz ebben a kuplerájban. Az már kevésbé kellemes, ha az erős kéz esetleg a torkunkat szorongatja. Nagyon egyszerű példával élve, nagyon sokan csalódtak, mert a rétyi fűrészgyár nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem lett egy új Eldorádó a munkásoknak, keresetükből nem vettek kocsit, házat, sokan otthagyták, mert a megélhetésre is kevés a fizetés.

Templom? Iskola? Kórház? Igazából mindegy is.
Az erdők fogynak, a jó gazda támogat, a hálás lakosság meg minden fórumon megköszöni az adományokat.

Azt hittük a verespataki RMGC agresszív reklámhadjárata után már semmi újat nem tudnak mutatni. Hatalmasat tévedtünk. Kománfalván, Radócon és Szászsebesen olyan Schweighofer-reklámhadjárat zajlik, hogy volt kommunista vezetők szeme is könnybe lábadna az irigységtől, hogy nem nekik jutott eszükbe. A radóci Méhecske óvodának adományozott iskolai padok mindegyikén ott a Schweighofer- logó, a támogatott kománfalvi és szászsebesi iskolák falára fémtábla került, rajta név szerint Gerald Schweighofernek köszönik meg, hogy kicserélték a nyílászárókat és hőszigetelték az iskolát. Nem a véletlen műve, hogy a megajándékozott intézmények, ugyanolyan fémből készült köszönőtáblákat használtak mindkét településen. De itt még nincs vége a meglepetéseknek, mert a kománfalvi Ioan Lascăr városi kórházban is ott  a névre szóló köszönőtábla a váróban, nehogy elfeledjék, kinek köszönhetik a kórház felújítását. A személyi kultusz ápolásában a radóci Maria Ward Központ (Congregatio Jesu, régebb angolkisasszonyokként ismert katolikus szerzetesrend) tette a legtöbbet, ők Gerald Schweighofer -házra keresztelték a Holzindustrie által megépített új szociális központjukat.

Tényleg szükség volt erre? Sok cég adakozik, de nem éreznek beteges kényszert arra, hogy a cégvezető nevét lássák minden iskola és kórház falán. Véletlen lenne? Aligha. A kommunizmus bevett mintái és gyakorlatai ma is élnek. Nem csak köszönőtáblákkal, gyerekek által írt köszönőlevelekkel, meg Holzindustrie logós reklámzászló kitűzésével lehet leróni köszönetüket, kisfilmek is készültek a megajándékozottakkal.  Márciusban a cég kisfilmek sorát tette közzé (a cég YouTube fiókjában mindenki kedvére megcsodálhatja őket). A videókon látható intézményigazgatók, kevés kivétellel, a kommunizmus idején élték virágkorukat, tudják, miképp kell fogalmazni, rajtuk nem múlik a siker. Hálásak, nagyon hálásak.

Nézzük meg, hogy az adományozott pénzösszegeken túl, amiből nyílászárókat cseréltek, orvosi felszerelést, vagy ipari konyhát vettek, mi mindenért kellene veszettül hálásnak lennünk az osztrák cégnek!

-Lenyomta torkunkon a rétyi fűrészüzemet. Ha más településen nem volt tiltakozás a fűrészgyárak építése ellen, Szentgyörgyön a fűrészüzem tervének megszületése óta tiltakozunk.

- Megpróbálta befolyásolni a törvényhozást. Kilobbizták Klaus Johannis államfőnél, hogy ne hirdesse ki 2015-ben az új erdészeti kerettörvényt. Mikor kiderült, utcára vonultunk.

- Riasztó mértékben irtják az erdőt és ebben felelőssége van a Holzindustrie Schweighofernek, mert hatalmas felvásárló erőt képvisel.

Az erdők eltűnnek, a cég meg a zöldrefestésben jeleskedik. Nevetséges ez az igyekezet, amivel Schweighofer új székelyföldi zöld arculatát próbálják megtervezni. Gyerekek készítenek újrahasznosított anyagokból iskola-makettet,  a cég dolgozói meg természetvédelmi területeken fognak szemetet  gyűjteni. A rétyi beruházás, a cég szerint, 150 millió euró, de olyan népboldogító tevékenységekkel jönnek, amit a bihalbasznádi, vékonypénzű Boróka csoport is tud. Az ötleteket nem a kispénzű civilektől kellene lopni.
Nagyon egyszerű diákokat és munkásokat kivezényelni, majdnem mindegy, hogy a dicső kommunizmust, vagy a cég imidzsét építik.

Veszélyes dolog ennyire hülyének nézni az embereket.


A cikk folytatása: Zöldhályog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése