Oldalak

2017. január 28., szombat

Törpe vízerőművek átka Romániában(cikkgyűjtemény)

forrás: WWF kampányfilm
2012.08.31.
Zöld energia vs biodiverzitás. Leállíthatják a törpe vízerőművek építését a Fogarasban
A környezetvédők azt állítják – és videófelvételekkel igazolják –, hogy az exkavátorok beállnak a mederbe is, ami tilos. Dan Bărbulescu, a Mentsük meg a Dunát és a Deltát Egyesület elnöke azt mondta, hogy a folyó természetes folyásába való beavatkozás akkora mértékű, hogy a szárazabb nyarakon teljesen kiszáradhatnak a hegyi vizek, amelyekre törpe vízierőműveket építettek. Hozzátette, hogy a vízierőművek a biodiverzitásra nézve is veszélyt jelentenek, és különösen fenyegetnek egy bizonyos halfajtát.
Júliusban az Országos Környezetvédelmi Őrség, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség és az Országos Vízügyi Igazgatóság is ellenőrizte a munkálatokat. A Pitesti-i Környezetvédelmi Ügynökség arról értesítette a Buda és Otic patakokon dolgozó céget, hogy a munkálatok során a vezetékeket a partok mentén földelték el, ami megszegi a környezetvédelmi engedély előírásait.
http://regithink.transindex.ro/?p=15652#more-15652

2013. 03. 27.
WWF: Microhidrocentralele din România sunt printre cele mai problematice din lume
Microhidrocentralele (MHC) din Munţii Făgăraş, aflate în diferite stadii de autorizare şi construcţie, au fost incluse printe cele mai nesustenabile nouă studii de caz de pe planetă în cel mai recent studiu realizat de organizaţia WWF (World Wide Fund for Nature), alături de alte hidrocentrale cum ar fi cazurile de pe râurile Devrekani în Turcia, Coosa în Statele Unite ale Americii sau Xingu din Brazilia.
În studiul intitulat sugestiv „7 Sins on Dam Building”, WWF a selectat şi analizat cele mai ‘păcătoase’ cazuri de hidrocentrale din lume, luând în considerare şapte criterii de evaluare (criterii ce includ nu doar impactul ecologic, ci şi cel social şi economic): construirea necorespunzătoare pe râuri, neglijarea debitelor, neglijarea biodiversităţii, ignorarea riscurilor, construirea de noi MHC-uri fără a se constata necesitatea acestora şi fără planificare corespunzatoare, precum şi neglijarea impactului economic şi social.
http://www.wwf.ro/?208091/WWF-Microhidrocentralele-din-Romnia-sunt-printre-cele-mai-distructive-din-lume

2013.07.22.
Tiltakoznak a homoródfürdői erőmű ellen
A lakosokat aggasztja, hogy az erőmű több vizet igényel majd, mint amennyi a patak kapacitása, és víz nélkül maradnak. A tiltakozók a völgy feltúrása ellen is szót emelnek. Állításuk szerint méretes csöveket szeretne lefektetni ide a vállalkozó, kilenc kilométernyi hosszúságban, ami hatalmas földmunkával járna, az egész völgy egy hatalmas sártengerré alakulna.
http://uh.ro/itthon/kozelet/14304-tiltakoznak-a-homorodfurdoi-eromu-ellen

2013.08.13.
Homoródfürdő: finoman szólva szabálytalanul épül a törpe erőmű
Maga a beruházó sem állítja, hogy az engedélyek teljesen rendben lennének, de olcsóbb utólag kifizetni a büntetést, mint késni.
Mindennek ellenére a törpe vízerőművek iránt távolról sem osztatlan a lelkesedés Székelyföldön. Háromszéken az utóbbi években több ilyen vízerőművet terveztek, azonban a helyi közösségek és civil szervezetek ellenállása miatt végül egyik projektből sem lett semmi. Hargita megyében két ilyen beruházás készült el, egy harmadik pedig építés alatt áll – a helyiek közül pedig sokan állítják, hogy míg a profitot nagyrészt magánbefektetők fölözik le, a kár a közösségé.
http://itthon.transindex.ro/?cikk=20995

2013.07.24. újraközölve 2014.07.23-án a Manna.ro oldal megszűnése miatt
A víz szalad, a cső marad. Csak a cső marad! 
képriport
András otthonról készült mondanivalóval, elkezdi magyarázni cége történetét. A cégben két fél társult, a Református Egyház és ő, Lénárd András. Senki másnak nincs része benne, alaptalanok azok a pletykák, akik külföldi vagy itteni üzletemberek és politikusok érdekeltségéről beszélnek. Csak a Református Egyház és ő, és a Református Egyház és a Református Egyház, de ne feledkezzünk meg a Református Egyházról sem. Megdől a „Református Egyház” percenkénti kimondásának világrekordja, annyiszor halljuk ezt. Kató Béla ha csuklik most, az azért van, mert András határozottan kijelenti, a Református Egyház jelenléte garantálja, hogy itt van egy közösségi érdek. Legalább ötször megkérdezzük tőle, hogy mekkora a Református Egyház aránya és mekkora az övé, de mindig kitérő választ ad. Mikor már hatodjára kérjük a pontos százalékokat, válasza rövid: kérjük ki a cégadatokat és nézzük meg! Tanácsára megnéztük a cégadatokat. A H2O ENERGY SRL cégben 90 százalékkal van jelen a budapesti bejegyzésű HYDROENERGY ZRT magyarországi cég, Lénárd András képviselővel, és 10 százalékkal a Református Egyház Nyugdíjpénztára, Kató Béla nevével fémjelezve. Szóval tényleg benne van a helyi érdek is és a közösségi érdek is. Annyit halljuk a Református Egyházat, hogy egy adott pillanatban az egyik helybéli megkérdi Andrástól: „ön pap?”
2013.08.28.
Homoródfürdői vízerőmű: érvényét vesztette a kivitelező építkezési engedélye
A Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatala által korábban kibocsátott építkezési engedély érvényét vesztette, mivel a kivitelező a munkálatok során jelentős mértékben eltért a korábban engedélyezett tervektől, így újra kell kezdenie az engedélyeztetési eljárást - közölte Hargita Megye Tanácsa a homoródfürdői vízierőmű-beruházás. A beruházónak jelenleg nincs érvényes építkezési engedélye - erősíti meg a hivatal.
http://itthon.transindex.ro/?hir=33902

2013. 08. 30.
Lucrarile la microhidrocentrala de la Homorod Bai au fost sistate si antreprenorul amendat
Lucrarile la microhidrocentrala care se construieste pe raul Homorodul Mare au fost sistate, iar antreprenorul amendat, dupa ce arhitectul sef al Consiliului Judetean Harghita a constatat ca sunt modificari ale planului initial de investitii.
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a explicat, intr-o scrisoare deschisa adresata locuitorilor din Baile Homorod, ca, in urma controalelor efectuate la fata locului, arhitectul sef a constatat ca au existat modificari ale planului de investitii initial pentru care autorizatiile emise de CJ si Agentia de Protectia Mediului nu mai sunt aplicabile.
http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/stiri-business/lucrarile-la-microhidrocentrala-de-la-homorod-bai-au-fost-sistate-si-antreprenorul-amendat-4110676

2013.09.10.
Microhidrocentrale în judeţele Covasna şi Harghita
La Băile Homorod se va construi o microhidrocentrală în mod neregulamentar, informează portalul transindex.ro.
Nici András Lénárd, investitorul de la Băile Homorod, nu susţine că ar fi în ordine cu toate autorizaţiile necesare construirii unei microhidrocenrale, însă – după părerea sa – costă mai puţin, dacă achită ulterior toate penalizările, decât să întârzie cu lucrările.
Potrivit proiectelor, s-ar părea că în Ţinutul Secuiesc cu greu se găseşte o afacere mai bună, decât construirea de microhidrocentrale. Microhidrocentralele se construiesc pe cursul apelor. Teoretic, efectul asupra mediului este minim. Este o investiţie care va produce decenii la rând, cu atât mai mult, încât în viitor va creşte tot mai mult consumul energiei electrice. Aşadar, profitul este garantat.

2013.09.14.
Homoródi vízerőmű: húszezrek a borítékban?
Törvénytelenségek engedélyezve
Elhangzottak az okok is, amelyek miatt az ÁÉF törvénytelennek találta a megye által kiállított engedélyt:
1. Nem volt azonosítva az ingatlan, melyre építenek, így gyakorlatilag bárhova építhettek volna a völgyben. Ki is használta ezt a beruházó, mert csak idén tavasszal vette meg a telket, amire építette a gátat, habár az engedélyt 2011 januárjában kiállították.
2. Az urbanisztikai terv (PUG) szerint a zónában csak turisztikai célú épületeket, hétvégi házakat, infrastruktúrát és zöld övezetet, parkokat szabad építeni, mást nem. Főleg ipari létesítményeket nem. Ezt az engedély kiállítója figyelmen kívül hagyta.
3. Az engedély kiállításához szükség lett volna azon telektulajdonosok írásbeli beleegyezésére, akiknek területén a cső áthalad. A befektető nem kért beleegyezést senkitől.
4. A topográfiai felmérés nem volt megfelelő.

2013.09.27.
Törpe vízmű, tengernyi kétellyel
Reménybeli profit, veszélyeztetett ökoszisztéma, tiltakozó közösség, véleményező szakértők, túlélésért küzdő víziállatok, egyházi szerepvállalás, egymással feleselő érvek. A székelyföldi patakokon épülő vízierőművek, ezen belül a Nagy-Homoródon tervezett létesítmény sorsát TASNÁDI-SÁHY PÉTER riportja mutatja be.
Terepszemle A tüntetők pártjára állt több zöld szervezet, köztük az 1998 óta működő, környezetvédelmi projekteket támogató Polgár-társ Alapítvány, melynek vezetője Potozky László nyilatkozott az Erdélyi Riportnak: „Miután megtudtuk, hogy az építési engedéllyel gondok vannak, több zöld szervezettel együtt mi is aláírtunk egy tiltakozó levelet. Külön nehezményezzük, hogy a helyi közösséggel nem egyeztetett a vállalkozó, ami az ilyen beruházások egyik első lépése kéne legyen. A vállalkozótól egyébként sem számítunk sok jóra, elég megnézni az Úz-völgyében végbement tájrombolást, de a közeli Vargyas patakán sem végeztek tiszta munkát, sok tulajdonos panaszkodott, hogy a területén kárt okoztak, a csővezetékekkel több átfolyót is elzártak, így ezek helyett az úton zubog keresztbe az esővíz. A legszomorúbb, hogy ez a környezetkárosítás zöld zászló alatt történik, pedig egy ilyen törpe-vízierőmű még hasznos is lehetne, ha a törvényeket betartanák és a környezetetikai szempontokat figyelembe vennék.”
http://erdelyiriport.ro/riport/torpe-vizmu-tengernyi-ketellyel

2013. 10.15.
Locuitorii de pe Valea Homorodului continua sa fie foarte nemultumiti de construirea unei microhidrocentrale pe raul Homorodul Mare
Lucrarile au fost sistate in luna august si antreprenorul a fost amendat de Consiliul Judetean, ia prefectul a solicitat anularea in instanta a autorizatiei de constructie si a certificatului de urbanism
http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/afaceri/locuitorii-de-pe-valea-homorodului-continua-sa-fie-foarte-nemultumiti-de-construirea-unei-microhidrocentrale-pe-raul-homorodul-mare-4219793

2013.10.16.
EMBER TERVEZ 13 törpe vízerőmű épülhet Székelyföldön
A megyei tanácsok, illetve vízügyi hatóságok adataiból kiderül, ennyi vízerőmű van az engedélyeztetés valamilyen stádiumában. Térképet is készítettünk.
Míg mindenki a Homoródfürdőn leállított törpe vízerőmű-beruházásra figyel, Székelyföldön több hasonló projekt rendelkezik építkezési engedéllyel, illetve a vízügyi hatóságok jóváhagyásával, így hamarosan elkezdődhetnek az építkezési munkálatok. Több, mint tucatnyi törpe vízerőmű-projekt van az engedélyeztetés különféle stádiumaiban.
Összeállításunk elkészítéséhez a két engedélytípus, a vízügyi valamint az építési engedélyekre koncentráltunk (egy vízerőmű építéséhez azonban nyilván jóval több jóváhagyásra van szükség). Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Kovászna és Hargita megyei vízügyi igazgatóságokhoz, illetve a Hargita és Kovászna megyei tanácsokhoz, kikérve az összes vízerőmű-projekt adatait, mely engedélyért folyamodott hozzájuk.
http://torpevizeromuvek.transindex.ro/

2013.10.12.
Locuitorii din staţiunea Băile Homorod continuă să fie foarte nemulţumiţi faţă de construcţia unei microhidrocentrale pe râul Hormorodul Mare
Investiţia va afecta echilibrul ecologic al zonei şi va duce la scăderea numărului de turişti, spun localnicii.
Aproximativ 70 de persoane s-au adunat astăzi în apropierea locului unde au fost realizate lucrări de construcţie şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu au fost consultaţi înainte de începerea lucrărilor. Localnicii s-au organizat într-o asociaţie, denumită Ecosistem Valea Homorodul Mare şi spun că vor lupta pentru ca natura să fie protejată şi dreptul lor la un mediu curat să fie respectat.
Aproximativ 70 de proprietari de terenuri şi localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sâmbătă, faţă de construirea unei microhidrocentrale în staţiunea Băile Homorod, susţinând că aceasta va distruge echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei.
http://www.mediafax.ro/social/protest-fata-de-construirea-unei-microhidrocentrale-la-baile-homorod-in-harghita-11503062

2013. 12. 04.
Râuri care mor sub monștri de beton
“În văi până acum sălbatice ale Carpaților, avem în derulare un război devastator care extermină naturalețea apelor de munte, înaintând pe sute de fronturi: escadrile de buldozere, excavatoare, geniști experți în dinamitare și la final turnarea în beton. Șenilele microhidrocentraliștilor zdrobesc viața de pe cursurile de ape naturale”, avertiza în toamna lui 2012 biologul Peter Lengyel. Peste 500 de proiecte de microhidrocentrale (MHC) se află în prezent în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare pe râurile de munte din România, sfidând, potrivit ecologiștilor, legislația și mediul. Un studiu recent al WWF, care a lansat la 14 noiembrie campania “Râurile de munte: ultima șansă”, a inclus microhidrocentralele din Făgăraș printre cele mai nesustenabile nouă studii de caz de pe planetă. Am stat de vorbă cu doi specialiști ai organizației de mediu pentru a afla de ce stau așa lucrurile.
http://totb.ro/rauri-care-mor-sub-monstri-de-beton/

A WWF Románia kampánya a hegyi folyókért



2014.01.31.
Ha nem tudják lefizetni őket, eladják nekik
A felszólalások során elhangzott, hogy a megyei tanács illetékesei három hétig húzták az időt a munkálatok leállítása előtt, annak érdekében, hogy meg tudjon épülni teljesen a vízbefogó. Július 4-én írtak a helybéliek a megyei tanácsnak, az pedig csak 29-én válaszolta nekik, hogy minden rendben az építkezés kapcsán.
Annak ellenére tette ezt, hogy július 16-22 között az Állami Építésügyi Felügyelet egy vizsgálatot végzett a megyei tanácsnál, és a 22-én kiadott jegyzőkönyvben, melyet Hargita megye tanácsának illetékesei is aláírtak, több törvénytelenséget is megállapított.
A főépítész azonban rá egy hétre közölte a lakosokkal, hogy minden rendben van, és újabb két hétnek kellett eltelnie, mire „leállíttatja" az addigra befejezett gát építését.
http://uh.ro/itthon/kozelet/16345-ha-nem-tudjak-lefizetni-oket-eladjak-nekik

2014.08.18.
Nem támogatja többé a törpe vízerőműveket az EU
A WWF Románia tagja volt az Európai Források Minisztériuma által létrehozott munkacsoportnak, amelynek feladata volt ezeket a stratégiai dokumentumokat létrehozni. A szervezet 2013 óta kommentárokkal és javaslatokkal látta el a csoportot, hogy az esetlegesen káros beruházások támogatását megakadályozzák. Legfontosabb eredmény, hogy a törpe vízerőművek ezután hét évig biztosan nem juthatnak majd EU-s forrásokhoz, így valószínűsíthetően ezek a beruházások jelentősen meg fognak ritkulni a közeljövőben. A törpe vízerőművek létrehozása az utóbbi két évben öltött jelentős méreteket, és gyakorlatilag különösebb ellenőrzés nélkül folyt, holott erős környezetromboló és szocio-gazdasági károkat okozott. A 2007 – 2013 között folyósított EU-s támogatások valamint az adófizetők által befizetett összegekből a zöld tanúsítványú beruházásokra fordított támogatások és egy elavult, hidroenergetikára vonatkozó törvényrendszer tehet róla, hogy hazánkban elszaporodtak ezek.
Talált történetek: A tisztesség marketingje
Eddig tart a történet szebbik része.
Ahogy már többször leírtam, elmondtam, valahogy nem esik jól a magyar címkés Csíki és Székely Sör annak tudatában, hogy termékek mögött álló vállalkozás többségi tulajdonosa az a Lénárd András, aki a Vargyas-patakán, az Úz-völgyében és a Nagy Homoródon törpe vízierőműveket létesített, aljas módszerekkel, egy sor törvényt megszegve, az ott lakók megkérdezése nélkül, a tiltakozókat és a helybélieket megfélemlítve. Nem tudok eltekinteni attól, hogy az Úz-völgyében katonatemetőn, kaszálón, legelőn át méteres betonoszlopokon vezették el a csöveket, 
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2014/11/a-tisztesseg-marketingje.html

2015.01.09.
Mérgező erdélyi befektetések: A homoródfürdői törpe vízierőmű
A homoródfürdői vízierőműről beszélve óhatatlanul több székelyföldi törpe vízierőmű építéséről szükséges szót ejtenünk, mivel az említett beruházások nagy része mögött, több cég bevonásával, ugyanaz a befektetői és vállalkozói csoport áll. A vállalkozó Lénárd András csíkszeredai üzletember, aki tulajdonosként, illetve társtulajdonosaként több cég (Pannon Construct kft., Hivatalos kft., H2O Energy kft.) nevében indított engedélyeztetési folyamatokat székelyföldi törpe vízierőművek létrehozása céljából. A beruházások mögött álló cégeknek erős politikai hátterük van.

2015.02.27.
A tisztesség marketingje
Egy világ omlott össze bennem: oda a székely energiafüggetlenség! Eljutott az erdélyi magyar médiába is a hír, miszerint Lénárd András 30 millió euróért eladta az Úz-völgyi vízierőmű-rendszert, az építtető Hivatalos kft részvényeinek 90%-val együtt, a Magyar Villamos Művek Zrt-nek. http://bozsiakcio.blogspot.ro/2015/02/a-tisztesseg-marketingje-2.html

2015.06.11.
WWF: Kötelezettségszegési eljárás indul Románia ellen a törpe vízerőművek miatt 
Románia ebben az időszakban nem módosított törvénykezésén, sőt a Retyezátban és a Szárkő.hegységben is több projektet engedélyeztek. A Szárkő-hegységben a Șucu és Olteana folyókon épített erőművekre illegálisan adott ki engedélyt a závolyi (Zăvoi) polgármesteri hivatal, a kivitelező el is kezdte a munkálatokat. A WWF sürgős közbelépésre szólítja föl a hatóságkat, főképp a környezetvédelmi minisztériumot, amely mindeddig sem a WWF, sem a Natura 2000-es Koalíció értesítésére nem reagált.
2015.07.07.
Ukrainian civil society calls for a halt in illegal hydropower construction
Representatives of WWF and other public organizations in Ukraine are calling on to the authorities in the regions of Zakarpattia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Rivne and Chernivtsi to stop illegal construction of hydroelectric power plants. The construction is going on right now on the river Sărata and is in violation of environmental laws and conventions.

There are plans to construct more than 500 small hydropower plants in the entire Ukrainian part of the Carpathian Mountains. This can lead to significant negative consequences for the populations of animals and plants and their habitats, as well as to traditional economies and tourism. 
Ukrainian civil society calls for a halt in illegal hydropower construction | WWF (panda.org)

2015.07.20.
Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?
Helyi többségi tulajdon? Nem igazán
Ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.
A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.
https://erdely.atlatszo.hu/2015/07/20/igazi-csiki-sor-vs-heineken-kinek-is-holland-a-tulajdonosa/

2015.09.08.
Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc la sfârşitul lunii august 2015, arhitectul Korodi Szabolcs a prezentat studiul elaborat cu echipa sa la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, studiu care se constituie în Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod. Înainte de a-i da cuvântul arhitectului, preşedintele Borboly a punctat câteva chestiuni, printre care faptul că acest studiu s-a născut ca urmare a scandalului iscat în legătură cu microhidrocentrala. Mai trebuie ştiut faptul că a avut loc o discuţie la sediul Consiliului Judeţean şi că va urma o altă discuţie cu toate consiliile locale în ideea ca anumite proiecte să nu concureze între ele, ci să se completeze reciproc spre binele tuturor şi astfel să se atragă fonduri în această direcţie.

2015.10.27.
Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két folyón
Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két dél-nyugat-romániai hegyi folyón - közölte csütörtökön a WWF Magyarország.
Négy erőművet akartak építeni a Szárkő-hegység területén lévő Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. A per 2014 augusztusában kezdődött, miután a Krassó-Szörény megyei környezetvédelmi ügynökség több civil szervezet és lakos tiltakozását figyelmen kívül hagyva, kibocsátotta a környezetvédelmi engedélyt.
http://uh.ro/orszagos/23659-nem-epulhetnek-vizieromuvek-a-natura-2000-halozatba-tartozo-ket-folyon

2016.07.28.
Activiştii acuză Ministerul Mediului că permite instalarea de microhidrocentrale care distrug râuri întregi
Prezentate drept alternativa verde la poluanta energie produsă în termocentrale din cărbune, beneficiare a unei generoase scheme de subvenționare susținute de stat dar și de consumatori, microhidrocentralele au devenit o afacere înfloritoare în România. Pentru fiecare microhidrocentrală (MHC - unitate a cărei putere instalată este sub 10 MW) statul dă trei certificate verzi, la fiecare MWh livrat în sistem, în valoare totală de 390 de lei. Aceasta, pe lângă preţul propriu-zis al energie vândute. La o putere instalată totală a MHC din România de 327 de MW, subvențiile primite de patronii MHC se cifrează la sute de milioane de euro anual. Profiturile sunt asigurate chiar dacă energia electrică ar fi dată degeaba.
http://www.digi24.ro/stiri/economie/activistii-acuza-ministerul-mediului-ca-permite-instalarea-de-microhidrocentrale-care-distrug-rauri-intregi-542989

2017.01.29.
Sörében él a nemzet
Tény, ami tény, a marosvásárhelyi táblabíróság, a tudhatók alapján tényleg megkérdőjelezhető döntést hozott, hiszen az ellentmond az Európai Márkahivatal ítéletének, de az már nehezen bizonyítható, hogy az elmarasztalás az „identitását felvállaló székely vállalkozás” ellen irányul.
Annyi történik ugyanis, a gyár története és a pereskedés kezdete óta (a kettő nagyjából egybeesik), hogy egy multinacionális vállalat – valljuk be, a maga szempontjából jogosan – igyekszik védeni az érdekeit, és irtja a konkurenciát a Ciuc Premium nevű portékája körül. Az üzlet már csak ilyen. Ha az Igazi Csíki Sör nem célzottan az ő piacukból akart volna agresszív gesztussal kiszakítani egy darabot, ha a Ciuc-éhoz közel sem hasonló néven indul világhódító útjára, most ez az egész cécó nem lenne.

(A cikk frissül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése