2017. szeptember 4., hétfő

Verespatak nem eladó!


Verespatak nem eladó! címmel  augusztus 31-én elmondott beszédében Mihai Goţiu szenátor, Verespatak-aktivista, újságíró és a Verespatak-biznisz (Afacerea Roşia Montana) kötet szerzője, arra figyelmeztet, hogy idén olyan hosszú őszre számíthatunk, mint 2013-ban, mikor Verespatakért utcára vonultunk. A kormány egy olyan törvénytervezeten dolgozik, ami kísértetiesen hasonlít a 2013-as botrányos bányatörvényre, különösen a Verespatakra vonatkozó részek. A szenátor olyan információkat birtokába jutott, melyek szerint a kormány nem szeretné megfelelő módon védeni érdekeit a washingtoni kártérítési perben[1], és a Tudose-kormány többek közt arra készül, hogy visszavonja Verespatak UNESCO-jelölését[2]. Ez utóbbit közben maga a miniszterelnök is megerősítette egy interjúban.
A szenátor szerint a kormány attól tart, hogy kiderül hová tűnt az a sok száz millió dollár, amit a cég szerint Romániában fektettek be. "A kormány lepaktálásra készül a bányacéggel, visszavonják Verespatak UNESCO–jelölését és a Tudose-kormány lényegében elismeri, hogy egy maffiózó és bűnözői klientúrát támogat." Nem fél ezt így kimondani, mindig fenntartotta és most is fenntartja, hogy Verespatak ügye nem simán korrupciós ügy, hanem a nemzeti érdek elárulása.

Felhívja a figyelmet, hogy egy kommunikációs stratégia részeként olyan hírek, információk keringtek és keringenek most is, melyek szerint Románia 4 milliárd dollárt veszíthet a washingtoni bíróságon. Ez Goţiu és más szakemberek szerint, de a Goţiu  által 2002 óta készített rengeteg interjú és elemzés fényében  is hazugság és félrevezetés, mert ha a román állam megfelelően védi az érdekeit, nincs ahogy elveszítse a pert.( ford. megj.  A Tudose -kormány levelet kapott a kártérítési perben őt védő egyik ügyvédi irodától, amiben azt ajánlották a kormánynak, hogy lépjen vissza a perből és hagyja jóvá a verespataki kitermeléshez szükséges környezetvédelmi engedélyt. A levélben felhívják a figyelmet, hogy van esély arra, hogy Románia elveszíti a pert. Ez az esély Gotiu szerint minimális, ha a kormány megfelelően védi az érdekeit.-ez a Remus Cerneaval folytatott beszélgetésben hangzik el szeptember harmadikán a Puterea Ideilor cu Remus Cernea műsorban. Gotiu kérte, hogy erősítsék meg vagy cáfolják ennek a levélnek a létezését, ezután kezdett a miniszterelnök vadabbnál vadabb kijelentéseket tenni.)
A Gabriel Resources cégnek sok problémája lesz, többek közt azt kell bebizonyítania, hová tűnt az a 700 millió dollár, amit állítólag Romániában fektettek be. „Azon az áron, amennyiért Romániában építenek, eddig már nemzetközi stadion, nemzetközi repülőtér kellene legyen Verespatakon és felfüggesztett autópálya az Erdélyi-szigethegységen át, hogy tényleg 700 millió dolláros befektetést lássunk.”*

Véleménye szerint, a kormány azért paktál le a bányacéggel, hogy ne derüljön ki kinek fizették, milyen feltételekkel fizették és miért fizették ki ezt a pénzt Romániában, a pénzösszeg jelentős részének nincs köze a verespataki bányaprojekthez. Egy másik érv annak alátámasztására, hogy nincs rizikó, ha az állam megfelelően védi magát, más nemzetközi ügyek, amiket ugyancsak Washingtonban tárgyaltak, ilyen Salvador állam és egy nagy bányacég pere [3], itt Salvador arra hivatkozott, hogy az állam szuverén joga, hogy saját környezetvédelmi és fejlesztési politikájáról döntsön, hosszú per után ugyan, de győzött és ilyen példa a perek többsége is, amit a román állam megnyert a ICSID-n [4]. Ez alól jelentős kivétel a Micola fivérek esete, de ott is csak részleges volt a kártérítés és a helyzet teljesen más volt, mint Verespatak esetében.

A legújabb álhír, hogy Verespatak felterjesztése az UNESCO-listára csökkenti Románia esélyeit ebben a kártérítési perben. A szenátor szerint sok mellébeszélés van, de kollégája, Vlad Alexandrescu, válaszol az UNESCO-hoz beadott dossziéval kapcsolatos kérdésekre, Alexandrescu részt vett a dosszié felterjesztésében.

...

[1] Beperelte Romániát egy multicég
[4]Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja

az eredeti beszéd itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése