2020. július 28., kedd

Konstanca közpénzből építene "európai színvonalú" delfináriumot

Facebook Vegan in Cluj-Napoca

Máshol bezárják a delfináriumot, de a romániai Konstancán most építenének európai színvonalút. Milyen az európai színvonalú delfinárium, mikor Európa boldogabb országai elutasítják a delfinárium intézményét, mert szerintük maga az ötlet sem elég európai? 
Konstancán nem a semmiből lesz delfinárium, kibővítik a már meglevőt. Így már teljesen más.

Nyár van, világjárvány, fél Románia a tengerparton tolong, a többi meg irigyen figyeli. Ilyen irigy szemekkel bámultunk, ezért láthattuk meg a július 16-án megjelent hírt, amiben Konstanca megye önkormányzata bejelentette, hogy aláírják a papírokat a delfinárium bővítési munkálatainak megkezdéséhez. Akinek nincs tengere, az sötét lelkű gazember, nem értheti a tengerparti városok lakóinak életszeretetét, ezért minden jó tervet megtorpedózna. Vannak páran, akik nem ujjonganak a delfinárium bővítésének hírére. 

A bővítési munkálatok 24 hónapig tartanak, de remélik, hogy a tervezettnél hamarabb befejezik. Természetesen ezt a beruházást a romániai turizmus fellendítésére szánják és nem mellékesen a belföldi látogatók mellett a külföldi turistákat is idecsalogatnák.
A pénzszerzéssel gondok voltak, de végül  a volt turisztikai miniszter segített a megyei önkormányzat elnökének, Horia Țuțuianunak, 2019-ben a Turisztikai Minisztériummal 5,3 millió euró értékű szerződést kötöttek a delfinárium kibővítésére.

A turistákat a vízi emlősök érdeklik, vannak oroszlánfókák, idén kisfóka született. Június 11-én az intézmény honlapján megjelent egy hirdetés, hogy teljes műsort tudó oroszlánfókákat bérelnének, feltétel, hogy az állatok legyenek jól betanítottak és ne legyenek agresszívek. A fókák naponta 2-3 darab 30 perces műsort adnának, természetesen jelen lenne az elmaradhatatlan edukációs cél. Talán így bérelték Buddyt és Morgant. Elég beteg dolog, hogy név szerint ismerem szegény állatokat. Ők is nagyon cukik, de az igazi pénzt a delfinek hozzák. Nem titkolják, hogy a delfinek számát szeretnék növelni, a már meglevő kettő (Ni Ni és Chan Chan)  mellé még vásárolnának négyet. A delfinek medencéjének térfogata egymillió köbméterről négy millió köbméterre nő, a felülete meg 180 négyzetméterről 800 négyzetméterre, így  egyszerre legkevesebb hat delfinnel dolgozhatnak. Konstanca a beidomított delfinjeire épít. Itt nem csak a cuki delfines show, ami pénzt hoz, évekig tervezték, hogy delfinterápiát indítanak autista gyerekeknek, de folyamatosan jogi akadályokba ütköztek, pedig a delfinterápia kevésbe szigorú vidékeken igazi aranybánya és pár tűzközeli figura igazán szívesen bányászott volna. Talán nem felejtették el ezt az ötletet.
A hiányzó négy delfint Adrian Bîlbă, a konstancai Múzeum komplexum (ide tartozik a delfinárium is) igazgatója szerint majd valahonnan Európából szerzik be. Szerinte túlkínálat van delfinekből, több európai delfinárium is bezárt, 18 delfint Kínába küldenek vissza, mert Európán belül már nincs hová elpasszolni őket, biztos benne, hogy két év múlva sem lesz probléma a négy delfin beszerzése. 

A kép a Vegan în Cluj-Napoca állatvédő szervezet 2017-es delfináriumellenes akcióján készült a konstancai delfináriumban

( Az ismertető a Mediafax  és a constanta.info cikkei alapján készült)

https://www.ordinea.ro/delfinariul-din-constanta-vrea-sa-inchirieze-lei-de-mare/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése