2020. július 26., vasárnap

Vegyszerfelhő a nyakunkba, Szentgyörgy idén is repülőből irtja a szúnyogot


Őszintén reméltem, hogy legalább az idén nem kell ezzel a problémával foglalkoznunk. Van elég bajunk, még tart a világjárvány, mindenki élete felfordult, a repülőgépből történő szúnyogirtás csak ráadás a jóra.
Nem volt szerencsénk, megjelent a hír az újságokban. 

Feszülj meg, kedves civil, ha valamit tenni szeretnél, mert alig maradt időd, hogy szakértőt találj és véleményt kérj. 

A hír szerint, Sepsiszentgyörgyön repülőből irtják a szúnyogot "Felhívják a figyelmet arra, hogy CYMINA PLUS típusú vegyszert használnak, melynek Hipermetrin nevű hatóanyaga mérgező a méhekre".  Szövegértési gondjaim voltak, senki nem hallott hipermetrinről, a szer címkéje szerint cipermetrin hatóanyagot tartalmaz. A Városimázs Iroda kitartó, pár nappal később, javítás nélkül újra hipermetrint emlegetnek és az összes újságban ez jelent meg. A "CYMINA PLUS típusú vegyszert" összetétellel is meggyűlt a bajom. Ezt a szert használják, vagy egy másik szert, ami hasonló a Cymina Plus szerhez?
A cipermetrin, méhgyilkos szer, a neonikotinoid szerek csoportjából, zöld szervezetek évek óta kampányolnak a szer betiltásáért. Ezt a polgármesteri hivatalnak nem kell tudni, kiírták, hogy "A vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről, nem jelent veszélyt az emberi és állati egészségre." Nagyszerű, akkor már minden rózsaszín, a DDT-t is melegen ajánlották míg kiderült, hogy mégsem kellene használni és a glifozátnak is van engedélye. Szentgyörgy városa évekkel ezelőtt folyékony kapával, glifozáttal irtotta a gyomot pl. a Nicolae Balcescu utcában, mert megérdemeltük, pedig a glifozát használata ellen is voltak kampányok és semmi sem indokolta, hogy glifozáttal kapáljunk, egy kiskapa is elég hatékonyan elbánik a gyommal. Az sem utolsó szempont, hogy a klasszikus kapálás sokkal olcsóbb mindenkinek. 

Tény, hogy a szúnyogirtással kapcsolatban figyelmeztették a méhészeket arra, hogy zárják be a méheket. A méhészek sem voltak túl boldogok, ők sem tudták mit kezdjenek a méheikkel. Az is felmerült, hogy költöztessék más helyiségbe a kaptárokat. Érthető, hogy a méhészek féltik a méheiket, idén országszerte nagyon gyenge lesz a méztermés, nincs szükségük fölösleges mérgezésre. Van, aki a méhek mellett más beporzók védelmére is kitér és őket is védené. 
Az Observatorul de Covasna helyi lapban, Luca Daniela közölt hosszabb cikket a témáról, megszólaltatott több méhészt, és több hivatal főnökét, egy dologban mindenki egyetért, a szer veszélyes a méhekre és nagyon kell vigyázni vele. Ha ennyire veszélyes, nem lehetne másképp és mással? 

Valamikor a rendszerváltás után, az RMDSZ is zöldebb volt, akkoriban még hittünk a változásban, nagyon sokan tanultak ökológiát. Nagyon sok zöld terv volt, sokkal élhetőbb várost képzeltünk el. Napjainkra már a környezetvédelem is szitokszóvá lett, úri huncutság, ami megakasztja a világ fejlődését. 2008 óta ugyanaz a polgármesterünk, még csak arra sem hivatkozhatunk, hogy mindig más polgármester és tanácstagok döntöttek a problémás vegyszerek mellett. Ez esetben kik döntöttek a légi permetezés a a méhgyilkos szer használata mellett? Ki fog derülni adatigénylés nélkül? Az sem utolsó szempont, hogy mennyibe kerül ez a buli. 

Az utolsó métereken ugyan- mert nem csak a méhészeket lepték meg a szúnyogirtás hírével-, a Mentsétek meg Romániát Kovászna megyei szervezete is sajtóközleményben tudatta, hogy "Sok méhész fordult az elmúlt napokban felénk, hogy mi a véleményünk a soron következő repülőből való permetezéshez és a CYMINA PLUS típusú vegyszerhez, amit használni fognak.
Utána néztünk és a következőkkel számolhatunk be: a CYMINA PLUS egyik komponense a TETRAMETHRIN egy olyan komponens amely nem felel meg az Európai Uniós szabványoknak (mellékeljük az EU Pesticides database kivonatát). Ugyanakkor mellékeljük a TETRAMETHRIN veszélyességi osztályzatát, veszélyességi nyilatkozatát és annak kódját.
Ezért arra kérnénk a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát, hogy értékelje át döntését és válasszon olyan típusú vegyszert az abszolút szükséges permetezéshez, amelynek komponensei megfelelnek az Európai Uniós szabványoknak."
Mint látjuk, itt egy újabb vegyszer, a tetrametrin, használata kérdőjeleződik meg. 

Összességében, a holnapra tervezett repülőből történő szúnyogirtás nagyon problémás. 

Nagyon jó lenne, ha jövőre nem ugyanezzel a témával kellene foglalkoznunk, mert még az idén elkezdődnének azok a beszélgetések, amik egy biztonságosabb, kevesebb vegyszert igénylő szúnyogirtás bevezetéséhez vezetnek. 
Érdemes ebben hinni? Választási év van, a nép szavaz, a karaván halad és minden marad a régiben?

Vannak napok, mikor nem hiszek a népnevelésbe, de magyar nyelven egész jó, friss cikkek elérhetők a témáról. Itt van két link, hátha valaki ötleteket merít: 


Frissítés(július 27) 

Kézdivásárhely sem marad ki a jóból, náluk reggel permeteztek/permeteznek 

"KÉZDIVÁSÁRHELY. Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy ma 6–10 óráig szúnyogirtásra kerül sor Kézdivásárhelyen. A permetezést repülőből végzik a város egész területén, a parkokban (Gábor Áron tér, Millennium és Molnár Józsiás park), illetve a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban: Nyujtódon, Sárfalván, Szászfaluban és Oroszfaluban."
Ha Szentgyörgy esetében megemlítik, hogy "A méhek védelme érdekében két időpontban kerül sor a szúnyog­irtásra." itt ennek a gondolatnak nyoma sincs, még akkor sem, ha falvak is érintettek.

A város történetében először irtanak szúnyogot repülőről. Legyek én nagyon gonosz, de választási évben ennek kénkő szaga van, valami bűzlik. Újra felteszem a kérdés, hogy mennyi pénzt fognak kifizetni erre a nagyon látványos, de annál mérgezőbb irtásra?
 Kézdivásárhely esetében még a méhészek sem tudtak későbbi időpontokat kiharcolni. "Bokor Tibor polgármester kifejtette: a rengeteg eső után időszerű a rovarok irtása. Molnár Zoltán nyujtódi falusifelelős érdeklődésére kifejtette: Kézdivásárhely történetében először repülőgépről végzik majd el a kellemetlen szúnyogok irtását, szakcéget bíztak meg ezzel. Az elöljáró reményei szerint legalább egy 700 hektáros területet sikerül majd permetezni olyan szerrel, ami bevizsgált, így nem káros sem az emberekre, sem a környezetükre. Ezt azért nyomatékosította, mert Molnár aggályait fejezte ki a méhpusztulás miatt, meglátása szerint az ilyenszerű kártevőirtás nem tesz jót az amúgy is pusztuló méhpopulációnak."

A Mentsétek meg Romániát sajtóközleménye egyetlen újságban sem jelent meg. Talán lekésték a lapzártát. Ez a jóhiszemű változat. Ma még pótolhatják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése