2020. augusztus 23., vasárnap

Kortynyi szabadság a madaraknak. Civilek győzelme a vadászlobbi felett

foto Kenneth Schulze  Pixabay  
Kezdjük valami igazán jó hírrel. A brassói fellebbviteli bíróság augusztus 20-án úgy határozott, hogy felfüggeszti a vadászati kvótákat 36 vadon élő madárfajra (a vadászható 40-ből) a 2020–2021-es vadászati szezonra, ami egyenértékű ezen madarak vadászati ​​tilalmával. A határozat a kihirdetés pillanatától életbe lép. Ezt a győzelmet a Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (saját fordításban Szövetség a Visszaélések Visszaszorításáért) egyesületnek köszönhetjük és nem ez az első madárvédelem terén elért sikerük, 2019-ben elérték a mezei pacsirta és másik három madárfaj vadászatának tilalmát. Idén sikeresen felfüggesztették a már megkezdődött vadászszezont.

Romániában évek óta visszatérő probléma, hogy a vadászati kvótákat madarak esetén is bizonyos vadászok igényeinek kedvezve határozzák meg. Valahol szomorú, hogy a környezetvédelmi minisztérium évek óta nem készíti el azokat a tanulmányokat, amik a különféle vadászható madarak populációit mérik fel, de nagyon biztos kézzel ad elszállt vadászati kvótákat. A minisztérium jelezte, hogy nem tetszik neki a határozat és lépni fog. Erre van pénz és energia, a madárvédelemre meg nincs. Veszélyeztetett madarakra is lőhetnek. Az sem baj, ha már nem marad belőlük Romániában. 
Hatalmas pénzek vannak a vadászatban és sokan szeretnének jól élni. Nagyon aranyos, mikor a vadászlobbi azzal érvel, hogy a vadászat leállítása miatt hatalmas mezőgazdasági károk lesznek. Most nagy a szomorúság, mert csak Dâmboviţă megyében ezer vadász van és hazánkba jár vadászni a sok nagyszerű ember Európából meg Közel-Keletről. Állítólag nyomós érv, hogy itt akarják elkölteni a pénzüket. Ide járt mindenki, mert itt mindent lehet, mint a Vadnyugaton.

Van pár régebbi jó anyag itt a blogon, többek közt interjú Ovidiu Bufnilăvel, a Román Madártani Társaság szóvivőjével, aki alig 42 évesen idén februárban hunyt el. Nem ismertem személyesen, de sokat tanultam az interjúból. 

A Román Madártani Társaság(SOR) honlapján megtalálható kigyűjtve mind a 36 madárfaj és a madárfajok vadászatának kezdete. Meghagytam a román neveket, mert így könnyebben tájékozódunk. Íme: 

Seregély(Graur), Cioară grivă sudică, Szarka (Coțofană), Fenyőrigó (Sturzul de iarnă)-itt nem derül ki mikor vadászható

Június 1. Szajkó (Gaiță), Dolmányos varjú (Cioară grivă),
Július 10. Csóka (Stăncuță)
Augusztus 15. Vadgerle (Turturică), Balkáni gerle (Guguștiuc), Fürj (Prepeliță), Nyári lúd (Gâscă de vară), Fütyülő réce (Rață fluierătoare), Barátréce (Rață cu cap castaniu), Kendermagos réce (Rață pestriță), Kerceréce (Rață sunătoare), Kanalas réce (Rață lingurar), Nyílfarkú réce (Rață sulițar), Hegyi réce (Raţă cu cap negru), Vetési varjú (Cioară de semănătură)
Szeptember 1. Örvös galamb (Porumbel gulerat), Kék galamb (Porumbel de scorbură), Léprigó (Sturz de vâsc), Énekes rigó (Sturz cântător), Szőlőrigó (Sturzul viilor), Tőkés réce (Rață mare), Csörgő réce (Rață mică), Böjti réce (Rață cârâitoare), Szárcsa (lișiță), Vízityúk (Găinușă de baltă), Erdei szalonka (Sitar de pădure), Sárszalonka (Becațină comună), Kis sárszalonka (Becațină mică)
Szeptember 15. Mezei pacsirta (Ciocârlie de câmp), Császármadár (Ieruncă), Kontyos réce (Rață moțată)
Október 15. Nagy lilik (Gârliță mare)

A legnagyobb kvótákat pacsirtára, fürjre és szarkára adták:

pacsirta 399.844,  fürj 252.299, szarka 140.566, tőkés réce 131.120, nagy lilik 50.512, szárcsa 14.885

Van ez a bizonyos madárfaj, aminek talán nem véletlenül nem találtam a magyar nevét a Cioară grivă sudică (köszönöm a segítséget, a dolmányos varjú egyik alfajáról van szó, latin neve Corvus corone sardonius), amire Codruț Feher, az Asociația pentru Combaterea Abuzurilor tagja szerint évente adnak vadászati kvótát, annak ellenére, hogy az ornitológusok szerint ez a madárfaj nincs jelen Romániában. Egy ötezer darab feletti kvótáról van szó, amit harminc százalékban valósítanak meg, tehát lelőnek 1500 olyan madarat, ami nincs az országban. Igazából más fajokat lőnek ezzel a kvótával, jó kérdés, hogy mit.

Közben találtam egy jegyzőkönyvet egy június kilencedikén tartott közmeghallgatásról a vadászati kvótákról, itt Papp Tamás a Milvus csoport részéről elmondja, hogy ez a bizonyos Cioară grivă sudică madárfaj nem létezik a Szőlőrigó populáció meg nagyon kicsi, javasolja, hogy a vadászható madarak listáját ornitológusokkal együtt nézzék át. Ajánlja, hogy a szarka és a dolmányos varjú fajok május -augusztus között a fészkek közelében ne legyenek vadászhatók a fajok védelmében.

Szomorú, hogy még mindig itt tartunk, de mint látjuk, van remény. Hatalmas köszönet a civil szervezeteknek és minden madárvédőnek, mert nélkülük szomorúbb hely lenne a Föld. 


28-án bejegyzést írt a Milvus csoport is 
Örülünk a 36 vadon élő madárfaj vadászatát felfüggesztő, 2020-2021-es vadászati idényre vonatkozó bírósági döntésnek

felhasznált források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése