2015. június 26., péntek

Új főtér születik. De miért nem tudhatunk a részletekről szinte semmit?


A tájékoztatás színe és fonákja


Szánalmas az egész ügy, nagyon szánalmas. Nagyon nehezen gyűlt össze ehhez a cikkhez az anyag, többször gondoltam úgy, hogy ami nem megy, azt kár kínozni. Ez a cikk nem mestermű, amatőr munka, amatőr bizony, mint csodás városunkban a tájékoztatás mikéntje.

Az sem túl felemelő, hogy két civil kezdeményezésen túl, semmilyen fórumon nem kaphattak választ kérdéseikre a park felújítása iránt érdeklődők. A polgármesteri hivatalból senki sem gondolta úgy, hogy a 2011-ben megtartott közmeghallgatás után („Sepsiszentgyörgy Központ Övezeti Városrendezési Terve”), 2015-ben nem ártana feleleveníteni az emlékeket, mert rohanó világban élünk és minden változik.

Új főtér születik


Mert úgy kell egy újabb főtér, mint egy falat kenyér.

Felújítják a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkot, és ez a téma meglehetősen sok vitát szül.
Félrevezető ez a megfogalmazás is, hiszen nemcsak a parkot újítják föl. Az alábbi térképen beszíneztük azokat a részeket, ahol jelenleg munkálatok zajlanak, vagy a közeljövőben munkálatokat terveznek.
munkálatok térképe, köszönet Toró Attilának a színezésért

Ez a cikk a Bazársortól a Szent György-szoborig tartó területen megkezdett munkálatokról szól(piros szín) és nem lesz szó a színház előtt és a Mikó utcában később ütemezett munkálatokról(kék szín), egyszerűen azért nem, mert alig tudok róla valamit. Ugyancsak nem lesz szó a városmagban (a Sugás vendéglő, posta, tömbházak, és Bene-ház által körülhatárolt terület) tervezett munkálatokról sem.

A zöld színnel jelölt sárkánydombot külön projektként kell kezelni, a sárkánydombra még nincs engedély. A sárkánydomb feje a térkép bal felső sarkában keresendő. Így összesen három kisebb tervről beszélhetünk: piros és kék zóna, sárkánydomb és városmag (nincs a térképen). Ezt nem egyszerű átlátni, de remélem mégiscsak sikerül.

Közös kincsünk az Erzsébet park címmel május 26-án beszélgetést szerveztünk, ahová meghívtuk Szentgyörgy városmenedzserét és a sárkánydomb tervezőjét. Meglepetésünkre utolsó percben a polgármester is megtisztelt jelenlétével, így izgalmas kétórás beszélgetésben vehettünk részt, de egyetlen kérdést sem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Ezen a beszélgetésen nem vett részt a látványterv készítője. Azt vártam, hogy meggyőzzenek arról, hogy erre a sok átalakításra a város polgáraként nekem is szükségem van, és csodás dolgokkal gazdagodunk. Szerettem volna, ha elkápráztatnak, vagy legalább megpróbálnak elkápráztatni.

Sokan kritizálták Szentgyörgy népét, hogy csak akkor kezdett törődni a parkfelújítással, amikor már zöld hálóval körbekerítették a 48-as emlékműtől a Bazársorig terjedő részt. Ez a körbekerítés erős jel volt, nehéz lett volna nem észrevenni.

Szentgyörgy népe már sok nagyszerű tervről hallott, a nagy álmoknak felénk hagyományai vannak, de annak is hagyománya van, hogy az álmok csak álmok maradnak. Terveztek már két hidat is az Oltra, repülőteret Szépmezőre, de még egy füvészkert alapkövét is letették a Kolcza-gödörben, az alapkő még megvan. A tizedik nagyszerű, de dugába dőlt terv után már csak legyint a nagyérdemű.

Nagyon egyszerű azt mondani, hogy egy téma senkit sem érdekel, mert a közmeghallgatáson csak pár érdeklődő jelent meg. Ez a kritika az idei, a városmag rendezési tervéről tartott közmeghallgatás kapcsán is megfogalmazódott, mert alig tíz érdeklődőt vonzott.

Érdemes pár dolgot leírni: a közmeghallgatásokat nem szívbéli jóságból, vagy túlcsorduló tájékoztatási vágyból tartják, hanem mert törvény írja elő. A közmeghallgatások meghirdetése megtörténik ugyan, de mintha a meghirdetők sem lelkesednének különösebben az ötletért. Meggyőződésem, hogy ha egy hivatal tájékoztatni szeretne, akkor megtalálja a módját, hogy megfelelően tájékoztasson. A legutóbbi közmeghallgatás értesítője így szól:

SEPSISZENTGYÖRGY POLGÁRMESTERI HIVATALA
köztudomásra hozza,
hogy 2015. március 16-án, 12 órai kezdettel közmeghallgatást tart (2701/2010 sz. rendelet, 28-as cikkely, b. pontja alapján) Sepsiszentgyörgy központjának övezeti városrendezési tervének (PUZ) módosítási javaslatával kapcsolatosan.
 A közmeghallgatás helyszíne: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának 29-es terme.
 A javasolt tervről további információk a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában találhatóak (1918. December 1. utca, 2. szám, 1-es iroda). Ugyanitt az érdekelt személyek írásban közölhetik észrevételeiket 2015. március 13-ig.
 (http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/index.php?pid=2364)

A szakzsargonban nem jártas lakosnak ez nem sokat mond, nem érzi magát érintettnek és nem gondolja úgy, hogy neki részt kellene venni a közmeghallgatáson. Szerencsésebb lett volna ezt az információt egy városrendezésről szóló cikkben is megírni. Gondoljunk arra, hogy kampány idején a pártok mennyire összekapják magukat, akkor minden eszközt megtalálnak ahhoz, hogy elérjék szavazóikat, például, ha akarnánk, sem tudnánk megugrani a postaládákba gyúrt szórólapok elől. Kampányon kívül az összes eszközről és módszerről megfeledkeznek.

Mondhatjuk, hogy a városrendezési terv egy álom, de igencsak körülményes álomnak tekinteni egy engedélyeztetett parkfelújítási tervet, aminek egy részére már közbeszerzési pályázatot is kiírtak, és már nyertese is van, mi több, már a munkálatokat is elkezdték. Ez már nem álom, ez már a rögvalóság.

Megpróbáltuk kideríteni, milyen munkálatokat terveznek. A terveket nem sikerült megnézni, mert a tervek megtekintése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A tervezett beszélgetés előtt ketten próbálták megtekinteni, egyiküknek sem sikerült. Van ez így, az érdeklődő polgárnak legyen sok ideje és türelme, ha úrrá lesz rajta a kíváncsiság.

Szegény ember vízzel főz, a napilapok cikkeire támaszkodtunk, meg a városban fellelhető látványterv-részletekre és a park felújításának térképére. Ez így elég sovány anyag volt, de csak ennyi állt rendelkezésünkre.

A beszélgetést megelőző héten a látványterv pár részlete már kikerült a zöld kerítésre, ugyanakkor a polgármesteri hivatal honlapján is közzétették.


http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/index.php?page=&pid=2414
Itt már látható, hogy hová épül majd az új szökőkút és a kőszínpad, de sehol nem látható a vizes körönd és a különleges pihenő.

A zöld hálóra rögzített látványterv térben elhelyezve így mutat. Aki több információt szeretne, az a park felújításának térképén keresgélhet. Érdemes megfigyelni, hol bújik meg a térkép.


Pár érdeklődővel guggolva tanulmányoztuk a térképet, próbáltuk megfejteni. De nem csak a térkép elhelyezése problémás. Nehezen olvasható, és senkinek nem jutott eszébe magyarul is leírni a jelmagyarázatot. Aki érti, az örüljön, aki meg nem érti, az nem érti, nem kell mindent érteni. Furcsa érzés, hogy egy székely városban fel kell hívni a figyelmet a kétnyelvűség hiányára. Maga a térkép is megérdemelt volna egy külön táblát, hogy ne kelljen lehajolni a szent humuszig.

Parkfelújítás a víz jegyében. Mit tudunk egyáltalán a parkfelújításról?

Nem sokat, és a helyzet a beszélgetés után sem sokat változott. Míg a beszélgetésre készültem, kijegyzeteltem az addig megjelent cikkeket, elolvastam a cikkek alatt megjelenő kommenteket és a közösségi oldal kommentjeit is átbolhásztam.

A parkfelújítás kapcsán két téma borzolta a kedélyeket, egyik a parkban kivágott fák száma, a másik pedig a sárkánydomb.

A park fáiért aggódókat megvigasztalták, hogy 40%-kal több lesz a zöld terület, mint a park átalakítás előtt volt. Ebbe a zöld területbe beleszámolták a sárkánydombot is, ami kétségtelenül zöld színű lesz, mert a terv szerint majd fű nő rajta, valamint zöld felületnek számítanak a tervezett dézsás növények is. Aki faölelgető lelkületű, annak szava is eláll a felháborodástól. Nehéz elfelejteni a télen kivágott fákat, de arra is van magyarázat, betegek voltak, vagy rossz helyen nőttek. Ez utóbbi több mint mókás, sok végig nem gondolt mondat ugrott ki a fogak kerítésén. De nincs beszélgetés mély bölcsességek megosztása nélkül sem, a fák múlékonyak és semmi sem örökkévaló, vallja a látványterv készítője, aki saját bevallása szerint fák százait ültette, és ezzel alig marad le városunk másik hírességétől, aki szerint az erdő érett cseresznye, ami, ha megérik, vágni kell. Ez utóbbi nem parkkal kapcsolatos beszélgetésen hangzott el, de mély nyomott hagyott a hallgatóságban.

A városi kertészet kertésze, aki leginkább érintett az ügyben, eddig még nem szólalt meg, de állítólag készült felmérés a park fáinak állapotáról, szerencsések talán láthatják.

A sárkánydomb saját értelmezésemben egy 33 méter hosszú, 13 méter széles és 5 méter magas, építési hulladékból épült domb, amit termőfölddel borítanak és végül gyepszőnyeggel fednek. A domb dőlésszöge 22,38 fok. Ennyi a sárkány anatómiája, a sárkánydomb különféle olvasatait pedig a napilapok megjelent cikkeiben találja a jámbor olvasó. Pillanatnyilag a többi építendő elem jobban érdekel, ezek a sajtóban csak felsorolásként jelennek meg. Lesz még egy szökőkút, egy vizes körönd (más források szerint kút), egy kőszínpad, és egy különleges pihenő.

Nagyon jó lett volna, ha találok egy olyan építészt, aki meggyőz arról, hogy kevesebb mint 200 méternyi területen szükség van két szökőkútra és egy vizes köröndre, bármi legyen is az utóbbi. Volt valami perverz bája annak, ahogy megpróbáltam kérdésekkel körüljárni, hogy mégis micsoda a vizes körönd. Eddig annyi derült ki, hogy nem ivókút és nem szökőkút, de körbe lehet majd ülni és ott lehet majd nézni a vizet.

A meghívottak közül senki sem mondott egyetlen adatot sem arról, hogy a tervezett építményeket miként kellene elképzelni, hol kellene őket a térben elhelyezni. További információkért a tervek olvasgatását ajánlották. Ez elég bizarr ötlet egy parkfelújítás témájú beszélgetésen. Köszönjük, nekünk is eszünkbe jutott, de nem fértünk hozzá. Ha már a napilapokban is írtak róla, talán jobb lett volna, ha minden építendő elemről valami képet mutatnak. Sok nagyszerű program érhető el a XXI. században, két múzeumi gyűjteményből származó fénykép megmutatása visszavisz ugyan a múltba és talán választ ad a jelen pár kérdésére, de nem túl erős vizuális élmény, mikor ilyen szépségek érhetők el a neten. Profibban is lehetett volna.

Meghökkentő, hogy mennyire elszokott mindenki attól, hogy konkrét számokra kérdezzen rá. Mivel egyik meghívott sem tudta, hogy egy év alatt mennyibe került a városnak a Mihai Viteazul téren már üzemelő szökőkút, így közérdekű adatigényléssel éltem. Kiderült, hogy 7713,5 lejt fizettek tavaly. Még nem láthattam a terveket, de úgy gondolom, az új szökőkút sem marad el méretben a Mihai Viteazul téren találhatótól, így megelőlegezem neki is a 7713,5 lej fenntartási költséget.

Összességében a tájékoztatás meglepően felszínes volt. Bár a parkfelújítás térképének egynyelvűségét szóvá tettem, több hét elteltével sem javították. Ígérték, hogy a megfogalmazott kérdésekre választ adnak, de az is elmaradt. A szökőkút fenntartási költségét, amire ugyancsak rákérdeztem, csak közérdekű adatigénylés után tudtam meg.

A park felújítása uniós pénzből történik, kivétel a sárkánydomb, ez helyi pénzből épül. Az EU ad pénzt az építésekre, de nem ad pénzt a fenntartásra, így nem mindegy, hogy mit építünk, mert a fenntartási költségeket a város fogja fizetni. Tudom, hogy ez pitiáner hozzáállás, mert van itt pénz bőven, idén csak úgy ömlik városkánkba, de jönnek még szűk esztendők. Bár még mindig indulatokat szül, jó lenne túllátni a sárkánydombon, nem csak sárkánydomb épül, jelenleg a park átalakításának csak egy kis szelete zajlik, hátra van többek közt egy új közvécé építése is. Több fórumra lenne igény, mert sok kérdés van és mindenki szeretne kérdéseire választ kapni.

Június 25-én vitaestet rendezett a Saint George Debate Corner a sárkánydombról, ahol ugyancsak jelen volt a sárkánydomb tervezője, és egy újabb munkatársuk, a látványterv készítője is megjelent. A szervezők minden jóindulata ellenére, folyamatosan úgy éreztem, hogy a helyzet nagyon szánalmas. Nem tudtunk meg majdnem semmit, aki itt próbált képet kapni a tervről, az pórul járt. Amiről képet kaptunk, az a látványtervező arroganciája volt. A technikai felkészültség a nullához közelített, egy laptopon lehetett rálesni a tervekre. Valószínűleg félreértettük a vitasarok lényegét, ők egyféle nagyon hatásos retorikai gyakorlattal készültek és egy adott ponton teljesen mindegy volt, hogy a téma a sárkánydomb, vagy az ókori Róma feslett erkölcse.

A vita szervezőinek nem a lakosság tájékoztatása volt a célja.

Továbbra is ott vagyunk, ahol a part szakad, szánalmas, nagyon szánalmas.

2015. június 16., kedd

Vasárnap kiülünk az Olt-partra. Pillanatképek

vasárnap az Olt

Vasárnap az Olt partján üldögéltünk, szépen sütött a nap és pár fecske röptét figyeltük az Olt felett.

Az idill nem tartott sokáig, nincs az a fecskecsivitelés, vagy szép tavaszi rét, ami tartósan elvonja figyelmünk arról, mennyire esztelenül viselkedünk a természetben. A természet szeretete többnyire csak szavak szintjén van jelen életünkben és nem sok köze van a napi gyakorlathoz.

Egyre kevesebb fecske van, már a falusi portákon sem látják őket szívesen, sőt, odajutottunk, hogy fecskeriasztókat tesznek ki.

Attilával, a Zöld Őrjárat tagjával, régóta terveztük ezt a beszélgetést. A Zöld Őrjárat évek óta figyeli a szemetelést Szentgyörgy környékén, most ízelítőt kaptam munkájukból, kimentem terepre. 
 Szétdobált szemét,  az egyik fa oldalán  látszik, hogy valamikor meggyúlt

Rég nem jártam az Olt-parton, nagyon megdöbbentem.  A virágos mező szeméttel teli, az Olton meg ötpercenként leúszik egy pillepalack. Attila szerint, amit láttunk, még tűrhető állapot, mert a látott szemétmennyiség többszörösét szokták összegyűjteni. Ők gyűjtik, és nem győzik gyűjteni. 

Üres kétliteres pillepalackok úsztak felénk a vízen, még látszott címkéjükön a sör neve. Aktivista buzgalommal megpróbáltam elkapni őket, de nem volt szerencsém. 
Kicsit egyhangú halászatomnak kirándulók érkezése vetett véget. Fehér kisteherautó közeledett, majd kiraktak pár szőnyeget. Nem, nem piknikezni jöttek. A volt palló helyett épített kőplacc nem csak vasárnapi folyónézésre alkalmas, kitűnő hely a szőnyegmosáshoz és úgy tűnik a szőnyegmosás még mindig megéri.
Bár látták, hogy ott vagyunk, vidáman kipakoltak. Figyelmen kívül hagyták a jeleket, a biciklin jól látható Zöld Őrjárat zászlót és az Attilán látható Zöld Őrjárat logóval ellátott pólót.
Zöld Őrjárat zászló a biciklin

Ugyan mire gondoltak, félretessékelnek, mert nekik melózni kell? Nagyon mertek a hölgyek és urak, már a lecsordogáló pillepalackokat sem számoltam, ez a probléma izgalmasabbnak tűnt. Attila rutinosan kezelte a helyzetet, udvariasan jelezte, hogy tilos a folyóban szőnyeget mosni. A csapat nem volt túl boldog, de összecsomagoltak és elmentek. Kiderült, hogy a kőplaccon kívül, a Sugás felé található halastavak melletti kicsi vízesés a másik, szőnyegmosók által sűrűn látogatott hely.

Itt a nyár, mindenki tiszta lakást szeretne, de nem mindegy, hogy milyen áron. Tilos a folyókban, patakokban szőnyeget mosni. Ilyenkor kezdi mindenki az uniót szidni, mert bezzeg azelőtt minden szabad volt. Szabad volt, igen, falun is mindent beleöntöttek a patakba, nem sírom vissza. Már akkor szennyeztük a vizeket és a helyzet csak egyre rosszabb lesz.  Többnyire akkor döbbenünk rá mennyire fontos a vizek védelme, mikor már elszennyeztük. Ékes példa erre a Büdöskút esete.

A dolgok lassan változnak, talán túl lassan és ezért mindnyájan felelősek vagyunk. A szemetet nem a marslakók dobálják szét az Olt partján, ahogy a szőnyegeket sem a marslakók mossák bele a folyóba, ezt mind mi magunk műveljük. Különösebben senkit sem érdekel, hogy a szőnyegmosáshoz használt vegyszerek mennyit ártanak a folyó élővilágának. 

Valószínűleg, valamennyire visszaesne a szőnyegmosó biznisz sikere, ha a lakosság tájékozottabb lenne.Többen pénzért vállalják a szőnyegmosást, nem szívbéli jóságból. Az ilyen mosások megrendelői közül sokan vélhetőleg nem tudják, hogy szőnyegeiket hol mossák. Talán nem ártana rákérdezni.
 Mások azzal példázódnak, hogy dédanyáink is boldogan mosták szőnyegeiket a folyókban, de ők nem gondolnak arra, hogy dédnagyanyáink nem Kínában gyártott, esetenként az unióban betiltott vegyszerekkel előállított szőnyegeket mostak agresszív mosószerekkel.
A természetkárosítást valaki mindig megfizeti, előbb-utóbb mi álljuk a csekket és az igen keserves lesz.

Sok mindenről kellene beszélgetni, kezdjük azzal, hogy a szőnyeget ne a folyóban mossuk. Autómosókban vállalnak szőnyegmosást. Valószínűleg drágább, mint a baráti áron bevállalt alkalmi szőnyegmosás, de akit ez nem hat meg, az gondoljon arra, hogy a rendőrség elkobozhatja a szőnyegeket.

A természetvédelmet még mindig hajlamosak vagyunk úri huncutságnak tekinteni.

Láttam már olyan eseményt, ahol a szeletív hulladékgyűjtést bemutató előadás után alig félórával,  a társaság  ugyanabba a kukába pakolta a műanyag palackot, a sörösdobozt, az ételmaradékot és minden más szemetet. A szó nagyon hamar elszáll. Nehéz elhinni, hogy ugyanezek az emberek otthon szelektíven gyűjtik a  hulladékot.

Van, aki ért a szóból, de sokan vannak, akik nem. Kételkedőknek egy kis összefoglaló:

A 241/ 2013 városi önkormányzati határozat szerint a közösségi vagy magán rekreációs területeken  turistáknak tilos:
-A fák és cserjék kivágása, a növények letépése és a kaszálás;
-Az autómosás;
-Edények, szőnyegek, ruhák, stb. mosása folyóvizekben és tavakban;
-A tűzgyújtás nem tűzgyújtásra kijelölt helyen (a tűzrakóhelyeket a tulajdonos, vagy a gondnok jelöli ki);
-Hulladéklerakás más helyeken, mint amit a tulajdonos vagy a gondnok kijelölt;.
-Csendháborítás hangosítóberendezések használatával.

Aki úgy érzi, neki mindent szabad, számoljon azzal, hogy magánszemélyeknek 300-1000 lej, cégeknek pedig 1000- 2500 lej büntetés szabható ki.

Lehetne ezt másképp is és mindenki jól járna. A szelektív hulladék érték és pénzre váltható. Akinek szerződése van a TEGA RT-vel az olyan módon is fizethet, hogy az alábbi hulladékokat fajtánként külön gyűjtve leadja a TEGA RT hulladékudvarán. Az Értékesíthető hulladékok menüpont alatt kell keresgélni.
A szerződéssel rendelkező természetes személyeknek a leadott szelektív hulladék értékét jóváírják a számlából. A hulladék leadásakor jegyzőkönyv készül, amiben feltüntetik a leadott mennyiséget.

 Az értékesíthető szelektív hulladékok listája:
- papírhulladék (újságpapír, karton) leadása esetén 10 kg- 2,5 lej
- pillepalack leadása esetén 10 kg- 8,8 lej
- üveghulladék 10 kg -80 bani
- elektromos és elektronikai hulladék 10 kg- 3,8 lej

Nem ártana több önfegyelem, hogy mindannyian örülhessünk a természet szépségeinek.

2015. június 5., péntek

U turn

Végre elérhető a dokumentumfilm. Az Agent Green dokumentumfilmjét idén a GMO-mentes Európát! rendezvényen mutatták be.