2020. október 13., kedd

Környezetvédők üzentek a miniszterelnöknek a Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Parkból

Facebook

 Nemrég több nagyon fontos anyaggal jelentkezett az Agent Green, ez a sorozat első filmje, többé-kevésbé szó szerint leírva. A film a környezetvédelmi szervezet Facebook oldalán látható.

A Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park közepén, a Ciucevele Cernei Tudományos Rezervátumban vagyunk, ahol a szigorúan védett ősbükkösök a Unesco világörökség védelme alatt állnak.

Ez egy olyan hely, ahol eddig folyamatosan szólt a láncfűrész. Mi mégis megvásároltuk a csendet, mi, az Agent Green, több véget nem érő per árán, a román állam, a környezetvédelmi minisztérium és a Romsilva (Országos Erdőgazdálkodási Hivatal) ellen, akik több mint 15 éve, mióta átvették a természetvédelmi park gondnokságát, éjjel-nappal vágják az erdőt és illegális kitermeléseket engedélyeznek. Ez 21 éve történt és összességében a park rosszabbul néz ki most, mint mikor létrehozták, a hegyek akkor jobban mutattak. 
Szerencsére ma csend van, kijöttünk, hogy lássuk mennyire tartják be a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntését és azt látjuk, hogy egy kivétellel betartják, de ezt a kivételt sem fogadhatjuk el. Lejjebb egy illegális kitermelést találtunk, még zajlik a munka. Pereket nyertünk, az állam foggal-körömmel harcolt, hogy folytathassa az illegális fakitermelést, megnyertük, fellebbeztek, azt is megnyertük. És míg arra vártunk hogy betartsák az ítélőszék döntését, találtak egy újabb lehetőséget a perre, azt is megnyertük, a döntés végleges, visszavonhatatlan, a kitermeléseket leállították. A ma látott kivágott fákat egy olyan részen találtuk, ahonnan tilos kitermelni és mégis megtették, tetten fogtuk őket. Leírtuk a GPS-t, a cég adatait és feljelentést teszünk a rendőrségen, az erdőőrségnél és a miniszterelnök ellenőrző testületénél, a miniszterben(környezetvédelmi miniszter) már nem bízunk, azonnal elküldtük neki az infókat, abban reménykedtünk, hogy helyrehozza, amit elrontott, de nem hozta helyre és itt az ideje, hogy szintet ugorjunk.
Emlékeztetnék arra, hogy a Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park és az erre rátevődő Natura 2000 terület az Európai Unió Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárásának egyik oka és elfogadhatatlan, hogy az infrigment alatt az Európai Bizottság válaszára várva, ami Romániát és a román hatóságokat az Európai Unió Bírósága elé idézheti, még mindig illegálisan termelnek ki. Emlékeztetnék arra, hogy a nemzeti parkok csupán Románia területének 1%-át jelentik és még ennél az 1%-nál sem tudják biztosítani, hogy ne a láncfűrész daloljon egész nap és szigorúan védjék.
Milyen elvárásaink lehetnek Románia többi erdeiben, vagy a magánkézen levő erdőkkel kapcsolatban? Arra kérjük a miniszterelnök urat, Ludovic Orbant, hogy sürgősen küldje ki az Erdőőrséget és a miniszterelnök ellenőrző testületét, állítsanak le minden munkálatot és éjjel-nappal őrizzék ezeket az erdőket, mert nem vihetsz ki sem egy picike követ sem egy szál fát innen.
Mi több, azt kérjük, hogy véglegesen állítsák le a kitermelést a nemzeti parkokban és tartsák be a nemzeti parkok védelméről szóló nemzetközi előírásokat.