2016. május 23., hétfő

TTIP és CETA (szivárogtatások)



A trójai falótól a glifozátig

"Visszatérve még a ZöldCivil Országos Találkozóra, az utolsó napon a plenáris ülésen több határozatot is elfogadtak az OT résztvevői. Ezek közül az egyik a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek felhasználásáról, mennyiségük és toxicitásuk csökkentésének szükségességéről és a kapcsolódó adatok átláthatóságáról szól. Ebben az állásfoglalásban az Országos Találkozó arra szólítja fel a Kormányzatot, hogy a hazánkban legnagyobb mennyiségben felhasznált, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Rákkutatási Ügynöksége (IARC) WHO rákkutatási központja által valószínűleg rákkeltőnek (2A) minősített totális gyomirtó szer, a glifozát uniós újraengedélyezését ne támogassa."
http://mtvsz.blog.hu/2016/05/12/a_trojai_falotol_a_glifozatig

Az Európai Gazdálkodók kisemmizése (tanulmány)

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektési Partnerség (TTIP) rendkívül jelentős hatást gyakorolhat az EU mezőgazdaságára és élelmiszertermelésére. A vállalati lobbicsoportok az Atlanti-óceán mindkét oldalán nagy erőket vetnek latba annak érdekében, hogy beléphessenek a másik fél piacaira.1 2 Ugyanakkor az amerikai és európai élelmiszertermelés eltér egymástól az érvényes élelmiszerbiztonsági normák (DG Internal Policies, 2015), állatjóléti szabályok (World Animal Protection/Humane Society International, 2014) és környezetvédelmi előírások (Friends of the Earth Europe/IATP, 2013) tekintetében.


Greenpeace TTIPleaks

Greenpeace TTIPleaks  A kiszivárgott dokumentumok alapján beigazolódtak korábbi aggályaink: a TTIP tényleg egy 'trójai egyezmény', amely elsősorban a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, miközben aláássa a demokráciát és veszélybe sodorja mindazokat a vívmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk.

Kiszivárogtak a TTIP-dokumentumok: valóban veszélyben a klíma, a környezet és a fogyasztók védelme, sőt uniós alapelvek is

A Greenpeace holland irodája a mai napon nyilvánosságra hozta az EU-USA között zajló Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) folyó tárgyalások dokumentumainak 13 véglegesített fejezetét, valamint a TTIP-tárgyalások aktuális szövegét. Hasonló dokumentumokat eddig csak választott képviselők tekinthettek meg – felügyelettel, zárt helyiségben, külső konzultáció lehetősége nélkül, és tartalmukat tilos volt bárki mással megosztani.
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Kiszivarogtak-a-TTIP-dokumentumok-valoban-veszelyben-a-klima-a-kornyezet-es-a-fogyasztok-vedelme-st-unios-alapelvek-is/

TTIP utolsó szög a vidék koporsójában




Leaked Documents show Five EU Member States shamelessly attempting to quietly institutionalise ISDS throughout Europe

In an astonishing move which ignores the opinion of millions of citizens who oppose ISDS, the governments of Austria, France, Finland, Germany and the Netherlands (AFFGN) have made a sly attempt to institutionalise ISDS throughout the European Union. According to a leaked non-paper, on the 7th April representatives of these five nations made a proposal to the EU Council’s Trade Policy Committee which would in effect create a plurilateral treaty based on foreign investment protection within the EU. A move which was suspiciously followed by publication of a similar proposal on Business Europe’s website in what appears to have been a coordinated action.
http://www.s2bnetwork.org/leak-member-states-to-institutionalise-isds-throughout-europe/

[Scurt și la Obiect #1] Problemele principale ale TTIP în privința drepturilor digitale

1. Criptare:
Furnizorilor de servicii de comunicație criptate ar putea fi obligați să furnizeze autorităților conținutul necriptat al respectivelor comunicații.
De exemplu, FBI-ul sau Procuratura ar putea merge la WhatsApp să le ceară conținutul conversațiilor dintre două persoane care folosesc WhatsApp. Deși comunicația prin WhatsApp este criptată, autoritățile ar fi în măsură să oblige furnizorii de servicii să își modifice sistemele astfel încât nici o comunicație prin sistemele lor să nu poată fi imposibil de interceptat. Mai grav decât atât, toate organele de aplicare a legii ar fi în măsură să facă asta fără a exista o limită (de ex. doar pentru infracțiuni de terorism) sau măcar să fie precizat că trebuie un mandat de la un judecător.
https://www.apti.ro/sslo-1-ttip

Rosszul járnak a TTIP-vel az európai gazdák

A washingtoni mezőgazdasági minisztérium (USDA) tanulmánya is arra jut, hogy a TTIP létrejötte az Egyesült Államoknak kedvez, az európai termelők által elért előnyök minimálisak lesznek. Amennyiben a felek az összes védővámot és importkvótát kiiktatják a mezőgazdasági termékek kereskedelméből, akkor az EU-ba irányuló amerikai behozatal értéke mintegy 5,5 milliárd dollárral nő, míg az európai gazdák csak kevesebb mint 800 millió dollárral tudják bővíteni amerikai kivitelüket.
http://mno.hu/kulfold/rosszul-jarnak-a-ttip-vel-az-europai-gazdak-1343489

CETA – az egyezmény, amely már akkor is rombol, ha nem ratifikáljuk

"civil szervezetek Európa-szerte sokat kritizálták a CETA-t. Túl azon, hogy a CETA is aláásná az elővigyázatosság elvét, ránk szabadítaná az engedéllyel nem rendelkező génmódosított élelmiszereket. Ezen felül, mivel a CETA része lenne az Európai Bizottság által a TTIP-be is javasolt Befektetési Bírósági Rendszer (ICS), kanadai cégek – akár a Monsanto ottani leányvállalata – simán beperelhetik azokat az európai tagállamokat, amelyek állampolgáraik egészsége vagy környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos jogszabályokat, intézkedéseket, amelyek viszont hátráltatják e cégek profitszerző céljait."

http://greenprofit.hu/index.php/zoeldpolitika/1308-ceta-az-egyezmeny-amely-mar-akkor-is-rombol-ha-nem-ratifikaljuk

A TTIP és a dohányipar: súlyosan károsítja az ön és családja egészségét

A szabadkereskedelmi egyezmények lehetővé tették, hogy dohánycégek bepereljék azokat a kormányokat, amelyek intézkedéseikkel veszélyeztetik bevételeiket. Az ilyen perek vagy az esetleges perrel való fenyegetések hátráltatják vagy akár meg is akadályozhatják egyes kormányok jogalkotó tevékenységét. Lehet, hogy emiatt nem vezette még be a magyar kormány a dohánytermékekre vonatkozóan tavaly beígért egységes csomagolást?