2017. január 31., kedd

Márk-Nagy János környezetvédelmi aktivista: Felháborít a természet tönkretétele






Riporter Az elmúlt években a nagyvárosok tereit ostrommal vették be olyan emberek tömegei, akiket felháborított az a mód, ahogyan a hatóságok a verespataki aranybánya tervéhez vagy az erdőkitermeléshez viszonyultak. Több ezer ember nyilvánította ki felháborodását az utcán, azért hogy megváltoztassa a környezetvédelmi szakpolitikát. De vannak, akik ennél sokkal többet tesznek. Közülük páran láthatóak, a többiek meg a világ szemétől távol harcolnak az aktivizmus minden fegyverével. Márk-Nagy János az utóbbiakhoz tartozik, szatmári aktivista, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke és a Túr Menti Védett Területek gondnoka, akit a helyi hatóságok merevnek és harciasnak írnak le. Bár ezeket a szavakat sértésnek szánják, ő bóknak veszi.

Mesélj magadról! Hol születtél, hol nőttél fel? Mi a szüleid foglalkozása?

Márk-Nagy Szatmárnémetiben születtem 1971-ben. Itt nőttem fel a Szamos partján. Nagyon közel laktunk a folyóhoz, így ha otthon voltam az egész nyarat vagy a folyó partján, vagy a folyóban töltöttem. A természetvédő hozzáállásomat olyan élmények alakították ki, mint a napokig tartó pecázások a Túron, a kirándulások szüleimmel a hegyekben és nem csak, valamint az, hogy nyaranta pár hetet nagynénémmel meg más rokonokkal a Görgényi-havasokban töltöttem. A szüleim építészmérnökök.

Riporter Hol végezted az iskolát? Milyen tanulmányokat folytattál?

Márk-Nagy Általános- és középiskoláimat Szatmárnémetiben végeztem, egyetemre a bukaresti Ökológia Egyetem Ökológia és Környezetvédelem szakára jártam és a Bukaresti Tudományegyetemen ugyanezen szakán diplomáztam. Posztgraduális és doktori képzéseket végeztem a kolozsvári BBTE-n és a budapesti ELTÉ-n, ugyancsak a környezetvédelem témakörében.

Riporter Mikor tetted meg az első lépéseket az aktivizmus, a környezetvédelem felé?

Márk-Nagy 16 éves voltam, tehát 1987-88-ban a Túrban horgásztam és tömeges halpusztulást láttam, valószínűleg valamilyen szennyezés következtében pusztultak el. Több természetszerető sporthorgásszal visszatértünk Szatmárnémetibe és elmentünk a Megyei Néptanácshoz, hogy bejelentsük a szennyezést és beszéljünk a megye első titkárával. Egy óra várakozás után megjelent a sofőrje és azt tanácsolta, hogy menjünk haza. A felnőttek megértették a tanácsot, hogy nem érdekünk zajt csapni, így hazamentek. Én nem értettem a tanácsot, nem értettem, miért ijedtek meg a felnőttek, végül én is hazamentem, de keserű szájízzel maradtam. Azt hiszem, akkor éreztem először azt a dühöt, ami mindig hatalmába kerít, ha természetrombolást látok.

Az egyetem alatt több civil szervezetnél is tevékenykedtem Bukarestben és Szatmárnémetiben egyaránt. Az egyetem után egyre többet jártam a szatmári EKÉ-be, ahol leginkább túrákat szerveztek, és ami akkoriban megújulási időszakon ment át. Itt több friss végzőssel: biológia, ökológia, geológia és földrajz szakossal találkoztam és elhatároztuk, hogy a szervezetet a környezetvédelem, a természetvédelem és az környezetvédelmi nevelés irányába is fejlesztjük.

Igazából nem tartom magam erdővédő aktivistának, hanem egyszerűen környezetvédő aktivista vagyok. Szeretném ezt kiemelni, mert sokan úgy gondolják, hogy az erdők problémája a legnagyobb környezetvédelmi probléma Romániában, ami így nem igaz. Mi több, nem vagyok híve a mindenáron erdősítésnek. Az utóbbi években oda jutottunk, hogy átgondolatlan erdősítéseket jelentettünk fel, amiket olyan aktivisták vittek véghez, akiket jobban érdekelt a médiavisszhang és a támogatók, mint az ültetés következményei. Erre példa a Plantăm fapte bune în România (Jótetteket ültetünk Romániában), vagy a Tășuleasa social, akik magas természetvédelmi értékű gyepeken erdősítettek. És ami sokkal rosszabb idegenhonos özönfajokat ültettek, amiknek semmi keresnivalójuk Románia flórájában, és amik bármikor átterjedhetnek a szomszédos területekre is. Meggyőződésem, hogy a környezetvédelem problémáját holisztikusan, egészében kell szemlélni.

Riporter Mi volt az első munkád és milyen nyomokat hagyott benned?

Márk-Nagy Első munkámat egy hatásvizsgálatokat készítő cégnél kaptam, ahol hatástanulmányok és környezeti mérlegek készítéséhez járultam hozzá. Két évig dolgoztam itt, de kellemetlen érzésekkel maradtam, mert rájöttem, hogy mi ott a befektető pártján állunk, azok pártján, akik minket fizetnek és akik mindenféle környezetpusztító beruházást akarnak jóváhagyatni, ami a környezetvédelem ellen lenne és nem a környezetvédelemért. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy az EKÉ-n belül kizárólag természet- és környezetvédelemmel szeretnék foglalkozni.

Riporter Magyarázd meg az olvasóknak, kérlek, mit jelent védett terüket gondnokának lenni, milyen felelősségei vannak!

Márk-Nagy A gondnok lényegében egy védett területen levő természeti értékek kezelője, akinek szerződése van az országos környezetvédelmi hatósággal, aki segít megtartani/helyreállítani mindazokat a fajokat és élőhelyeket, amelyek védelmére létrejött a védett terület.

A gondnoknak feladata felügyelni és ellenőrizni a védett területen zajló emberi tevékenységeket, a helyi közösségek és a látogatók nevelése és tudatosítása a jelen lévő természeti értékekről és azok védelmének szükségességéről, részt venni a környezetre potenciálisan káros tevékenységek engedélyeztetésében, konkrét természetvédelmi tevékenységek, beavatkozások végrehajtása és a természeti értékek monitoringja.

A gondnok legfőbb felelőssége a kezelési terv és a védett terület szabályzatának elkészítése, és ha elfogadták, akkor mindezek betartása és betartatása.

Riporter Hogy zajlik egy nap a Túrmenti Védett Területeken?

Márk-Nagy Sajnos én vagyok a Túrmenti Védett Területek gondnokainak a főnöke, én koordinálom őket, enyém a pénzszerzés, a pályázatírás, a találkozókon való részvétel feladata, a tárgyalások, ami azt jelenti, hogy nagyon sok irodai munkám van és csak kevés alkalommal tudok terepre menni, a természetbe. Igazából azért dolgozom, hogy a természetvédelmi őrök kimehessenek terepre. Nem erről álmodoztam az egyetemen, vagy mikor a védett területekkel kezdtem foglalkozni.

Hogy a kérdésre válaszoljak, nincs két egyforma napom.

Vannak napok, mikor más hatóságokkal találkozom és a védett területre tervezett tevékenységeket beszéljük meg, amiknek hatása van a területre és döntés hozunk az engedélyezésről. Ez legtöbbször a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél történik.

Más napokon az irodában vagyok engedélykéréseket elemzek, megbeszélem őket a munkatársaimmal, döntést hozunk és kiállítom az engedélyt. Nagyon kimerítő munka és nagy figyelmet, sok dokumentációt igényel, mert ha engedélyt adunk egy természetkárosító tevékenységhez, akkor mi vagyunk a hibásak és minket vonnak felelősségre. De ha megtagadjuk az engedélyt, akkor arra ébredhetünk, hogy beperel a dühös befektető, aki többnyire vagyonos és befolyásos és végül velünk fizettethetik a kártérítést, perköltséget és egyebeket.

És vannak napok mikor szabálysértési jegyzőkönyvet és büntetőjogi feljelentéseket írok. Még írok pályázatokat és részt veszek a projektek megvalósításában.

Néha kijutok terepre is, egyedül vagy a munkatársaimmal, hogy védett fajokat monitorozhassak, vagy bizonyos tevékenységeket vagy megőrzési munkálatokat felügyeljek (pl özönfajok irtása, vagy védett fajok magjainak szétszórása, faültetés, vagy régebbi ültetvények munkálatai) találkozom a közösséggel, a falusiakkal, a polgármesteri hivatalok és a helyi tanácsok képviselőivel. A legkellemesebb ilyen tevékenység, mikor a természetvédelmi területet népszerűsítő akciókat tervezek biciklis és gyalogos eseményeket, vetélkedőket, kirándulásokat gyerekeknek.


Riporter „A legmerevebb és legharciasabb gondnokok a romániai Natura 2000 területek gondnokai közül.” -mondta egy erdészeti hivatal főnöke rólad és a munkatársaidról, mikor azt próbálta megmagyarázni, hogy azok az illegális fakitermelések, amiket véghez vitt, lényegében törvényesek voltak, csak ti nem értitek mi hogyan működik. Hogyan is működnek valójában a dolgok Romániában az erdővédelem terén?

Márk-Nagy Ezt a jellemzést valószínűleg bántásnak szánta, de ez nekem a munkánk elismerése. Számomra ez többet jelent, mint egy díj. Egyébként sem adnak díjakat ezen a területen. Szeretem úgy mondani, hogy mi negatív mutatókkal dolgozunk, például: hány hektár erdőt nem vágtak ki, hány km folyót nem tettek tönkre stb. És miért ne: hány korrupt politikus, igazgató vagy ravasz befektető haragszik ránk és kritizál minket.

Amúgy ez az erdészeti hivatal főnök ellen bűnügyi eljárás indult az említett fakitermelés miatt, tehát még nem lehet kijelenteni, hogy törvényes, vagy törvénytelen volt. Még ha megússza a bűncselekményt, akkor is marad a szabálysértés és akkor mi büntethetünk.

A kérdésre visszatérve, az erdőkkel kapcsolatos dolgok ugyanúgy zajlanak, mint a többi szakterületeken: az oktatásban, az egészségügyben stb. Diszfunkcionális állam vagyunk. Sokszor elcsodálkozom azon, hogy még egyáltalán működik az állam. Mindenki csak mímeli, hogy teszi a dolgát. A Romsilva úgy tesz, mintha mindent törvényesen és az erdészeti elvek szerint csinálna. Az Erdőőrség és a Környezetvédelmi Őrség pedig úgy tesz, mintha ellenőrizné a tevékenységeket, és néhanapján – hogy létezésüket igazolják – kirónak néhány büntetést, megjelennek a sajtóban az eredményeikkel, statisztikáikkal. A valóságban egyre több tarvágást látunk, eltüntetett erdőket, olyan fajoknál is amelyek esetében tilos a tarvágás, vagy olyan erdőkben vágnak, amelyek még nem érték el a vágásérettséget.

A magánszemélyek erdőiről jobb, ha nem is beszélünk, azoknak a helyzete rettenetes. A minden hájjal megkent ügyeskedők kihasználják a szegény embereket, akiknek nincs pénzük megfizetni erdőrészük őrzését, vagy azt, hogy megfelelően gondozzák, a hatóságok pedig teljes mértékben passzívak.

Riporter Szerinted melyek a romániai erdővédelmi rendszer legnagyobb hibái? Normális dolog az, hogy a Romsilva egyszerre lássa el az erdő védelmét és kitermelési joga is legyen? Más országokban, hogy van ez, te miként látod?

Márk-Nagy A törvényekben sok kiskaput hagynak, az állam intézményeiben káosz uralkodik, mindez ahhoz a helyzethez vezetett, amiben most vagyunk, és ami Románia erdeinek túlzott kitermeléséhez vezetett.

Ott van a magánkézben levő erdők problémája. Eldöntötték, hogy mindent vissza kell szolgáltatni, de nem volt tiszta elképzelés az erdők kezelésére miután visszaszolgáltatják a volt tulajdonosnak. Nekünk is nagyon sok kis erdőterülettel rendelkező erdőtulajdonosunk van. Például van 0,66 hektáros erdőbirtok, ami lényegében egy 1 m széles és 660 m hosszú sáv. Akiknek 1 hektáros birtokuk van az 1,5 méter széles csík, akiké 2 hektár az 3 méter széles. Ekkora területeken nem lehet gazdálkodni. Ezek a tulajdonosok mind úgy gondolják, hogy ha nekik erdejük van, akkor nekik bevétel jár az erdő után. Nem tudják elképzelni, hogy tűzifát vegyenek, mikor ott az erdő. A törvény előírja, hogy üzemtervet kell készíteni, szerződésük kell legyen egy erdészettel, akik az erdő gondozását és őrzését végzik. Azon túl, hogy kifizetik az erdő őrzését és kezelését, ezen felül még megfizetnek egy szakcéget, hogy elkészítsék az üzemtervet és ha az erdő védett terület, ahonnan annyit sem vághatnak, amennyi tűzifának elég télire, akkor nem marad más, mint hogy illegálisan termeljék ki. Itt kerültek képbe az ország több részén az ügyeskedők, kitermelő cégek, akik elmentek ezekhez a szerencsétlenekhez, kifizették az erdejükben levő fát, kimentek és kivágtak mindent, az egész erdőt, majd eltűntek. Így lettek csupaszok egész hegyoldalak.

A Romsilva által kezelt erdők esetében sokkal jobb a helyzet. Ott nincsenek ilyen gondok. De gondok azért ott is vannak. Amíg a magántulajdonú erdők esetében súlyos szabálytalanságok történtek, itt csak az erdőgondozással kapcsolatos elvek be nem tartásáról beszélhetünk. Ez alatt az üzemterveket értem, amik helyettesítést írnak elő olyan helyeken is, ahol nem szükséges. Több fafajnál tiltja a tarvágást az erdészeti törvény, de ha helyettesítést írnak elő az tarvágást és újraerdősítést jelent. Ilyen esetekre találták ki az erdészeti kártevők elterjedését, amivel egész parcellák kivágását indokolják szigorúan védett területeken, mint a nemzeti parkok vagy a tájvédelmi körzetek esetében is.

A védett területek kezelése, olyan gondnokok által, akik egyben természeti erőforrások adminisztrátorai is, azt gondolom, hogy a Romániában széles körben elterjedt korrupció miatt nem tisztességes eljárás. Itt nem csak a Romsilváról beszélek, vannak vadásztársaságok és cégek is. Véleményem szerint egy nyereségorientált szervezetnek nem lenne szabad védett természeti területet gondozni, mert érdekellentét áll fenn. Egy kereskedelmi vállalkozásnak az a célja, hogy a tulajdonosainak nyereséget termeljen, miközben egy védett terület kezelésének egészen más a célja.

Más országokban léteznek olyan esetek, amikor az erdőgazdálkodó biztosítja a védett terület kezelését is, viszont azokban az országokban a hatóság is sokkal komolyabb ellenőrzéseket végez, mint nálunk.

Ideális például a Magyarországon lévő nemzeti parkok esete – a magyar határ mellett dolgozva, sokszor együttműködünk az ottani védett területek gondnokaival -, ahol a park gondnoka kezeli az állam tulajdonában lévő természeti erőforrások többségét is. Például az erdőket, a legelőket és kaszálókat a park gondozza és ha profit keletkezik, azt a nemzeti park fenntartásának finanszírozására fordítják. A természetvédelmi céloknak van elsőbbsége és nem a jövedelemszerzésnek.

Riporter Ugyanaz a főerdész mondta, hogy „ezeket az élőhelyeket mi hoztuk létre, nem a gondnokok. A gondnokok később születtek.” Egyik megyei önkormányzat alelnöke egy adott pillanatban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy jóllakott veletek(civil aktivistákkal). Hogyan kezelitek ezt a problémás kapcsolatot a hatóságokkal?

Márk-Nagy Az a „baj”, hogy civilszervezet vagyunk és egyelőre sokan nem értik, hogy egy civilszervezet néha átveheti az állami hatóságok egyes funkcióját. Nem tartják normálisnak, hogy befolyásolhatjuk a védett területeken történő befektetések elbírálását, éppen úgy, ahogy vétójogunk van egyes polgármesterek indítványaival szemben, az általuk gondozott területen.

Azt hiszem, ezek a román demokrácia gyerekbetegségei és meggyőződésem, hogy ezek a gondok lassanként megoldódnak. Egyébként nagyon sok minden függ az ember személyiségétől is. Az általad említett két példa nem jellemző a hatóságok összes képviselőjére, akikkel kapcsolatunk van.

A 12 polgármesterből csak kb. kettővel van ilyen gondunk és még van néhány hatóság, meg egyéni vállalkozó, akiknek az érdekeit zavarjuk, de idővel majd nem lesz más lehetőségük, mint tiszteletben tartani a természeti örökség megőrzését, amely a törvények szerint kiemelten fontos közérdekű terület.

Riporter Érezted néha úgy, hogy abba akarod hagyni, hogy nem bírod tovább ?

Márk-Nagy Igen. Mint minden ember, én is voltam kiégett, kimerült, ami véleményem szerint annak köszönhető, hogy a védett területek rendszerében nem történt semmilyen pozitív változás Romániában. Gyakorlatilag 16 éve egy helyben topogunk, és nem sikerül hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni a védett területek kezelését. Tehát van időszak, amikor lankad a lendületem és elmegy a kedvem a folytatástól, de mindig feltűnik valami jel, amely felélénkíti a rám jellemző optimizmust.
Riporter Hogy állsz szabadidővel és hogyan szoktad eltölteni? Mennyi időd marad a családodra?

Márk-Nagy Mivel munkám közben nem sok időm van a természetet járni próbálom ezt szabadidőmben pótolni és ilyenkor igyekszem bevonni a családom is a szabadidő ilyen eltöltésébe. Pontosabban: síelünk, elmegyünk hegyi túrákra és hegyet mászni, szaladunk, kerékpározunk, kenu-túrákon veszünk részt.

Amikor nem tudom elhagyni a várost, szeretek olvasni: könyveket, ismeretterjesztő és tudományos cikkeket vagy politikai elemzéseket.

Riporter Az utóbbi évek legnagyobb tiltakozásai olyan forró környezetvédelemi témák miatt indultak, mint Verespatak, az illegális erdőkitermelések és a palagáz. Véleményed szerint, mi ennek a magyarázata ?

Márk-Nagy Románia lakossága először a segesvári Breite Rezervátumba tervezett Drakula-park kapcsán kezdett tömegesen ébredezni, a parkot Adrian Năstase kezdeményezte és ugyancsak ez volt a romániai civil társadalom első győzelme a Charles hercegtől kapott hátszél ellenére is.

Ezután az RMGC projekt következett, Verespatakon, amely az elején nem volt túl ismert és szinte jóvá is hagyták, de a környezetvédő aktivistáknak, különösen az Alburnus Maior aktivistáinak köszönhetően ismertté vált a közvélemény számára. Talán az is hozzájárult a társadalom felháborodásához, hogy a beruházás egy régi történelmi örökséget fenyegetett, ami kötődött a román nép eredetmondájához. Ráadásul a befektetők Romániát összetévesztették egy harmadik világbeli országgal, ami hatalmas hiba volt a részükről.

Véleményem szerint mindezek a nagy ügyek és több tucat zöld civil egyesület talán nem ennyire látványos munkájának köszönhetően nőtt meg a lakosság ismerete a környezetvédelmi problémákról. Lassanként kinyílik a szemünk, új dolgokat láthatunk külföldön, értesülünk a tévéből újabb áramlatok érkeznek – mint a hipszterek -, és megváltozunk mint társadalom. Mindazonáltal ez a változás inkább a városi környezetre jellemző, a falvak többségében még mindig úgy élnek és gondolkoznak, akár a középkorban.

A román nyelvű interjú 2016. december 12-én jelent meg a Viitorul Romaniei portálon
Köszönöm mindenkinek aki a fordításban részt vett.


Címkemagyarok térnyerése, avagy röhöghetünk-e még politikusainkon?


Megdöbbenve látom, hogy vannak, akiknek identitását egy sör határozza meg. Ez az identitás pedig egy másik sörrel szemben fogalmazódik meg. Aki meg nem foglal állást sör fronton, vagy nem az Igazi Csíki Sörre szavaz, az áruló, mert egész népét elárulta. Nem, ez nem valami posztmodern regény cselekménye, most zajlik a közösségi oldalakon. Egyik sör ellen rázni kell az öklöt, mert azt mondta, hogy Székelyföld nem létezik, a másik sört meg keblünkre kell ölelni, mert felvállalta az "identitását” (bármi is legyen ez az identitás, itt nem írták le, ezt a kedves olvasóra bízzák), „a magyar nyelvet és a szimbólumai használatát". Ez a mondat nem csak első olvasásra, de még tizedszeri nekifutásra is zavaros. Bizonytalan ez az identitás, amit felvállalt a csíkszentsimoni sör mögött felvonuló értékesítő csapat, de a termék továbbra is csak egy sör marad, ahogy az ellenségnek kikiáltott Heineken-termék is csak sör. Egy sörbe látunk bele, láttatnak bele többet, mint ami: egy többnyire alkoholtartalmú ital.

A sörválasztás már nem egyéni ízlés kérdése, hanem pártpolitika. Mesterségesen szított hecc.

Az Igazi Csíki Sör sem az örök élet vize, és még az előállítása sem etikus, mert természetkárosító törpe vízerőműből nyeri az áramot. De a környezetpusztítást és a beruházások tisztaságát nálunkfele nem tanácsos feszegetni, még akkor sem, ha az Igazi Csíki Sör egyik tulajdonosa maga mondja a Propaganda erdélyi kiadásában, hogy a csíkszentsimoni manufaktúra a Vargyas-patakára épült törpe vízerőműből kapja az áramot. Minőségi újságírást művelő újságírók kaptak elborult kritikákat és fenyegetéseket, mert kellemetlen tényeket írtak le Lénárd András beruházásairól.

Röhögtünk az amerikaiakon, hogy a bugyijukon is a zászlójuk van. Nekünk egy sörcímkén van a Nap és a Hold, a székely címer, de ezen mostanában nem ajánlott röhögni. Ugyanúgy, ahogy nem ajánlott röhögni a meccsről hazatérő, hangoskodó szurkolókon.

Az Igazi Csíki Sör körüli csatározás nem lesz több, mint sördrukkerek összecsapása, Heineken versus Igazi Csíki Sör. Ezt a szintet nem fogja túllépni, mert a csíkszentsimoni sör készítői sem a nyelvi jogok élharcosai, hanem üzletemberek. A nyelvi jogokért meg küzdjön a sok pénztelen civil aktivista, úgyis ráér. A legutóbbi bírósági döntés sem a nyelvi jogokról szól, még akkor sem, ha a szentsimoni sör gyártói értelmezésében a sör címkézése az egyik dolog, ami miatt megpróbálják működésüket ellehetetleníteni a bíróságok. A sörszurkolás Romániában kicsit egyoldalúra sikerült, mert nem látszik a szemben felsorakozó Heineken tábor (még ha látszana is a távolból, nyelvi akadályok miatt mégsem olyan jóízű a szópárbaj), de miután egy magyarországi országgyűlési képviselő bojkottot hirdetett Magyarország területén is a Heineken termékeire, most már nemcsak 140 csíkszentsimoni munkással és az Igazi Csíki Sör köré tömörülő rajongókkal kell számolni, hanem ott lesznek a magyarországi Heineken gyárak alkalmazottai és a Heineken termékek rajongói (többek közt a Sopronit és az Arany Fácánt is ők gyártják), akik ugyancsak tudnak magyarul és esetleg ugyanilyen harciasan visszakiabálnak.

Pár napja, mióta a sördrukkerség Magyarországra is átterjedt, hirtelen nagyon sokan nyilvánítanak véleményt. Kiderült, hogy a Heineken román(!) cég, amelyik eltapossa a szegény székely terméket. E logika szerint a Heineken Magyarországon magyar cég, ami magyar termékeket gyárt. Akkor román vagy magyar cég a Heineken? Illene eldönteni.

Talán meglepő, de ugyanaz a székely lakosság hőbörög, amelynek valójában teljesen mindegy, milyen nyelvű címke van a mindennapi kenyerén. Mindegy, mit eszünk nap mint nap és miből készül, alig olvassa el valaki a termékek címkéit. Az sem baj, ha olvassa, de nem érti, mert csak románul írja. Kürtőskalácsot is láttam csak román címkével, és senki sem szólt, senki sem rázta az öklét az amúgy székely termelők orra alatt. Továbbmegyek: Székely termék védjegyes mézet is találtam csak román címkével. Két Székely termék védjeggyel ellátott termék közt nem lehet ekkora különbség, vagy mégis? A Székely termék védjegyet ugyanaz a Hargita Megyei Tanács hozta létre, ami most felsorakozott az Igazi Csíki Sör mögé, mert hát „Az Igazi Csíki Sör ma már Hargita megye egyik kiemelt értéke, és közösségi büszkeséget képvisel, amelytől kár ezt a térséget megfosztani.” Az Igazi Csíki Sör nemcsak Székely termék védjegyes, hanem hungarikumnak is jelölték: „az Igazi Csíki Sör megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a székelység és a magyarság egyedi különlegességét jeleníti meg”.
Van ebben valami nagyon szomorú, valami tragikus.

Gyorsan leírom, mielőtt valaki félreérti, a romániai törvények nem tiltják a kétnyelvű címkéket. Lehetne kétnyelvű címkékért küzdeni, de erre nincs igény sem a gyártók, sem a vásárlók részéről. Más a helyzet, ha egy Igazi Csíki Sörről van szó, mert az a címke – a túrós batyuval ellentétben – híveinek önbizalmat ad. Ezen ne múljon, tegyük rá a székely címert arra a nyomorult túrós batyura is, ha ez kell ahhoz, hogy végre kétnyelvű címkéink legyenek.

Szegény vidéken élünk, és a szegénység sok frusztrációt szül. Aki sikertelennek érzi magát, megerősítést talál ebben a sördrukker szubkultúrában, ami a tömegek számára hozzáférhető és befogadható. Van egy kézzelfogható sör, aminek címkéjén két székely szimbólum látható, ebbe bele lehet kapaszkodni, ezért lehet élni és küzdeni, nem utolsó sorban az alkohol oldja a feszültséget és a gátlásokat. Izgalmas adalék, hogy körülbelül 15 éve csak ünnepeken fordult elő a székely szimbólumok használata, most meg az sem tartják túlzásnak, ha egy sörcímkén koptatjuk. Az önérzetes székelyek értékrendjében jól elfér egymás mellett a Boldogasszony és a székely címerrel megtámogatott címkéjű Igazi Csíki Sör.

Nem simán megisszuk, hanem egyenesen magunkhoz vesszük a székelygiccs fogalmát kimerítő címkével árult sört, így vérünkké válnak a szimbólumok, még ha ingünk- gatyánk rámegy, akkor is.


Ha még olvasnál a témáról:

Az Igazi Csíki Sör gyártója hülyének nézi a közvéleményt
A "Csíki sör" effektus
Lénárd: nem állunk le a gyártással
Ne dőlj be! A Csíki Sör nem több, csak egy holland marketingfogás!
Sörapokalipszis

2017. január 28., szombat

Törpe vízerőművek átka Romániában(cikkgyűjtemény)

forrás: WWF kampányfilm
2012.08.31.
Zöld energia vs biodiverzitás. Leállíthatják a törpe vízerőművek építését a Fogarasban
A környezetvédők azt állítják – és videófelvételekkel igazolják –, hogy az exkavátorok beállnak a mederbe is, ami tilos. Dan Bărbulescu, a Mentsük meg a Dunát és a Deltát Egyesület elnöke azt mondta, hogy a folyó természetes folyásába való beavatkozás akkora mértékű, hogy a szárazabb nyarakon teljesen kiszáradhatnak a hegyi vizek, amelyekre törpe vízierőműveket építettek. Hozzátette, hogy a vízierőművek a biodiverzitásra nézve is veszélyt jelentenek, és különösen fenyegetnek egy bizonyos halfajtát.
Júliusban az Országos Környezetvédelmi Őrség, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség és az Országos Vízügyi Igazgatóság is ellenőrizte a munkálatokat. A Pitesti-i Környezetvédelmi Ügynökség arról értesítette a Buda és Otic patakokon dolgozó céget, hogy a munkálatok során a vezetékeket a partok mentén földelték el, ami megszegi a környezetvédelmi engedély előírásait.
http://regithink.transindex.ro/?p=15652#more-15652

2013. 03. 27.
WWF: Microhidrocentralele din România sunt printre cele mai problematice din lume
Microhidrocentralele (MHC) din Munţii Făgăraş, aflate în diferite stadii de autorizare şi construcţie, au fost incluse printe cele mai nesustenabile nouă studii de caz de pe planetă în cel mai recent studiu realizat de organizaţia WWF (World Wide Fund for Nature), alături de alte hidrocentrale cum ar fi cazurile de pe râurile Devrekani în Turcia, Coosa în Statele Unite ale Americii sau Xingu din Brazilia.
În studiul intitulat sugestiv „7 Sins on Dam Building”, WWF a selectat şi analizat cele mai ‘păcătoase’ cazuri de hidrocentrale din lume, luând în considerare şapte criterii de evaluare (criterii ce includ nu doar impactul ecologic, ci şi cel social şi economic): construirea necorespunzătoare pe râuri, neglijarea debitelor, neglijarea biodiversităţii, ignorarea riscurilor, construirea de noi MHC-uri fără a se constata necesitatea acestora şi fără planificare corespunzatoare, precum şi neglijarea impactului economic şi social.
http://www.wwf.ro/?208091/WWF-Microhidrocentralele-din-Romnia-sunt-printre-cele-mai-distructive-din-lume

2013.07.22.
Tiltakoznak a homoródfürdői erőmű ellen
A lakosokat aggasztja, hogy az erőmű több vizet igényel majd, mint amennyi a patak kapacitása, és víz nélkül maradnak. A tiltakozók a völgy feltúrása ellen is szót emelnek. Állításuk szerint méretes csöveket szeretne lefektetni ide a vállalkozó, kilenc kilométernyi hosszúságban, ami hatalmas földmunkával járna, az egész völgy egy hatalmas sártengerré alakulna.
http://uh.ro/itthon/kozelet/14304-tiltakoznak-a-homorodfurdoi-eromu-ellen

2013.08.13.
Homoródfürdő: finoman szólva szabálytalanul épül a törpe erőmű
Maga a beruházó sem állítja, hogy az engedélyek teljesen rendben lennének, de olcsóbb utólag kifizetni a büntetést, mint késni.
Mindennek ellenére a törpe vízerőművek iránt távolról sem osztatlan a lelkesedés Székelyföldön. Háromszéken az utóbbi években több ilyen vízerőművet terveztek, azonban a helyi közösségek és civil szervezetek ellenállása miatt végül egyik projektből sem lett semmi. Hargita megyében két ilyen beruházás készült el, egy harmadik pedig építés alatt áll – a helyiek közül pedig sokan állítják, hogy míg a profitot nagyrészt magánbefektetők fölözik le, a kár a közösségé.
http://itthon.transindex.ro/?cikk=20995

2013.07.24. újraközölve 2014.07.23-án a Manna.ro oldal megszűnése miatt
A víz szalad, a cső marad. Csak a cső marad! 
képriport
András otthonról készült mondanivalóval, elkezdi magyarázni cége történetét. A cégben két fél társult, a Református Egyház és ő, Lénárd András. Senki másnak nincs része benne, alaptalanok azok a pletykák, akik külföldi vagy itteni üzletemberek és politikusok érdekeltségéről beszélnek. Csak a Református Egyház és ő, és a Református Egyház és a Református Egyház, de ne feledkezzünk meg a Református Egyházról sem. Megdől a „Református Egyház” percenkénti kimondásának világrekordja, annyiszor halljuk ezt. Kató Béla ha csuklik most, az azért van, mert András határozottan kijelenti, a Református Egyház jelenléte garantálja, hogy itt van egy közösségi érdek. Legalább ötször megkérdezzük tőle, hogy mekkora a Református Egyház aránya és mekkora az övé, de mindig kitérő választ ad. Mikor már hatodjára kérjük a pontos százalékokat, válasza rövid: kérjük ki a cégadatokat és nézzük meg! Tanácsára megnéztük a cégadatokat. A H2O ENERGY SRL cégben 90 százalékkal van jelen a budapesti bejegyzésű HYDROENERGY ZRT magyarországi cég, Lénárd András képviselővel, és 10 százalékkal a Református Egyház Nyugdíjpénztára, Kató Béla nevével fémjelezve. Szóval tényleg benne van a helyi érdek is és a közösségi érdek is. Annyit halljuk a Református Egyházat, hogy egy adott pillanatban az egyik helybéli megkérdi Andrástól: „ön pap?”
2013.08.28.
Homoródfürdői vízerőmű: érvényét vesztette a kivitelező építkezési engedélye
A Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatala által korábban kibocsátott építkezési engedély érvényét vesztette, mivel a kivitelező a munkálatok során jelentős mértékben eltért a korábban engedélyezett tervektől, így újra kell kezdenie az engedélyeztetési eljárást - közölte Hargita Megye Tanácsa a homoródfürdői vízierőmű-beruházás. A beruházónak jelenleg nincs érvényes építkezési engedélye - erősíti meg a hivatal.
http://itthon.transindex.ro/?hir=33902

2013. 08. 30.
Lucrarile la microhidrocentrala de la Homorod Bai au fost sistate si antreprenorul amendat
Lucrarile la microhidrocentrala care se construieste pe raul Homorodul Mare au fost sistate, iar antreprenorul amendat, dupa ce arhitectul sef al Consiliului Judetean Harghita a constatat ca sunt modificari ale planului initial de investitii.
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a explicat, intr-o scrisoare deschisa adresata locuitorilor din Baile Homorod, ca, in urma controalelor efectuate la fata locului, arhitectul sef a constatat ca au existat modificari ale planului de investitii initial pentru care autorizatiile emise de CJ si Agentia de Protectia Mediului nu mai sunt aplicabile.
http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/stiri-business/lucrarile-la-microhidrocentrala-de-la-homorod-bai-au-fost-sistate-si-antreprenorul-amendat-4110676

2013.09.10.
Microhidrocentrale în judeţele Covasna şi Harghita
La Băile Homorod se va construi o microhidrocentrală în mod neregulamentar, informează portalul transindex.ro.
Nici András Lénárd, investitorul de la Băile Homorod, nu susţine că ar fi în ordine cu toate autorizaţiile necesare construirii unei microhidrocenrale, însă – după părerea sa – costă mai puţin, dacă achită ulterior toate penalizările, decât să întârzie cu lucrările.
Potrivit proiectelor, s-ar părea că în Ţinutul Secuiesc cu greu se găseşte o afacere mai bună, decât construirea de microhidrocentrale. Microhidrocentralele se construiesc pe cursul apelor. Teoretic, efectul asupra mediului este minim. Este o investiţie care va produce decenii la rând, cu atât mai mult, încât în viitor va creşte tot mai mult consumul energiei electrice. Aşadar, profitul este garantat.

2013.09.14.
Homoródi vízerőmű: húszezrek a borítékban?
Törvénytelenségek engedélyezve
Elhangzottak az okok is, amelyek miatt az ÁÉF törvénytelennek találta a megye által kiállított engedélyt:
1. Nem volt azonosítva az ingatlan, melyre építenek, így gyakorlatilag bárhova építhettek volna a völgyben. Ki is használta ezt a beruházó, mert csak idén tavasszal vette meg a telket, amire építette a gátat, habár az engedélyt 2011 januárjában kiállították.
2. Az urbanisztikai terv (PUG) szerint a zónában csak turisztikai célú épületeket, hétvégi házakat, infrastruktúrát és zöld övezetet, parkokat szabad építeni, mást nem. Főleg ipari létesítményeket nem. Ezt az engedély kiállítója figyelmen kívül hagyta.
3. Az engedély kiállításához szükség lett volna azon telektulajdonosok írásbeli beleegyezésére, akiknek területén a cső áthalad. A befektető nem kért beleegyezést senkitől.
4. A topográfiai felmérés nem volt megfelelő.

2013.09.27.
Törpe vízmű, tengernyi kétellyel
Reménybeli profit, veszélyeztetett ökoszisztéma, tiltakozó közösség, véleményező szakértők, túlélésért küzdő víziállatok, egyházi szerepvállalás, egymással feleselő érvek. A székelyföldi patakokon épülő vízierőművek, ezen belül a Nagy-Homoródon tervezett létesítmény sorsát TASNÁDI-SÁHY PÉTER riportja mutatja be.
Terepszemle A tüntetők pártjára állt több zöld szervezet, köztük az 1998 óta működő, környezetvédelmi projekteket támogató Polgár-társ Alapítvány, melynek vezetője Potozky László nyilatkozott az Erdélyi Riportnak: „Miután megtudtuk, hogy az építési engedéllyel gondok vannak, több zöld szervezettel együtt mi is aláírtunk egy tiltakozó levelet. Külön nehezményezzük, hogy a helyi közösséggel nem egyeztetett a vállalkozó, ami az ilyen beruházások egyik első lépése kéne legyen. A vállalkozótól egyébként sem számítunk sok jóra, elég megnézni az Úz-völgyében végbement tájrombolást, de a közeli Vargyas patakán sem végeztek tiszta munkát, sok tulajdonos panaszkodott, hogy a területén kárt okoztak, a csővezetékekkel több átfolyót is elzártak, így ezek helyett az úton zubog keresztbe az esővíz. A legszomorúbb, hogy ez a környezetkárosítás zöld zászló alatt történik, pedig egy ilyen törpe-vízierőmű még hasznos is lehetne, ha a törvényeket betartanák és a környezetetikai szempontokat figyelembe vennék.”
http://erdelyiriport.ro/riport/torpe-vizmu-tengernyi-ketellyel

2013. 10.15.
Locuitorii de pe Valea Homorodului continua sa fie foarte nemultumiti de construirea unei microhidrocentrale pe raul Homorodul Mare
Lucrarile au fost sistate in luna august si antreprenorul a fost amendat de Consiliul Judetean, ia prefectul a solicitat anularea in instanta a autorizatiei de constructie si a certificatului de urbanism
http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/afaceri/locuitorii-de-pe-valea-homorodului-continua-sa-fie-foarte-nemultumiti-de-construirea-unei-microhidrocentrale-pe-raul-homorodul-mare-4219793

2013.10.16.
EMBER TERVEZ 13 törpe vízerőmű épülhet Székelyföldön
A megyei tanácsok, illetve vízügyi hatóságok adataiból kiderül, ennyi vízerőmű van az engedélyeztetés valamilyen stádiumában. Térképet is készítettünk.
Míg mindenki a Homoródfürdőn leállított törpe vízerőmű-beruházásra figyel, Székelyföldön több hasonló projekt rendelkezik építkezési engedéllyel, illetve a vízügyi hatóságok jóváhagyásával, így hamarosan elkezdődhetnek az építkezési munkálatok. Több, mint tucatnyi törpe vízerőmű-projekt van az engedélyeztetés különféle stádiumaiban.
Összeállításunk elkészítéséhez a két engedélytípus, a vízügyi valamint az építési engedélyekre koncentráltunk (egy vízerőmű építéséhez azonban nyilván jóval több jóváhagyásra van szükség). Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Kovászna és Hargita megyei vízügyi igazgatóságokhoz, illetve a Hargita és Kovászna megyei tanácsokhoz, kikérve az összes vízerőmű-projekt adatait, mely engedélyért folyamodott hozzájuk.
http://torpevizeromuvek.transindex.ro/

2013.10.12.
Locuitorii din staţiunea Băile Homorod continuă să fie foarte nemulţumiţi faţă de construcţia unei microhidrocentrale pe râul Hormorodul Mare
Investiţia va afecta echilibrul ecologic al zonei şi va duce la scăderea numărului de turişti, spun localnicii.
Aproximativ 70 de persoane s-au adunat astăzi în apropierea locului unde au fost realizate lucrări de construcţie şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu au fost consultaţi înainte de începerea lucrărilor. Localnicii s-au organizat într-o asociaţie, denumită Ecosistem Valea Homorodul Mare şi spun că vor lupta pentru ca natura să fie protejată şi dreptul lor la un mediu curat să fie respectat.
Aproximativ 70 de proprietari de terenuri şi localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sâmbătă, faţă de construirea unei microhidrocentrale în staţiunea Băile Homorod, susţinând că aceasta va distruge echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei.
http://www.mediafax.ro/social/protest-fata-de-construirea-unei-microhidrocentrale-la-baile-homorod-in-harghita-11503062

2013. 12. 04.
Râuri care mor sub monștri de beton
“În văi până acum sălbatice ale Carpaților, avem în derulare un război devastator care extermină naturalețea apelor de munte, înaintând pe sute de fronturi: escadrile de buldozere, excavatoare, geniști experți în dinamitare și la final turnarea în beton. Șenilele microhidrocentraliștilor zdrobesc viața de pe cursurile de ape naturale”, avertiza în toamna lui 2012 biologul Peter Lengyel. Peste 500 de proiecte de microhidrocentrale (MHC) se află în prezent în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare pe râurile de munte din România, sfidând, potrivit ecologiștilor, legislația și mediul. Un studiu recent al WWF, care a lansat la 14 noiembrie campania “Râurile de munte: ultima șansă”, a inclus microhidrocentralele din Făgăraș printre cele mai nesustenabile nouă studii de caz de pe planetă. Am stat de vorbă cu doi specialiști ai organizației de mediu pentru a afla de ce stau așa lucrurile.
http://totb.ro/rauri-care-mor-sub-monstri-de-beton/

A WWF Románia kampánya a hegyi folyókért



2014.01.31.
Ha nem tudják lefizetni őket, eladják nekik
A felszólalások során elhangzott, hogy a megyei tanács illetékesei három hétig húzták az időt a munkálatok leállítása előtt, annak érdekében, hogy meg tudjon épülni teljesen a vízbefogó. Július 4-én írtak a helybéliek a megyei tanácsnak, az pedig csak 29-én válaszolta nekik, hogy minden rendben az építkezés kapcsán.
Annak ellenére tette ezt, hogy július 16-22 között az Állami Építésügyi Felügyelet egy vizsgálatot végzett a megyei tanácsnál, és a 22-én kiadott jegyzőkönyvben, melyet Hargita megye tanácsának illetékesei is aláírtak, több törvénytelenséget is megállapított.
A főépítész azonban rá egy hétre közölte a lakosokkal, hogy minden rendben van, és újabb két hétnek kellett eltelnie, mire „leállíttatja" az addigra befejezett gát építését.
http://uh.ro/itthon/kozelet/16345-ha-nem-tudjak-lefizetni-oket-eladjak-nekik

2014.08.18.
Nem támogatja többé a törpe vízerőműveket az EU
A WWF Románia tagja volt az Európai Források Minisztériuma által létrehozott munkacsoportnak, amelynek feladata volt ezeket a stratégiai dokumentumokat létrehozni. A szervezet 2013 óta kommentárokkal és javaslatokkal látta el a csoportot, hogy az esetlegesen káros beruházások támogatását megakadályozzák. Legfontosabb eredmény, hogy a törpe vízerőművek ezután hét évig biztosan nem juthatnak majd EU-s forrásokhoz, így valószínűsíthetően ezek a beruházások jelentősen meg fognak ritkulni a közeljövőben. A törpe vízerőművek létrehozása az utóbbi két évben öltött jelentős méreteket, és gyakorlatilag különösebb ellenőrzés nélkül folyt, holott erős környezetromboló és szocio-gazdasági károkat okozott. A 2007 – 2013 között folyósított EU-s támogatások valamint az adófizetők által befizetett összegekből a zöld tanúsítványú beruházásokra fordított támogatások és egy elavult, hidroenergetikára vonatkozó törvényrendszer tehet róla, hogy hazánkban elszaporodtak ezek.
Talált történetek: A tisztesség marketingje
Eddig tart a történet szebbik része.
Ahogy már többször leírtam, elmondtam, valahogy nem esik jól a magyar címkés Csíki és Székely Sör annak tudatában, hogy termékek mögött álló vállalkozás többségi tulajdonosa az a Lénárd András, aki a Vargyas-patakán, az Úz-völgyében és a Nagy Homoródon törpe vízierőműveket létesített, aljas módszerekkel, egy sor törvényt megszegve, az ott lakók megkérdezése nélkül, a tiltakozókat és a helybélieket megfélemlítve. Nem tudok eltekinteni attól, hogy az Úz-völgyében katonatemetőn, kaszálón, legelőn át méteres betonoszlopokon vezették el a csöveket, 
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2014/11/a-tisztesseg-marketingje.html

2015.01.09.
Mérgező erdélyi befektetések: A homoródfürdői törpe vízierőmű
A homoródfürdői vízierőműről beszélve óhatatlanul több székelyföldi törpe vízierőmű építéséről szükséges szót ejtenünk, mivel az említett beruházások nagy része mögött, több cég bevonásával, ugyanaz a befektetői és vállalkozói csoport áll. A vállalkozó Lénárd András csíkszeredai üzletember, aki tulajdonosként, illetve társtulajdonosaként több cég (Pannon Construct kft., Hivatalos kft., H2O Energy kft.) nevében indított engedélyeztetési folyamatokat székelyföldi törpe vízierőművek létrehozása céljából. A beruházások mögött álló cégeknek erős politikai hátterük van.

2015.02.27.
A tisztesség marketingje
Egy világ omlott össze bennem: oda a székely energiafüggetlenség! Eljutott az erdélyi magyar médiába is a hír, miszerint Lénárd András 30 millió euróért eladta az Úz-völgyi vízierőmű-rendszert, az építtető Hivatalos kft részvényeinek 90%-val együtt, a Magyar Villamos Művek Zrt-nek. http://bozsiakcio.blogspot.ro/2015/02/a-tisztesseg-marketingje-2.html

2015.06.11.
WWF: Kötelezettségszegési eljárás indul Románia ellen a törpe vízerőművek miatt 
Románia ebben az időszakban nem módosított törvénykezésén, sőt a Retyezátban és a Szárkő.hegységben is több projektet engedélyeztek. A Szárkő-hegységben a Șucu és Olteana folyókon épített erőművekre illegálisan adott ki engedélyt a závolyi (Zăvoi) polgármesteri hivatal, a kivitelező el is kezdte a munkálatokat. A WWF sürgős közbelépésre szólítja föl a hatóságkat, főképp a környezetvédelmi minisztériumot, amely mindeddig sem a WWF, sem a Natura 2000-es Koalíció értesítésére nem reagált.
2015.07.07.
Ukrainian civil society calls for a halt in illegal hydropower construction
Representatives of WWF and other public organizations in Ukraine are calling on to the authorities in the regions of Zakarpattia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Rivne and Chernivtsi to stop illegal construction of hydroelectric power plants. The construction is going on right now on the river Sărata and is in violation of environmental laws and conventions.

There are plans to construct more than 500 small hydropower plants in the entire Ukrainian part of the Carpathian Mountains. This can lead to significant negative consequences for the populations of animals and plants and their habitats, as well as to traditional economies and tourism. 
Ukrainian civil society calls for a halt in illegal hydropower construction | WWF (panda.org)

2015.07.20.
Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?
Helyi többségi tulajdon? Nem igazán
Ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.
A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.
https://erdely.atlatszo.hu/2015/07/20/igazi-csiki-sor-vs-heineken-kinek-is-holland-a-tulajdonosa/

2015.09.08.
Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc la sfârşitul lunii august 2015, arhitectul Korodi Szabolcs a prezentat studiul elaborat cu echipa sa la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, studiu care se constituie în Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod. Înainte de a-i da cuvântul arhitectului, preşedintele Borboly a punctat câteva chestiuni, printre care faptul că acest studiu s-a născut ca urmare a scandalului iscat în legătură cu microhidrocentrala. Mai trebuie ştiut faptul că a avut loc o discuţie la sediul Consiliului Judeţean şi că va urma o altă discuţie cu toate consiliile locale în ideea ca anumite proiecte să nu concureze între ele, ci să se completeze reciproc spre binele tuturor şi astfel să se atragă fonduri în această direcţie.

2015.10.27.
Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két folyón
Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két dél-nyugat-romániai hegyi folyón - közölte csütörtökön a WWF Magyarország.
Négy erőművet akartak építeni a Szárkő-hegység területén lévő Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. A per 2014 augusztusában kezdődött, miután a Krassó-Szörény megyei környezetvédelmi ügynökség több civil szervezet és lakos tiltakozását figyelmen kívül hagyva, kibocsátotta a környezetvédelmi engedélyt.
http://uh.ro/orszagos/23659-nem-epulhetnek-vizieromuvek-a-natura-2000-halozatba-tartozo-ket-folyon

2016.07.28.
Activiştii acuză Ministerul Mediului că permite instalarea de microhidrocentrale care distrug râuri întregi
Prezentate drept alternativa verde la poluanta energie produsă în termocentrale din cărbune, beneficiare a unei generoase scheme de subvenționare susținute de stat dar și de consumatori, microhidrocentralele au devenit o afacere înfloritoare în România. Pentru fiecare microhidrocentrală (MHC - unitate a cărei putere instalată este sub 10 MW) statul dă trei certificate verzi, la fiecare MWh livrat în sistem, în valoare totală de 390 de lei. Aceasta, pe lângă preţul propriu-zis al energie vândute. La o putere instalată totală a MHC din România de 327 de MW, subvențiile primite de patronii MHC se cifrează la sute de milioane de euro anual. Profiturile sunt asigurate chiar dacă energia electrică ar fi dată degeaba.
http://www.digi24.ro/stiri/economie/activistii-acuza-ministerul-mediului-ca-permite-instalarea-de-microhidrocentrale-care-distrug-rauri-intregi-542989

2017.01.29.
Sörében él a nemzet
Tény, ami tény, a marosvásárhelyi táblabíróság, a tudhatók alapján tényleg megkérdőjelezhető döntést hozott, hiszen az ellentmond az Európai Márkahivatal ítéletének, de az már nehezen bizonyítható, hogy az elmarasztalás az „identitását felvállaló székely vállalkozás” ellen irányul.
Annyi történik ugyanis, a gyár története és a pereskedés kezdete óta (a kettő nagyjából egybeesik), hogy egy multinacionális vállalat – valljuk be, a maga szempontjából jogosan – igyekszik védeni az érdekeit, és irtja a konkurenciát a Ciuc Premium nevű portékája körül. Az üzlet már csak ilyen. Ha az Igazi Csíki Sör nem célzottan az ő piacukból akart volna agresszív gesztussal kiszakítani egy darabot, ha a Ciuc-éhoz közel sem hasonló néven indul világhódító útjára, most ez az egész cécó nem lenne.

(A cikk frissül)

2017. január 21., szombat

Romániai állatvédelemmel kapcsolatos cikkek 2017

2017 az állatvédelem éve lesz Romániában? Itt az ideje változtatni!

Az év az állatvédelem jegyében kezdődött
Az Animals Romania, az Animals International romániai irodája január másodikán indította  Állítsuk meg a halálkamionokat! petícióját. Erről a petícióról még nincs magyar cikk. 
A petíció angol szövege:

Dear Minister,
Each year a billion poultry and 37 million cattle, pigs, sheep, goats and equines are transported for commercial purposes within the EU and to third countries. Transportation over very long distances exposes animals to severe exhaustion, dehydration, injuries, death, and also increases the risk of disease outbreaks. In the recognition of this, I ask you to sign the request from Germany, The Netherlands and Denmark for a revision of the Transport Regulation and publicly support such revision.

Despite strong public support for limiting the live transportation of animals, figures show that their long distance transport has increased since the application of the EU Animal Transport Regulation in 2007. Furthermore, a significant gap has opened up between the requirements of the legislation and the available scientific evidence.

Ongoing concerns over journey times, transport conditions and enforcement can only be addressed when the existing standards are updated and overhauled and when food chains where animals are slaughtered as near as possible to their place of birth and fattening are promoted. Live animal transport must be replaced by the transport of meat and if live animals are to be transported it should be of a maximum of 8 hours.
Thank you in advance, and I look forward to receiving your reply.

Január hetedikén tudtuk meg, hogy több Törökországba tartó, juhokat szállító kamion akadt el egy hóviharban, az állatok három napig álltak éhen-szomjan -17 fokban. A 2400 juhból hét megfagyott, állatvédők harcoltak azért, hogy segítsenek a sorsukra hagyott állatoknak. Az állatokat végül egy teleormani farmra vitték, kisbárány is született. (Később kiderült, hogy nem voltak rendben a szállítólevelek, és vemhes juhokat is szállítottak, pedig a törvények szerint ez tilos.)
Animals Romania Facebook
Tűz ütött ki Bukarestben egy cirkuszi karámban, több állat elpusztult
Tűz ütött ki csütörtök hajnalban a bukaresti Petricani sugárúton lévő karámban. Két tigris, két vietnami sertés, négy macska és három kutya pusztult el a tűzben. A bukaresti sürgősségi felügyelőség közleménye szerint a tüzet sikerült eloltani. A tűzoltóknak állatszakértőt kellett hívniuk, hogy a mentést és tűzoltást megelőzően elaltassák és úgy költöztessék el a vadállatokat, amelyeket másképp nem lehetett kiszabadítani a ketrecekből. Végül az állami cirkusz egy szakembere sietett a helyszínre, aki beadta az altatószert a veszélyes állatoknak, csak ezt követően tudtak a tűzoltók belépni a ketrecekbe, hogy eloltsák a lángokat. 

de-clic petíció az állatokat használó cirkuszok betiltásáért, Csibi Magor a WWF románia igazgatója indította a petíciót.
Nem ez az első kezdeményezés, a Vier Pfoten Romániának 2012-ben volt kampánya (pdf, román nyelven), 2014 augusztusában Remus Cernea volt független képviselővel együtt próbálták betiltani a műsoraikhoz állatokat használó cirkuszokat. 
(A Voxpublica-n közölt cikkében a képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy a cirkuszi állatok használata ütközik az 205/2004-es Állatvédelmi Törvénnyel. A kezdeményezés minden állatra kiterjedne, legyenek azok szabadon, vagy fogságban születettek cirkuszi, vagy bármilyen más műsorban használtak. http://regithink.transindex.ro/?p=34126 )

Petícióban követelik az állatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását
"Világszerte mintegy 3890 tigris él szabadon. A fajt kihalás fenyegeti, és mégis mindenhol fogságban látjuk őket. A becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint 5000 tigris él fogságban, és sajnos a mi országunk sem kivétel" - írja a petíció. 

WWF  Romania Facebook
Globus Cirkusz-ügy: feljelentést tett az állatvédelmi szövetség elnöke
Bűnügyi feljelentést tett a Globus Cirkuszban elpusztult 11 állat ügyében Marius Marinescu az Állat- és Környezetvédelmi Szövetség alapító elnöke. Az ügyészségre benyújtott keresetében Marinescu több bűnügyben kér kivizsgálást: állatok szándékos elpusztítása, állatok kínzása, fizikai és pszichikai fájdalom okozása, állatok felhasználása előadások, kiállítások megtartására úgy, hogy ezeknek szenvedést okoznak.
http://itthon.transindex.ro/?hir=45510

Nem cirkuszoltak: csendben tüntettek
Gyászos hangulatban telt a mai röptüntetés Kolozsvár központjában. Részben azért, mert csak 40-50 fiatal jött el tiltakozni az ellen, hogy cirkuszok vadállatokat tartanak fogságban és kínoznak azzal, hogy mutatványokat tanuljanak meg és adjanak elő.
Részben pedig szándékosan: gyertyákkal, majd a rövid felvonulás elején teljes csenddel emlékeztek azokra az állatokra, amelyek múlt csütörtökön pusztultak el a bukaresti Globus cirkuszban kiütött tűzben.
http://foter.ro/cikk/20170120_nem_cirkuszoltak_csendben_tuntettek

Kilőnék a Szamoson portyázó kormoránokat
204 aláírást gyűjtöttek a kolozsvári horgászok, hogy engedélyt szerezzenek a Szamoson megjelent kormoránok kilövésére. Ez a madárfaj Európa-szerte védett, környékünk vizein őshonos ragadozónak számít, ráadásul az invazív halfajtát, az ezüstkárászt is fogyasztja. 
Márton Attila(szerk. megj. Milvus Csoport) ornitológus a Kolozsvári Rádióban elmondta, a kárókatonák ilyenkor télen 100-200-as csapatokban portyáznak a Szamoson. Az egyik oka, hogy ekkora számban megjelentek, a tartósan alacsony hőmérséklet, ugyanis a hideg miatt a legtöbb vízfelület befagyott, ezért nehezebben találnak táplálékot. A szakember szerint a madarak kolozsvári megjelenése önmagában nem probléma, ugyanis ez madárfaj természetes ragadozója a környékünk halállománynak.
http://think.transindex.ro/?cikk=26418

Betiltották az állatszámokat az állami Globus Cirkuszban
Többé nem mutathat be állatos számokat az állami tulajdonban levő bukaresti Globus Cirkusz, miután a fővárosi közgyűlés hétfőn ellenszavazat nélkül betiltotta az állatok szerepeltetését.
A cirkusz működési szabályzatának módosítását azzal indokolják, hogy a cirkuszi állatokkal kegyetlenül bánnak az idomítás során.

2017. április negyedikén a Képviselőház Mezőgazdasági és erdészeti bizottsága megszavazta az állatokat is használó cirkuszok betiltását-írja Facebook oldalán Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.

Bebizonyosodott: a jeladós medve maradványait találták meg
Közel kétéves nyomozás után vád alá helyezték azt a korondi orvvadászt, akinél a hatóságok egy 2015 júniusában elvégzett házkutatáson megtalálták a Milvus csoport által nyomkövetővel ellátott barnamedve maradványait. A múlt héten előállított korondi vádlott nem ismerte be a súlyos bűncselekményt. A természetvédelmi egyesület kártérítést követel.
Edilii din Sfântu Gheorghe ezită
În sprijinul petiției lui Csibi Magor, siteul de-clic.ro a cerut cetățenilor să se adreseze primăriilor, pentru a interzice folosirea animalelor în circuri pe raza localităților lor.„Prin prezenta (…) doresc să vă solicit ca în următoarea ședință de consiliu să luați în discuție o eventuală hotărâre prin care circul cu animale să fie interzis pe raza orașului nostru.
http://stiri.covasnamedia.ro/2017/04/26/sfantu-gheorghe-pro-si-contra-animalelor-in-circuri/

Teherhajóval ütközött és elsüllyedt egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren
A beszámoló szerint az orosz hajó először az oldalára dőlt, majd elsüllyedt, de 78 főnyi legénységét a parti őrség kimentette. A másik, togói felségjelzésű hajóban tartózkodó 17 ember szintén jól van. A 81 méter hosszú hajónak az orrában keletkezett kisebb kár, így folytathatja útját Romániából Jordániába 8800 birkából álló rakományával.
http://vilag.transindex.ro/?hir=31492

Az Animals Romania felhívja a figyelmet, hogy a hírekkel ellentétben a juhokat szállító hajó nem folytatta útját Jordániába, hanem visszatért Midiára. A hajót senki sem közelítheti meg, nem tudjuk mennyi állat pusztult el, sebesült meg és szorul ellátásra. Ez az élőállat-export igazi arca, ami az állatokat csak termékként és nem élőlényekként kezeli. Szégyen, ahogy Románia az állataival bánik.

2017.05.03.
Az ACDB (Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület) zöldszámot hozott létre, itt lehet bejelenteni, ha valaki sérült vagy beteg állatot talál. A zöld szám: 0800 800 778.

2017. 06. 02.
Az Asociatia ARDA (ARDA Egyesület) májusban romániai sarki róka farmon készült felvétele.


2017.06.07.
Animals International has investigated during 7-13 April 2017 the killing of lambs and baby goats in rural and urban areas from all historical regions of Romania.
Conclusion: 10 years after accession in the EU, the legislation for animal protection during slaughter is completely ignored by butchers and tolerated by Romanian authorities.
Animals are being transported and handled with severe breeches of EU 1/2005 transport regulation.
Slaughter is performed with disregard of existing norms in unauthorized places and illegal methods.
In some cities around the country where slaughter markets have been organized, the animals are being illegally restrained having all their feet tied. Butchers are making holes with a knife in their feet while they are fully conscious before applying the stunning pistol.
The slaughter of the lamb at Easter is a false tradition fabricated by the meat industry and has no reference in the Christian religion.
Az Animals Románia panaszt tett a román rendőrségen és az Európai Bizottságnál. Ma tájékoztatták őket arról, hogy a vizsgálat bűntettként került nyilvántartásba. (Am făcut plângeri la Poliția Română și la Comisia Europeană. Poliția Română ne-a informat astăzi că investigația a fost trecută în evidența faptelor cu caracter penal.)
(Animals Romania/Facebook)

Betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését Romániában
Megszavazta kedden a képviselőház a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását. Kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madarat továbbra is lehet cirkuszban szerepeltetni. 
http://think.transindex.ro/?hir=314

Romania to ban wild animals in circuses
Tigers, lions, bears and other wild animals will be banned from circuses in Romania after the country's parliament passed a bill on Tuesday in a move welcomed by animal rights groups.
Any animal "born in captivity or captured in the wild", regardless of how tame they are, will not be allowed to be used in public shows, the bill states.https://www.afp.com/en/news/23/romania-ban-wild-animals-circuses

Törvénnyel tiltotta be az állatok cirkuszi szerepeltetését a parlament
Az állatok védelméről szóló 2004/205-ös számú jogszabályt módosító tervezet szerint kivételt képez a kutya, a ló, a delfin és néhány egzotikus madár, ezeket továbbra is lehet használni műsorszámokban, versenyeken vagy kiállításokon. Az elfogadott projekt alapján, amennyiben – a kivételtől eltekintve – a gerincesek altörzsébe tartozó állatokat használnak például a cirkuszban,a tett bűncselekménynek minősül, és minimum pénzbírsággal, de akár három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálják.
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/torvennyel-tiltotta-be-az-allatok-cirkuszi-szerepelteteset-a-parlament

Nem lesz több tigris, oroszlán és elefánt a romániai cirkuszokban
Néhány kivételtől eltekintve nem szerepeltethetnek ezentúl állatokat előadásaikban a romániai cirkuszok és vándortársulatok: az erről szóló törvényt kedden fogadta el a román képviselőház. A törvény a kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madárfajt sorolt a kivételek közé, írta az MTI.
http://index.hu/kulfold/2017/06/13/nem_lesz_tobb_tigris_oroszlan_es_elefant_a_romaniai_cirkuszokban/

Végre vége!! Románia betiltja a vadállatokat szerepeltető cirkuszokat(összefoglaló)
2017. június 13. mérföldkő a romániai állatvédelem történetében. Megnéztem a legismertebb állatvédelemmel foglalkozó szervezetek közösségi oldalát. Mindnyájan örülnek és jelentős eredménynek látják a törvény megszavazását, továbbá köszönik a többi állatvédő és természetvédő szervezetnek, Remus Cernea volt független képviselőnek meg a parlament más tagjainak, akik a törvényt támogatták és megszavazták.http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/06/vege-cirkusznak-romania-betiltja.html

Naplopó (Erdély FM) 17.07.05 - A medve-problémáról Csibi Magorral, a WWF igazgatójával

Ember-medve konfliktuskezelés csak puskával?
Talán egy dologban mindenki egyetért, aki az ember-medve konfliktussal foglalkozik: szükségünk van viábilis medvepopulációkra. Nem akarjuk azt, hogy eltűnjenek a medvék a tájainkról.

Csibi Magor: a medvék kilövésével kapcsolatban nagyon pontos rendeletet kell majd hozni
Remélik, hogy a 175 medve kilövésére kibocsátandó minisztériumi engedély csak maximális számot tartalmaz, nem konkrétumot - mondta a Transindexnek Csibi Magor, a WWF természetvédelmi szervezet romániai elnöke arra reagálva, hogy Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerdán ígéretet tett a székelyföldi megyékből érkezett tüntetőknek arra, hogy augusztus 15-ig rendeletet hoznak egy "közbelépési kilövési keretről".
http://think.transindex.ro/?hir=323

Csibi Magor: nem a trófeavadászat oldja meg a medveproblémát
Nem a kilövési kvóta visszaállítása oldja meg az ember és a medve együttélésének problémáit, hanem több intézkedés együttes alkalmazása, a dialógus és az együttműködés – véli a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének elnöke.
Csibi Magor azzal kapcsolatban foglalt állást szerdán a Facebook-oldalán, hogy a medvetámadások által sújtott Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye vezetőinek kérésére a környezetvédelmi miniszter egy rendelettel az idei év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretet" hagyott jóvá, amely 175 veszélyessé vált nagyvad kilövését teszi lehetővé.

Silye Lóránd: Hogyan (nem) kerül medve az alkotmányba?
A vitát, azaz a különböző felületeken kibontakozott igen eltérő eszmecseréket magam is közelről követtem, ezért nem hagyhatom szó nélkül sem a fenti tanácselnöki következtetést, sem azt, ami utána következik a fent idézett Borboly-féle blogposztban. Ugyanis ez az írása tökéletesen rávilágít arra (is), hogy milyen reflexek alapján cselekszik egy megyei vezető. Rávilágít továbbá arra is, hogy milyen kommunikációs stratégiákat és fordulatokat használhat egy megyei szintű politikus, ha érdekei úgy kívánják. Nem mellékesen nem akárkiről van szó: ő az, akitől a medveügy kapcsán elsősorban nem a közvetlen megoldást, hanem sokkal inkább az ellenérdekelt felek közötti közvetítő szerepet várnánk el, hogy aztán a helyi lakosok, a gazdák, a szakértők és az állam többi felelős szerve együtt kiizzadja a megoldást.
http://www.maszol.ro/index.php/velemeny/84197-silye-lorand-hogyan-nem-kerul-medve-az-alkotmanyba

Romanian bears and wolves: to kill or not to kill, that is the question
On August 7, footage surfaced in international media of brown bears “besieging” a Romanian village. The clip shows the animals scavenging for food in trash bins, walking through the town, and running past bewildered pedestrians. Unfortunately, images like these can invoke fear among the public and play very well into the hands of those who seek to justify the slaughter of bears (and other carnivores) in Romania.
A nagy területigényű barnamedvék számára az egyik fő veszélyeztető tényező a megfelelő élőhelyek leromlása, feldarabolódása és eltűnése, így a “Barnamedvék védelme és kutatása egy romániai mintaterületen” című projektünk egyik fő célkitűzése a medvék élőhelyének védelme. Ebből a szempontból, a projekt célterületén a közeljövő legszámottevőbb fenyegetését a tervezett Marosvásárhely-Jászváros autópálya jelenti. A tervezett közlekedési folyosó a Keleti Kárpátokat és az ezeket övező dombvidékeket fogja átszelni, márpedig ezek elsőrendű medve élőhelyek.
http://milvus.ro/Hu/cum-poate-parul-de-urs-contribui-la-conservarea-speciei/9289

How can bear hair help to protect the species?
As one of the main threats to far-roaming brown bears is the degradation, fragmentation and loss of suitable habitats, one of the goals of the project ‘Brown bear conservation and research in a model area in Romania’ is to conserve the bears’ habitat. In the area where the project operates, the most significant threat in this sense in the nearby future will be posed by the planned Tg. Mures-Iasi-Ungheni highway. This development will cut through Romania’s Eastern Carpathians and adjacent foothills, all prime bear habitats.
http://milvus.ro/en/cum-poate-parul-de-urs-contribui-la-conservarea-speciei/9289

Kolozsvári vegánok léptek fel a delfinek fogva tartása ellen 
A delfinek emberszerű intelligenciával rendelkeznek, emellett barátságos és játékos természetükről is ismertek, a világ minden táján közkedvelt lények. A Vegan in Cluj-Napoca és a Vegan Strike Group tagjai azonban úgy vélik, hogy a delfinek dolga nem az, hogy az embereket szórakoztassa.
http://think.transindex.ro/?hir=354

2017. augusztus. 17.
Bears in Mind
One of the bear projects we support for more than 10 years now is located in the Carpathian Mountains of Romania, by our partner Milvus Group http://milvus.ro/en/. They trap bears and equipe them with GPS tracking collars to better understand the species, in order to be able to take the right conservation measures. Scientific knowledge is gained on bear home ranges, movement & activity patterns and habitat use. They also investigate and mitigate the potential negative effects on bears of a planned highway crossing the Eastern Carpathians. This is done through genetic research, collecting bear hair, along the proposed route. This study is part of a program to secure suitable bear habitat into the Natura2000 network. Parallel to this they investigate poaching incidents, take care of orphaned bear cubs and bring them to the rehabilitation centre http://www.bearsinmind.org/Project/Monitoring-rehabilitated-bear-cubs, study parasites on bears and map / identify dens. Last but not least they try to improve the social acceptance of bears in Romania. Due to human-bear conflicts there is a growing negative attitude towards bears and the hunters fuel the need to shoot bears again. There has been a temporary ban on trophy hunting of bears (and other large carnivores) since last year: https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/05/romania-bans-trophy-hunting-of-brown-bears-wolves-lynx-and-wild-cats

2017. augusztus 30. 
Gyűjtés a konstancai delfináriumban megbírságolt állatvédőknek
On Saturday, 26 August 2017, three activists jumped in the pool of the Constanta Dolphinarium during the 3pm show to ask for the release of Ni-Ni and Chen-Chen, the two female dolphins held captive there since 2010. Immediately after the protest, the whole of Romania learnt about this action and most importantly, all the news outlets mentioned the messages written on the activists’ signs: “Ni-Ni and Chen-Chen are suffering for your entertainment”, “The sea is the dolphins home” and “Close down all dolphinariums”.
This protest was organised to show Romanians that these highly intelligent animals don’t deserve to live in solitary confinement to entertain the public and make money for the dolphinarium. Also, we support Remus Cernea’s draft law which recognizes dolphins as non-human persons. You can sign the petition initiated by PETA Germany which asks Romanian members of Parliament to vote for this law here: http://www.peta.de/Delfine-Constanta.
As you know, the activists were fined 1500 RON each for Saturday’s protest. If you would like to help the two courageous activists from Vegan in Cluj-Napoca, Raluca and Valeriu, please donate as much as you can to this page. All funds raised will be sent to Raluca and Valeriu to pay the fine.
https://www.justgiving.com/crowdfunding/protestdelfinariu

Ha vegán vagy, nem lehetsz rasszista
Aztán a csoport két képviselője mikrofont ragadott és elmondta, többek között, hogy: kolosszális méreteket öltött a világon az állatok elleni kegyetlenség. Gyakorlatilag az emberiség történetének legnagyobb népirtása zajlik: évente 65 milliárd állatot gyilkolunk le mi, emberek. Hóhérok vagyunk. Minden egyes tojás elfogyasztásával például elveszünk egy életet. Vegyük már észre, hogy az állatok nem értünk vannak. Érző lények, szeretnek, szenvednek, akárcsak mi. Ja, és egészségtelen dolog húst enni. Pont olyan egészségtelen mint a cigaretta. Megöljük magunkat is. Egy elnyomó globális rendszer hipnotizált áldozatai vagyunk.
http://foter.ro/cikk/20170902_ha_vegan_vagy_nem_lehetsz_rasszista

Feljelentették a minisztert a DNA-nál a medvekilövéseket engedélyező rendelet miatt
Feljelentette a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) egy zöld szervezet a környezetvédelmi minisztert a gondokat okozó nagyragadozók kilövését engedélyező rendelet kibocsátása miatt.
A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) bűnvádi panaszában hivatali visszaéléssel és bűncselekményre való felbujtással gyanúsítja Grațiela Gavrilescut. Szerintük a rendelet kibocsátásával a miniszter „tudatos módon” megszegte a medvék és farkasok oltalmára vonatkozó nemzetközi egyezményeket és 2004/205-ös állatvédelmi törvényt.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/85403-korrupcios-ugy-lesz-a-hargita-megyei-medvek-kiloveseb-l

Wildlife protection groups criticize decision to reopen trophy hunting of brown bears and wolves in Romania
The temporary prohibition saved the lives of many as 1,691 bears, wolves and wildcats. While the new bear and wolf hunting quotas effectively eliminate the protection these animals had been afforded over the past nine months, the order also clears the way for trophy hunters to shoot bears and wolves as long as they do so in the presence of “technical staff”. According to the order, by the end of 2017, the local authorities and independent hunters may kill up to 140 bears and 97 wolves deemed to be ‘nuisance’ animals. 
'Beyond disappointing'
Ruud Tombrock, executive director for Human Society International/Europe said that the change of policy is 'clearly in response to strong lobbying efforts from the trophy hunting and animal agriculture industries'.
"The Romanian Government’s U-turn on the trophy hunting of brown bears is beyond disappointing," he added.
CEO of Romanian conservation organization Agent Green Gabriel Paun also stated that the new order 'just made it possible for trophy hunters to openly participate in these killings and sell the parts of the animals' remains, shamelessly making a business out of it'.
https://www.plantbasednews.org/post/romania-will-resume-throphy-hunting-due-to-animals-being-a-nuisance

Nem kilövik, hanem áttelepítik a medvéket
Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvadak úgynevezett beavatkozási kvótájáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. A tárcavezető nem zárta ki az állatok "exportálásának" lehetőségét sem, amennyiben lesz ilyen kérés. "Elsősorban szeretném, ha elolvasnák a rendelet címét. Azt írja esetleg, hogy A medvék kilövéséről szóló rendelet? Nem. Sajnálom, ez beavatkozási rendelet, tehát ezeket a nagyvadakat befogják, és természetesen áthelyezik őket. (...) Ez nem vadászati kvóta, hanem szélsőséges esetekre vonatkozó beavatkozási szabályozás, olyan helyzetekre, amikor a medve egyre gyakrabban jár le, és megközelíti a háztáji gazdaságokat" - nyilatkozta szerdán a miniszter. 

Zöld szervezetek figyelmeztetnek, hogy a fent olvasható cikk jól hangzik, de sajnos nem igaz
. Egyértelműen visszalépésnek és álcázott trófeavadászatként látják a rendeletet. 
2017. szeptember 7.
A rendelet hatálytalanítását, vagy sürgős módosítását kérik. Vegyék figyelembe mindazt, ami a közmeghallgatáson elhangzott.  WWF-Romania(Facebook bejegyzés) Apreciem faptul că Ministerul Mediului - România dorește să relocheze urșii, nu să îi ucidă, dar din Ordinul de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017 reiese contrariul.
Referitor la numele ordinului, nici nu ar putea fi numit „Ordin de vânătoare”, pentru că ursul și lupul sunt specii strict protejate prin Directiva Habitate, la nivel european, ceea ce ar însemna că România ar intra automat în infringement – ar putea fi sancționată pentru nerespectarea legii. Deci tehnic nu se poate da o „cotă de vânătoare”, dar se poate masca, așa cum o face prezentul ordin, prin „cota de intervenție".
Puteți vedea aici comentariile noastre și ale altor specialiști: http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/pozitie_referitoare_la_ordinul_de_ministru_nr__1169_din_data_de_04_09_2017.pdf
Iar dacă vreți să citiți ordinul: goo.gl/4LHJfd
Solicităm abrogarea Ordinului de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017 sau modificarea acestuia urgent, încât să țină cont de recomandările exprimate în dezbaterea publică. Doar așa vor fi protejați atât oamenii, cât și urșii și lupii.

Megsemmisítik a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő rendeletet?
Megtámadta a közigazgatási bíróságon a Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) a gondokat okozó nagyragadozók kilövését lehetővé tevő rendeletet.
A Bukaresti Ítélőtáblához benyújtott keresetében a zöld szervezet a jogszabály hatályon kívül helyezését kéri. Azt is kérik a bíróságtól, hogy a jogerős ítélet megszületéséig függessze fel a beavatkozási rendeletet – számol be a dcnews.ro.http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/85662-megsemmisitik-a-veszelyes-medvek-kiloveset-lehet-ve-tev-rendeletet

Kilövési kvóta, ökölérvek, vérszagú szerda
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a kilövési kvótát engedélyező rendelet visszavonását kéri: Nem véletlen, hogy a rendeletet a trófeavadász-szezon kezdetén jelentették meg és az sem véletlen, hogy Liviu Dragneanak vadászegyesülete van. -írja a Hotnews
Az idei év állatvédelmi szempontból nem volt egyszerű év, de a szerdai eseményekre nem voltunk felkészülve. Soha nem olvastam ennyi szennyet egy zöld kampányról, mint amennyi a védett nagyvadak védelméért folytatott kampány során az írott médiában megjelent (Az uszítás a romániai magyar médiába is beszivárgott, mélyre süllyedtek. Uszító román lapok és tévécsatornák eddig is voltak), de ez a szenny túláradt a napilapok szenzációhajhász és a vadászlobbi-párti cikkein, minden szinten elszabadultak az indulatok.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/09/kilovesi-kvota-okolervek-verszagu-szerda.html

A zernyesti medverezervátumról
Le refuge qui recueille les ours bruns cabossés
Créée en 2005 en Roumanie par une ancienne journaliste du pays, Libearty est la plus grande réserve d’ours bruns d’Europe. Situé en plein cœur des Carpates, à 200 km au nord-ouest de Bucarest, ce sanctuaire offre un refuge à une centaine d’ours élevés en captivité et maltraités par l’homme, qui retrouvent peu à peu le goût de la liberté.
A média egyre többet foglalkozik azokkal az esetekkel, amikor a medvék gazdaságokat, állatokat, és ami még súlyosabb, embereket támadnak meg. A politikai döntéshozók a kilövési kvóták megnövelésében látják a probléma megoldását. Mi a véleménye a szakértőknek? Markó Bálint egyetemi oktatót, biológust kérdeztük.
http://kolozsvariradio.ro/2017/09/27/medveproblema-a-biologus-szemevel/

Sehol nincs olyan medveles, mint Tusnádfürdőn – mégis megrongálják
Rövid időn belül már másodszor törték be a Máté Bence világhírű magyar természetfotós által épített tusnádfürdői medvelesek ablakait. A fotós ennek ellenére folytatni szeretné a munkát, és kitartóan küzd azért, hogy a fürdőváros az egész világon ismertté váljon, ám elmondása szerint, ha a rongálások folytatódnak, kénytelen lesz új helyszínt választani.
https://szekelyhon.ro/aktualis/sehol-nincs-olyan-medveles-mint-tusnadfurdon-n-megis-megrongaljak

Több mint ezer levadászott romániai énekesmadarat foglaltak le az olasz hatóságok
Az olasz hatóságok a bergamoi reptéren foglaltak le egy Romániából érkezett szállítmányt, amelyben több mint ezer száz énekesmadár tetemére bukkantak. A román törvények kimondják, hogy egyetlen vadász csupán 50 madarat vadászhat le. Így az elfogott négy olasz férfinél legálisan csak 200 madár lehetett volna. Az olasz vámosok ezzel szemben 1119 madarat foglaltak le, ami azt bizonyítja, hogy amikor a négy olasz férfi elhagyta az országot, a román hatóságok szemet hunytak az ügyben. 
http://itthon.transindex.ro/?hir=382

Énekesmadarak tetemeit csempészték Romániából olasz orvvadászok
Romániában mindenre lövünk, ami mozog, még akkor is, ha törvénybe ütközik. Ez derül ki a legújabb botrányból, amiben nem meglepő módon olasz vadászok meg román vadász és horgász egyesület szerepelnek. Olaszországba érkező gépre pakolt, énekesmadárral teli csomagokat füleltek le olasz rendőrök a Bergamo repülőtéren. Több olasz állampolgár feladott poggyászát tömték teli madártetemekkel, a madarakat lezárt zacskókba tették hűtőtáskából származó hűtőakkuk közé.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/10/enekesmadarak-tetemeit-csempesztek.html

How the brown bear became public enemy number one in rural Romania
For more than 25 years following the fall of communism in 1989, management of the animals was left to hundreds of regional hunting associations. Each year, the associations would put forward a total number of bears in their area, as well as a number for those considered to be dangerous to humans. From this, a quota would be drawn for each hunting association, who would then auction off the opportunity to hunt “problem bears” to private hunting companies catering to hunters from all over the world.

(A bejegyzés folyamatosan frissül)

2017. január 14., szombat

Erdős cikkek 2017 (első negyedév)



Méregzöld mesék
Szentegyházi famaffia: a plébánost is megfenyegették
Múlt héten jelezték szentegyházi olvasóink, hogy gond van, a papot is megfenyegették a fatolvajok. Egy olvasónk így foglalta össze a történetet:
„A plébános megfenyegetése december 28-án este 7 óra körül történt, ekkor értesítette a pap Dezsőt, és megkérte, hogy szedje össze az embereket, vigyük el a fát, mert nem szeretne maga körül problémákat. A telefonhívás előtt végig ott állt a papilaknál az az autó, amelyik a legutóbb lopáson fogott ember tulajdona. Ezt Tamás János végignézte, a telefonhívás előtt pár perccel jött ki a papilaktól. A plébános sem tagadta, hogy ő volt a fenyegető, de nem merte néven nevezni, azt mondta: «Én mindenkinek vagyok a lelkipásztora, ha jó, ha rossz, és nem akarok semmiféle ügyben sem tanú, sem semmi lenni, én pap vagyok». Dezső szólt nekünk, összeszedtünk kb. 40 embert és három traktort, hogy hozzuk el a fát. Az elszállításban segített a rendőrség, és a helyet, ahova letehettük, a polgármester biztosította. Az ügy nagy közfelháborodást keltett, ugyanis most a sértett emberek, a tolvajok összefogtak, és próbálnak nyomást gyakorolni minden gyenge láncszemre.
http://uh.ro/itthon/tarsadalom/27067-szentegyhazi-famaffia-a-plebanost-is-megfenyegettek

Nem örülnek a környezetvédők a környezetvédelmi minisztérium kettéosztásának
Külön minisztérium felel a vizekért és erdőkért az új kormányban. Miért rossz ez?
Az új kormányban a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot (a régi megnevezést lásd a fenti képernyőfotón) kettébontották, és külön minisztériumot hoznak létre, amely a vizekért és erdőkért felel. A környezetvédelmi tárcát Daniel Constantin, az ALDE társelnöke vezeti, a vízügyi és erdészeti minisztériumot pedig Adriana Petcu, aki a Buzau-Ialomita vízügyi igazgatóságot vezette korábban. A Vice.com környezetvédelmi aktivistákat és szakembereket kérdezett arról, hogyan kommentálják a döntést.
http://think.transindex.ro/?cikk=26391

Méregzöld mesék, elkészült az angol felirat


Ne tegyétek tönkre a városomat!
Nem látom azt, hogy kinek mennyi haszna volt és van az erdőcirkuszból, de azt láttam, ahogy a fával megrakott szekerek és kamionok levándoroltak az úton, és nem egyszer hallottam, ahogy éjszaka robogott el egy traktor az ablak alatt. Hova mentek a fák? Nem igazán tudom. De azt láttam, ahogy fogyott az erdő, úgy nőttek ki a földből a sokablakos házak a falu végén, terjeszkedett a fűrésztelep, és szaporodtak az autók a környéken.
A Hargita pedig távolról nézve úgy változott, mint egy time-lapse videóban, amikor a napról-napra történő változásokat észre sem veszed, a végeredmény mégis megdöbbentő.

Vészjelzés Székelyföldről: „Ne tegyétek tönkre a városomat!”
Lukács Csaba újságíró korábbi, Magyar Nemzetben megjelent cikke – mely az említett Holzindustrie Schweighofer ügyeivel foglalkozott – szerint van megoldás. „Szakértők szerint a helyzetet az oldaná meg, ha Románia teljesen betiltaná a rönkfa és a deszka exportját. Fel kellene éleszteni az 1989 után tönkrement romániai bútoripart, hogy sokkal nagyobb hozzáadott értékű termék készüljön a fából, ne kótyavetyéljék el a régió egyik legfontosabb kincsét.” Lehetne komolyabban venni, szigorítani a román erdőrendtartási törvényt is. És természetesen a nyilvánosság is sokat segíthet.
The Cultural Centre in London (RCC), in collaboration with Environmental and Social Change (ESC), invites you to a special screening of Wild Carpathia 4, followed by a discussion with film producer Alasdair Grant (Wild Carpathia) and environmental activist Gabi Paun (Agent Green). A wildlife photography exhibition will accompany the event.
http://www.romanianculturalcentre.org.uk/event/screening-talk-wild-carpathia-4/

"Cash Investigation". Razzia sur le bois
The world premiere of the ”Cash Investigation” report exposing Romanian wood mafia has been the most viewed program last night in France.
Illegal wood or wood extracted from virgin forests and processed by Kronospan and Holzindustrie Schweighofer transformed in furtniture at IKEA factory at Ecolor in Transylvania ends in IKEA stores around the world with a PEFC certificate.
But investigators show that PEFC certificates are granted without real checks at forest level. Therefore, investigators set up a trap to PEFC. They applied to certify their forests located in a famous dancing club, a pig farm, a nuclear power plant and several strange locations.
The expose show practically that wood traceability and corporate transparency of companies such as IKEA, Schweighofer and Kronospan are fabricated illusions by an impressive PR army.
(Forrás: Agent Green, Facebook)
A teljes riport franciául ezen a linken látható.

Berágtak a de-clic.ro petícióportál kampányosai az FSC-re, mert azok  a Holzindustrie Schweighofert védték, mondván, hogy Romániában annyi illegális dolog van, hogy nehéz egy cégnek tiszta maradni. Érveik angolul, alább:
Dear FSC,
don't endorse Schweighofer illegal logging in Romania. This are a few of the reasons. We are watching you and look forward to see your decision on February 7th regarding the definitive withdrawal of the FSC certificate!
1. Schweighofer is the main factor that provoked illegal logging by stimulating this practice with financial bonuses. These information were made public by investigative journalists from EIA and Rise Project in many occasions.
2. FSC is an organism that certifies good practices in the logging industry and cannot accept companies that do not comply with minimum standards of transparency, sustainability and legality.
3. FSC must not accept corruption to happen under the protection of its brand. We consider your argument to be invalid and biased: "The Schweighofer Group is one example of a company involved in wrongdoings in the forestry sector in Romania, out of many others."
4. FSC must not mislead consumers by issuing certifications to a company that is openly violating the principles of sustainability and accepts timber from clear cut forests, even from national parks. Instead of protecting the forest, FSC is legitimising illegal logging and the exploitation of countries with a weak law enforcement.
5. FSC is now at a turning point - the decision you will take will lead you to either follow the mission of your organisation, or irreversible destroy the reputation of this international certification organism.
Considering this, we ask you that on the 7th of February to completely disassociate from the Schweighofer Group, or face together with them the consequences of a bad reputation that will follow.
http://contacteaza-fsc.strikingly.com/#2

Felgyújtották Hans Hedrich aktivista autóját 
A famaffia és a Schweighofer rétyi üzemének illegális elindítása ellen küzdő környezetvédőnek ez nem is a saját autója, kölcsönkapta. Gyűjtés indult a megjavítására.
Tegnap este felgyújtották a Hans Hedrich erdélyi környezetvédő használta gépkocsit. Az aktivista épp sétálni indult a kutyájával, amikor észrevette, hogy ég a segesvári lakása előtt leparkolt autó – mondta el portálunknak. A fenti felvételen jól látható, hogy két helyen is megpróbálták felgyújtani az autót, vagyis szándékos bűncselekményről van szó.

Felgyújtották a Hans Hedrich használatában lévő autót
A vandalizmus oka ismeretlen, az aktivista szerint megtörténhet, hogy személyes motivációja lehetett a tettesnek (régebbi konfliktus szomszédokkal), vagy közvetlenül Hans Hedrich "kényelmetlen" - az illegális fakitermeléssel, az épített örökséggel, a korrupcióellenességgel kapcsolatos - tevékenysége váltotta ki.
http://think.transindex.ro/?hir=233

2017.01.26.
A németországi Campact és az osztrák aufstehn kampányszervezetek is csatlakoztak a romániai de-clic-hez, mind a Holzindustrie Schweighofer FSC minősítésének végleges visszavonását kérik.
forrás: de-clic, Facebook
Hiánycikknek számít a tűzifa
Duka Antal, a Görgő–Szemerja Közbirtokosság és a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdők erdésze a Krónikának elmondta, több oka van annak, hogy hónapról hónapra többet kell fizetni a tüzelőért. Mint részletezte, a tapasztalat azt mutatja, hogy a brassói Kronospan fafeldolgozó felvásárolja a nyír-, bükk-, gyertyán- és nyárfarönköket mérettől függetlenül, nem is kell felaprítani, háromméteres hosszúságban is átveszi, míg a háztartásokban általában egyméteres tűzifát használnak. A másik nagy környékbeli fafeldolgozó, a Holzindustrie Schweighofer csak fenyőfát keres, de emiatt a kisebb fűrészüzemek már nem jutnak hozzá a fenyőhöz, és kénytelenek voltak áttérni a bükkre vagy más fafajtákra, így mindenképpen azok iránt is megnőtt a kereslet.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/hianycikknek-szamit-a-tuzifa

OLOSZ GERGELYT KITÜNTETTÉK AZ RMDSZ SZKT-N. TESSÉK?!
Az első háborgó kommentnél még azt hittem, ez valami nem túl jó, sőt meglehetősen vaskos poén, valaki trollkodik, mert bár sok kritika felmerült és felmerülhet most is az RMDSZ kapcsán, de azért ennyire biztosan nem hülyék, hogy egy minden hitelét eljátszott, bukott politikust tüntessenek ki nyilvánosan az új ügyvezető elnök megválasztására összehívott Szövetségi Képviselők Tanácsán.
http://bdt.transindex.ro/?cikk=1243

Den Wäldern droht der Kahlschlag
Rumänien ist eines der ärmsten Länder der EU, hat aber eines reichlich: Holz. Das ist weltweit sehr begehrt. Ganze Wälder werden abgeholzt, legal und illegal, weil sich mit Holz gut Geld verdienen lässt. Umweltaktivisten machen die Korruption im Land dafür verantwortlich. Das ist aber wohl nicht das einzige Problem.
http://www.deutschlandfunk.de/rumaenien-den-waeldern-droht-der-kahlschlag.724.de.html?dram%3Aarticle_id=377969

Ma Bonnban 250.000 aláírást nyújtott át három kampányszervezet az FSC képviselőinek, hogy végleg visszavonják a Holzindustrie Schweighofer FSC minősítését. Az ügyben február kilencedikén születik döntés.
forrás Facebook
A napokban dönt az FSC a Schweighofer sorsáról
Az FSC tanácsa február 7-10. között ülésezik, és akkor döntenek arról, hogy véglegesen megvonják-e a fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofertől. A de-clic február 8-i felhívásában arra buzdítja a petíció támogatóit, segítsenek meghozni az FSC-nek a helyes döntést, írjanak a testületnek.
http://think.transindex.ro/?hir=240

Groups urge Forest Stewardship Council to cut ties with Austrian timber giant
WASHINGTON, D.C. – In a letter directed to the Board of Directors of the Forest Stewardship Council (FSC), EIA has joined other organizations, including Greenpeace, Friends of the Earth Germany (BUND), and Campact in urging the FSC to follow its expert panel recommendation to disassociate from Holzindustrie Schweighofer. In December 2016, an FSC expert panel found “clear and convincing evidence” of Schweighofer’s illegal activities and stated that the company had “developed a culture” that incentivized illegal timber sourcing. The panel’s investigation came in response to a complaint filed by WWF Germany.
https://eia-global.org/press-releases/press-statment-FSC-20170207

Schweighofer-ügy: 250 ezer aláírás a tanúsítványok visszavonásáért
Tucatnyian gyűltek össze kedden az FSC bonni székháza előtt, ahol a napokban újratárgyalják az osztrák fafeldolgozó fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának ügyét. Gemma Boetekees, az FSC hálózati igazgatója átvette az aláírásokat tartalmazó íveket. Egyértelmű, hogy az FSC a fenntartható erdőgazdálkodás pártján van, mondta az igazgató az aktivistáknak.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/schweighofer-ugy-250-ezer-alairas-a-tanusitvanyok-visszavonasaert

Negyedmillióan követelik a Schweighofer tanúsítványának visszavonását
Negyedmillió romániai, németországi és ausztriai követeli a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó óriáscég fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának visszavonását.
A romániai de-clic nevű fórum által indított online aláírásgyűjtő akcióhoz csatlakozott a németországi Campact nevű szervezet is, így sikerült mintegy 250 ezer támogató aláírást összeszedni. A petícióban kérik, hogy a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council -FSC) határolódjon el az osztrák fafeldolgozótól, és vonja meg végleg a cég jelenleg felfüggesztés alatt lévő tanúsítványát.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/76442-negyedmillioan-kovetelik-a-schweighofer-tanusitvanyanak-visszavonasat

Több mint 30 millió lejre büntettek tavaly a rendőrök illegális fakitermelés miatt
Több mint 30 millió lejre büntettek és 90.000 köbméternyi faanyagot koboztak el tavaly a rendőrök, az illegális fakitermelés, feldolgozás és kereskedelem ellen indított ellenőrzések során. Az Országos Rendőr-felügyelőség szombati közleménye szerint 2016-ban hét ellenőrző akciót indított a román rendőrség közrendészeti igazgatósága az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében.
http://itthon.transindex.ro/?hir=45922

Hans Hedrich: adományokból felújították a felgyújtott autót
össégi összefogással sikerült megjavíttatni a Neuer Weg egyesület alelnökének használatában lévő, ezelőtt mintegy három héttel ismeretlen tettes(ek) által felgyújtott autót - jelentette be Hans Hedrich. A környezetvédő aktivista felhívására nagyon sokan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket, több mint 7000 lej gyűlt így össze. A javítás összesen 6691 lej volt, több, mint az elején becsült ezer euró; az aktivista eredetileg azt tervezte, a fennmaradt pénzből más aktivisták erdővédő tevékenységét támogatják.
http://think.transindex.ro/?hir=249

New hope for Romania’s old-growth forests
Funds for compensation payments to owners of old-growth forests already exist, but a working system to distribute the money has been lacking so far. The EU Commission recently officially authorized the Romanian government to use EU subsidies amounting to more than 15 million Euros for this purpose. This would have a tremendous impact: Taking a compensation sum of not more than 100 Euro per hectare of old-growth forest, about 150,000 hectares of paradise forests might be saved from the chainsaws. “Now the new Minister of Waters and Forests is required to implement a well organised system for compensation payments that is governed by precise rules. The existing funds have to be used now to save Europe’s last primeval forests from destruction”, says EuroNatur CEO Gabriel Schwaderer.
https://www.euronatur.org/english/news/new-hope-for-romanias-old-growth-forests/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=8958a003b79b0c7e8556761673e10dea

Végleges: elvesztette az FSC fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofer
A három hónapos próbaidő leteltével az FSC (Forestry Stewardship Council) úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és kizárja tagjai közül a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozót - jelentette be a testület február 17-i sajtóközleményében. A döntést azt követően hozta az FSC Nemzetközi Igazgatótanácsa, hogy újabb információk jutottak a birtokába a faanyag-mérési standardok lehetséges megsértéséről. Emiatt újabb kivizsgálást rendeltek el, viszont annak idejére már nem tartották összeférhetőnek a vállalat próbaidős státusának fenntartását. Amennyiben a vádak beigazolódnak, megnövekedett kockázattal kell számolni, hogy a vállalat FSC standardoknak nem megfelelő termékeivel tovább folytatódik a kereskedés egy meghosszabbított próbaidő alatt, ami elfogadhatatlan lenne az FSC számára - szól az indoklás.
http://think.transindex.ro/?hir=251

Forest Stewardship Council cuts ties with Austrian timber giant over illegal wood
BONN, GERMANY – The Forest Stewardship Council (FSC) today announced its decision to immediately disassociate from the Austrian timber giant Holzindustrie Schweighofer (Schweighofer), one of its largest members, due to the company’s persistent and indiscriminate sourcing of illegal timber in Romania. The decision follows a year-long investigation by an FSC Expert Panel, which concluded that Schweighofer had created a business “culture” favoring cheap wood over legal wood in its Romanian sourcing.

“Europe’s last great forest is under threat due to illegal logging, and Schweighofer has been the main culprit,” said Alexander von Bismarck, Executive Director of the Environmental Investigation Agency. “With this decision, FSC is taking concrete action to avoid certifying trade in stolen wood.”
 https://eia-global.org/press-releases/FSC-cuts-ties-with-Holzindustrie-Schweighofer

FSC revokes probation and disassociates from the Schweighofer Group
Bonn, Germany (17 February, 2017) - The Forest Stewardship Council (FSC) has decided to revoke the Schweighofer Group’s probation status and disassociate from the group.
This decision was taken by FSC’s International Board of Directors after additional information about possible violation of timber measurement standards, which will require further Policy for Association investigation to determine scope and impact, was brought to the board’s attention. FSC considers that initiating an additional investigation is not compatible with maintaining the probation status of the company. 
https://ic.fsc.org/en/news/id/1776

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát
Az FSC pénteki közleményében adta hírül, hogy a nemzetközi igazgatótanács úgy döntött, kizárja tagjai köréből az osztrák nagyvállalatot, és megvonja tőle a fenntarthatósági tanúsítványt, amit különben már tavaly felfüggesztettek. Tájékoztatnak, hogy újabb információk birtokába jutottak a famérési előírások megsértéséről, de amíg ezeket leellenőrzik, már nem tartják fenn a feldolgozó próbaidős státusát. Az FSC ugyanakkor elismeri, az utóbbi három hónapban a vállalat tett erőfeszítéseket, hogy a törvénytelenségeket kiküszöbölje, nem kizárt, hogy lehetővé teszik a fokozatos újrafelvételt a romániai gyárai számára.


Csatát nyertek a környezetvédők a Schweighoferrel szemben
Az 1993-ban alakult nemzetközi független szervezet tanúsítványa szavatolja, hogy az ezzel rendelkező cégek (erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb.) elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos gyártás feltételeinek. A tanúsítvány megléte, illetve hiánya fontos szempont a fával foglalkozó cégek számára.
Az FSC pénteki közleménye arról tájékoztat, hogy az osztrák óriásvállalat tavaly felfüggesztett tanúsítványát végleg visszavonták, mert újabb bizonyítékaik vannak a famérési előírások megsértéséről. A fűrészüzem újra az FSC tagjává válhat, amennyiben kiküszöböli a törvénytelenségeket. A FSC közli, hogy erősíteni fogja romániai jelenlétét és párbeszédet indít az érintettekkel.
http://foter.ro/cikk/20170217_csatat_nyertek_a_kornyezetvedok_schweighoferrel_szemben

Elúszott a tanúsítvány (Holzindustrie Schweighofer)
Végérvényesen visszavonta a napokban az osztrák Holzindustrie Schweighofer által birtokolt fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványt a dokumentumot kiállító Felelős Erdőgondnoksági Tanács, angolul Forestry Stewardship Council (FSC). Ez azt is jelenti, az FSC kizárta tagjai közül az óriásvállalatot. A döntésre – melyet egy három hónapos próbaidő előzött meg – annak nyomán került sor, hogy újabb esetleges rendellenességekről értesült a tanács. 
http://www.3szek.ro/load/cikk/99831/eluszott_a_tanusitvany_holzindustrie_schweighofer

Romániai tevékenysége miatt elvesztette fenntarthatósági erdőgazdálkodási védjegyét az osztrák Schweighofer faipari vállalat
Nem használhatja többé a Romániában több fűrészüzemet is működtető osztrák Holzindustrie Schweighofer a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) védjegyét, miután környezetvédők azzal vádolták a vállalatot, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában.
A román sajtó a zöld aktivisták győzelmeként számolt be a felelős erdőgazdálkodást tanúsító nemzetközi szervezet pénteki döntéséről. A környezetvédők több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek össze ahhoz az internetes petícióhoz, amelyben a Schweighofer FSC-tanúsítványának megvonását követelték.
http://webradio.hu/hirek/kulfold/romaniai_tevekenysege_miatt_elvesztette_fenntarthatosagi_erdogazdalkodasi_vedjegyet_az_osztrak_schweighofer_faipari_vallalat

Interpelláció Schweighofer-ügyben: a fakitermelés uniós szabályozásának elfogadását kéri egy USR-s szenátor
Mihai Goțiu, a szenátus alelnöke interpellációban kért választ a Grindeanu-kormánytól arra a kérdésre, a következő időszakban hogyan fogja monitorizálni a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó tevékenységét, tekintve, hogy a Forest Stewardship Council (FSC) visszavonta a fenntarthatósági tanúsítványt a vállalattól. Goțiu Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi minisztertől, valamint Adriana Petcu víz- és erdőügyi minisztertől vár választ az interpellációra.
http://think.transindex.ro/?hir=259

Erdészeti minisztérium: az Erdészeti Őrséggel fogjuk felügyelni a Schweighofert
A Vízügyi és Erdészeti Minisztérium tudomásul vette a Forest Stewardship Council (FSC) döntését a fenntarthatósági tanúsítvány megvonásával kapcsolatban a Holzindustrie Schweighofer ügyében - írja Facebookon megjelentetett hivatalos közleményében a minisztérium.

2017.02.22. A képviselőház mezőgazdasági és erdészeti bizottsága a 2016/51-es sürgősségi kormányrendelet visszavonását tárgyalta, amely kiegészíti és módosítja az erdészeti bűncselekményekre és kihágásokra vonatkozó 171-es törvényt. A bizottságban résztvevők túl nagynak tartják a kiróható pénzbüntetéseket. A bizottság ülésére sem a WWF Romániát sem a Greenpeace Romániát nem hívták meg, a zöldek remélik, hogy ez csak elszigetelt eset és nem lesz szokás abból, hogy a zöldeket kizárják a bizottság üléséiről.

2017.02.22.
Earlier today, EIA met with Romania’s Minister of Water and Forests to discuss legislative priorities related to protecting Romania’s forests, the last old growth forests in all of Europe.
The Romanian government recently took groundbreaking action towards increasing forest sector transparency and law enforcement by creating a new website which allows public tracking of timber shipments and logging activities, by raising penalties for illegalities and by restructuring the forest law enforcement department.
(forrás: Environmental Investigation Agency US, Facebook)
Figyelik a Schweighofert
A szaktárca Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a minisztérium tudomásul vette, hogy megvonták a Schweig­hofertől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait. „Tekintve, hogy a legnagyobb romániai fafeldolgozó vállalatról van szó, az FSC-tanúsítvány megvonása az erdészeti ágazat központi hatóságainak részéről nagyobb figyelmet igényel – fogalmazott a minisztérium sajtóosztálya. – Ebben az értelemben a következő időszakban a minisztérium – együttműködve az Erdészeti Őrséggel – körültekintőbben fogja felügyelni a vállalat tevékenységét.
http://www.szekelyhon.ro/vilag/figyelik-a-schweighofert

2017.02.27.
Instead of speeding up the process to strictly protect the last virgin forests, Romanian State plans to decriminalize planned logging in such forests.
The forest crime law is currently under revision following influence by forest mafia whose lobbyists asked last week in the Parliament to decriminalize many forest crimes and to reduce fines to 10% of the current value.
The draft promoted by the Forest Ministry to be sent to Parliament, so far decriminalizes approval of logging in virgin forests. At the same time there is no fine for actually logging in virgin forests.
Agent Green calls on Ministry for Forests and Water to demand the Parliament to criminalize both, approval and logging of virgin forests with sanctions and prison.
Agent Green/Facebook

2017.03.02
We have received the information from FSC that following Agent Green complaint in December 2015, the certificate granted to Schweighofer own forests measuring 13.616,90 hectares, has been terminated.
http://info.fsc.org/details.php?id=a024000000KYMHfAAP&type=certificate&return=index.php#result
Among allegations, Agent Green claimed destruction of virgin forests, soil chemical pollution and water streams degradation.
In absence of the FSC sustainability certificate, Agent Green is directly negotiating with Schweighofer to get all high conservation value forests under strict protection.
One of the properties, located in Retezat mountains shown in the photo bellow, is a partially degraded virgin forests that can still be saved.
Agent Green/Facebook

Sorra veszíti el ügyfeleit a Schweighofer
A Hornbach után a Leroy Merlin barkácsáruház sem vesz tőle faanyagot.A Hornbach után a Leroy Merlin is megszünteti üzleti kapcsolatát a Holzindustrie Schweighoferrel – közölte ma az áruházlánc. A Schweighofer február 17-én veszítette el az FSC fenntartható erdőgazdálkodásról szóló tanúsítványát, a Bonnban székelő szervezet ugyanis úgy találta, a romániai Schweighofer illegális kitermelésből származó fát is felvásárol a fűrészüzemei számára.
http://foter.ro/cikk/20170301_sorra_vesziti_el_ugyfeleit_a_schweighofer

A Leroy Merlin is megszakítja üzleti kapcsolatait a Schweighoferrel
Hornbach után most a Leroy Merlin is bejelentette, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatait a Schweighoferrel, amely február 17-én elveszítette az FSC fenntarthatósági tanúsítványt. A Leroy Merlin közleményben tudatta, hogy mintegy tíz céggel szünteti meg az üzleti viszonyt, olyanokkal, amelyek nem rendelkeznek FSC (Forest Stewardship Council) és PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal, írja a Romania Curata. http://think.transindex.ro/?hir=266

Save Paradise Forests
Das Holz für den Stuhl, auf dem du gerade sitzt oder für den Bleistift, den du in der Hand hältst stammt vielleicht aus einem der letzten Urwälder, die wir in der Europäischen Union noch haben. Eine erschreckende Vorstellung? Leider ist sie real! Auch in diesem Moment fallen in Rumänien die Bäume. Mächtige Holzkonzerne opfern unsere letzten Urwälder der Profitgier. Unterzeichne unsere internationale Petition zur Rettung von Rumäniens Paradieswäldern #SaveParadiseForests - bitte weitersagen! http://www.saveparadiseforests.eu/de/petition/

The chair you’re sitting on or the pencil in your hand may be made of wood from one of the last old-growth forests we have left within the European Union. A horrific idea? Unfortunately it may be true. In this very moment, trees are falling in Romania. Powerful timber corporations keep sacrificing our last primeval forests for the sake of profit. Please sign our international petition to save Romania’s paradise forests. #SaveParadiseForests – please share! http://www.saveparadiseforests.eu/en/take-action-en/petition-2/

Újabb barkácsáruház „fúrja” a Schweighofert
A Hornbach után a francia Leroy Merlin barkácsáruház is szerződést bontott a Holzindustrie Schweighoferrel, és már nem forgalmazza az osztrák fafeldolgozó vállalat termékeit, számolt be a România curată portál.
A világszerte több mint 350 áruházat működtető francia nagyvállalat közleményben arról tájékoztatott, hogy legalább tíz beszállítójával szakította meg az üzleti kapcsolatot, mert ezek nem rendelkeznek a fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványokkal.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/ujabb-barkacsaruhaz-bfurjar-a-schweighofert

Maguk alatt vágják a fát: újabb partnert veszít a Schweighofer
A Hornbach, a francia Leroy Merlin után ez a harmadik üzletlánc, amely lemond a Holzindustrie Schweighoferről azt követően, hogy végleg megvonták az osztrák fafeldolgozó vállalattól a felelős erdőgazdálkodási tanúsítványt (FSC). A CEO Brico Dépôt Románia képviselője az Agerpresnek elmondta, olyan fából készült termékeket szeretnének árusítani üzleteikben, amelynek származása százszázalékosan ellenőrzött, hogy vásárlóik tudják, milyen termék mellett döntenek. Hozzátette, a francia áruházlánc számára fontos, hogy a faanyag tisztaságát többek között FSC-tanúsítvány garantálja.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/maguk-alatt-vagjak-a-fat-ujabb-partnert-veszit-a-schweighofer

Beindult a láncreakció: a Brico Depot is lemondott a Schweighoferről
A Hornbach, a francia Leroy Merlin után Európa egyik legnagyobb barkácsáruháza, a Brico Dépôt is felbontotta az együttműködését a Schweighoferrel. A Romániában is kiterjedt hálózattal működő Brico Dépôt csütörtökön jelentette be a döntést.
Azt követően, hogy végleg megvonták az osztrák Holzindustrie Schweighofertől a fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványt (FSC) , ez a harmadik üzletlánc, amely lemond a Schweighoferről.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/77784-beindult-a-lancreakcio-a-brico-depot-is-lemondott-a-schweighoferr-l

Agent Green activists, scientists and mountaineers stop logging trucks in Romania to raise alarm about paradise forest destruction
Forest protectors call for a logging moratorium in primary forests and urge the Government to prevent a new law abolishing fines for primary forest destructionVidraru, Fagaras Mountains, Romania, March 10, 2017: 30 paradise forest protectors from six EU countries including scientists and mountaineers stopped logging trucks this morning preventing them from transporting virgin forest timber out of the Vidraru basin. The area is one of Europe’s most valuable stands of primary forests remains. The forest protectors installed special rescue tents to occupy trees and unfolded large banners stating: “Save Europe’s last Paradise Forests”.
Agent Green, EuroNatur, scientists and Romanian mountaineers call on the Romanian Government to immediately establish a logging moratorium for all potential primary forests, in particular on state property and in national parks.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/agent-green-activists-scientists-and-mountaineers-stop-logging-trucks-in-romania-to-raise-alarm-about-paradise-forest-destruction/

Romania: Agent Green publishes hard evidence about forest destruction in Vidraru area
Forest and Water Ministry must investigate law breaches by Romsilva and Forest Guards
Bucharest – The Romanian environmental organisation Agent Green published today hard evidence filmed earlier this month proofing abusive logging in Vidraru lake region. For the last 15 years many primary forest stands were destroyed by logging upon approval by Romsilva and Ploiesti Forest Guard. Destructive logging involving large scale clearcuts and brutal logging roads has been taking place in both State owned and private forests.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/romania-agent-green-publishes-hard-evidence-about-forest-destruction-in-vidraru-area/

200 leading scientists and ecologists call on Romania to take action for paradise forests
EuroNatur: Romania’s Government must take courageous action to stop destructive logging networks within forestry sector
Bucharest/ Radolfzell. Primary forests in Romania receive prominent support from all over the world. 200 scientists and forest ecology experts from 27 countries and three continents signed a joint Memorandum initiated by EuroNatur Foundation calling on the Romanian Government to take immediate action to save its highly valuable primary forests. The Memorandum of Scientists was handed over today to the Minister for Water and Forests, Mrs. Adriana Petcu, by EuroNatur CEO Gabriel Schwaderer and Agent Green President Gabriel Paun.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/200-globally-leading-scientists-and-forest-ecology-experts-call-on-romania-to-take-action-for-paradise-forests/

Memorandum Scientists call for Protection of the Primary Forest Heritage of Romania
1. Europe’s most important areas of primary forest are located in the Carpathians, especially in the Ukraine, Slovakia and Romania. An estimated two thirds of primary forests of the European Union have survived in the Romanian Carpathians. Together with the Ukraine, Romania is the most important country for conservation of larger stands of primary forests of the European Beech (Fagus sylvatica), which is of global natural heritage.
2. However, many of these areas of outstanding universal ecological and scientific value have been degraded or destroyed during the past 10-15 years. It is not clear exactly how much primary forest is left today. This degradation and destruction continues at an alarming rate. At the moment we are facing one of the most serious losses of European natural heritage. The main direct threat to the primary forests in Romania is logging, both legal and illegal.
A képviselőház környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén úgy döntött, hogy javasolja, hogy az eddigi bírság tízszeresét szabják ki azokra, akik háztartási, kőolajalapú, vegyi vagy mérgező hulladékot dobnak el az erdőben, és döntöttek arról is, hogy bűncselekménynek számít a törvénytelen úton szerzett fa kitermelése, szállítása, feldolgozása és forgalmazása, ha az okozott kár értéke meghaladja az 100.000 lejt. 
http://think.transindex.ro/?hir=282

FSC STARTS NEW POLICY FOR ASSOCIATION INVESTIGATION OF THE SCHWEIGHOFER GROUP
Bonn, Germany (29 March, 2017) - The Forest Stewardship Council has started a new Policy for Association investigation of the Schweighofer Group to determine whether or not the company was involved in violation of Romanian timber measurement standards.
https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/1822

(A bejegyzés folyamatosan frissül)