2015. január 14., szerda

Nem ajánlott atomerőmű közelében a rétegrepesztés

Románia kínai segítséggel építené meg a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkját. Eddig nem sok kritikát fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban. A palagázkitermelésről a pungesti események óta több szó esik, bár erről a témáról sem állíthatjuk, hogy a média kedvence, annak ellenére sem, hogy a tüntető nagymama fényképe bekerült a világsajtóba.

A palagázkitermelés ártalmas lehet az atomerőműre, derül ki a Bursa.ro cikkéből. Ez a hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy amerikai szeizmológusok közzétették tanulmányukat arról, hogy az ohiói földrengéseket a hidraulikus rétegrepesztés okozta.
C.C. zaFleur

Ismertető a Bursa portálon megjelent cikk alapján

A hidraulikus rétegrepesztésnek hatása lehet a cernavodai atomerőműre, nyilatkozta Daniela Lulache, a Nuclearelectrica főigazgatója, a cég által megrendelt tanulmány következtetéseit idézve.

A tanulmányt készítő szakértők azt ajánlják, hogy az atomerőmű 100 kilométeres körzetében ne termeljenek ki palagázt.

A Nuclearelectrica a tanulmány elkészítését azután kezdeményezte, miután a Chevron feltárási munkálatokba kezdett Pungesti-en. A Chevron a civil aktivisták meg a helyi lakosság heves ellenállásába ütközött, ugyanakkor különféle fórumokon egyre többet beszéltek a palagázkitermelésről. 

A 2014-ben készült tanulmányt (Hatástanulmány a palagázkitermelés hatásáról a CNE Cernavoda elhelyezkedésének szeizmicitására, valamint a környék tektonikájára és a hidrológiájára) nem a CNE Cernavoda fizette, hanem állami finanszírozással az Országos Kutatási és Fejlesztési program keretében készült, a programban részt vettek a tanulmány szerzői a pitesti ICN (Institute of Nuclear Research) és a bukaresti SITON (Center of Designing and Engineering for Nuclear Projects).

A SITON konzervatív értékelése és az atomerőmű közelében történő palagázfeltárások lehetséges negatív hatásai miatt az intézmény további kiegészítő tanulmányok és elemzések elkészítését javasolja, a kapcsolódó szakterületek szakembereinek bevonásával. Az így kapott interdiszciplináris hatástanulmány valósabb feltételezéseket adna.

A romániai hatóságok szerint az amerikai Chevron vállalat az egyetlen, amelyik több palagázfeltárási engedéllyel rendelkezik Románia területén.
A cég Vaslui megyében Bârlad-on, és Dobrogea megyében Costineşti, Vama Veche és Adamclisi településeken végezhet feltárást. A dobrudzsai települések alig 90-100 kilométerre találhatók Cernavodától. Eddig a Chevron csak Pungesti-en végzett feltárási munkálatokat, de további három környezetvédelmi engedélye van palagázfeltárásra Păltiniş-Băceşti, Popeni-Găgeşti és Puieşti településeken. Mi több, a cég tavaly két építési engedélyt kapott egy új feltáró fúrótorony felállítására Puiesti kerületében.
A feltárási munkálatokat 2014 júliusában fejezték be Románia első palagázfúrótornyánál a Vaslui megyei Siliştea-Pungeşti településen, ahol két hónap alatt 3000 méter mélységig fúrtak.

A Chevron még mindig nem tette közzé a pungesti feltárás eredményét.



Teljes cikk az alábbi linken

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése