2014. szeptember 19., péntek

Befőzés és pazarlás

Itt van az ősz és a befőzések ideje. Most még azok is elkapják a befőzés vírust, akik eddig ellenálltak. Most kell elrakni a zakuszkát, most kell savanyúságokat készíteni, most kell készülni a télre. Ez egy nagyon szép hagyomány.

Több év befőzési szokásait követve, két problémára hívnám fel a figyelmet.
Az első az élelmiszer-pazarlás. Aki szereti az erős élményeket, az kattintson ide.
Irdatlan pazarlás folyik és ebben szerepe van annak is, hogy nem mérjük fel jól a szükségleteinket. Nagyon sok ételt kidobunk, pedig egy kis tervezéssel és őszinteséggel megelőzhetnénk. Nagyon jó lenne, ha befőzés előtt átgondolnánk étkezési szokásainkat. Mi is változunk, ha eddig szerettük a lekvárt, de mostanában nem esszük, akkor nem biztos, hogy húsz üveg lekvárra van szükségünk, talán elég lesz három üveggel.
Mielőtt őrült költekezésbe kezdünk, nézzünk be a kamrába. Ne csak nézzünk, merjünk látni is!
Leltározzunk. Legjobb, ha újrarendezzük a polcokat, ilyenkor kénytelenek vagyunk kézbe venni minden üveget. Sokan kisebb vagyont költenek a befőzésekre, de a termék csak addig érdekli őket, míg a kamra polcára kerül. Nagyon sok lekvár és savanyúság romlik meg a kamrák polcain. Érdemes összegyűjteni a megromlott termékeket, hogy együtt lássuk a teljes mennyiséget és az sem árt, ha megtippeljük mennyi pénzt dobunk a kukába.
Ha azt látjuk, hogy túl sokat főztünk be és biztosak vagyunk benne, hogy nem fogjuk megenni, örvendeztessünk meg vele valakit, ne várjuk meg, míg megromlik. Ha meguntunk egy ízt, csereberélhetünk a barátokkal vagy szomszédokkal: ahány konyha annyi recept. Érdemes figyelni arra, hogy se a rokonságot, se a szomszédokat ne használjuk lerakatként, ahová felesleges finomságainkat lepasszolhatjuk. Előfordult, hogy tizenöt üveg lekvárt kaptam azzal a felkiáltással, hogy már unja nézni és egyem meg én. Talán nem árt előtte megkérdezni a megajándékozandót.
A bevásárlásnál, mint mindig, most is keressük a vegyszermentes zöldségeket. Nem mindegy milyen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.
Így eljutottunk a második problémához, ami a lekvárokba, savanyúságokba kerülő tartósítószerek problémája. Nagyon jó dolog, hogy mi magunk készítjük a lekvárokat és egyéb finomságokat, saját ízlésünk és receptjeink szerint, de az sem árt, ha természetes tartósítási módot választunk. A finomságok tartósításához nagyszerű segítséget nyújt a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület kiadványa.

Idén próbáljunk meg takarékosabban és tartósítószer nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése