2017. június 12., hétfő

Servitori harnici îşi caută stăpânul bogat

Mulţumim din inimă partidului lui Schweighofer

“E nevoie să apară un stăpân” spune Ihor Sliuzar, primarul orașului Colomeea (Коломия)din Ucraina, în reportajul “Clear cut crimes” făcut de Rise Project și noi nici nu ne mai mirăm de faptul că Holzindustrie Schweighofer vrea să construiască uzină de prelucrare a lemnului şi în orașul ucrainean Colomeea.
Pe-unde apare dorul după un stăpân, hop, apare și Schweighofer, și viceversa: unde apare Schweighofer, brusc apare și dorul după un stăpân. Acesta sa întâmplat literalmente în cazul fabricii de la Reci, județul Covasna în anul 2013. Acum austriecii de la Schweighofer promit ucrainenilor 500 de locuri de muncă, şi pe lângă asta marea cu sarea. Păi, vă dați seama, unde ar putea fi mai mare nevoie de un stăpân fără scrupule dacă nu în țările care abia încep să simtă gustul democrației - deci fostele țări comuniste. Aici încă există nostalgia ordinii cu care s-au obișnuit oamenii în regimul anterior.
Se pare că nu ne dăm seama, cât de periculos e dorul pentru un astfel de stăpân bogat, nu vedem clar ce rol vom juca în acest caz, tot mai mult vom deveni slugile lor. Mulți au în genele lor dorul să vină odată o mână de fier și să facă ordine în acest bordel. Este mai puțin plăcut faptul că acele mâini ne și strâng de gât. Vă dau un exemplu foarte simplu, mulți oameni s-au simțit înșelați atunci când fabrica de la Reci nu și-a îndeplinit promisiunile, nu a devenit noul Eldorado pentru muncitori. Din câștig ei nu și-au cumpărat nici casă, nici mașină, ba chiar mulți au părăsit fabrica, pentru că din salariul atât de mic cât li s-a dat, nu puteau trăi. Firmele locale de prelucrare a lemnului dispar de pe piaţă.

Biserică? Școală? Spital? De fapt este totuna. (Forumurile ajutate)
Pădurile se impuținează, bunul gospodar îi sprijină! Populația recunoscătoare le mulțumește prin toate mijloacele - pentru donații.
După campania agresivă de publicitate în cazul Roșia Montana a firmei RMGC, am crezut că nu vor mai putea arăta nimic nou de genul acesta - ne-am înșelat amarnic. În orașele Comănești, Rădăuți și Sebeș (toate se mândresc cu câte o fabrică Schweighofer) are loc o campanie atât de puternică a lui Schweighofer, că și foștii comuniști l-ar învidia că nu lor le-a venit în minte aceasta idee genială. În grădinița „Albinuța” din Rădăuți pe fiecare măsuță - donată grădiniței - vedem logoul Holzindustrie Schweighofer; pe pereții școlilor din Comănești și Rădăuți a fost atârnată placă metalică comemorativă, pe care este scris, că îi mulțumesc lui Gerald Schweighofer pentru ușile și ferestrele schimbate și pereții izolați, donate școlii.
Poate nu e concidenţă nici faptul că au folosit tăblițe asemănătoare de metal, în ambele localități. Dar surprizele nu se termină aici, în spitalul orășenesc Ioan Lascăr, în sala de așteptare, conform filmuleţului găsit pe You Tube, vedem tabla asta pentru că bolnavii să nu uite cumva cui trebuie să-i mulțumească reînnoirea spitalului. Cel mai mult pentru cultul personalității patronului au făcut cei de la centrul Maria Ward (congregație cunoscută și sub numele de domnișoarele engleze - ordine catolică) - ei au botezat noua clădire construită de firmă pentru casă socială, pe numele patronului „Casa - Gerald Schweighofer”.

Chiar era nevoie de acest lucru? Multe firme fac donații, dar nu simt neapărat nevoia de a-și scrie numele preşedintelui lor la fiecare școală, spital...etc. Este întâmplător acest lucru? Nu cred. Modelele întroduse de era comunistă trăiesc și astăzi. Nu numai cu tăblițe de comemomare, dar și cu scrisorile de mulțumiri ai copiilor pot cei care primesc să le mulțumească donatorilor. Mai mult cu cei care au primit cadourile s-au făcut filmulețe și în luna martie a.c. firma i-a prezentat pe canalul You Tube în serii, deci puteau fi admirate de întregul mapamond. Directorii de pe aceste videouri, cu puține excepții, au făcut carieră pe vremea comunismului, deci știu cum să răsucească vorbele în favoarea donatorilor. Sunt foarte, foarte recunoscători...

Ia să vedem, că în afara banilor donați, din care au reabilitat uși și ferestre, au cumpărat aparate medicale sau bucătărie – pentru ce minuni ar mai trebui să fim recunoscători firmei austriece?!

- Ne-a făcut să înghitem fabrica de cherestea de la Reci. Poate nu ştie toată ţara, dar noi în Sfântu Gheorghe protestăm începând din momentul începerii proiectării acestei fabrici.

- Firma Holzindustrie Schweighofer a primit un contract pe 10 ani cu Romsilva prin care şi-a dobândit dreptul de preempţiune, adică accesul la lemn pe alese. În 2015 a încercat să influențeze legislația, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge modificările la Codul Silvic. Când societatea civilă a aflat acest lucru, am ieşit pe stradă.

- Pădurile sunt exterminate într-un ritm alarmant, şi în acest fapt o mare responsabilitate are Holzindustrie Schweighofer, pentru că reprezintă o putere extrem de puternică de achiziționare. (În 2017 Holzindustrie Schweighofer a pierdut certificatul de calitate Forest Stewardship Council, FSC)

De ce am lăsat să între în şcoli? De ce nu ne-am dat seama ce se-ntâmplă? Ne vindem pentru un pumn de bani.

Pădurile noastre dispar, iar această firmă este fruntaş in greenwashing (spalăre verde - înseamnă o acţiune de dezinformare menită să-i creeze unei organizaţii imaginea că ar fi responsabilă faţă de mediu, folosind elemente false sau irelevante). E charagios străduința lor, cu care vor să proiecteze o nouă imagine „verde” a lui Schweighofer în secuime. Copiii fac din materiale refolosibile diferite machete de școală, muncitorii firmei vor participa la strângerea gunoiului în Mestecănişul de la Reci (site Natura 2000)aflat în vecinătatea fabricii. După declarația companiei, ei au investit la Reci 150 milioane de euro și înșiră faptele făcute spre bucuria locuitorilor care ar putea fi înfăptuite de orice intreprindere mică. Ideile de fapt sunt împrumutate de la asociaţii civile cu buget mic.
Este foarte simplu să duci pe teren elevi sau muncitori - pentru că este aproape totuna ca aceștia construiesc gloriosul comunism, ori imaginea acestei companii.

E periculos să consideri cetățenii unei țări atât de slabi mintal!

Danke schön!!!

Articolul original a apărut in 2016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése