2017. október 24., kedd

A minisztérium a pacsirtát sem szereti: több ezer védett énekesmadarat mészárolnak le minden évben


Frissítve 2017. október 25-én
A pacsirtát szeptember végétől október végéig vadásszák, pár nap múlva véget ér a vadászidény.

Románia boldogan kiszolgálja az olaszok pacsirtaéhségét
Pár napon belül már a harmadik szomorú hírt olvashatjuk, újra több ezer Romániából csempészett madarat találtak, ezúttal Magyarországon, újra több ezer védett énekesmadarat mészároltak le, hogy később az olasz feketepiacon értékesítsék. Az Evenimentul portal szerint Romániában 4 millió  mezei pacsirta maradt, ebből idén 295.864 példányt lőnek le legálisan. És még ugyanennyit illegálisan, így körülbelül 600.000  mezei pacsirta pusztul el évente. Bár állítólag az idei vadászati kvóta alacsonyabb, mint az eddigi években, így is aggodalomra ad okot, mert az Európai Bizottság több tanulmánya fenyegetett fajként említi a mezei pacsirtát. A romániai Országos Vadász és Sporthorgász Egyesület(AGVPS) elismeri, hogy a pacsirta orvvadászata létező jelenség, évente több mint ezer vadásznak függesztik fel az engedélyét orvvadászat miatt. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak a pacsirtát lövik, hanem pacsirtavadászat címen minden más védett énekesmadarat is, amire a vadászoknak vagy vásárlóiknak étvágya támad. Moldvában a legtöbb pacsirtát: Galaţi (6.506 példány), Botoşani (4.263), Iaşi (3.769) és Bacău (3.731) megyékben lőhetik, a legkevesebbet Neamţ (2.928)  és Suceava (540) megyékben. Romániában nincs hagyománya a pacsirtaevésnek és román vadászok csak néha vadásznak rá, nem így az olaszok, akiknek a pacsirta ízes falat, amiért megéri Romániáig utazni.

Az  európai országok közül Románia mellett csak Málta, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália és Ciprus engedélyezi a pacsirtavadászatot. Aki ebben a vadászlobbi kezét látja, nem téved. A SOR (Román Madártani Egyesület) 2006-ban sikeresen betiltatta a pacsirta vadászatát, de sajnos ez csak egy évig tartott, az olasz vadászlobbi nyomására újra engedélyezték a vadászatot és a lelőtt madarak exportját. Míg Magyarországon minden védett faj eszmei értéke ismert, Romániában még mindig nem sikerült ezt kiharcolni. A Magyarországon lefülelt madárszállítmányról a „Kiskunsági Nemzeti Park helyszínre érkező munkatársai megállapították, hogy a madarak védettek, becsült eszmei értékük több mint 73 millió forint.” A mezei pacsirta eszmei értéke Magyarországon 25000 forint.
"Nem tettünk egyebet, csak sefteltünk a madarakkal. Megengedtük nekik, hogy idejöjjenek és az élő húsba vágjanak. A pacsirtát erővel tette fel a listára az olasz lobbi. 1996-ban" Ovidiu Bufnilă, a SOR szóvívője
A madarak védelmével foglalkozó szakemberek szerint, a pacsirta vadászati kvótáját is mindenféle tanulmányok és felmérések nélkül, hasraütés-szerűen adják meg, sok pénzről van szó, amiről egyetlen vadászegyesület sem szívesen mond le.

Október 18-án, a magyarországi madárszállítmány lefoglalása után, a SOR a közösségi oldalon kérte a vízügyi és erdészeti minisztériumot és Doina Pană miniszter asszonyt, hogy a román állam képviselőiként derítsék ki milyen módszerekkel ejtették el a madarakat(hálóval fogták be őket, lelőtték, stb.), milyen fajokról van szó, melyik fajból hány példányt találtak, valamint a madarak Olaszország felé vezető útját is derítsék fel.

A minisztérium azt nyilatkozta a digi 24 portálnak, hogy nem zárkózik el attól, hogy betiltsa a pacsirta vadászatát, de ez csak akkor lehetséges, ha a védett fajok listájára kerül. Gondolhatjuk úgy, hogy a minisztérium hárított minden felelősséget. Végezzék el mások helyettük a munkát, majd akkor a minisztérium talán tesz valamit. Ilyenkor szokták elfelejteni, hogy a minisztérium dolgozóit közpénzből fizetik és nem szívességet tesznek azzal, ha bejárnak dolgozni. Lassan megszokott dolog lesz, hogy az egyre szegényebb civilszervezetek végzik el a hivatalok munkáját.

Civilek akcióban
Romániában hovatovább csak a civilszervezetekre és a jóérzésű emberek támogatására lehet számítani, ha bármi változást szeretnénk.

2015 áprilisában a SOR és a Natura 2000 Civil Koalíció nagyon szép és sikeres kampányt indított Állítsd meg a barbárságot, mentsd meg a pacsirtát! címmel. A kampánynak köszönhetően 2015-ben egy minisztériumi rendelettel elérték, hogy „100-ról 50-re csökkent az egy személy által egy nap alatt kilőhető pacsirták száma, a teljes kvóta pedig 600 000-ről 363 000-re esett vissza. <<Továbbra is úgy hisszük, hogy ez a faj nem tartozhat bele azon madarak közé, amelyek vadászhatóak, de első lépésnek ez is megfelel. A Román Madártani Társaság folytatni fogja az énekesmadarak védelméért folytatott eddigi kampányát>>"

2017. október 18-án a SOR ugyancsak a közösségi oldalon levélírásra kért mindenkit, a minisztériumnak küldött levélben figyelmeztetnek arra, hogy a pacsirtavadászat többnyire csak álca az énekesmadarak vadászatához, ezek a madarak nem okoznak gazdasági kárt és védik őket az európai törvények. Nálunk a pacsirta vadászatának nincs hagyománya, a madarak vadászata veszélyt jelent a biológiai sokszínűségre, amit feláldozunk azért, hogy olyan emberek gasztronómiai igényét elégítsünk ki, akik Románia törvényeit sem tisztelik. Hogy végre leállíthassuk az öldöklést, a minisztertől a pacsirtavadászat betiltását kérik. 

A változás rajtunk áll, írjunk levelet! A levél szövege románul itt érhető el.

UPDATE
A SOR újabb részleteket közölt a Magyarországon elfogott madárszállítmányról. A járművet a román határtól 60 kilométerre állították meg, Romániából Magyarországon át Olaszországba tartott. Összesen 2946 madarat találtak a táskákban, vadászható és nem vadászható fajokat. A vadászhatók közül 1735 mezei pacsirtát, 1 fenyőrigót és 3 seregélyt. A nem vadászható fajok közül meg 943 rétyi pityert, ezt követi a lelőtt példányok mennyisége szerint a rozsdástorkú pityer, aranylile, kék cinege, mezei veréb, házi veréb, erdei pinty, fenyőpinty, rozsdás csuk, sordély, barázdabillegető, sárga billegető, tengelic, csíz, zöldike és  fitiszfüzike. Az összes madarat lelőtték.  Az egyesület panaszt tett a rendőrségen, mert szerintük már orvvadász hálózatokról beszélhetünk. Itt az ideje, hogy ne lehessen pacsirtára vadászni, mert az énekesmadarak orvvadászata rendszeressé vált és gyakran más fajokat is pacsirtaként azonosítanak az ellenőrzések során.


...

olvasnivaló
Énekesmadarak tetemeit csempészték Romániából olasz orvvadászok
Dosar penal pentru trei braconieri prinşi la vânătoare de ciocârlii
Megdöbbentő! Az európai madarak harmada veszélyeztetett
Cota 0
Tömegmészárlás lett a vadászat Romániában -interjú Ovidiu Bufnilăvel

           "(3) Cu respectarea cotelor de recoltă, fiecare vânător înscris în autorizaţia de vânătoare poate recolta într-o zi maxim 50 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis), maxim 50 exemplare din specia prepeliţă (Coturnix coturnix) și maxim 15 exemplare pentru fiecare din speciile gâscă-de-vară (Anser anser rubirostris), gârliță mare (Anser albifrons), rață mare (Anas platyrhynchos), rață mică (Anas crecca), rața-cu-cap-castaniu (Aythya ferina), rața moțată (Aythya fuligula), rața pestriță (Anas strepera), rața sunătoare (Bucephala clangula), rața lingurar (Anas clypeata), rața sulițar (Anas acuta), rața cârâitoare (Anas querquedula) și rața-cu-cap-negru (Aythya marila).
Art. 3. - Pe fondurile cinegetice care se suprapun ariilor naturale protejate, cotele de recoltă aprobate prin prezentul ordin se realizează pe suprafeţele din fondurile cinegetice unde practicarea vânătorii este admisă potrivit legii."(O R D I N Nr. / 2017 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru speciile de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada de vânătoare mai 2017 – 14 mai 2018)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése