2018. november 28., szerda

Berágott a Greenpeace a vízügyi és erdészeti minisztériumra

Foto: Greenpeace Romania

A helyzet egyáltalán nem rózsás, ami a technokrata kormány idején a természetvédelem terén még elérhető célnak tűnt, az mára már csak vágyálom. November nyolcadikán írta dühös kommentjét a Greenpeace Románia. Máshol nincs róla magyar hír.

A Greenpeace Romania egyáltalán nem örült a vízügyi és erdészeti minisztérium érintetlen és öreg erdőkről szóló sajtótájékoztatójának. Szerintük csak porhintés, én a parasztvakítás szót használnám, de nekem könnyebb, engem nem szoktak beperelni. A minisztérium szerint a romániai érintetlen és öreg erdők területe már több mint 21.000 hektár. A GP Románia szerint 120.000 hektár eddig még nem azonosított érintetlen erdőről beszélhetünk, amelyek még mindig nem kaptak szigorú védelmet, mert a minisztérium nem volt képes összeállítani az azonosításukhoz szükséges papírokat, feltételjegyzéket. Ha arra gondolunk, hogy az elmúlt 13 évben az érintetlen erdők több mint fele eltűnt, a helyzet egyáltalán nem rózsás és a minisztérium hatékonysága is megkérdőjelezhető. "Elvégre mit várhatunk egy olyan minisztériumtól, ahol hírből sem ismerik az átláthatóságot és lenyúlják a civil szervezetek munkáját, hogy később ezzel büszkélkedhessenek."-folytatja a GP Románia a Facebook kommentárban.

Az érintetlen erdők azonosításában a Greenpeace Románia is részt vett, cikk is van erről itt a blogon. A 2016-os Greenpeace táborba Csibi Magor, a WWF Romania akkori igazgatója is kilátogatott. A természetvédő szervezetek és az erdők kezelőinek munkája 21 000 hektár érintetlen erdő katalogizálása, ezek az erdők bekerültek az Érintetlen és Öreg erdők nemzeti  katalógusába. 

Nagyobb a baj, mint hinnénk. A vízügyi és erdészeti miniszter csak a sajtóban nyitott a civil szervezetekkel való együttműködésre, lényegében becsapják előttük az ajtót és nem hívják meg őket a munkacsoportokba. Mint kiderült, már munkacsoportok sincsenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése