2020. január 30., csütörtök

Verespatak 2020

Declic molinó(forrás Declic Facebook)


Kezdjük az évet egy kis Verespatakkal. Még mindig ott vagyunk, ahol a part szakad. Még mindig nem hivatalos Verespatak jelölése az UNESCO világörökségi listájára. Kormányok jönnek-mennek, a probléma marad. Alább megpróbálom összefoglalni mi minden történt Verespatakkal kapcsolatban 2020 januárjában, Romániában. Kell már egy kis aktivizmus. Sokat fogom említeni Mihai Goţiut, egyfelől, mert hitelesnek tartom és sokat tett Verespatakért, másfelől meg aránylag sok anyagot oszt meg, van mihez nyúlni, említenék én másokat is, ha nyilatkoznának. A romániai magyar sajtó alig publikált valamit, de erre majd visszatérek.

 Kis kitekintés 2019 utolsó hónapjaira

Tavaly a Dăncilă-kormány bukásával, felvillant a remény, hogy Verespatak ügye egy lépéssel közelebb került a boldog megoldáshoz.

2019. október 22-én  Mihai Goţiu szenátor azt írta a közösségi oldalon, hogy végül megállapodás született, az új kormány támogatja Verespatak UNESCO jelölését és még megemlít pár környezetvédők számára fontos témát, mint az illegális fakitermelések visszaszorítása, SUMAL, az érintetlen erdők védelme, vagy mobil légszennyezésmérők beszerzése. Állítólag ezeket mind megígérte az új kormány.

A Declic petícióportál működtetői már rutinos aktivisták, bármit ígérjen az aktuális kormány, nem bízzák a dolgokat a véletlenre.
2019 október 29-én levélküldésre buzdítottak, és igen kényelmetlen kérdéseket küldtek Verespatakkal kapcsolatban a liberális párt kultúrminiszter-jelöltje, Bogdan Gheorghiu meghallgatására.
December 11-én ugyancsak a Declic portálon levelet küldtünk a Gabriel Resourses vs Románia per bíráinak. Ilyen szép dolgok voltak benne: "The stubbornness of the local 'resistance' and the immense solidarity it raised empowered hundreds of thousands; giving us hope and determination to defend our legitimate rights and, most importantly, to fight for democracy. That’s why we became Romania’s autumn revolution: it coincided with a real and decisive 're-birth' of our civil society. Starting from there, we -Romanians re-claimed and re-gained our legitimate role as key participants of political decisions that are fundamental to any society.
The struggle for Roşia Montana is about defending fundamental democratic values that we share, and now, the fate of that movement — as well as the local community of Roşia Montană — are in your hands. To that end, I ask you to honor courage over corruption. Please ensure that Roşia Montană, the birthplace of hope for an entire country, will not be traded and destroyed to cover-up corruption but will be left to stand to welcome, inspire and empower Romania."

Új év új remények

január 20
RFI interjú Visszaszámlás Verespatak ügyében
Vlad Alexandrescu és Mihai Goţiu Mentsétek meg Romániát (USR) szenátorok figyelmeztetik a kormányt és a kultúrminisztert, már csak pár nap maradt, hogy Verespatak jelölésének ügyében elküldjék a hivatalos értesítést az UNESCO-nak, ez a kultúrminiszter feladata. Ha nem küldik el ezt az értesítést, nem folytatható a jelölés.
Itt Goţiu még reméli, hogy a liberális kormány betartja az ígéretét.

január 22  Libertatea hírlap
Barokkosan hosszú címmel hoznak le egy cikket arról, hogy Románia nem jelöli Verespatakot az UNESCO listára, mert fél a Gabriel Resourcestől, és a helyiek szerint a település haldoklik.
Megszólaltatják Bogdan Gheorghiu kultúrminisztert, ő állítólag már másnap szívesen elküldené az értesítést, de nem lehet, mert véleményt várnak  négy minisztériumtól (igazságügyi, gazdasági, pénzügy, belügy). Aznap küldték ki a kérést, hogy küldjenek véleményt és ezekre a véleményekre várnak. (Gotiu szerint mindez humbug, de ő itt nem nyilatkozik.)

január 23
-án a Declic az Orbán kormányt veszi tűz alá, nagyszerű mozgósítással pár nap alatt 13.000 levelet küldenek a kormánynak, hogy tartsák be az ígéretet.
január 23-án a Greenpeace Románia képsorozattal eleveníti fel Verespatak szépségeit.

január 28-án Roxana Pencea Brădățan nyilatkozik a Tananana rádiónak, majd  összefoglalót írnak a Declic portálra 13.000 polgár írt a miniszterelnöknek és Verespatak Unesco jelölését kérik tőle címmel

“Verespatak világörökségi jelölése része a kormányprogramnak. Nem fogadhatjuk el többé, hogy a politikusok egyet mondjanak, mielőtt kormányra kerülnek és utána minden ígéretet elfelejtsenek. Miután 13.000 üzenetet kapott a Declic közösségtől, a miniszterelnök felhívott, hogy elemzi a helyzetet. Nincs már idő elemzésekre, a határidő február elseje, a verespataki örökség meg napról napra rombolódik. Több száz Declic tag segítségével  a bukaresti legnagyobb reklámfelületre függesztettünk ki egy üzenetet Ludovic Orban számára: Elárulsz, vagy aláírsz Verespataknak? Azt akarjuk, hogy az egész világ tudja, hogy az ígéretet nem lehet büntetlenül megszegni. Az adott szót nem lépheted át, ha Ludovic Orbannak hívnak és egy egész országnak változást ígértél.”-mondja Roxana Pencea Brădățan a Declic petícióportáltól.

(forrás: Declic Facebook)
A Verespatak-kampányban mindig nagy szerepük volt a molinóknak, nagyon tehetséges csapattal, a Mindbombbal működnek együtt.

Végül az ország elnöke sem maradt ki a jóból, neki is küldött levelet a Declic január 29-én. Az a hír járja, hogy Johannis jóváhagyása nélkül még egy pohár vizet sem isznak meg a liberális pártban.

Johannis 30-án  válaszlevélben közölte, hogy átküldte a nyílt levelet a kulturális minisztériumnak. Ezt a mondatot fontos kiemelni "Urmărind subiectul la care vă referiţi în scrisoarea deschisă, în respectul atribuţiilor sale constituţionale, domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis a transmis scrisoarea Dumneavoastră ministrului culturii, pentru o competentă soluţionare." Alkotmányos hatáskörére hivatkozva küldte át a levelet.
Nahát, így már teljesen más! A kör bezárult, újra oda jutottunk, ahol voltunk.

2020 a helyhatósági választások éve és idén valami nagyon más. A romániai magyar politikusok közül senki sem nyilatkozik Verespatakról, csend van. Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Korodi Attila csak pár név, akik tehettek Verespatakért, senki sehol semmit nem ír, de még csak meg sem oszt.

Friss cikkek csokra a romániai magyar sajtóból

A téma fontosságához mérten elég szerény a kínálat. A portálok többnyire az MTI vagy az Agerpres anyagát veszik át.

Az építész kamara szeretné, hogy Verespatak kerüljön fel a világörökségi listára
“A kamara szerint nem helytállóak a kormány érvei, ezért kérik, hogy a kulturális minisztérium mielőbb lépjen a védetté nyilvánítási eljárás folytatása érdekében.”
https://www.maszol.ro/index.php/kultura/121495-az-epitesz-kamara-szeretne-hogy-verespatak-keruljon-fel-a-vilagoroksegi-listara

A kormány felterjeszti Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára
A kormány szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára – hangoztatta kedden a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.
Bizarr cikk, hosszan ismertetik a Meridián Országos Szakszervezeti Szövetség közleményét, de azt elfelejtik odaírni, hogy ez a társaság a rézbányászok szakszervezete.
http://think.transindex.ro/?hir=1066

Az USR kéri, hogy indítsák újra az eljárást Verespatak világörökségi listára való felkerülése érdekében 
Az USR nyílt levele kicsit megtévesztő címmel, mert a cél a jelölési folyamat folytatása lenne. Akit részletesebbe érdekelnek az érvek, itt elolvashatja.
http://itthon.transindex.ro/?hir=58335&az_usr_keri_hogy_inditsak_ujra_az_eljarast_verespatak_vilagoroksegi_listara_valo_felkerulese_erdekeben

Orbanék csak odaadnák Verespatakot az UNESCO-nak, de ha nem iparkodnak, kifutnak a határidőből
A Főtér szeret olvasni, több cikket összegyűjtöttek "A PSD-s fejesek azonban suttyomban kaphattak pár ígéretet holmi busás kenőpénzekről, mert a Dăncilă-kormány a közfelháborodás és a tüntetések dacára is a folyamat felfüggesztését kérte, a 2018-as bahreini UNESCO-találkozón pedig Azerbajdzsán indítványa is segített abban, hogy félretegyék a pályázatot, az ottani küldöttek ugyanis felhívták a figyelmet, hogy nem lehet a világörökség része egy település vagy régió, ha az ország, amelynek területén fekszik, ebbe nem egyezik bele."
https://foter.ro/cikk/orbanek-csak-odaadnak-verespatakot-az-unesco-nak-de-ha-nem-iparkodnak-kifutnak-a-hataridobol/

Végül, ma, harmincadikán öt órától demonstráció zajlik a Kormány épülete előtt a Victoria téren.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése