2020. augusztus 4., kedd

A jövő városa cipermetrin permetben szemlélve


foto: Toró Attila

A jövő, amit a jelenből szemlélünk
A múltban élünk, vagy a jövőben, de lenne igény arra, hogy többet tegyünk a jelenben. A jövő városának ígérete az új választási jelszó. Majd kiderül, hogy utópiát vagy disztópiát rejt a cím. Mikor a ködös jövőben megvalósuló tervekről olvasok, egyre inkább arra vágyok, hogy hozzunk végre össze egy működő hétköznapot. 

Mindenhol azt hallom, hogy most még sok a probléma, sok az ellenünk támadó ellenség, de a jövő fényes. Szavazzunk, majd jó lesz! A mindennapok csipcsup ügyeire nem jut idő, de a jövő csodás lesz. Csak addig kell valahogy kihúzni. Akár féllábon állva is. 
 
Ettől függetlenül pár nap múlva újra kapunk egy adag CYMINA PLUS-t (cipermetrint) a nyakunkba, mert megérdemeljük.
A szúnyogirtás problémájának kezelésében az összes párt elvérzett és ezt már nem találom viccesnek. 

Most példával ismertetnék két aktivisták által is használt eszközt, mert civilek vagyunk és nem árt, ha ismerjük őket.

Kövesd a pénzt!
Közérdekű adatigénylés,  más néven az a bizonyos 544/2001.
Szeretjük, egyszerű és nagyszerű. Leginkább az oknyomozó újságírók használják.  A közpénz elköltésének útjai sokszor  homályba vesznek, ezért kell kikérni mondjuk szerződéseket. Úgy gondolnánk, hogy a közérdekű adatigénylés ingyen van(mert ingyen van), de a hivatalok rendszerint kitalálnak valamit, amivel egy kis pénzt csikarhatnak ki a kérelem szerzőjétől. Ha fizetni kell, visszaesik az érdeklődési kedv. Nem kell annyit érdeklődni, jobb mindent választott elöljáróinkra hagyni, mert ők tudják, a sok részlet megfekszi a kedves választó gyomrát, már nem tud olyan határozottan szavazni, kételyei lesznek, kellemetlen kérdéseket tesz fel. 
Egyik pár évvel ezelőtti adatigénylésem csekély 140 lej befizetése után kaptam volna meg. Még így is vannak nagyon konok polgárok, akik végül kiharcolják, kifizetik az adatokat. 
Ez esetben izgalmas lesz kideríteni, mennyi közpénzt költöttünk  méhgyilkos szer kiszórására és végül ki járt jól vele. Valaki mindig jól jár, és ez esetben nem a lakosság vagy a méhészek nyernek. 

Rémelem, levelem jó egészségben találja Kegyedet
A levélírás
Az olcsó és finom kategória. Ez esetben nem kell kiadással számolni, elég két levelet írni (két nyelven) és imélben elküldeni a pártoknak. Mondjuk érdemes beleírni a levélbe, hogy válaszuk 30 napon belül várjuk és kiszerkesztjük egy blogra. Nem árt, ha van időkeret és van belengetett következménye a válaszírás elmulasztásának, így sokkal összeszedettebben dolgoznak. Legalább választási kampány idején elvárható, hogy a címzett válaszoljon a levélre. 

Vegyük a szentgyörgyi szúnyogirtás példáját. A polgármesteri hivatal a lakossági tiltakozást látva, kiküldte a sajtónak, hogy a szert engedélyezték a hivatalos intézmények és nem lesz semmi baj. A lakosok ezt másként gondolták. Meglepő módon a választásra készülő ellenzéki pártok sem láttak fantáziát a témában, nagy volt a csend. Az RMDSZ-ben nem maradt egyetlen zöld hang sem, senki sem fogalmazott meg nyilvánosan kritikát. Végül a Mentsétek meg Romániát párt sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát a tetrametrin használata miatt. " a CYMINA PLUS egyik komponense a TETRAMETHRIN egy olyan komponens amely nem felel meg az Európai Uniós szabványoknak(...) Ezért arra kérnénk a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát, hogy értékelje át döntését és válasszon olyan típusú vegyszert az abszolút szükséges permetezéshez, amelynek komponensei megfelelnek az Európai Uniós szabványoknak."

A polgármesteri hivatal, úgy gondolta, hogy ez sem elég ahhoz, hogy bármit módosítsanak. Nem ez az első dolog, amit lenyomnak a lakosság torkán. 

A méhgyilkos szerekkel repülőből történő szúnyogirtás egy kudarc, nem kell erőltetni.  Érdemes lenne levélben megkeresni a helyi választásokon induló pártokat és megkérni, hogy legyenek kedvesek  és részletezzék, milyen más megoldásokat tudnak elképzelni a jövő évi szúnyogirtásra. Most kell érdeklődni, hogy legyen idejük beleásni magukat a témába. Elfoglalt emberek, nekünk tervezik a csodás jövőt.

Szeptemberben lesz az önkormányzati választás, utána meg nem ártana összehozni egy beszélgetést a témáról, de ha addig a pártok sem készülnek fel, nem lesz miről beszélni. Az információgyűjtés időigényes feladat. Siránkozással teli a padlás, nincs idő, nincs ember. Ahogy én látom, szándék sincs és ez elég szomorú. Ha most nem érdekel senkit a téma, később sem fognak vele foglalkozni. Ha a civilek képesek időt, pénzt, fáradságot áldozni, akkor menni fog ez a pártoknak is, vagy ha mégsem, akkor vegyék úgy, hogy megbuktak a teszten és nem kell ezt az önkormányzati választást erőltetni. 

Hiszek a nyomásgyakorlásban meg a civilek erejében és tudom, hogy a városban sokan vannak, akiknek fontos a méregmentes környezet. Itt az ideje, hogy feltegyük a kellemetlen kérdéseket, akár személyesen is, még csak most kezdődik igazán a kampány.

2020.08.26
Frissítés a sepsiszentgyörgyi szúnyogirtáshoz 
Akik követik a bejegyzéseket, azok tudják, hogy közérdekű adatigényléssel éltem, másolatot kértem az elmúlt három év szúnyogirtásra kötött szerződéseiről Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesteri hivatalaitól. Kézdivásárhely lepattintott, gondolom, most nagyon büszkék magukra. Sepsiszentgyörgy meg elküldte. Apróság, hogy magyarul írtam az igénylést, a választ meg csak románul írták és nem két nyelven. A kétnyelvűség a nyugat ópiuma, vagy valami hasonló aberráció. Az már most látszik, hogy ez a téma nem egyszerű, és ha komolyan gondoltam az őszre időzítendő beszélgetést, akkor nem ártana belehúzni, mert eddig nem sok eredmény van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése