2020. augusztus 25., kedd

A szúnyogirtás problémái 2020-ban(cikkgyűjtemény)


 
Zsákutcában a szúnyogirtás, pedig azok idén is nagyon csípnek
Az idei évtől betiltott repülőgépes permetezésnél sokkal veszélyesebb a hazai ökoszisztémára a földi szúnyogirtás, mert hatékonyabban öl. Száz elpusztult rovarból csak kettő a csípőszúnyog – állítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Nyugat-Európában jellemzően a helyiek, olykor háti permetezővel, a csípőszúnyog lárvájára végzetes fehérjét juttatják ki a megfelelő helyre és időben. Ez a technika nálunk is adott, de a szúnyoggyérítés központosítása visszalépés volt.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/zsakutcaban-a-szunyogirtas-pedig-azok-iden-is-nagyon-csipnek-131624

MTA: hatástalan, ellenben környezet- és egészségkárosító az ismét engedélyezett légi kémiai szúnyogirtás
A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézetének az állásfoglalása szerint a Magyarországon újfent engedélyezett légi kémiai szúnyogirtás nem jelent hatékony megoldást a szúnyogok elleni védekezésre, ellenben súlyosan károsítja a környezetet. A hírt a Greenpeace Magyarország közölte Facebook oldalán.

Ezektől a szúnyogoktól már nem kell félnünk – elkísértünk akció közben egy szúnyogirtót
Nem csak környezetbarát, de hatékonyabb is, ha biológiai gyérítéssel veszik fel a kesztyűt a szúnyogok ellen. Az időzítés azonban kulcsfontosságú. Megmutatjuk, hogyan dolgozik Kőszegi Dániel szúnyogirtó szakember.

Hétfőn szúnyogirtás
A munkálatra szerződött szakcég a korábban már ismertetett menetrend szerint végzi a műveletet: 18–24 óra között repülőből permeteznek Sepsiszentgyörgyön és a hozzá tartozó településeken, s ugyanebben az időszakban végzik a parkokban és patakmedrekben a kézi permetezést is. Felhívják a figyelmet arra, hogy CYMINA PLUS típusú vegyszert használnak, melynek Hipermetrin nevű hatóanyaga mérgező a méhekre, ezért arra kérik a méhtartó gazdákat, hogy a szúnyogirtásra kijelölt időszakban ne engedjék ki méheiket.
https://www.3szek.ro/load/cikk/134565/hetfon-szunyogirtas

Csíkszeredai szúnyogirtás: a vegyszerek megfelelnek a romániai előírásoknak a polgármesteri hivatal szerint
"A tény, hogy erre szakosodott, tapasztalattal rendelkező cég végzi a rovarirtást, garanciát jelent számunkra abban, hogy hozzáértők végzik a munkát. Biztosítottak bennünket afelől, hogy a felhasznált vegyszerek az általuk alkalmazott dózisban megfelelnek a romániai előírásoknak, és más városokban is alkalmazzák"
https://itthon.transindex.ro/?hir=60939&csikszeredai_szunyogirtas_a_vegyszerek_megfelelnek_a_romaniai_eloirasoknak_a_polgarmesteri_hivatal_szerint

Szakértő: ne akarjuk, hogy egyáltalán ne legyenek szúnyogok, mert akkor más fajok is eltűnnének
Aktuális téma minden évben, különösen az esős időszakokban a szúnyoggyérítés kérdése. Nálunk - hiába tiltakoznak a szakértők - a tőlünk nyugatabbra már rég betiltott vegyszeres irtást alkalmazzák. Legutóbb Sepsiszentgyörgyön zajlott le egy vita ezzel kapcsolatban, de a többi városban is gyakran terítékre kerül ez a probléma. A döntéshozók pedig minden esetben engednek azok nyomásának, akik az önkormányzattól várnák el, hogy szúnyogmentesítse a településeket. Ami szinte lehetetlen feladat, mégis felszállnak minden évben a rovarirtót szóró repülők, mert a választópolgárok többségének akarata felülír minden ésszerű érvet.

Szúnyogirtás a város több pontján
"Július 30-án este 8 órakor kezdődik a város több pontján a szúnyog- és kullancsirtás. Egyszerre két csapat fog dolgozni. A Csereháton, a Városi Strandon és környékén, a terelőúti vasúti sínek mentén lévő vizesároknál, a sétatéren, a Tomcsa-negyedben a Küküllő-parton, az Árpád-patak mentén, valamint a Bethlen-negyedi parkban fogják irtani a szúnyogokat és a kullancsokat.
Kérjük a városlakókat, hogy ne tartózkodjanak az említett városrészeken az akció 20 órás kezdését követően."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése