2020. augusztus 22., szombat

Újra fatolvajok nyomában vannak a Recorder riporterei

 

Új tényfeltáró anyaggal örvendeztetett meg a Recorder csapata. Ezúttal a Görgényi-havasokba, a Maros megyei görgényszentimrei erdészet által kezelt erdőkbe látogattak. Falopásról van szó, falopás védett erdőből. A témának annyira nem örülünk, de a filmet, ahhoz képest, hogy mindössze hat hónap alatt készült, jól összerakták. Az animációk külön dicséretet érdemelnek. 

Egyszerű nyelvezetű, jól követhető anyag, a párbeszédek sokszor egyszavasok. Az utóbbi kicsit dühítő, de ez a való világ, nem lehet senkinek előírni, hogy szónoki tehetségét csillogtassa, és szép hosszú mondatokban beszéljen,  ezek az emberek így szoktak beszélni. 

Nem tudom, kinek melyik lopásmódszer lesz ismerős, szépen dokumentálják az ismertebbeket, de az anyag sokkal több, mint egy egyszerű oktatófilm, tartogat pár meglepetést. 

Megtudjuk, hogy napokig figyelték a görgényszentimrei erdészet erdeit elhagyó faszállítmányokat. Egyszerű  és nagyszerű módszer, le a kalapokkal előttük, hogy napokig bírták csinálni. A fával megrakott kamionok éjjel-nappal járják az utakat, éjjel talán még sűrűbben, nincs idő elpilledni.

  • Bár a legegyszerűbb módszert, a fuvarlevél nélküli faszállítmányokat 
megemlítik ugyan, és lefilmeztek pár fuvarlevél nélküli kiskamiont, ennek a lopásmódszernek a bemutatására nem szánnak időt. Ez a legegyszerűbb módszer, különösebben nem kell magyarázni, az ilyen szállítmányokat elvileg könnyű elkapni. Ha százalékokat szeretnénk hallani, akkor kapaszkodjunk meg, mert a valóság a legpesszimistább tippünk is alulmúlja. Leírta a WWF Romania* és elmondta a Greenpeace Romania erdők kampányosa, hogy az erdőket elhagyó faszállítmányoknak, csak  1%-át ellenőrizik, a többi azt csinál, amit akar. Igen, ez 2020-as adat. 

  • Az  egyik  kedvelt falopási módszer, a túlterhelés módszere 
A Recorder szövege szerint "A törvény szerint minden cég, ami fát szállít, indulás előtt köteles bejelenteni a szállítmányt az állam elektronikus rendszerébe(radar). A rendszer automatikusan létrehoz egy fuvarlevelet a famennyiség és a fatípus feltüntetésével. Ennek a fuvarlevélnek a segítségével fuvarozhatnak legálisan. A túlterhelés technikája szerint a kamionra sokkal több fa került, mint amennyit kihozhatna az erdőből, mint amennyi a fuvarlevélen szerepel. Ez lopott fa."

Az újságírók  megoldása az volt, hogy a felvételt több erdésznek megmutatták és azok a bejelentett rakomány háromszorosának tippelték a kamionon látható famennyiséget.
Nem térnek ki arra, hogy mit tehet az egyszerű civil, erre egy másik csoport anyagai adnak majd példát, akik ragaszkodnak a kamionok leméréséhez. Ezekről majd külön anyag lesz. A mindenkinek ajánlott, begyakoroltatott recept, hogy ha gyanús faszállítmányt lát, hívja az 112-őt, ott a rendszám alapján kérdezze meg, hogy a faszállítmány rendelkezik vagy sem fuvarlevéllel. Csakhogy a 112-es segélyhívó operátora nem látja, hogy a kamion esetleg túlterhelt. Ezt csak az látja, aki ott áll a kamion mellett. Ha kételyeink vannak, érdemes a kamiont lefilmezni és az sem árt, ha kihívjuk a rendőrséget és a Közúti Szállítást Ellenőrző Állami Felügyelőséget (ISCTR). 

  • A monitorozásuk  közben felfedezett második módszer a többszöri fuvar
"Egy törvényesen fuvarozó kamion megkapja a fuvarlevelet és egy kevesebb, mint 50 kilométeres távra, hat óra áll rendelkezésére, hogy a szállítmányt eljuttassa a célállomásra. Legtöbbször az utat kevesebb, mint egy óra alatt megteszik, így van idő arra, hogy a már meglevő fuvarlevéllel újabb fuvart bonyolítsanak."

  • Harmadik módszer a gyérítéses módszer, itt nagyobb a tét, mert ez nem valósítható meg az erdészek segítsége nélkül. A módszer lényege, hogy a fakitermelő cégek a csenevész fák kivágására nyernek árverést és ezek helyett és/vagy mellett minőségi fát vágnak ki. 

"a legfontosabb erdészeti munka ezek közül, az erdő megtisztítása a csenevész fáktól, hogy a többiek jobban fejlődhessenek.  Az erdészetek ezeket a tisztító munkálatokat árverésre bocsátják, és a nyertes cégek jogot nyernek arra, hogy a csenevész fákat kivágják és értékesítsék.
A valóságban ezek a cégek nem elégednek meg a gyenge minőségű faanyaggal, úgyhogy sokszor nem nyúlnak ezekhez a fákhoz, hanem ezek helyett vastag és legjobb minőségű fákat vágnak ki."

A Recorder riporterei  nem félnek, pedig lenne mitől félni, itt már mérnököt is vertek és egy kamera nem véd meg minden bajtól, pimaszul beleprüszkölnek a helyi famaffia bizniszébe. Bátran szembesítik az erdőmérnököt azzal, hogy lényegében hamis fatömegbecslési jegyzőkönyvet(APV) adott egy cégnek, az erdőmérnök meg tagadja, szerinte csak elírtak egy számot, csak egyszerű tévedés. Amúgy az összes fakitermelésbe érdekelt tagad, a kamionsofőrtől az erdészen át az fakitermelési cég főnökéig. Senki sem tud semmit, nem látott semmit, nem csinált semmit. 

Aktivista berkekben, már senkit sem lep meg, hogy választások előtti időkben megugrik az illegális fakitermelések mennyisége. Sok pénz csorog különféle pártok választási kampányaira, 2020 augusztusában még mindig ott tartunk, hogy a pártokon átnyúló famaffia kilopja a szemünket és lecsupaszítja a hegyeket.  Újra kampány van, belecseppenünk a történet sűrűjébe. A görgényszentimrei erdészet árverésre bocsátotta a csenevész fák kivágását, amit egy helyi vállalkozó megnyert és papíron kitermelt. Csak papíron, mert a helyiek és a Recorder riporterei őszinte csodálkozására, a csenevész fák az erdőben állnak, helyettük meg jó minőségi fa hagyta el az erdőt. A Maros Megyei Erdészeti Hivatal egy erdőmérnököt küldött ellenőrizni, aki végül kórházba került, mert bevallása szerint nem akarta elfogadni az erdészek csúszópénzét, akik cserében elvárták, hogy a tapasztalt szabálytalanságokat ne jegyezze le. Az az erdész verte meg, akinek az ellenőrzésére kiküldték. Együtt járták be a parcellát, találtak pár bélyeg nélküli tuskót, ami elég kellemetlen, még kellemetlenebb, hogy fénykép is készült róluk. Végül az Erdőőrséget is riasztották, ők is ellenőriztek. Itt akár fellélegezhetnénk, hogy akkor minden rendben lesz, de újabb csavar jön. Az Erdőőrség ellenőrzésén, azok az erdészek is részt vehettek, akiket ellenőrizni kellene és történt más bizarr dolog is, az Erdőőrség leltára szerint, az ellenőrzött parcella fáinak vastagsága lényegesen kisebb, mint a 2016-os faleltár adatai. Ilie Covrig, a Maros megyei Erdészeti Hivatal igazgatója szerint, a fákat módszeresen alulértékelték. Most már nemcsak a megvert erdőmérnök, de a Maros megyei Erdészeti Hivatal igazgatója is szúrta sokak szemét, így a minisztériumból rendelték el a leváltását. A minisztérium természetesen tagadja mindezt.

A tényfeltáró anyag utóéletéről tudjuk, hogy megjelentetése után az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal(ROMSILVA) igazgatója harminc ellenőrt küldött más Maros megyei erdészetekből a Görgény-völgyébe és a megye történetének legnagyobb ellenőrzést tervezték az erdészet 15.000 hektárán.
A környezetvédelmi,vízügyi és erdészeti miniszter négy napon keresztül nem engedélyezte az ellenőrzés megkezdését, nem adott engedélyt az ötszögű bélyegzőkalapácsok használatára (tíz ilyen bélyegzőkalapács használatára kértek engedélyt), ezek nélkül nem tudnak ellenőrizni. A miniszter azt ígérte, hogy az alárendelt intézményekből újabb ellenőröket küld és elfogulatlan ellenőrzést kér. A harminc ellenőr augusztus 21-ig kellett végezzen az ellenőrzéssel, de hogy közben mi történt, arról nincs hír.

 A Recorder anyaga, jó anyag, ajánlom mindenkinek, aki ért románul. Feliratos, így még könnyebben befogadható. Elkészítettük a film feliratának magyar fordítását, elég sokat dolgoztunk rajta, most már elég korrekt fordításban elérhető, körülbelül 16 oldal, esetleg a betűnagyság csökkentésével lecsökkenthető 10 oldalra. Írtam a Recordernek, hogy a fordítást szeretném megjelentetni, de még nem válaszoltak. Bízom benne, hogy végül találunk valami megoldást.

*Verificăm doar 1% dintre camioanele care pleacă din pădure încărcate cu lemn. Restul fac ce vor.

https://www.youtube.com/watch?v=7D0GFp75wKo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése