2021. január 3., vasárnap

Egyedül a párttal szemben

 Az új év kezdetén, szeretettel ajánlom a Recorder újabb filmjét. Elkészült a magyar fordítás, amit alább szövegként teszek közzé.


Egy Maros megyei intézmény igazgatóját eltávolítják, hogy helyet csináljanak egy pártkatonának.

Ianculescu: Ez a párt, vagy semmilyen párt ebben az országban, nem veheti el tőlem, amit megtanultam! Zaklathatnak, megkeseríthetik az életem, de azt, ami a fejemben van, nem vehetik el.
Kényszerítettek, hogy lemondjak a pozíciómról, hogy a Nemzeti Liberális Párt(PNL) egy titkára üljön a helyembe.

Ervin Molnar: A liberalizmus az egyént helyezi a középpontba.

Ianculescu: Az igazgató azt mondta nekem: “Az a helyzet, hogy Ervin Molnar ki akar rúgni téged.”
Én azt válaszoltam: „Nincs, amit kifogásoljon. Ez a szakmám, versenyvizsgáztam az állásért, nem tehet semmit velem.”
Azt mondta: „Elhiszem, de tudd, hogy a nyakadra jön.” Ami meg is történt.

Marius Hofman: A versenyvizsgások mind hullanak. Ilyen időket élünk!

Ctin. Meţler: Nem szeretném, ha félreértené mindezt, csak ne kezdjen egyebekkel...

Ianculescu: Csak ne kezdjen egyebekkel...

Ervin Molnar: Ez a kompetencia, azt jelenti: Hogy végigvigyél egy dolgot!

Ianculescu: Úgy döntöttem, visszavágok!
Hogy mondhatjuk, azt a gyerekeinknek: „Menjetek iskolába, tanuljatok, vegyétek komolyan, mert az eredményeitek és a munkátok alapján jutalmaznak?”
A párttagok felfogása szerint, nekik minden jár, amikor és ahol csak szeretnék.

Recorder: – Ön a Vízgazdálkodási Hivatal (SGA) igazgatója. Megnéztem az ön CV-jét és azt látom, nincs semmilyen szakvégzettsége. Hogy lehetett itt így igazgató?
I. Chenger: – Én nem tudhatom, hogy milyen feltételek és elvárások vannak a posztra jelentkezőkkel szemben.

Ianculescu:
Nem az „én helyem” volt, versenyvizsgán nyertem el. Ezeket az állásokat nem örököljük. Bebizonyítod a szaktudásod és feljebb lépsz, nem csak úgy odaadják.

Recorder: – Milyen számú a vízügyi törvény?
I. Chenger: – Hogy őszinte legyek, nem tudom, de olvastam a törvényt.

Ianculescu: Huszonnyolc kilométerre ettől a gáttól Székelyudvarhely található. Székelyudvarhelyre egy 10 méteres vízoszlop zúdulna. Minden négyemeletes tömbház víz alá kerülne. Nem tehetünk oda olyan embereket, akik nem értenek hozzá, és nem tudják.

Ludovic Orban: Vissza kell hozni a szakértelmet. A törvényt és a rendet kell elhozni a hivatalok működésébe. Ki kell rúgni mindenkit, akiket csak pártérdemeikért, személyes kapcsolataik, vagy rokonaik miatt tettek oda...

Ianculescu
: Egész életemben dolgoztam. Egyetlen pártnak sem voltam a tagja. Odajutottam, hogy eltávolítottak, mint egy lyukas fogat, és azt tették a helyembe, akit.

EMBER vs PÁRT


Ovidiu Ianculescu vagyok, mérnök, vízmérnöki szakirányon végeztem.
Ovidiu Ianculescu 36 éves, szerény anyagi körülmények között nőtt fel Temesváron. 
Nyolcadikos koromtól az egyetem befejezéséig ingáztam és végig dolgoztam. Édesanyám egy újságosbódéban dolgozott a temesvári Északi Pályaudvaron. A líceumban, órák után, kettőkor felváltottam édesanyámat és nyolcra értem haza. Az egyetem alatt is dolgoznom kellett, mert a szüleimnek nem voltak anyagi lehetőségeik. Dolgoztam a postán, meg a Germanosnál. Reggel elmentem egyetemre, majd délután, mikor befejeződtek az előadások, szemináriumok, laborok, mentem a Germanoshoz. 
2009-ben diplomázott a Temesvári Politechnika Egyetem Vízmérnöki Karán és elkezdte szakmai karrierjét.  
Lépésről lépésre haladtam felfelé a Maros Megyei Vízgazdálkodási Hivatal hierarchiájában. Előbb irodavezető lettem a vízilétesítmények üzemeltetésénél, főmérnök, majd 2019-ben részt vettem a meghirdetett versenyvizsgán, sikeresen vizsgáztam, én lettem a Maros Megyei Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója.
A Maros Megyei Vízgazdálkodási Hivatalnak 400 alkalmazottja van és hat megye vízinfrastruktúráját kezeli.
 Pár héttel azután, hogy Ianculescu elnyerte az állást, a liberális párt került kormányra. Két hónappal később, 2020 januárjában, Ervin Molnart nevezték ki a Román Vizek Nemzeti Igazgatósága főigazgatójának.

A kompetencia. Ervin Molnar, a liberális párt marosvásárhelyi szervezetének elnöke
A liberális párt kampányfilmje. A kompetencia, nemcsak azt jelenti, hogy érts a dolgokhoz, hanem hogy véghez is vidd. Ez nálunk a probléma. Elkezdünk dolgokat és soha nem fejezzük be. Ez a kompetencia azt jelenti: hogy egy dolgot végigvigyél.

Ianculescu: Ő nagyon agresszív kampányba fogott, hogy leváltsa a vízügyi igazgatóságok és a vízgazdálkodási hivatalok igazgatóit. Nem tudom milyen értékeléseket végzett, de meggyőződésem, hogy nem szakmai értékelések voltak. Csak politikai kritériumok alapján és nagyon gyorsan elkezdte Marosvásárhellyel, mert nagy érdeke fűződött hozzá, hogy a párttársait, hozzá közelállókat ültessen vezetői állásokba.

Nem voltam párttag, nem vagyok párttag és nem akarok belépni egyetlen pártba sem. A Maros Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bratanovici úr mondta: „Az a helyzet, hogy Ervin Molnar ki akar rúgni téged.” Én azt válaszoltam: „Nincs, amit kifogásoljon semmilyen szakmai hibát nem követtem el, szakember vagyok, vizsgáztam az állásért, nem tehet semmit velem.”

És azt mondta : „Igen, elhiszem, de nézd, én is ebben a helyzetben voltam, a te döntésed, úgy döntesz, ahogy akarsz, de tudd, hogy a nyakadra jön.” Ami meg is történt.

Cristian BratanoviciLássuk, hogy ne húzzuk az időt...

Ovidiu Ianculescu hangfelvételt készített az igazgatói székből való eltávolításának menetéről.

Ianculescu: Nyakunkra jött két ember a Román Vizek (ANAR) igazgatója, Ervin Molnár ellenőrző testületétől.
– Mi történik itt, uram?
 Azt mondta: „Látod, Ovidiu, Ervin Molnar ideküldte az ellenőrző testületet, mert te nem akarsz lemondani, és eljöttek, hogy kicsikarják a lemondásod az igazgatói állásról, mert azt már elígérték egy tagnak a liberális párt Maros megyei szervezeténél.” A liberális párt marosvásárhelyi szervezete főtitkárának, aki Cristian Chirteș szenátor irodájában dolgozott.

Cristian Chirteș: Tudom, hogy a nemzeti liberális pártnak erős csapata van. Az emberek is tudják ezt.

Ianculescu: A párttagoknak, pártoktól függetlenül, az a meggyőződésük, ha szolgáltatásokat nyújtanak a kampányban, vezetőpozíció dukál érte, teljesen mindegy, hogy milyen területen. A párttagok felfogása szerint nekik minden jár, ahol és amikor csak szeretnék. Az ők és az Ervin Molnar meglátása szerint, semmit nem számított, az a tény, hogy én versenyvizsgával szereztem meg az igazgatói széket, készen álltak arra, hogy bármit elkövessenek, ha én nem megyek el a Maros Megyei Vízgazdálkodási Hivatal éléről jószántamból.

Marius Hofman, az ellenőrző testület tagja: Uram, eddig mind nyugodtak voltunk, hogy versenyvizsgáztunk és nem vált le senki. A versenyvizsgások mind hullanak. Ilyenek az idők, Ovidiu.

Alexandrina Tomuș, a Maros Vízügyi Hatóság jogtanácsosa: Igen, különösen a vezetői pozíciókban, a dolgok sokkal kényesebbek...

Marius Hofman, az ellenőrző testület tagja: Ők úgy gondolják, hogy ott kolbászból van a kerítés...

Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Hatóság igazgatója: Gyere, értsünk szót, hogy ne vesztegessük az időnket! Én is ugyanebben a helyzetben voltam...4 órán belül kellett döntést hoznom..Tehát nincs más lehetőség. Pró vagy kontra legyél…

M. Hofman
: Pontosan. 

C. Bratanovici: Nincs szürke változat. Vagy fehér vagy fekete.

Constantin Meţler
, az ellenőrző testület tagja: Szuper jó. Szuper jó. Ilyen időkben élünk, pillanatnyilag ezek a kormányzat kérései, ezt kéri a liberális párt. 

(És az ellenőrző testület főnöke azt mondta: Ianculescu úr, egy ívpapírt?
Azt kérdeztem : „De miért, uram? ”
– Hát, hogy beadja a lemondását. )

Constantin Meţler, az ellenőrző testület tagja: Egy ívpapírt igazgató úr?

Ovidiu Ianculescu: Nem most, nem helyben. Három, négy óra múlva, ha akarják, választ adok. Vagy holnap reggel.

Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Hatóság igazgatója: fél egy van, fél háromkor el kell mennem, elmehetsz konzultálni fél háromig. Én is el akarok menni innen, meg ők is.

Ctin. Meţler
: Még egy perc, még én is mondanék valamit. Én, Ön .. az ön döntése, úgy tesz, ahogy jónak látja. Nem szeretném ha... rosszul értenénk ezt a helyzetet.. Tehát... Ha fél háromig döntést hozna, az nagyszerű lenne.

M. Hofman: Mit mondhatnék neked Ovidiu a házból, Ervin nagyon jól meghallgatja, amit Costică (Ctin. Meţler) mond, az megtörténik. Costicănek felsőbb kapcsolatai vannak.

Ctin. Meţler: Nem szeretném, ha megtörténne... Nem szeretném, ha rosszul értené, mert megkérdezi tőlem, hogy megoldottam-e. Nem, nem mondhatom ezt. Nem.

Ctin. Meţler: Ne kezdjen egyebekkel...

Ianculescu: Ne kezdjen egyebekkel...Ez burkolt fenyegetés, nem nyíltan tették.
Finoman, ha nem vetem alá magam, akkor betörnek.
Pár napja, természetesen, egy munkaügyi ügyvéddel is találkoztam, hogy tanácsot kérjek. Az az ügyvéd azt mondta, hogy a családom nyugalma miatt, a gyerekeim, az én nyugalmam miatt és a hivatásomért ne akasszak tengelyt egy kormányon levő párttal, mert minden eszközük megvan arra, hogy tönkretegyenek.
Ezt mondták más igazgatók is, akiknek sokkal több tapasztalatuk volt, mint nekem és akik nálam idősebbek voltak, azt tanácsolták: „Fiam, ne állj ki ellenük, mert kilapítanak!” Olyan lelki állapotban voltam… Nagyon megviselt. Nem tudtam, miként döntsek, nagyon kevés időm volt, és az ügyvéd, valamint a volt és jelenlegi igazgatók véleményét figyelembe véve, azt mondtam : „Egyedül vagyok, nincs a hátam mögött egy párt, nincsenek anyagi lehetőségeim.” És a Maros Vízügyi Hatóság (ABA) igazgatója mintájára, aki Ervin Molnar előtt adta be a lemondását Bukarestben, diktálás után, megírtam a lemondásom. A feleségem két hétig nem állt velem szóba, hazajöttünk munkából, elhoztuk a gyerekeket az óvodából, ő bement a hálóba, ott maradt és sírt, én készítettem ételt, én etettem meg a gyerekeket, én fürdettem meg, én fektettem le őket. Mondjuk úgy, hogy elzárkózott a feleségem. Nagyon dühös volt azért, mert beadtam a lemondásom. Úgy érezte, nem érdemeltem meg, hogy ezt kelljen átélnem, mert tudta, hogyan éltem és mennyit dolgoztam azért, hogy idáig jussak, pártok és mások támogatása nélkül, ő nagyon csalódott bennem.
A kisfiam most 6 éves: „ De miért apa, miért nem vagy már igazgató?”
Nem akarok már semmilyen funkciót, de meg akarom mutatni a gyerekeimnek... 

Recorder: Talán tartsunk egy kis szünetet. 

Ianculescu: Elhatároztam, hogy visszavágok.
Írtam egy nyílt levelet az Elnöki Hivatalnak és a miniszterelnöknek, el akartam kezdeni, készítettem egy filmecskét, hogy felteszem a Facebookra.
Hogy nevelhetjük még a gyerekeinket? Hogy mondhatjuk azt a gyerekeinknek: Menjetek iskolába, tanuljatok, vegyétek komolyan, végezzétek a dolgotokat, mert az eredményeitek és a munkátok alapján jutalmaznak?
Kényszerítettek, hogy lemondjak az állásomról. És miért? Hogy egy titkárt hozzanak a liberális párttól.

Bevallom, hogy ezután én megtartottam a fizetésem, megtartottam az összes juttatást, kevesebb a felelősségem, ülhetnék nyugodtan az irodámban és dolgozhatnék, de hogy nézzek a gyermekeim szemébe, mikor egy ilyen alak miatt mondtam le az állásomról? Mit mondjak nekik? Hogy éljék ezt az életet, ha én 15 éves korom óta kénytelen voltam dolgozni, hogy legyen egy pár jó sportcipőm, hogy legyen egy jó farmerem? Egész életemben dolgoztam. Soha nem voltam párttag, most sem vagyok párttag, odajutottam, hogy eltávolítottak, mint egy lyukas fogat, és azt tették a helyembe, akit.

Ervin Molnar: A liberalizmus az egyént helyezi a középpontba.
Minden egyénnek egyenlő esélyekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy érdemei és képességei szerint fejlődjön és érvényesítse magát a társadalomban. 

Ianculescu: Az én helyemre a Liberális párt Maros megyei szervezetének főtitkárát helyezték át, aki a Szenátusban a Maros megyei liberális szenátor Cristian Chirteș irodájában dolgozott. 
Nem az „én állásom” volt, versenyvizsgán nyertem el. Ezeket az állásokat nem örököljük, bebizonyítod a szaktudásod és feljebb lépsz, nem csak úgy odaadják.

– Jó napot, Cengher úr! Alex Nedea újságíró vagyok, a Recordertől, Ön a Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója, igaz?
– Igen.
– Megnéztem az ön CV-jét és azt látom, nincs semmilyen szakvégzettsége. Hogy lehetett itt így igazgató?
– Kértem egy áthelyezést, egy áthelyezést a Román Vizeken belül és.. 
– A Román Vizeken belül?
– Áthelyezést a Román Vizeken belül.
– Honnan jön ön ?
– Románia szenátusából.
– És milyen kapcsolata van a Román Vizekkel?
– Közintézmény.
– Igen, és?
 Nézze csak! Tehát, az állás leírása szerint, azok akik eddig országszerte igazgatók voltak a vízgazdálkodási hivatalokban, legalább öt év vízgazdálkodásban eltöltött régiséggel kellett rendelkezzenek. Önnek egy nap ilyen régisége sem volt, mikor idejött.
– Én nem tudhatom, hogy milyen feltételek és elvárások vannak az állásra jelentkezőkkel szemben.
– Az önéletrajza szerint a Maradra Kft-nél dolgozott.
– A Maradra Kft.-nél. 
– Mivel foglalkozott a cég ?
– Értékesítéssel.
– Mit értékesített ?
– Előbb alkoholos italokat értékesítettem, majd utána értékesítési igazgató voltam az automatáknál. Azok az automaták, amibe bedobsz 1 lejt vagy 2 lejt…
– És mit ad?
– Kávét.

Beszélgetés Ovidiu Ianculescu és Ionuț Cengher között, az utóbbi hivatalba lépésekor mint a Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója 

– A Maros Megyei Vízgazdálkodási Hivatal tevékenységét ismered?
– Nagy vonalakban...
– Mikor az igazgatói állásért versenyvizsgáztam, gyakorlati feladat is volt. Csak, hogy tudd, eddig nem így volt. Eddig ezekbe a pozíciókba a rendszeren belülről kerültek emberek, soha nem szól bele a politikum, mint most. Eddig nem történt ilyesmi. Megmutatom a CV-m, hogy lásd a megjárt lépcsőfokokat…
– Én láttam.
– A régiségem. Végül is, nem fontos.
– Én garantálom neked, hogy ha az a párt, aki támogatott, már nem lesz kormányon, én biztosan kérni fogom, függetlenül attól, hogy versenyvizsgáztam vagy sem, mert az így normális. Így jöttem és így is megyek el.
– Ok.
– Én, Ionuț Cengher, a legjobb barátod lehetek.
De legyünk korrektek egymással. Bevallom, hogy nem az én szakterületem, és lehet, hogy az elején nehezebb nekem.

( Recorder: – Mi ez itt ? 
Ianculescu Sok könyv van itt, amit az igazgatói versenyvizsgához kértek. Ez a zsák könyv és képzelj mellé egy halom törvényt, mert egy halom törvény is volt. És mikor az utánam következő igazgató, egy egyszerű kézzel írt kérvény alapján kapta meg az állást, így nevezték ki igazgatónak. 
Egy hatsoros kérvény és egy aláírás.)

– Milyen számú a vízügyi törvény?
– Megmondom őszintén, nem tudom.
– Olvastam a törvényt, természetesen tudom.
– Isten ments, ez a maga tevékenységének bibliája! Hogy nem tudja, milyen száma van?
– Az igazgatói állás a Román Vizeknél nem jelenti azt, hogy abszolút mindent neked kell csinálni.
– Nem, de ez a biblia, legalább ezt a törvényt tudni kellene.
– Minden részleget. Ismerem.
– Nem tudom a törvény számát…
– De mit tud erről a törvényről?
– Megkérdezheti mit szeretne tudni.
– Nézze, a vízügyi törvényből kérdezek. Vizek és medrek használatának rendszere. Hogy hangzik?
– Én tudom, ön miért van itt, és tényleg nem szeretnék vitába keveredni, sajnálom mi történt, de ...
– De?
– Elsősorban én nem nyilatkozhatok a sajtónak.
– Nézze, mekkora mennyiségű bibliográfiát kellett átrágni az embereknek, akik versenyvizsgáztak, azért az állásért, amit ön egy nap alatt kapott meg, egy egyszerű áthelyezéssel és egy hat soros kérvény alapján.
Bibliográfia: a törvények alcímnél három lap van csak bibliográfia.
A szakbibliográfia fejezetnél, újabb két oldal szakkönyvcímekkel.
Úgy gondolja, korrekt dolog, hogy jön és egy nap alatt, csak így egy kéréssel a szenátusból, elfoglalja egy olyan ember helyét, aki átvette mindezt az anyagot és van esze a könyvekhez?
– Pont ezért mondtam azt, hogy, mikor az én áthelyezésem lejár, akkor nem folytatom a Román Vizeknél.
– A rendeletek szerint, ahhoz, hogy egy mérnök vezetőbeosztásba kerülhessen a Román Vizeknél legkevesebb öt év régiséggel kell rendelkezzen a vízgazdálkodás területén.
A liberális párt kormányzásra kerülése után nagyon sok változtatást végeztek ennél a hivatalnál, a Román Vizeknél. Nagyon sok szakember, aki versenyvizsgázott az igazgatói állásért, felkészült embereket, akik évtizedeket töltöttek ilyen állásban, lecseréltek olyan szakmai tudás nélküli emberekre, mint ön. Ezt jogosnak tartja?
– Nem hiszem, hogy korrekt dolog, hogy korlátozza valaki jogát arra, hogy bebizonyíthassa, képes egy közintézményt vezetni. Itt a Vízgazdálkodási Hivatalnál több mint négyszáz…
– Én is kipróbálnám magam, ha lehet. Hagyna engem is itt igazgatóskodni?
– Nekem ezzel nincs problémám.
– Vagy valakit az utcáról ?

Ianculescu: Én mérnök vagyok, rendben? Holnap, ha ad nekem ön egy szikét, mehetek szívet operálni?
Mondok egy példát a Román Vizektől: egy vízgazdákodási hivatal igazgatója, ahol víztározók is vannak a kezelésükben, konkrét példa a Marosi Vízgazdálkodási Hivataltól, ott a Zeteváraljai Víztározót Hargita megyében, ami egy kiemelt jelentőségű víztározó. Az igazgató hozza meg a döntéseket a karbantartási munkálatokról, az üzemeltetésről és a javításokról ennél a tározónál. Ha az igazgató nem ismeri nagyon jól az üzemeltetési szabályzatot és hibás döntést hoz ennél a víztározónál, ha holnap átszakadna, 28 kilométerre ettől a gáttól Székelyudvarhely található. Székelyudvarhelyre egy 10 méteres vízoszlop zúdulna, ami akkora, mint egy négyemeletes tömbház. Minden négyemeletes tömbház víz alá kerülne. Nem tehetünk oda olyan embereket, akik nem értenek hozzá és nem tudják.

Egy évvel ezelőtt
– Miniszterelnök-jelölt úr, parancsoljon, öné a szó.
Ludovic Orban
– Az egyik legfontosabb cél, ami a szemünk előtt lebeg, az, hogy újraépítsük az állami intézmények adminisztratív kapacitását. Azt az adminisztratív kapacitást, amit tönkretettek az elmúlt 3 évben azzal, hogy a közintézmények élére és vezetői állásokba szaktudás nélküli és a kért kompetenciákkal nem rendelkező embereket hoztak és ültettek ismerősi körükből vagy pártkönyv alapján. Vissza kell hozni a szakmaiságot. A törvény és a rendet kell elhozni a hivatalok működésébe, ki kell rúgni az összes naplopó hülyét, mindenkit, aki nem végzi el a munkát, mindenkit, akiket pártérdemeikért, személyes kapcsolataik, vagy rokonaik miatt tettek oda...ahogy minden állami hivatalt megtöltöttek. 

Miután a liberális párt kormányra került, a közintézményeket pártkatonákkal töltötték meg.

( 22 :45-től) Az alábbi megyékben jogász, szociológus, üdítőital-forgalmazó, boltvezető, klubelnök stb. kerültek igazgatói székbe a Vízgazdálkodási Hivataloknál)


Ludovic Orban miniszterelnök nem kommentálta a közhivatalok átpolitizálását liberális pártkatonák alkalmazásával.

Mert felkavarta az állóvizet, és nem vetette többé alá magát a parancsoknak, Ovidiu Ianculescut erőszakkal áthelyezték Nagybányára. Egy éven keresztül kénytelen 200 kilométerre ingázni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése