2014. július 11., péntek

Tojáskódok mindenkinek


Milyen tojást vásárolhatunk, ha ribizlihabra vágyunk, és leugrunk a kisboltba? Kisboltban csak 3-as tojást vehetünk. Rajtunk múlik, hogy ezt megváltoztassuk.

Mit mesél a tojáson látható pecsét?

Ez itt az iskolapélda
3ROBZ012       3/ RO/ BZ/ 012 - (4 fontos információ)

D.D.M. 21.05.14        D.D.M. / 21.05.14 - (1 fontos információ)

Vegyük sorjába:
  1. 3-az állattartási technológia/tartásmód
  2. RO-az ország kódja (Magyarország: HU, Lengyelország: PL, stb.)
  3. BZ-a megye kódja (Brassó megye: BV)
  4. 012- a termelő kódja (a kód engedélyhez kötött és visszakereshető)
  5. DDM (data durabilităţii minimale) 21.05.14- ez pedig a dátum (nap, hónap, év) ameddig a tojás tökéletesen megőrzi tulajdonságait (ennek még utánanézek, talán fogyaszthatósági idő)
Ezt mind megtudhatjuk egy üzletben árusított tojásról.

Az állattartási technológiát legjobban a Zöldpók filmje mutatja be, szemléletes és nagyszerű.



Most már nagyobb önbizalommal közelítünk a tojásokhoz.
Itt összefoglalva :
Tartásmód

0 - biotojás, ökológiai tartásból
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód
3 - ketreces tartásmód

Két hónap alatt körülbelül húsz üzletben jártam a város különböző pontjain. A legtöbb üzletben nincs dobozos tojás és igencsak népszerű, hogy az önkiszolgáló részlegen a tojásokat hatosával, zacskóba csomagolva kínálják. Két helyen volt lehetőség önkiszolgáló részlegen darabra vásárolni, kitették a 30 darabos tojástartót és mindenki igény szerint választhatott.

Ha önkiszolgáló üzletben vásárolunk, akkor a tojáson található pecsétből, a tojás dobozáról és ömlesztett áru esetén a kifüggesztett tájékoztatóból tudhatjuk meg a minket érdeklő információkat.
A fogyasztóvédelem előírja, hogy az ömlesztett áru mellé kötelező tájékoztatót mellékelni. A 30 darabos tojástartóban darabra kínált, vagy a zacskókba csomagolt tojások mellé is illene jól látható helyre, olvasható betűmérettel kifüggeszteni az alábbi tudnivalókat.

A tojás osztályozása:

Frissességük szerint kettő (A, B) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a friss tojás, a B besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas. Az üzletekben A tojás van. ( C osztály 2005 szeptember elseje óta nincs)

A tojás súlya: súlykategória

XL – nagyon nagy: 73 g vagy több mint 73 g
L – nagy: 63 g - 73 g
M – közepes: 53 g - 63 g
S – kicsi: kevesebb mint 53 g


Tartásmód (0,1,2,3)
A termelő kódjának feloldása pl. S.C. Import-Export Picike S.R.L.
DDM

Mindezt dobozos tojás esetén a dobozról olvashatjuk le.

Csak két helyen láttam A4-es lapra kifüggesztve az összes tudnivalót, pár helyen csak az információk felét írták le, és olyan helyre ragasztották ki, ahol a kutya sem kereste (pl. a hűtőpult alján lógott). A többi esetben egyáltalán nem tájékoztattak. Ez nem vicces, a fogyasztóvédelem ezért büntethet.

Találtam pár érdekes dolgot. A kifüggesztett tájékoztatón büszkén jelentették, hogy a 3-as tojás már EU-konform tyúkketrecek lakóitól származik. Az EU-konform tyúkketrec sem tyúkmennyország, nem kell bedőlni a reklámnak. A ketreces tartás ketreces tartás marad.

 Visszatérve kedvenc mondatomhoz, miszerint a pénzünk egyben szavazat is, a 3-as tojás vásárlásával ilyen tyúkketrecek építését és fenntartását támogatod.

Az érdekességek sorát gyarapítják a nehezen olvasható, a maszatos és a hiányos pecsétek. Átnéztem több doboz 2-es tojást, az összes pecsét maszatos volt.

Több üzletben az eladótól kell kérni az árut.

A Milyen számú tojásokat árulnak? kérdésre csak kevesen tudtak válaszolni. Kedvesek voltak, de fogalmuk sem volt honnan tájékoztathatnak. Végül mindenütt sikeresen kiderítettük a tojás számát. Volt, ahol kezembe adták a tojást, hogy lássam a választ a saját szememmel. A tojás elkérése nem rossz gondolat akkor sem, ha a dátumra vagyunk kíváncsiak.

Az üzletek csak egyféle tojást tartanak és itt nem csak a tartásmódra gondolok, hanem a súlykategóriára is. Nincs választék. Tojásválaszték csak a multiknál van, ott biotojás is kapható, minden más üzlet csak 3-as tojást tart.

Állítólag a vásárlókat nem érdekli, hogy milyen tojást választanak. Bizonyítsuk be, hogy tévednek!

(Előfordulhat, hogy a szaknyelv nem pontos, aki hibát lát, kérem, írja meg. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése