2014. december 23., kedd

Beszéljünk a frackingről sorozat: Vészjósló kutatási eredmények

Vészjósló kutatási eredmények a New York-i hidraulikus repesztés betiltásának hátterében!
Úgy tűnik, a kiaknázatlan palagáz feletti csata New York államban a végéhez ért. Egy átfogó hidraulikus rétegrepesztést kivizsgáló közegészségügyi jelentést követően Andrew Cuomo kormányzó szerdán teljes tiltást jelentett be az olaj és palagáz kitermelő tevékenységekre az állam teljes területére.
CC BY 2.0 - creedofracking-Flickr

A New York állam Egészségügyi Bizottsága által készített 184 oldalas jelentés lehetséges környezeti hatásokat és egészségügyi kockázatokat sorol fel, melyek okot adhatnak a tiltásra. A kutatás magában foglalja számos, az ország minden táján végzett tanulmány eredményét, és az alábbi hét, aggodalomra okot adó témát emeli ki:

  • Légzőszervi egészségügyi hatás: A jelentés rámutat Texas és Pennsylvania palagáz-kitermelése következtében a levegőbe kerülő metán kibocsátás növekedésére, melyet kapcsolatba hoztak az asztmatikus és légzőszervi megbetegedésekkel. Egy másik vizsgálat szerint a palagázkutak egy kilométeres körzetében élő pennsylvaniai lakosok 39 százalékának alakult ki felső légúti problémája, szemben a több mint két kilométer távolságra lakókkal, akiknek csupán 18 százaléka mondhatja ezt el magáról.
  • Ivóvíz: A palagázkút szivárgása következtében a földfelszín közeli talajkéregbe vándorló metán beszivároghat az ivóvízbe, amint azt egy tanulmány is megerősíti. Egy másik dokumentum a mélyben található palakőzetekből származó repesztőfolyadékot (Ez angolul a „brine”, azaz flowback folyadék, az a lé, ami a kitermelés után visszamaradt csöveken visszabugyog a földből– ford. megj.) talált a talajvízben. A jelentés továbbá hivatkozik az Appalache-fennsíkon élő palagáz-közösségeknél végzett kutatások eredményeire, melyben a vizsgált vízminták 82 százalékában bukkantak metánra, és a vegyi anyagok koncentrációja hatszor magasabb volt a palagázkutak közelében található otthonok esetében. Az etán koncentráció huszonháromszor volt magasabb a repesztőkutakhoz közel.
  • Szeizmikus aktivitás: A jelentés Oklahomáról és Ohioról közöl tanulmányokat, melyek bemutatják, hogy vált ki földrengéseket a palarétegek repesztése (fracking). Egy másik eredmény tanulsága szerint 2,3 illetve 1,5 magnitúdójú rengéseket eredményezett az Egyesült Királyság-beli Preese Hall mellett végzett hidraulikus rétegrepesztés.  
  • Klímaváltozás: A légkörbe kiszabaduló metán hozzájárul a globális felmelegedéshez. Egy tanulmány előrejelzése szerint New York állam 2020-ra 7 és 28 százalék közötti illékony szerves eredetű összetevő többletkibocsátásért illetve 6 és 18 százalék közötti többlet nitrogén-oxid terhelésért volna felelős a régióban. 
  • Talajszennyezés: Egy palagázkút közelében elvégzett talajelemzés megemelkedett radioaktív hulladék szintet talált a földben, feltehetőleg felszíni szivárgás eredményeként. 
  • A közösségre gyakorolt hatások: A jelentés zaj, illetve légszennyezési illetve légszennyezési problémákat taglal, kiemelve egy esetet Pennsylvaniából, az autó és nehézgépjárművek okozta balesetek hatalmas mérvű megugrását társították ehhez a bányászati tevékenységhez.
  • Egészségügyi panaszok: Az aktív kitermeléssel érintett területek mellett a lakók hányingerre, hasi fájdalomra, orrvérzésre, és fejfájásra panaszkodtak a tanulmányok szerint. Colorado vidéki részein 1996 és 2009 között végzett, 124842 születést vizsgáló jelentés szerint a palagázkitermeléssel érintett területekhez legközelebb lakók esetében 30 százalékkal nőtt a veleszületett szívrendellenességgel világra jövők aránya. A legközelebb eső területeken továbbá 100 százalékkal nőtt az idegcső-záródási rendellenességek esélye.
New York állam 2008-ban függesztette fel a repesztési tevékenységeket, további egészségi, környezeti, és gazdasági kutatási eredményeket elvárva. Az azóta eltelt hat éves moratórium alatt számos különböző kutatócsoport vezette vizsgálat zajlott le a hidraulikus rétegrepesztést illetően, amint azt az állam jelentése is tükrözi.“Feltettem magamnak a kérdést: Engedném-e a családomat egy hidraulikus rétegrepesztés érintette közösségben élni? A válaszom: nem.”

A hivatalban lévő egészségügyi megbízott Howard Zucker, aki élen járt a jelentés létrejöttének támogatásában, Albanyban előterjesztette a tiltást New York kormányzójának, Andrew M. Cuomonak. “Nem támogathatom a nagy teljesítményű hidraulikus rétegrepesztést New York államban” – mondta Zucker a Wall Street Journal szerint. “Feltettem magamnak a kérdést: Megengedném-e a családomnak, hogy olyan közösség tagjai legyenek, amelynek környezetében hidraulikus rétegrepesztés zajlik? A válaszom az volt, hogy nem.” – áll a Los Angeles Times riportjában.
Cuomo és Zucker kritikusai azonban gyorsan össztűz alá vették a tiltást, mondván, hogy az az államnak munkahelyek millióiba és energiába fog kerülni. Dean Skekos, New York állam szenátusának republikánus társ-vezetője szerint a döntés politikai, és nem tudományos alapon született. “A döntésből az is következne, hogy ezek szerint legalább harminc állam, Schumer szenátor, és az Obama adminisztrációba tartozó Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) téved az egészségügyi hatásokat illetően, és nem törődik az amerikai állampolgárok millióinak jólétével”, – mondta egy állásfoglalásában. Mások Zucker kommentárját ostorozták, mondván, hogy nem hagyná a családját egy repesztés érintette közösségben élni, miközben nincs is gyereke.

Zucker azon aggodalmának is hangot adott, miszerint keveset tudunk a Marcellus palába történő víz és vegyszerek fecskendezésének hosszú távú hatásairól, ez az a palagázlelőhely, amely a vita tárgyát képezi mind New Yorkban, mind a területe felett elhelyezkedő többi államban.
Elmondása szerint az új jelentés kiemeli a jelenlegi tudományos megértés hiányosságait a repesztés felszín alatti vízkészletekre, levegőminőségre, radon sugárzásra, zajártalomra, forgalomra, pszichoszociális stresszre, és sérülésekre gyakorolt hatásait illetően.

“A lényeg az, hogy híján vagyunk a minden részletre kiterjedő átfogó tanulmányoknak, és ezek még nem készültek el, vagy még el se kezdődtek”, mondta Zucker a Syracuse Post-Standard szerint. Nincsenek meg a bizonyítékaink, hogy igazoljuk, vagy megcáfoljuk az egészségügyi hatásokat. Azonban a tornyosuló aggodalmak, melyekről olvastam, elegendő okot ad a szüneteltetésre.

...

A fordítást rendszerkritika készítette. Köszönöm, hogy megoszthattam.
(Forrás:Nicholas St. Fleur, The Atlantic, 2014. december 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése