2014. december 30., kedd

Beszéljünk a frackingről sorozat: Palagáz-forradalom, TTIP-ISDS

Palagáz-forradalom, TTIP-ISDS: Zöld utat a pusztításnak

A jelenkor vége

Örök kérdés, honnan lesz az emberiségnek energiája a jövőben. A kőolajtartalékok egyszer ki fognak fogyni. A földgázkitermelés is lassan eléri csúcsát, utána már évről évre kevesebb lesz a gazdaságosan kinyerhető mennyiség. Az atomenergia uránra épül, ez az üzemanyag még csak pár évtizedig áll rendelkezésre. Itt volna hát az ideje átállni a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az új technológiák azonban lehetővé tették, hogy eddig gazdaságosan nem kinyerhető energiahordozókat is kitermelhessünk. Ezek közül kettő a palaolaj és a palagáz.

Utóbbiról azt olvashattuk például a napi.hu-n, hogy forradalmi eljárás, meg tudja oldani energiaigényünk jelentős részét az elkövetkező pár évtizedre. Barack Obama szerint ez lesz a híd a megújuló energiaforrások felé vezető úton. Minden okunk megvolna hát az örömre. Aki nem szereti a rossz híreket, az ha kérhetem, ezen a ponton fejezze is be a cikk olvasását.

Aki azonban velem tart, az bizonyára azért tette, mert felvetődött benne, hogy akkor mégis miért írhattam egy ilyen terjedelmes esszét a témáról.

Mi is az a palagáz? Mitől "pala"? Mi a különbség?

Nem sokban különbözik a hagyományos gáztól, a különbség csupán az elhelyezkedésében, és épp emiatt a kitermelés módjában van. A hagyományos mező általában elhalt élőlények maradványaiból keletkezik, úgy, hogy az évmilliók alatt üledékrétegek alá "süllyedt" szerves anyagok a növekvő nyomás hatására lassan átalakulnak. Így keletkezik a kőolaj, az illékony részekből pedig a földgáz, amely általában lassan elszivárog a talaj pórusain át a légkörbe, hacsak nem ütközik egy számára áthatolhatatlan kőzetrétegbe, amely alatt csapdába esik és lassanként egyre nagyobb “buborék” keletkezik. Ezt csapolják meg a bányászati szakemberek egy, a talajba vertikálisan befúrt cső segítségével.
Természetesen nem biztos, hogy a gáz szépen meggyűlik a föld alatt, mert lehetséges, hogy megreked a rétegek között, apró „buborékok” formájában. Ezek a mélyben vízszintesen elhelyezkedő gáztartalmú palarétegek az energiaiparnak sokáig hasznosíthatatlannak bizonyultak, azonban egy találmány és a technológia fejlesztése végül megtalálta a választ, hogy milyen módon nyerjék ki a beszorult energiahordozót. Lefúrnak a palaréteghez és vízszintes irányú fúrást végeznek. Majd nagy nyomáson úgynevezett repesztőfolyadékot lőnek bele, ami a kőzeteket összeroppantja, utat nyit a kis gázbuborékoknak és ezáltal lehetővé teszi a hozzáférést.


Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok területének jelentős részén élnek az új módszer adta lehetőséggel, a kitermelt gáz egyharmadát ez adja, még a városi buszokat, erőműveket is igyekeznek átállítani, sőt, úgynevezett LNG-terminálokat (Liquefied Natural Gas, cseppfolyósított földgáz) építenek fel az Atlanti-óceán partján, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél nagyobb piacot fedhessenek le. Tehát látszólag valóban megnyugodhatunk, és jó kezekben van az energiabiztonság.
  • Aztán valahol Texasban berobbant a csapvíz.
  • Pennsylvaniában vegyszerszagúvá és zavarossá vált a kút vize. 
  • Valahol Kentuckyban az Acorn Fork folyóban elpusztultak a halak. 
  • Oklahomában soha nem látott számú és az eddigieknél erősebb földrengések rázták meg a tájat. 
  • A déli államokban rekord vízhiányok okoztak kihívást a helyi lakóknak. 
  • A palagáz-telepekhez közel egyre többen kezdtek egészségügyi problémákra panaszkodni.
  • Néhol a háziállatok pusztultak el, vagy hullott ki a szőrük.
(Josh Fox: Gasland 2010)

Némelyek a Környezetvédelmi Hivatalt próbálták elérni, szerették volna tudni, mi történik, de azt a tájékoztatást kapták, hogy a csapvíz iható, és eddig nem volt vele semmiféle gond. A gyanakvás azonban felébredt az állampolgárokban, hogy valami nagyon nincs rendben. A panaszok pedig egyre csak szaporodtak, és szaporodtak. Végül az azonos problémákkal küzdő egyének megtalálták egymást, és elhatározták, hogy tesznek valamit saját érdekükben.


...

Így kezdődött az, amit ma úgy hívnak: Palagáz-forradalom...
következik: Pungesti esete Góliáttal
Türelmetlenebbeknek folytatás a Macskapásztor blogon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése