2014. december 4., csütörtök

Eco Ruralis Közösségi Kert Indiegogo-kampány


ECO RURALIS KÖZÖSSÉGI KERT
INDIEGOGO.com PROJEKT 

 
AZ ECO RURALISRÓL
Az Eco Ruralis kistermelők, kertészek és tudatos vásárlók egyesülete, ami a romániai agro-ökológiai és paraszti mozgalmat támogatja. Székhelyünk Romániában, Erdély fővárosában, Kolozsváron van. Egyesületünk 2009-ben alakult egy csoport, az ország több régiójából származó, családi gazdálkodó összefogásával. Öt évvel később több mint 1000 tagunk van. Az egyesület alkalmazottai és a tagok között szoros kapcsolat alakult ki, közös a szenvedélyünk és a célunk: a kisléptékű mezőgazdaság fenntartása és a hagyományos (természetes genetikai állományú) magok megőrzése. Az Eco Ruralis tagja a Via Campesinának, a világ egyik legjelentősebb kisparaszti civil szervezetének.

TAPASZTALAT
5 éve szaporítunk hagyományos magokat, tájfajtákat.
Az Eco Ruralis egyesület hagyományos magokat szaporít a helyi (kolozsvári) mezőgazdasági egyetem kis telkein és saját kertjében. Egyetemi tanárok, hallgatók és az egyesület munkatársai felügyelik a folyamatot, leírást készítenek a tájfajtákról, és tájékoztatják a közvéleményt a tájfajták termesztésének előnyeiről. Az elmúlt 5 évben több mint 5000 tasak magot postáztunk 2000 kistermelőnek.

MEGVALÓSÍTOTT PROJEKT
Az Eco Ruralis' Traditional Heirloom Seed Garden (Eco Ruralis hagyományos vetőmagokat termesztő kert)projekt igazi siker volt!
Az idén sikerült egy változatos és termékeny magőrző kertet teremteni egy 7 évig pihentetett, így jól “kipihent” telken. A Kolozsvártól egy kilométerre található telket egy kedves tagunk adta használatra. Csapatunk önkéntesekkel együtt, több kukorica, napraforgó, bazsalikom, sütőtök, uborka, petrezselyem, cukkini, paprika, paradicsom és padlizsán fajtát termelt. Mindenki kivalóan érezte magát és a kertészkedés eredményeként jelentős mennyiségű magot mentettünk.


ÚJ PROJEKT – Az Eco Ruralis közösségi kert!

A Probléma Évről évre csökken a hagyományos magokhoz és a termőföldhöz való hozzáférés. A nagyvállalatok lobbizásának eredményeként, a kormányok agrárpolitikája támogatja az ipari vetőmagok használatát és a nagyszabású földvásárlást, a földzsákmányolást. A spekulációs földvásárlások hatására emelkedő földárak, arra kényszerítik a kistermelőket, hogy földjeiket adják el a nagyvállatoknak. A termőföldek tömbösítése aláássa a vidék és a vidéki életmód fejlődését. A multicégek pofátlanul reklámozzák a hibrid és génpiszkált magok felsőbbrendűségét, továbbá ellenőrzésük alatt tartják a vetőmagpiacot és ezzel korlátozzák a hagyományos vetőmagok használatát. Ezek, és más tényezők miatt, egyre több fiatal kistermelő hagyja abba (vagy el sem kezdi) a fenntartható gazdálkodást.


A Megoldás Kis telkeket szeretnénk biztosítani olyan fiatalok számára, akik összefogva elindulnának az élelmiszer-önellátás útján. Ők termelnék egyúttal a vetőmagokat is az Eco Ruralis nagyszabású magosztásához!

Azzal, hogy egyre több városi lakost vonunk be a közösségi kert projektünkbe, egyesületünk megerősíti vetőmag-szaporítási lehetőségeit, és több ingyenes magot lesz képes terjeszteni az országban. Ezáltal egyre több ember termelheti meg a saját bio élelmiszereit és ugyanakkor nem függnek majd olyan ipari termékektől, melyek használata miatt csökken a talaj termékenysége és romlik az élelmiszer minősége.
Mint közösségi kertek gondozói, megosztjuk egymással ötleteinket és megvitatjuk a leghatékonyabb kertészeti és szervezési módszereket. Minden tag felelőssége, hogy részt vegyen az építési, vízgyűjtő és komposztálási feladatok elvégzésében.
Együttműködve megvalósítjuk a vetőmag- és élelmiszer-önrendelkezést!

A TERV
· Talajelőkészítési munkálatok;
· Eszközök, tárolóegység, vízgyűjtő berendezések beszerzése;
· Kerítés, komposztáló építése, telkek tervezése;
· Kertészeti munkák tervezése a leendő kertész közösséggel együtt;
· Magok és palánták ültetése;
· Kerti munkák elvégzése (gyomlálás, öntözés, fametszés stb.);
· Zöldségek, egyéb termények betakarítása;
· Hagyományos magok beszerzése és tematikus workshop-ok lebonyolítása;
· A hagyományos magok tárolása és rendszerezése (katalógus, adatbázis);
· Hagyományos magok csomagolása és postázása;

HOGYAN HASZNÁLJUK FEL AZ ADOMÁNYOKAT?
· Szántás és más nagyobb szabású mezőgazdasági munkák;
· Eszközök, vízpumpa és víztároló, mobil tárolóegység vásárlása;
· Kerítésépítők szerződtetése (munka és kellékek)

SZÜKSÉGÜNK VAN RÁD!!! Csak akkor tudjuk megvalósítani a tervünk minden részletét, ha elérjük a kampányban kitűzött pénzösszeget! Tehát ADAKOZZATOK ma!
Járuljatok hozzá az Indiegogo-kampányunk sikeréhez! Lájkoljátok és osszátok meg a Facebook-on és írjatok kommentet!

A CSAPAT – Csapatunk szenvedélyesen elkötelezett a hagyományos élelmiszer-előállítási és gazdálkodási hagyományok mellett.
Eco Ruralis szervezi a WWOOF Romania (World Wide Opportunities on Organic Farms) programot.
Mindegyikünk önkénteskedett bio és hagyományos gazdaságokban. Valamennyien kisgazdaságokban nevelkedtünk és segítettünk a mezőgazdasági munkákban. Szívesen tanulunk a kisgazdák bőséges tapasztalatából és termelői tehetségéből. Igyekszünk, hogy minél színvonalasabban használjuk a hagyományos paraszti mezőgazdálkodás fortélyait, és cselekedeteink által oltalmazzuk Románia kulturális örökségét és a hagyományos, paraszti földművelő életmódot.

Ajándéktárgyak
€5 Megköszönjük a honlapunkon
Kedves támogatónk, kiírjuk neved a honlapunkra.
€10 1 képeslap
Küldünk neked egy szép képeslapot. Nagyon szép képeslap-gyűjteményünk van Románia különböző vidékeiről. Postázás 2015 februárjában.
€15 1 tasak hagyományos vetőmag
1 tasak Phacélia(közönséges mézontófű) virágmag. A virág fonalféregölő tulajdonságáról ismert, gazdagítja a termőföld természetes nitrogéntartalmát és gyökerei meggátoljak a gyomnövények fejlődését. Levendulakék színe van és több hónapig virágzik. A vetőmagokat tájékoztatóval együtt postázzuk. Postázás 2015 februárjában.
€20 2 Tasak hagyományos mag (egy tasak uborka es egy tasak Phacélia: közönséges mézontófű). A vetőmagokat tájékoztatóval együtt postázzuk. Postázás 2015 februárjában.
€25 1 darab kézműves válltáska
1 kézzel varrt, egyedi, szövet válltáska(különböző színekben és formában), rávarrjuk az Eco Ruralis kampány logóját. Postázás 2015 februárjában.
€25 3 tasak hagyományos vetőmag
3 tasak hagyományos vetőmag (egy tasak uborka, egy paradicsom és egy Phacélia: közönséges mézontófű). A vetőmagokat tájékoztatóval együtt postázzuk. Postázás 2015 februárjában.
€30 Rólad nevezünk el fákat
Felírjuk neved a kútunk falára, fát nevezünk el rólad, vagy más kerti szerszámot.

Itt adakozhatsz: Eco Ruralis' COMMUNITY GARDEN!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése