2015. december 7., hétfő

A nő, aki életében először keres pénzt, a fairtrade aranynak köszönhetően

Ezek az aranybányában dolgozó tanzániai nők tavalyelőtt még élelmet kaptak munkájukért és nem fizetést. A méltányos arany (fairtrade gold) mindezt megváltoztatta. De nézzük milyen változások történtek.

Hétfő délelőtt 11 óra van, a 39 éves Theresia Elias nem rég van műszakban. Porfelhő száll a lány arcára, újra és újra, ahogy kalapáccsal ráüt egy hatalmas darab feldolgozatlan aranyércre, verejték csillog a homlokán. Néhány méterre, kollégája Rebecca ásít a napsütésben - időnként ellenőrzi, mikor érkezik a következő ércszállítmány a lenti bányából.

Mindketten fáradtnak látszanak – egy műszak több óráig tart, és megterhelő fizikai erőt igényel. De az ebédig csak néhány óra van hátra. És a nap végén elég pénzt visznek haza, amiből futja lakbérre, egy nyolctagú család élelmezésére és némi megtakarításra.
A tanzániai Nyurugusu-beli Nsangano aranybánya 92 alkalmazottja számára a nap hosszú lehet, de a változásra nagy szükség volt. Végtére is, egészen egy évvel ezelőttig, még élelmiszerrel és nem pénzzel fizettek nekik.

A "kvázi rabszolgasorsban" tartott nők a földeken és konyhákban küszködtek, csekély mennyiségű kukorica, gyümölcs, vagy liszt volt a fizetségük. Amikor a számlák érkeztek, az élelmiszert el kellett adni, így anélkül maradtak.

A közeli Geita városa mellett dolgoztam szakácsként, de úgy sem tudtam a hat gyerekem élelmeznimondja Theresia. Mióta tavaly óta itt dolgozom, mindig volt mit ennünk.

Ez hatalmas üzlet. 2013-ban 63 millió fontot költöttek ékszerekre világszerte, de a többségében férfi tanzániai bányászok szerencsések, ha napi bérük 65 penny. A földút végén egy nem szabályozott bánya lehangoló képet fest arról, milyen Theresia legtöbb társának élete. Nem léphetünk be a területre, de ahol állok, onnan is jól látható a zűrzavar. Sehol nem látok egyetlen láthatósági mellényt sem, és gyerekek vannak mindenütt.

Pár évvel ezelőtt még mindenfajta papír nélkül bányásztunk. Nem készült nyilvántartás, nem volt megfelelő felszerelésünk, gyermekmunkát használtunk és nem bányásztunk felelős módon - mondja a 33 éves Renatus Nsangano, akinek az azonos nevű bányája Tanzániából elsőként kapta meg a méltányos (fairtrade) arany minősítést.

- Tudtam, hogy nagyon előnyös lesz számunkra, de még jobb lett, mint gondoltam.

De további tervei is vannak, a Nsangano bánya 1100 méter kiterjedésű és évente 12 kg aranyat termel, szeretné, ha annyi pénz összegyűlne, amivel egy óvodát nyithatnának, hogy a munkásoknak ne kelljen a gyerekeikért aggódni míg munkában vannak.

Tina Mwasha Tanzánia első és egyetlen ércfeldolgozó mérnöknője egyetért. Ő három éve dolgozik a Fairtrade Afrikának, hogy biztosak legyenek abban, hogy a bányák betartják az előírásokat.

Havonta legalább egyszer Nsanganoba utazom, hogy lássam, hogy az alkalmazottak hogy vannak és biztos legyek benne, hogy a módszereik naprakészek – mondja. – Az Egyesült Királyságban szereztem mesterfokozatú diplomát, de nagyon meg kellett dolgoznom azért, hogy bízzanak bennem és egyenlő félnek tekintsenek. Most, ha probléma van, hozzám jönnek.

Az olyan nőknek, mint Rebecca, a pénzkeresés nem csak azt jelenti, hogy jobban élhet, 21 évesen végre más tervei is lehetnek, mint a bányában dolgozás.

Földműves voltam, de nem kerestem vele pénzt – mondja. – Most életemben először megfizetnek és vannak céljaim. Egyre nagyobb álmaim vannak. – Divattervező szeretne lenni, elkezdett félretenni egy varrógépre.

A Fairtrade Africa együttműködik a CRED Jewellery és Hockley Mint cégekkel, hogy méltányos arannyal és ékszerekkel lássák el az Egyesült Királyságot. További információk a fairgold.org honlapon találhatók.


forrás: Meet The Women Earning Money For The First Time Thanks To Fairtrade Gold
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése