2016. január 23., szombat

Szikkim 100 százalékosan bio állam lett


http://www.sikkimorganicmission.gov.in/cash-crops/
Megközelítőleg 600.000 lakosával, a Virágok földjének is nevezett Szikkim állam 100 százalékos biogazdálkodásáról is ismert lesz. Szikkim  az első állam Indiában, amelyik megkapta ezt a minősítést. Hiszik vagy sem, India keleti, tenger nélküli állama, megtette azt, amit más államok nem tudtak megtenni. Szikkim most hivatalosan is teljesen bio állam lett.

Bár az állam már decemberben elnyerte ezt a minősítést, Narendra Modi miniszterelnök Szikkimbe tett első látogatása során jelentette be hivatalosan. „Különösen örülök annak, hogy a konferenciát Szikkimben tartják”( ford. megj. National Conference on Sustainable Agriculture and Farmers Welfare, Országos Konferencia a Fenntartható Mezőgazdaságról és a Gazdák Jólétéről. A három napos biofesztivállal egybekötött két napos konferencia, január 17-én kezdődött Gangtokban, Szikkim fővárosában), mondta, majd hozzáfűzte, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a fenntartható fejlődésre, a biogazdálkodásra és az ökoturizmusra.

https://www.flickr.com/photos/whltravel/5664816717/in/photostream/
Szikkim államnak nincs tengere, a Himalája félhold alakban öleli körbe, napjainkig sem vonat sem kereskedelmi repülőjáratok nem kötik össze a világgal. De Szikkimnek sikerült leküzdeni minden akadályt. Mintegy 12 évvel ezelőtt, 2003-ban, a Pawan Chamling vezette kormány döntött az ökogazdálkodás mellett. És az utazás elkezdődött.

Az évek során  75 ezer hektár földet alakítottak át tanúsított biogazdaságokká a Nemzeti Biotermesztési Program előírásai szerint. A nehézségeket nem lehetett kikerülni. Bár a szikkimi gazdák nem függtek nagyon a vegyi anyagoktól, használtak műtrágyát. A kormány betiltotta a műtrágya használatát, hogy a gazdák áttérjenek a biotermesztésre. Az Indiában felhasznált biotermények 65%-át Szikkimben termelik meg.

A biogazdálkodás tiltja a vegyi növényvédő szerek és műtrágyák használatát, és így segít fenntartani a harmonikus egyensúlyt a különböző komplex ökoszisztémák között. Javult a talaj minősége, amely tovább javítja az ott termelt növények minőségét.

Teljesen organikus államként, most már azzal büszkélkedhet, hogy a turisták megízlelhetik a friss biozöldségeket a Himalája szívében. A fenntartható gazdálkodás segíti a környezetvédelmet, a biológiai sokféleség megőrzését és jobb mezőgazdasági termékeket eredményez. Egyben csökkenti a szennyezés mértékét, és így fenntartja a Himalája-beli állam törékeny ökoszisztémáját.

A változatos mezőgazdasági és éghajlati viszonyokkal megáldott államban olyan  fűszereket termelnek, mint a kardamom, a gyömbér, a kurkuma, de termelnek  nem szezonális zöldségeket, virágokat, Szikkim mandarint (khasi mandarin) hajdinát, kukoricát, rizst és kölest is. Az egész nemzetnek példát mutatva, Szikkim olyan más biotermelő külföldi államokkal szövetkezik, mint Kalifornia és Wisconsin. India más államai is versenybe szálltak és keményen dolgoznak, hogy elérjék a minősítést. Az élen Kerala, Mizoram és Arunachal Pradesh államok állnak.

Bioállamként, most élvezhetik munkájuk gyümölcsét. Szikkim turisztikai attrakció a hazai és külföldi turisták számára, most eggyel több okuk van büszkének lenni.

forrás: http://indiatoday.intoday.in/story/sikkim-becomes-the-first-fully-organic-state-of-india/1/573654.html
további érdekes olvasmányok: http://www.sikkimorganicmission.gov.in


...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése