2016. március 1., kedd

A glifozátnak nincs helye sem a sörben sem a testünkben

FOTO: AgencjaAIAC
(ismertető pár külföldön megjelent cikk alapján)

Azt hinnénk, hogy a német sör garancia arra, hogy minőségi terméket vásárolunk. Február 25-én megrogyott a német minőségbe vetett bizalom. Még tartja magát a hit, hogy a német tisztasági törvény (Reinheitsgebot), miszerint a sörbe csak komló, maláta és forrásvíz kerülhet, meghatározza a német sörgyártók sörgyártáshoz való hozzáállását. Ezt a tisztasági törvényt 1516-ban alkották meg Bajorországban, idén lesz 500 éves. Bár a törvényt 1987-ben hatályon kívül helyezték, állítólag számos sörgyártó még mindig alkalmazza. Az 500. évforduló alkalmából tesztelte egy németországi civil egyesület, a Müncheni Környezetvédelmi Intézet (Umweltinstitut München), a 14 legnépszerűbb német sört és megdöbbentő eredményeiket február 25-én tették közzé (angolul itt). Mind a 14 vizsgált sör glifozát maradványt tartalmazott. A glifozátot gyomirtó szerként használják, az amerikai agrárkémiai óriás, a Monsanto terméke, többek között Roundup néven értékesítik szerte a világon.

Összetevők: maláta, komló, víz és glifozát

A 2015-ös WHO (Egészségügyi Világszervezet) rákkutató ügyöksége, az IARC (International Agency for Research on Cancer, Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) szerint, a glifozát valószínűleg rákkeltő az emberek esetében.
Egy 2015 májusában megjelent tanulmány szerint a hormonkárosító szerekhez kapcsolódó egészségügyi ellátásra az EU évente 150 milliárd dollár költ. Ugyanitt olvashatjuk, hogy alacsonyabb IQ, a felnőttek körében 5% -kal nagyobb elhízottság  és több autizmus eset köthető az endokrin diszruptorokhoz. Független kutatások szerint a glifozát valószínűleg az egyik ilyen hormonkárosító vegyszer.
A Sustainable Pulse igazgatója, Henry Rowlands, úgy nyilatkozott, hogy „a kőkorszaki ipar által finanszírozott tudomány szerint, minél nagyobb egy kémiai anyag mennyisége, annál veszélyesebb, azonban a modern, független tudomány felfedezte, hogy sok mérgező vegyi anyag alacsony dózisban is hatással van az egészségre, ezek endokrin rendszert károsító vegyi anyagok néven ismertek.”-írja a Sustainable Pulse portál.


Az ipar tagadja a felelősséget és kockázatot. A német DBV mezőgazdasági szövetség azonnal tagadta a felelősségét, kijelentették, hogy tilos glifozátot használni olyan árpa termelésénél, amiből majd maláta készül. Hozzáfűzték, hogy a vegyszert vetés előtt használhatták.
A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2013-as cikke szerint „Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt, vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, kukoricát, illetve napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák (deszikálják) a betakarított terményt. A glifozát a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39%-án használják, de Magyarországon is elterjedt. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő.”
Az Anheuser-Busch sörgyártó óriás brémai irodája szerint a civil szervezet megállapításai "nem valószínűek", majd a német BfR (német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet) adataira hivatkoztak, miszerint a sörben talált glifozát mennyiségek nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra. Az ipar vélekedése szerint, kivédhetetlen a glifozát jelenléte, mert egy világszerte elterjedt gyomirtóról van szó, amit évtizedek óta használnak.
Az AB InBev (Anheuser-Busch InBev) három sörrel képviseli magát a civilek listáján, övék a legtöbb glifozátmaradványt tartalmazó sör, aminek glifozáttartalma 300-szor magasabb, mint Németországban az ivóvízben engedélyezett glifozát határértéke.

sörök gyártó µg/l
Hasseröder Pils Anheuser-Busch InBev 29,74
Jever Pils Radeberger Gruppe 23,04
Warsteiner Pils Warsteiner Gruppe 20,73
Radeberger Pilsner Radeberger Gruppe 12,01
Veltins Pilsener Veltins 5,78
Oettinger Pils Oettinger Brauerei 3,86
König Pilsener Bitburger Braugruppe 3,35
Krombacher Pils Krombacher Brauerei 2,99
Erdinger Wießbier Erdinger Weißbräu 2,92
Paulaner Wießbier Paulaner Brauereigruppe 0,66
Bitburger Pils Bitburger Braugruppe 0,55
Beck's Pils Anheuser-Busch InBev 0,5
Franzischkaner Wießbier Anheuser-Busch InBev 0,49
Augustiner Helles Augustiner Bräu 0,46


 „Egy felnőttnek mintegy 1000 liter (264 US gallon) sört kellene naponta meginni ahhoz, hogy akkora mennyiséget fogyasszon el, ami káros lehet az egészségére,"  áll a nyilatkozatukban, ez a hozzáállás pedig csak tovább bőszíti a fogyasztókat. A BfR álláspontját képviseli Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági miniszter is, annak ellenére, hogy Németországban egy átlagfogyasztóra évente 107 liter sör jut, tehát jelentős kereslet van a folyékony kenyérre.
Ha az ivóvíz esetében szabályozott a glifozát (C3H8NO5P) határértéke, a sör esetében nincs ilyen szabályozás.

Az Anheuser-Busch InBev cégcsoport  2015-ben  a második helyen állt a német sörpiacon, ismert sörmárkái Németországban, Magyarországon és Romániában a Stella Artois, Corona Extra, Leffe, Löwenbräu, Beck's, Hoegaarden, Diebels, Franziskaner, Haake-Beck, Hasseröder, Löwenbräu, Spaten és a Noroc. Romániában nincs üzeme a cégcsoportnak de a ploiesti Bergenbier sörgyárban az AB inBev számára gyártanak Stella Artois és Beck's söröket. Romániai glifozátmérésekről nincsenek adatok, de ezen különösen nincs miért csodálkozni.

Fölöslegesen bombáznak peszticidekkel

Sarah Wiener berlini sztárszakács, akit leginkább a bioélelmiszerek melletti elszánt elköteleződéséről ismernek, azt nyilatkozta a német DPA ügynökségnek, hogy a peszticidek elkerülése majdnem lehetetlen. Wiener igyekszik környezettudatosan élni, csak bio élelmiszert vásárol és ennek ellenére glifozátot mutattak ki a vizeletéből.
Pár éve a Föld Barátai civil szervezet tanulmányt végzett európai országokban,  Magyarországon, tíz embertől vett vizeletmintából háromban jelen volt a glifozát hatóanyag. Romániában nincs tagszerveze a Föld Barátainak, így Románia kimaradt a tanulmányból.
http://greenfo.hu/hirek/2013/06/13/lassan-mergezodunk-glifozattal
A tanulmány adatait 18 országból gyűjtötték, az önkéntesektől begyűjtött minták 44 százalékában kimutatható volt a gyomirtó. A mintaadó önkéntesek mindegyike városi lakos volt, és egyikük sem használt glifozátot, vagy érintkezett ilyen termékkel. A glifozát használata általánosan elterjedt, mindenhol használják, a vasúti sínek mellett, magánkertekben, vagy a mezőgazdaságban. Wienernek meggyőződése, hogy nem lenne kötelező glifozátot használni, ha másfajta termelési módot választanánk.

Martin Häusling, Zöldek/ Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoport EU-képviselője szerint az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy március elején újabb 15 évvel meghosszabbítják a glifozát használatának engedélyét. Az engedély idén jár le.

Világszerte 96 tudós írta alá az Egészségügy és élelmiszer-biztonság EU-biztosának, Vytenis Andriukaitisnek címzett nyílt levelet, amiben azt kérik, hogy az Európai Bizottság utasítsa el az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) véleményét, miszerint a glifozát valószínűleg nem okoz rákot.

„A glifozátnak nincs helye sem a sörben sem a testünkben.” (Sophia Guttenberger genetikus, a Müncheni Környezetvédelmi Intézet munkatársa)
A glifozát betiltását célzó kezdeményezések remélhetőleg új energiát nyernek a sörbotrányból.

A Ki a glifozáttal a sörből!-kampányt pár napja a Müncheni Környezetvédelmi Intézet indította. Levélküldésre biztatják a lakosságot. Arra biztatják a levél aláíróit, hogy kérdezzék meg a sörgyártókat, miként jutott glifozát a sörbe, a sörgyártókat pedig felszólítják, tegyenek meg mindent hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő, és végül, tiltsák be a glifozátot.
Két nap alatt több mint 10.000 aláírást gyűjtöttek. Már 16.648 aláírásnál tartanak.

A Slow Food portálon, Carlo Petrini (február 26-án megjelent és 29-én a Slow Food portálon újraközölt cikkében) így ír "A következő pár napban az Európai Bizottság eldönti, hogy meghosszabbítja, vagy visszavonja a glifozát európai uniós használatának engedélyét. Hogy ezt megtehesse két eltérő megközelítést kell összevetnie, egyfelől ott van a vállalatok véleménye, akik szerint a glifozát megnövelte a termést, élelemmel látta el a világot és embereket mentett meg az éhhaláltól, másfelől meg ott a civil csoportok véleménye, akik a glifozát betiltását szeretnék és egy olyan mezőgazdasági rendszert, ami mentes a mérgező vegyi anyagoktól. 
(Több civil csoport, köztük a Slow Food civil kampányt indítottak Stop Glyphosate néven, eddig 146 280 aláírást gyűjtöttek.)
Nincs helye a megalkuvásnak. El kell döntenünk, hogy az élelmiszer jövője a vegyipar kezébe kerüljön, akik azt ígérik, hogy az egész világot élelmezik, ami az évi több százezer tonna glifozát eladásának ismeretében egyértelműen csak gazdasági érdek és egy olyan szakpolitika  között, ami a fogyasztók egészségét és a környezetvédelmet tartja szem előtt.
A világ élelmiszer-biztonsága nem a gyenge termés problémája, hanem a pazarlásé és az élelmiszer-forrásokhoz való nehéz hozzáférésé.

Politikai probléma. Szociális probléma. Ezt a problémát a glifozát csak súlyosbítja."

...
linkek
https://www.umweltinstitut.org/mitmach-aktionen/glyphosat-raus-aus-dem-bier.html
http://www.dw.com/en/glyphosate-weed-killer-found-in-german-beers-study-finds/a-19072785

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése