2016. március 29., kedd

Fontosabb erdős cikkek 2016 első negyedévéből

2016. 02.01.
Sokkoló jelentés az erdők elrablásáról. A hatóságok 8 évig nem akartak tudomást venni róla
A Dacian Ciolos által agrárminiszterként (ford. megj. mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2007-2008 között, Tőke István RMDSZ-es államtitkár neve is szerepel a jelentésen) jóváhagyott jelentés, rámutatott, hogy a Holzindustrie Schweighofer hatalmas mennyiségű Romsilvától (Országos Erdőgazdálkodási Hivatal) származó fát adott el, olyan fafajtákról van szó, amelyet a vállalat nem dolgozott fel, hanem más vállalatoknak adott tovább.


2016.02.23.
Az Agent Green új felvételei a Szárkő-hegység érintetlen erdeiről


2016.02. 25.
Erdő fórum Bukarestben a WWF Románia, az EcoCivica a ProPark Alapítvány és a Greenpeace Románia szervezésében, az Agent Green is képviselte magát. A civilek és a Környezetvédelmi Minisztérium közös nyilatkozatot fogadtak el. Ez a nyilatkozat egy sor konkrét javaslatot tartalmaz az illegális fakitermelés megfékezésére és a felelős erdőgazdálkodás megteremtésére. A 2016-os évre 10 pontot fogalmaztak meg célként. (Eléggé el vagyunk maradva a fordításokkal, de a WWF elnöke nemcsak részt vett a megbeszéléseken, hanem a magyar szaknyelvet is nagyszerűen ismeri. Vannak ígéretek, hogy interjú készül Csibi Magorral a WWF Románia elnökével, ennek nagyon tudnánk örülni.)

2016.02.29.
Ki védi meg az erdőket?
Károly brit trónörökös aggódik a nyaklótlan romániai erdőirtás, pontosabban Európa utolsó érintetlen erdőinek sorsa miatt. Az évente néhány napot Erdélyben nyaraló herceg a Greenpeace-nek adott nyilatkozatában adatokat és érveket sorolt fel véleményének alátámasztására, illetve a román hatóságok és természetvédők mozgósítására, és végül vitathatatlan királyi udvariassággal kijelentette: meggyőződése, hogy a románok képesek a hosszú távú erdőgazdálkodás kihívására méltóképpen megfelelni, hiszen ez mindannyiunk, gyermekeink és unokáink érdeke is.

http://www.3szek.ro/load/cikk/89259/ki_vedi_meg_az_erdoket

2016.02.29.
Országos vizsgálatot indít a fakitermelő cégek ellen a versenyhivatal
A versenyhivatal bejelentette, hogy országos vizsgálatot indított több fakitermelő nagyvállalattal szemben. A hatóság többek között a Schweighofer, a Kronospan Sebeş és az Egger Románia székhelyén vizsgálódik.

http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/20160229-orszagos-vizsgalatot-indit-a-fakitermelo-cegek-ellen-a-versenyhivatal

2016.03.04.
Illegal geschlagenes Holz: WWF will gegen FSC-Zertifizierung vorgehen
Das FSC-Siegel steht für nachhaltig erzeugtes Holz, immer wieder aber gibt es Zweifel. Jetzt will der WWF gegen die Zertifizierung einer österreichischen Firma vorgehen, die illegal geschlagenes Holz verarbeitet haben soll.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/fsc-siegel-wwf-will-gegen-zertifizierung-vorgehen-a-1080659.html


2016.03.08.
Uniós eljárás Romániával szemben az erdőirtás miatt
Jogsértési eljárást folytat Romániával szemben az erdőkkel kapcsolatban az Európai Bizottság, a kivizsgálás jelenleg is tart – derül ki a brüsszeli végrehajtó testület Tőkés Lászlónak eljuttatott válaszából.
Az európai parlamenti képviselő az ENSZ tavalyi párizsi klímakonferenciájának munkálataihoz kapcsolódva arról kért tájékoztatást az Európai Bizottságtól, hogy az Unió miképpen kíván fellépni a korrupciógyanús romániai erdőirtások ügyében, különös tekintettel a visszaszolgáltatás hatálya alatt álló magántulajdonú erdők esetére.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/unios-eljaras-romaniaval-szemben-az-erdoirtas-miatt

2016.03.14.
Schwere Vorwürfe gegen Holzkonzern Schweighofer in Rumänien
In Rumänien droht den letzten großen unberührten Wäldern Europas Gefahr durchillegale Schlägerungen. Schuld daran soll laut Umweltschützern und Behörden der österreichische Holzkonzern Schweighofer sein. Alles nicht wahr, sagt Schweighofer. Eine Spurensuche.

2016.03.18.
Offshore cégeken keresztül vásárolt romániai erdőket a Harvardtól az IKEA
Hogyan kapcsolódik össze egy neves amerikai elitegyetem és egy világszerte ismert svéd bútorgyártó? És mi köze van ehhez a romániai erdőknek? Az OCCRP és a RISE Project riportjából kiderül, hogy a romániai kárpótlások helyzete is tele van visszásságokkal.


2016.03.19.
Schweighofer-Vorwürfe: Interview mit Rumäniens Umweltministerin
In einem Interview in der Montag erscheinenden Ausgabe des Nachrichtenmagazins profil äußert sich Rumäniens Umweltministerin Cristiana Pașca Palmer erstmals zu den Ermittlungen gegen den österreichischen Konzern Holzindustrie Schweighofer in Rumänien.

http://www.profil.at/wirtschaft/schweighofer-vorwuerfe-interview-rumaeniens-umweltministerin-6276474

2016.03.30.
Illegal loggers levelling Romania's Carpathian mountain forests
Austrian timber giant Schweighofer claims to be working hard to ensure that the huge volumes of timber it buys from Romania's mountain forests are strictly legal, writes Katy Jenkins. But an Ecostorm investigation has uncovered its purchase of illegally cut wood, its acceptance of fraudulent paperwork from suppliers, and the deep shadow of fear it casts over local communities.

http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2987385/illegal_loggers_levelling_romanias_carpathian_mountain_forests.html

(A cikk frissül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése