2016. október 9., vasárnap

Levél a háznak, a zöldnek


https://civitaspolitics.org/2014/04/02/statistici-din-comunism-foamea/


Tisztelt Jakab István, igazgató

 Környezetvédelmi Alap

Véleményem szerint az állami intézmények nem örvendnek túl nagy népszerűségnek az országban, és ez kiemelten igaz, ha csak Székelyföldre gondolunk. Valamiért a Környezetvédelmi Alap sem kíván szakítani ezzel a látszattal, és még inkább az állami intézmények ellen fordítja az embereket.

Mint környezetvédelemben dolgozó személy évek óta csodálkozva figyelem, hogy mekkora nagy támogatása van a politikum részéről a Roncsautó programnak, annak a programnak, amely nem csak szerintem, hanem a hazai zöld civilszervezetek szerint is minden, csak nem környezetvédelmi program. Az ilyen jellegű programok aláássák az intézmény tekintélyét, hiteltelenítik azt. Romániában 2016-ban környezetvédelmi programnak számít az, hogy közpénzen megvesszük az emberek régi autóit, beolvasztatjuk, gyártatunk egy újat. Az elmúlt években két környezetvédelmi miniszternél is szóba került a téma, de még ezidáig nem sikerült egy szakszerű számsorral, életútelemzéssel találkozni, amely alátámasztaná, indokolná a program létét. A program lehet sikeres, de semmi esetre sem környezetvédelmi!

Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a másik népszerű program, a Zöldház program látszólag felkészületlenül érte a Környezetvédelmi Alapot. Ennek legalább van köze a környezetvédelemhez. Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva előrevetíthető volt, hogy hatalmas érdeklődés fogja övezni a mostani kiírást Hargita megyében, ennek ellenére az intézmény nem tett semmit, hogy a helyzetet megfelelően előkészítse.
Csíkszeredában az emberek már szombat (!) déltől kommunista időket felidézve, megszégyenítve, sorban állnak az ügynökség épülete előtt. Megalázzák őket, fölöslegesen stressznek, indulatoknak teszik ki emberek százait, azért, mert valakik nem végezték el megfelelően a munkájukat, nem készítették elő a programot.

Két dologra lett volna szükség:
A programhoz való csatlakozáshoz csak a kérést és a nyilatkozat kérni. A mellékleteket csak azoktól elkérni, akiknek megítélik a támogatást. Így elkerülhető, hogy az emberek feleslegesen állnak hosszú sorokat különböző intézményeknél, fizetnek (!), és nagyrészük teszi azt hiába. Ha azt mondjuk, hogy a jelenlegi kiíráson, csak Hargita megyében lesz 1000 olyan személy, aki feleslegesen kért mindenféle mellékletet, az már 30.000 lejt jelent, amit -véleményem szerint - az állam jogtalanul gombolt le az emberekről. Ugyanakkor felfoghatatlan, hogy 2016-ban egy állami intézmény miért küldi az emberek tömegeit, más állami intézményekhez, fizettet velük, olyan információkért, amelynek ő maga is birtokában kellene legyen.
Online regisztráció. Más pályázatok estében egy bevett gyakorlat, hogy online le lehet adni a kérést. Jelenleg mivel ez nem létezik, az egész program csak frusztrációhoz vezet. A hosszú sorban álldogáló emberekben, sőt a helyzetet kívülről szemlélőkben is, ellenérzések születnek a programmal, az intézménnyel, az állammal szemben, ami csak kellene érdekelje a Környezetvédelmi Alap vezetőségét.

Meggyőződésem, hogy néhány nap múlva a sajtóba csak a annyi fog bekerülni, hogy újból milyen sikeres volt a zöldház program, milyen nagy érdeklődés övezte, de egy szó sem lesz arról, hogy hány embert aláztak meg a szervezetlenség miatt, és felelős ezúttal sem kerül, vagy ha igen akkor az „más" lesz vagy éppen a „rendszer".

(2016. október 09.)
Egy kapcsolódó írás: http://zoldszekely.ro/hu/nd/66/zoldhaz-eletre-halalra
A cikket újraközöltem, eredetije: http://zoldszekely.ro/hu/nd/67/level-a-haznak-a-zoldnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése