2017. február 18., szombat

Civilek hatalmas győzelme: A Holzindustrie Schweighofer elveszítette FSC tanúsítványát

Foto Agent Green, Facebook
Részlet Gabriel Păun(Agent Green) Romănia Curată portálnak adott 2017. február 17-i interjújából

A Schweighofer-botrány kezdete a Retyezát Nemzeti Park érintetlen erdeiben történt illegális fakitermelésekig nyúlik vissza. Ezeket az ellentmondásos és 2011 óta bírált fakitermeléseket eleinte eltűrte a Környezetvédelmi Minisztérium és a Retyezát Nemzeti Park Tudományos Tanácsa, aminek akkori elnöke, Erika Stanciu biztosított minket arról, hogy ez igazából csak médiahecc és az erdőben nyugalom van. Utólag közbelépett a Román Akadémia is és bebizonyította, hogy a kitermelések illegálisak voltak: a környezetvédelmi miniszter felfüggesztette a kitermelést és Erika Stanciu benyújtotta lemondását. A probléma 2014-ben kezdődött újra, mikor Lucia Varga környezetvédelmi miniszter asszony zöld utat adott a kitermelések újrakezdésének, holott egy 2012-es miniszteri rendelet tiltja az érintetlen erdőkből történő kitermelést. Mi több, már beleegyeztek, hogy a Retyezátban az egész Ses folyó völgye védett terület legyen. Abban az időben kapta meg FSC(Forest Stewardship Council) fenntarthatósági tanúsítványát Schweighofer.

Februártól figyeltük az illegális kitermeléseket egészen 2014. november 14-ig, mikor az elnökválasztások előtti napon, a Schweighofer szászsebesi üzeme előtt megvertek, orromba, szájamba, szemembe, fülembe paprikaspréht fújtak, csak azért, mert lefilmeztem, miként megy be az üzem kapuján egy Retyezátból érkező faszállítmány. Ez a történet ma már jól ismert.

2014 júniusában találkoztam Gerald Schweighoferrel, hogy tisztázzuk a cég honlapján olvasható tájékoztatót, miszerint megkapta a FSC és PEFC minősítéseket, és nem fogad el nemzeti parkokból meg natúrparkokból származó fát. Természetesen tudtam, hogy az arcomba hazudik, de akartam látni, mennyire biztos abban, amit hangoztat. Elég gyorsan kiderült, hogy csak üres szavak voltak és a nyilatkozatok mögött nincs egy jól kiépített rendszer, ahol a fa visszakövethető lenne.

2014 decemberében közzétettem a nyomozás anyagát. Virálissá és nemzetközivé vált. Nemzetközi szervezetek is segítségünkre siettek az illegális fakitermelés megakadályozásában és az érintetlen erdők védelmében. Az EIA(Environmental Investigation Agency) 2015 áprilisában bebizonyította, hogy a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is megvásárol és bónuszrendszerben díjazza. Később a Greenpeace meg a WWF is mind jobban bevonódott a munkába, de leginkább a de-clic kampányportál, akik osztrák és német kampányoldalakkal együtt 241.887 aláírást gyűjtöttek össze a Schweighofer FSC bizonylatának végleges visszavonásáért.

Az FSC mai döntése határozott és dicséretre méltó. Schweighofer számára meg katasztrofális, mert vásárlói számára nem tud FSC logóval ellátott terméket biztosítani. Több mint 80 országban vannak ügyfelei, majdnem az összes kontinensen és ezek akár már ma dönthetnek úgy, hogy nem fognak Shweighofertől terméket vásárolni. A SPAR, OBI és Hornbach már megtették.

AZ FSC bizottságnak adott interjúmban hozzáférhetővé tettem a bizottság számára a Retyezátban történtek dokumentációját. Olyan esetekkel is hozzájárultam(a sikerhez ford. megj), amik azt bizonyították, hogy a cég továbbra is kezdeményező és agresszív(politikát folytat ford. megj.) a farönkök beszerzésénél. Másfelől az Agent Green felhívja a figyelmet, hogy nem csak Schweighofer okoz gondot, hanem az egész faipar. Túl könnyen adnak tanúsítványokat és az ellenőrzés igencsak felületes. Maga az FSC minősítés túl gyenge ahhoz, hogy megvédje Románia erdeit. Megengedi nemzeti parkokban a kitermelést, a tarvágást, a vadászatot és nem tudja megvédeni az érintetlen erdőket.

Sem a hatályos törvények, sem az FSC minősítés nem képesek megmutatni a vásárlónak, hogy honnan származik az a fa, amiből a bútoruk vagy más termékek készülnek. Schweighofer ma nagy árat fizet ezért és az utolsó órában, úgy tűnik, hallgat ránk.

Újra találkoztunk az osztrák cég fejeseivel és úgy tűnik, hogy belátták a hibáikat és a segítségünkkel egy új visszakövethetőségi rendszer létrehozását tervezik. Természetesen félnek a csődtől és valószínűleg egyáltalán nem érdekli őket az erdők sorsa, de nem sok választásuk maradt. Amit tőlük és más Romániában működő cégtől kérünk, függetlenül attól, hogy svédek, kínaiak, spanyolok, hollandok, vagy amerikaiak, az az, hogy tegyenek többet, mint amit a törvény és egy FSC vagy PEFC minősítés megkövetel.

Azt kérjük tőlük, hogy olyan visszakövethetőségi rendszert használjanak, ami biztosítja, hogy visszautasíthassák a nemzeti parkokból, érintetlen erdőkből, vagy nem fenntartható forrásokból származó fát. Indítottunk egy petíciót és reméljük mind egy asztalhoz ülünk, ha nem szeretnének úgy járni, mint Schweighofer.

Mit jelent az, ha arra kérjük a cégeket, hogy utasítsák vissza a nem fenntartható forrásokból származó fát?

Azt jelenti, hogy figyeljenek a kezelési tervekre, mert jelenleg Romániában túl sokat és túl rosszul termelnek ki a magánerdőkben és az állami erdőkben egyaránt. Naponta 15.000 fával megrakott kamion hagyja el az erdőket és ha felhívod a 112-őt, akkor kiderül, hogy mind legálisak. Mi és a Román Akadémia is fenntartjuk, hogy túl sok fát termelnek ki, és a közeljövőben kitermelhető erdő nélkül maradunk. Jelenleg kb. 19,7 millió  köbmétert legálisan és kb 8,8 millió köbmétert illegálisan termelnek ki. Az lenne ideális, hogy az évi kitermelés ne lépje túl az évi 15 millió köbmétert.

...
A teljes interjú itt olvasható:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése