2017. március 14., kedd

Erdővédő akció a Fogarasi-havasokban: Mentsük meg az utolsó érintetlen erdőket!

Péntek délelőtt Románia első élőben közvetített erdővédő akcióját láthattuk a közösségi oldalon a Fogarasi-havasokból. Ez volt az a pillanat, mikor az ország összes zöld aktivistája szívesen ott lett volna velük a szitáló esőben.
Agent Green
Az Agent Green egyesület tevékenységét figyelemmel követők tudtak róla, hogy akció készül, de senki sem gondolta, hogy ilyen hamar láthatjuk. A nagy romániai zöld szervezetek közül az Agent Green volt a legaktívabb a közösségi oldalon, nagyon sokat posztoltak. A közvetítésnek pár perc alatt jelentős nézettsége volt. Az akcióról készült felvételt eddig 1,7 millióan látták.
Az erdővédő akcióban az Agent Green természet- és környezetvédő egyesület 30 aktivistája, tudósok és profi hegymászók vettek részt, akik összesen hat országból érkeztek.
Nemzeti katasztrófa fenyeget, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy 2015 júniusában a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) nemzetbiztonsági kérdésnek nyilvánította a törvénytelen erdőkitermelést.
 A Vidraru-tó környékén zajló érintetlen erdők tönkretétele veszélyezteti a Vidraru-gyűjtőtavat, ami stratégiai objektum a nemzeti energiarendszer számára. 

Gabriel Păunról eddig is tudtuk, hogy nem ijed meg a saját árnyékától, és azt is köztudott, hogy szívesen használja az erdőradart. Az akció gerince ez esetben is, akárcsak a Retyezát-beli akció esetében, egy faszállítmány ellenőrzése volt. Lezárták az utat, leállítottak egy nyergesvontatót, kihívták a rendőrséget, majd megérkezett a csendőrség és végül a nyergesvontatót elvitték az erdőőrséghez további ellenőrzésekre. Erdőradar hiányában valószínűleg csak az utat torlaszolhatták volna el tiltakozásként a felelőtlen és illegális fakitermelések ellen.
A leállított nyergesvontató rakományáról kiderült, hogy nem szerepel a rendszerben. Eddig mindennapi a történet. A helyszínválasztás nem mindennapi, a Transzfogarasi út Románia egyik büszkesége, évente turisták ezreit vonzza. (A Wikipedia szerint "a Transzfogarasi út,(...) másként 7C jelzésű országút(...)a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van" és itt található a Vidraru-tó is "hossza 14 km, 900 hektárnyi területet foglal el és kb. félmilliárd köbméter víz van benne. A gát 166 méter magas és 305 méter széles, tetején vezet keresztül a Transzfogarasi út.”) Ezt a híres utat zárták le a 62-es kilométernél.

Kevesen tudják, hogy a Vidraru-vízgyűjtő környékén érintetlen bükkösök találhatók, amiket az elmúlt 15 évben egyre agresszívebben termelnek ki, annak ellenére, hogy a Vidraru-tó stratégiai objektum. 2016 augusztusában egy másik nagy zöld szervezet a Greenpeace Románia Greenpeace-erdővédő állomást nyitott  a Vidraru-tó partján, hogy megkezdjék az ősi, érintetlen állapotban megmaradt ősbükkös fáinak leltározását „ezen a területen nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök találhatók, melyek rohamos gyorsasággal fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt”.  A tábor három hete alatt a zöld aktivisták 854 hektár őserdőt azonosítottak (Cumpăna erdő), hogy bekerülhessen az Őserdők és öreg erdők nemzeti katalógusába (Catalogului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România), de a fakitermelés nyomait is dokumentálták. 
A Greenpeace által vizsgált területen az egykori 2.575 hektár őserdőből 985 hektárt (38,3%) tettek tönkre.
A térképen zölddel a 2005-ös állapot, pirossal a tönkretett területek.
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/tabara/tabara-padurii-la-final/
Romániai több érintetlen bükkerdőjét UNESCO világörökségi helyszínnek jelölték, ez is egy lehetőség a megmaradt érintetlen bükkerdők védelmére, zöld szervezetek megfeszítve dolgoznak azért, hogy mentsék, ami menthető.
Minden romániai zöld szervezet egyetért abban, hogy sokat és rosszul termelnek ki Romániában, valamint  nem biztosítják az érintetlen erdők védelmét.
Az Agent Green aktivistái nem véletlenül választották ezt a helyszínt, drónfelvételeket és szatelitképeket is használtak az erdőkitermelések monitorozásához.
Gabriel Păun, az Agent Green elnöke nyilatkozta: Azt akarjuk, hogy a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium kezelje kiemelt témaként az érintetlen erdők védelmét 2017-ben! Nem engedhetjük meg magunknak többé egyetlen hektár elherdálását sem. Ami a Vidraru-tó környékén történik, az nemzetbiztonsági ügy. Nem megyünk el innen, amíg a minisztérium nem biztosít arról, hogy komoly intézkedéseket tesznek.
Az akció végén hallhatunk egy telefonbeszélgetést, amit Gabriel Păun a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium munkatársával, egy bizonyos Drăgan úrral folytat, amiben ígérik, hogy a miniszter asszony 15-én az első órában fogadja őket.
A nyergesvontató rakományát erdőradarral ellenőrizték az aktivisták és nem szerepelt a rendszerben, a szállítóleveléből tudjuk meg, hogy az erdőnek FSC- tanúsítványa volt és a rakományt tűzifaként értékesítették egy magánszemély számára. A Vízügyi és Erdészeti Minisztérium későbbi válasza szerint, a szállítmány egy Natura 2000 területről származott és szerintük legálisan termelték ki. A faszállítmány törvényességének ellenőrzésével a Pitesti Erdőőrséget és az Argesi Erdészeti Hivatalt bízta meg a miniszter asszony.

Sokan vannak, akik szívesen kivennék az erdőradart a lakosság kezéből. Az erdőradart igencsak sokat kritizálják a zöldek, szerintük lehetne még jobb és még hatékonyabb, de hibái ellenére is túl veszélyes mindenkire, aki a törvény fonákján jár.
Az akcióval kapcsolatban már hallani olyan hangokat, hogy a zöldek állítólag megszégyenítették a nyergesvontató becsületes sofőrét.
A pitesti Codrii verzi erdészet erdőmérnöke, úgy felhergelte magát az akció hírére, hogy szakmai egyesület létrehozását tervezi, hogy szembeszálljanak az erdészekkel szembeni visszaélésekkel.
Szerinte szükség van egy szervezetre, ami az erdészeti ágazat jogaiért küzd az ellenőrző szervekkel és az erdészeti ágazatban történő félretájékoztatással szemben.

Pontosan tudjuk, hogy az erdőtulajdonosokat és a fafeldolgozó ipart képviselő lobbi nem alszik. Az új kormány valamiféle visszarendeződésre törekszik, nem véletlenül zajlanak az év eleje óta tüntetések  a kormány ellen.
Az Agent Green akciójának célja nem egyetlen faszállítmány törvényességének ellenőrzése volt, a nyergesvontató a Vidraru-tó körüli erdőkből jött és fennakadt a rostán. Aki fát szállít, ne csodálkozzon, ha ellenőrzik. Végül a nyergesvontató szállítmányát az erdőőrség ellenőrizte darabonként, a sofőrnek semmi bántódása nem esett, nem volt olyan rossz napja, mint Gabriel Păunnak, akit paprikaspréhvel is lefújtak  Retyezát-beli akció végén, a Schweighofer fűrészüzem parkolójában. A Fogarasban békés erdővédő akció zajlott, senki sem sérült meg.

Vezessen be moratóriumot mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő! (Greenpeace 2016)
Mentsük meg az utolsó érintetlen erdőket! Save paradise forest!
Agent Green
Az akcióban résztvevők nyilatkozatai

Hannes Knapp professzor Németországból, az EuroNatur Alapítvány bizottságának tagja: Én kezdeményeztem Európa utolsó érintetlen bükköseinek jelölését az UNESCO világörökségi listájára, kiállok ezekért az paradicsomi erdőkért, nemcsak a tudományos kutatásaimmal, de hús-vér mivoltomban is kiállok a pusztítás helyszínén. Ezek az erdők kiemelkedő világszintű természeti örökségünk. Nem szabad hagyni, hogy megsemmisítsék! (a paradicsomi erdő magyarul furcsán hangzik, angol eredetiben paradise forest, az akció angol bannerein Save Paradise Forest! áll)

Gabriel Păun: Az Európai Unióban az őserdők kétharmada Romániában élte túl a pusztításokat. Az őserdők utolsó hivatalos leltárát 2004-ben tették közzé és az 218.000 hektár őserdőt tartalmazott. Azóta ezeknek nagy részét elpusztították, de még ma sincs hivatalos országos adatunk az elvesztett területek méretéről.
A román kormány nem mérte fel a helyzetet és nem hozott megfelelő intézkedéseket ezen ökológiai katasztrófa megállítása érdekében. Az a 12.230 hektárnyi őserdő, amit 2004-ben azonosítottak a Vidraru gyűjtőtó környékén, nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök voltak. Itt volt az Európai Unió legnagyobb érintetlen erdő koncentrációja. Pillanatnyilag ennek az erdőnek 75 százaléka végleg eltűnt.

Martin Mikoláš, a Cseh Élettudományok Egyetem Erdőmérnöki és a Faipari Mérnöki Kar kutatója:
A legtöbb EU tagország túl későn döbbent rá, hogy az érintetlen erdők alapvető fontosságúak a későbbi életek számára. Ezeket az erdőket mára már szinte mind elveszítettük. A mi kutatócsoportunk Románia számos paradicsomi erdejében folytatott kutatásokat. Kutatásainkkal a megmaradt erdők megőrzését szeretnénk segíteni Romániában. Minden évben hatalmas erdőpusztításoknak vagyunk tanúi. A pusztítást most kell leállítani! Nem szabad elveszítenünk az élet azon láncszemét, ami összeköti a múltat a jövővel.

Török Zsolt, 2016 hegymászója: Mint sok kollégám, én is ezekben a hegyekben készültem fel arra, hogy Románia egyik vezető professzionális hegymászója legyek és új szűz hegycsúcsokat hódítsak meg a Himaláján. Ma azért csatlakoztam az erdővédőkhöz, hogy segítsek megvédeni azt, ami ebből a paradicsomból maradt, és amire büszkék lehetünk

Coco Galescu, felfedező és hegymászó: Voltam már a Déli-sarkon, Északi-sarkon és a Himaláján, 8000 méter fölött. Voltak pillanatok, amikor azt éreztem, lehetetlen teljesíteni a feladatot, de sikerült. Meg vagyok győződve, hogy Románia maradék őserdeinek megmentése nem lehetetlen feladat.

A tiltakozók követelései

A civil társadalom korrupció-ellenes, heteken keresztül tartó tüntetései dacára, az erdőtulajdonosokat és a fafeldolgozó ipart képviselő lobbi a román parlamentben azt kezdeményezte, hogy többek közt dekriminalizálják az érintetlen erdőkből történő fakitermelést. Az Agent Green, az EuroNatur és az erdővédők arra kéri a román kormányt és a parlamenti pártokat, hogy állítsák meg ezt a katasztrofális törvényt, ami felgyorsítaná az erdőirtást és rossz fényt vet Romániára is. Ahelyett, hogy kiszélesítik az utat az illegális erdőirtások számára, a bírságokat kellene drasztikusan növelni.

A minisztérium azonnal rendeljen el vizsgálatot a Vidraru-tónál zajló munkálatokkal kapcsolatban! Függesszék fel a fakitermelést a környéken! Óvják meg a megmaradt őserdőket! Még az idén fejezzék be az Őserdők és öreg erdők nemzeti katalógusát!

Véleményünk szerint, a vizsgálat befejezéséig fel kell függeszteni minden kitermelést a Vidraru-tó gyűjtőmedencéjében. Intézkedjenek, büntessék meg a tetteseket, fogják el azokat, akik részt vettek a szervezett bűnözésben. Nagyon fontos lenne azt is megnézni, hogyan lehet ezt a helyzetet orvosolni. -nyilatkozta Gabriel PăunGreenpeace-erdőmentő állomás a Fogarasi-havasokban

Ez egy aktivista blog

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése