2017. március 17., péntek

Friss hírek a Vidraru-tónál zajló erdővédő akció eredményeiről

Pusztítás a Vidraru-gát körüli erdőkben - pillanatkép Agent Green filmjéből
 Az  Agent Green természet- és környezetvédő egyesület és Gabriel Schwaderer, az EuroNatur ügyvezető igazgatója március 15-én a Vízügyi és Erdészeti minisztérium képviselőivel találkozott, hogy a Vidraru-tó vízgyűjtő medencéjében található erdők sorsáról beszéljenek. A találkozót Adriana Petcu miniszter asszony vezette és Stețco Istrate vízügyi és erdészeti államtitkár támogatta. A találkozó során tisztázták az Agent Green múlt heti akcióján tudomásukra hozott problémákat és a jelenlevők egyetértettek abban, hogy az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területnek számító Vidraru-tónál tapasztalt problémákból kiindulva átfogó vizsgálatot kell indítani a teljes Arges megyei erdővagyon felmérésére. A vizsgálatot a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium ellenőrző testületének kellene koordonálnia. A zöld szervezet mindezek mellett javasolja a Környezetvédelmi Minisztérium Ellenőrző testületének és más illetékes hatóságoknak a bevonását a vizsgálatba, szem előtt tartva, hogy a Vidraru-gát stratégiai objektum a nemzeti energiarendszer számára.


„Csak egy integrált ellenőrzés tudja kivizsgálni az argesi jelenséget. Ebben a megyében megtalálhatjuk az összes erdő ellen elkövetett visszaélést, mint illegálisan visszaszolgáltatott területek, a törvény betartása nélkül létrehozott, de a minisztériumban engedélyezett magánerdészetek, a különböző érdekek diktálta kezelési és értékesítési terveket és az illegális fakitermelések.
A jelenség okait figyelembe véve kötelező egy ilyen vizsgálatot indítani, láthatjuk a következményeket terepen, drónfelvételen, vagy nagyfelbontású szatelitképeken. Egy jól átgondolt és jól megvalósított Arges megyei ellenőrzés később pillére lehet a nemzeti erdővagyon komoly elemzésének és példaként szolgálhat arra is, hogy milyen intézkedéseket kell tenni, hogy orvosoljuk a helyzetet." –tette hozzá Gabriel Păun, az Agent Green elnöke

A Vidraru-gátnál zajló akció során az Agent Green aktivistái az erdőradar segítségével ellenőrizték egy faszállítmány törvényességét. Az erdőradar szerint a rakomány illegális volt, utóbb kiderült, hogy a www.inspectorulpădurii.ro portál, az akció napján nem volt szinkronizálva az azonos nevű mobiltelefon applikációval. Megállapodtak abban, hogy ezeket a technikai kérdéseket sürgősen meg kell oldani, értékelésük szerint ezek az eljárások legkésőbb 2017 októberéig befejeződnek.

A Vidraru-gátnál zajló tiltakozásukkal a szűz erdőkből történő kitermelésekre és a szűz erdők tönkretételére szerették volna felhívni a figyelmet. Az Agent Green elutasít minden kitermelést a környéken, szerintük már így is helyrehozhatatlan károk történtek. A megállított kamion egy állami erdőből jött, amelynek a Romsilva a gondnoka, ezt az erdőt annak ellenére tarolták le, hogy FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezt aberációnak tartják. A Vidraru-tó körüli erdők részei a Fogarasi-havasok Natura 2000 területnek, ennek ellenére veszett iramban zajlik a fakitermelés és sok érintetlen erdőt tönkretettek.

"A Vidraru -gátnál zajló katasztrófáról közzétett anyagunkban állami és magán erdőket is találunk. Tehát mind a magán erdőtulajdonosoknak, mind pedig a Romsilvának felelősséget kell vállalniuk, és el kell fogadniuk, hogy a Vidraru környéki erdőknek védő szerepük van és ezt a szerep kell érvényesüljön a gazdasági szereppel szemben."-nyilatkozta Gabriel Păun

Ezen a találkozón adta át Gabriel Schwaderer az EuroNatur ügyvezető igazgató azt a 200 tudós és erdőökológiai szakember által aláírt memorandumot, amiben emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unión belül Romániában maradt meg az érintetlen erdők kétharmada, ennek ellenére a Natura 2000 területek a fakitermelés fészkei, ezért többek közt moratórium bevezetését kérik mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő.
A memorandum angolul itt olvasható

Drónfelvétel a Vidraru-tó körüli erdőkről



A cikk az alábbi szövegek felhasználásával készült:
Corpul de control al ministrului va investiga dezastrul de la VidraruForest and Water Ministry must investigate law breaches by Romsilva and Forest Guards
200 leading scientists and ecologists call on Romania to take action for paradise forests
A memorandum angolul

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése