2017. április 10., hétfő

A Cupru Min bányavállalat mérgezései egy véget nem érő történet


Egy újabb zagyömlés, ami a sajtót is felkészületlenül érte.
Rég írtunk Verespatakról, és közben elfelejtettük a szakszavakat.
Április harmadikán késő este láttam az Adevărul cikkét a zagyömlésről és nagyon jó lett volna, ha három épkézláb mondatban sikerül összefoglalnom a lényeget azoknak, akik nem olvasnak románul, de sem a zagyömlés helyét, sem az okát nem tudtam kideríteni. Megosztottam a román cikket és nagyon reméltem, hogy a fényképek elég beszédesek lesznek. Később találtam rá a Mining Watch Romania anyagára.
Azóta aránylag sok cikk jelent meg a szennyezésről, köztük nagyon sok pontatlan. Újból belefutottunk abba a problémába, hogy írni kell, mert nagy a baj, de nincs elérhető szakértő és így nagyon kreatív megoldások születtek. Régebb évente megjelent egy-két cikk a szászavinci/ Sesely-völgyi zagytározóról, de újabban elfelejtettük. Most kénytelenek leszünk újratanulni.

A történet dióhéjban: április harmadikán 6000 köbméter zagy jutott ki az Aranyos folyóba a Cupru Min rézbányához tartozó Sesely-völgyi zagytározóból, mielőtt a szennyezést leállították. A vízgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség szerint az Aranyos folyó vizének használata sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas- írja a Transindex. Egy használaton kívül helyezett berendezés okozta a balesetet, egy darabig gyűjtöttem mi mindennek nevezte a sajtó a bajok forrását, de maradjunk a meghibásodott berendezésnél, bár ez sem pontos. Csak ideiglenes megoldással tudták a szennyezést megállítani, ami senkinek sem jó hír.

Ki kell emelni a Mining Watch Romania zöld szervezet tevékenységét, iszonyúan jó munkát végeztek, nagyon ügyesen, összeszedetten látták el információkkal a követőiket.
A zagyömlés után felhívták a figyelmet arra, hogy a hatóságok megpróbálják majd szőnyeg alá seperni a problémát és megkértek mindenkit, hogy tegyen feljelentést a Környezetvédelmi Őrségnél. Ehhez online formanyomtatványt is mellékeltek.
 A szennyezés hétfőn délután történt, a Mining Watch órákon belül riasztott és kedd estig több mint 70 feljelentés érkezett a Környezetvédelmi Őrséghez.
Az április hetedikén közzétett újabb közleményükben emlékeztetnek arra, hogy mi történt április harmadikán és ez alkalommal mindenkit arra kértek, hogy éljen a közérdekű információkhoz való hozzáférés jogával és kérjék ki az azóta készített mérések eredményeit, jegyzőkönyveket, a terepre kiszálló szakértői csoport összetételét, stb. A közérdekű adatigénylést a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumnak, a Környezetvédelmi Őrségnek és a Fehér megyei prefektusnak címezték. Az ilyen kérvényeknek nem szoktak örülni a hatóságok és ahol tehetik, keresztbe tesznek. A Mining Watch nem mond le arról, hogy megtalálják ki a felelős a legutóbbi szennyezésért, edzettek már a hatóságokkal való harcban.

Mit kell tudni a bányáról és ki a tulajdonos?
A veresvölgyi (Poiana Roşeni) külszíni fejtésű rézbányában kitermelő Cupru Min bányavállalatról van szó. A Cupru Min SA részvénytársaságot 2002. április elsején hozták létre a Minvest Deva állami bányavállalatból(Compania Națională Minvest Deva) való kiválással.
Az egyetlen részvényes az állam a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumon (Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri) keresztül. A vállalatot az elmúlt években többször próbálták privatizálni, eddig  sikertelenül.
2015-ben a cég forgalma 141 millió lej volt (kb. 32 millió euró), körülbelül 550 alkalmazottja van és a romániai réztartalékok 60%-ára van kitermelési joga.
Az Adevărul szerint az abrudbányai székhelyű bányacég 2016-ban rekordmennyiségű rézkoncentrátum-termelést ért el (39.000 tonnát), a cég történetében még nem fordult elő ekkora mennyiség, és 3,3 millió euró profitot termeltek. A réztermelés 7800 tonnára nőtt 200 tonnával több volt, mint 2015-ben. Az üzlet virágzik, de a környezet egyre több mérget kap.

A Mining Watch összefoglalója az eddigi szennyezésekről
  


angol felirattal

A fenti filmen megjelenő felirat fordítása:
Szászavincon, a Sesely völgyében található zagytárózó Európa legnagyobb zagytározója.
A veresvölgyi rézbányából naponta ide kerül a meddő.
A zagytározó területén egykor ezer lelkes falu volt Geamăna /Szászavinc néven
Most csak a templom tornya látszik.
Szakértők szerint ez egy időzített bomba.
A zagytározó ökologizálása 50 millió euróba kerülne.
A román állam eddig egyáltalán nem költött rá.
Épp ellenkezőleg, 2014-ben a bánya új környezetvédelmi engedélyt kapott
A Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálta az engedély-kibocsátási eljárást és korrupció vádjával eljárás indítottak.
A Cupru Min volt igazgatóját, a Fehér Megyei Környezetvédelmi Ügynökség volt igazgatónőjét és Sergiu Mihuţ szakértőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Évente történnek zagyömlések, amelyek az Aranyos folyóig jutnak.
A toxikus iszap kadmiumot, krómot, vasat, cinket és arzént tartalmaz.
Ezek koncentrációja a megengedett értékek tízszeresénél is magasabb.
2004-ben a folyó növény- és állatvilága elpusztult.
2008-ban három napig több millió elpusztult hal lebegett a vízen.
2011-ben eltört egy vezeték és száz tonna zagy ömlött az Aranyos torkolatába.
2013-ban egy szivárgás következtében 4 tonna hal pusztult el.
2017-ben egy újabb zagyömlés történt.
A hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy ne használják az Aranyos vizét.
Az Aranyos folyónak a Cupru Min által történő mérgezései egy véget nem érő történet.

...
Frissítve 2017. április 14-én

Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesei. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO
Schimbări cu scandal în conducerea Cupru Min SA. Şase noi directori, numiţi în funcţii de consiliul de administraţieCsak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését az Erdélyi-érchegységben
Zagyömlés az Aranyos folyóba 2017 cikkek
Otrăvirea Arieșului de Cuprumin, o poveste fără sfârșit
Vrem anchetarea vinovaților pentru poluarea cu steril toxic a Arieșului
Societatea CUPRU MIN SA este o societate pe acţiuni înfiinţată la data de 01.04.2002 prin desprindere din Compania Națională Minvest Deva, fiind succesoarea Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni înfiinţat la data de 01.05.1977 pentru punerea în valoare a zăcământului de cupru de la Roşia Poieni în cadrul celei mai mari exploatări de suprafaţă din România.(Anunț Recrutare Director General Cupru Min SA Abrud)

A képen jól látszik a csőrendszer, amin keresztül a zagy a zagytározóba jut
képek


régebbi cikkek
Elsülyesztett falu a Mócvidék szívében
Kanadai kézben az abrudbányai rézbánya
Beruházót keres a kormány a CupruMin rézbánya számára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése