2017. április 3., hétfő

Hozzunk együtt törvényeket a természetért!


A Hozzunk együtt törvényeket a természetért!-nevű projekt véget ért, az első olyan projekt volt, ami a Képviselőház természetvédelmet érintő munkásságának monitorozását tűzte ki céljául.
A projekt kedvezményezettje a Natura2000 Koalíció, és a projekt megvalósításában az alábbi szervezetek voltak partnerek: Propark-Alapítvány a Védett Területekért (Propark -Fundația pentru Arii Protejate), a Román Akadémiai Társaság (Societatea Academică Română, SAR) és a Román Madártani Egyesület (Societatea Ornitologică Română), a projekt Svájci Hozzájárulás támogatásban részesült (egy olyan szélesebb körű svájci támogatás része, amely a 2004 óta csatlakozott 13 EU tagállam számára elérhető) 2016 áprilisa és 2017 márciusa között, a támogatás összege 65.816,00 svájci frank,  ebből 59.216,00 svájci frank vissza nem térítendő támogatás.
A projekt politikailag instabil környezetben zajlott, közben volt két választás, megváltozott a kormány és a parlament összetétele, de a tevékenységek során a védett területek kezelőinek tudomására hozták a döntéshozók tervezett szándékait a védett területek védelmének gyengítéséről/módosításáról.
A törvénytervezetekhez írt módosításokkal több mint 170 szakértő hozott törvényt a természetért!

A védett területek kezelőinek sikerült:
  • Korlátozták az esztenákon élő kutyák számát és leállították a téli legeltetést. 
  • Finomították a Védett Területek Országos Ügynöksége létrehozásáról szóló törvényt.
  • Sikeresen megakadályozták az erdészeti szankciók gyengítését. 
  • Csökkentették az áramtermelő biomassza erőművek erdőkre gyakorolt nyomását. 
  • Egy nyílt kormányzatot támogató dokumentum készítése környezetvédelmi szakemberek által, amit bemutattak a Polgári Párbeszéd Minisztériumának. Ebben cselekvési prioritásokat sorolnak fel a környezetvédelmi ágazatban tapasztal legégetőbb problémákra.
A környezetvédelmi jog hatékony alkalmazása érdekében 47 védett területkezelő vett részt a Propark- Alapítvány képzésein.
Több mint 60 riport és tényfeltáró cikk készült és a www.romaniacurata.ro portálon található Védett Területek menüpont alatt jelentették meg, ez utóbbit a Román Akadémiai Társaság tagjai hozták létre. Több mint 20 nemzeti park és tájvédelmi körzet, valamint Natura 2000 terület kapott kiemelt figyelmet a projekt keretében.
A jogi háttér mindig változik, ez instabilitást szül, a parlament munkásságának monitorozása egy állandó küldetés, amit a munkacsoport és a koalíció önkéntes szakértői vállalnak.

A munkásságukról készült cikkeket továbbra is a România Curată portálon lehet olvasni.

A jogsegélyt a szövetség jogásza biztosítja önkéntesen elektronikus úton.

További információ az alábbi címeken: Federația Coaliția Natura 2000 România, email office@natura2000.ro, persoana de contact Liviu Cioineag, telefon: 0725963009
Forrás: a Federaţia Coaliția Natura 2000 România Facebook oldala
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése