2017. június 1., csütörtök

Lemnul de foc, noul petrol la graniţa de est al Ungariei


Comerţul ilegal cu lemne de foc periclitează afacerea comercianţilor cinstiţi lângă graniţa cu România, potrivit reportajului făcut de televiziunea Hír tv din Ungaria pentru Panaszkönyv (condica de reclamaţii) o emisiune despre drepturile consumatorilor.

Potrivit celor intervievaţi, mulţi comercianţi care exportă marfă în România la întoarcere îşi încarcă camioanele declarate goale cu lemne de foc. Încărcătura nu există, nu apare nici în sistemul electronic de control rutier a mărfurilor (EKÁER), nici în documentele de transport. Vameşii sunt mituiţi primind şi ei o „felie” din profitul ilegal. Cei intervievaţi în emisiune susţin că este ştiut în regiune că mulţi comercianţi din judeţele limitrofe cu graniţa română s-au îmbogăţit în ultimii ani din comerţul ilegal cu lemne. În Ungaria lemnul este considerat marfă cu risc obligatoriu de raportat in sistemul EKÁER în cazul în care cineva transportă peste 5 quintale. Mulţi transportători însă trişează şi cu cantităţile declarate, făcând afacerea ilegală mai puţin riscantă.

Câştigul iese din faptul că pentru lemnul care nu apare în documente nu trebuie plătită TVA. Astfel, lemnul ilegal poate fi vândut aproape la jumătate de preţ.

Reporterii echipei Panaszkönyv deghizaţi în cumpărători au contactat la telefon şi în persoană mai mulţi comercianţi. Au încercat să cumpere 10 quintale de lemn de foc. Preţul lemnului cu actele în regulă este 34-35 mii de forint, un comeciant ilegal cerea numai 27 mii.

Un alt comerciant ilegal spunea la telefon că încărcătura vine in fiecare 14 zile de lângă Braşov. Furnizorul susţine că lemnul de foc nu e profilul lui, face numai pentru a ajuta cunostinţele lui, la ora actuală avea cam 15 de comenzi şi cei din echipa Panaszkönyv puteau primi lemn de foc la sfârşitul verii, 10 quintale la preţul de 29-30 mii forinti. În mai puţin de 60 minute reporterii au găsit 2 comercianţi care vândeau lemn de foc sub preţul pieţei, fără să plătească TVA. Comercianţii cinstiţi au făcut mai multe plăngere la diferitele autorităţi ungare, dar nu s-a întâmplat nimic.

Reporterii au contactat şi autorităţiile să afle de ce nu au intervenit în această problemă. Poliţia declară că nu ştie nimic despre comerţul ilegal cu lemne de foc. Poliţia de frontieră spune că nu e sarcina lor verificarea încărcăturii camioanelor de sub prelate, asta se face prin inspecţii aleatoare de către autoritatea vamală, de la care nu a sosit nici un răspuns la solicitarea informaţiilor.

Articolul original a  fost publicat în cotidianul Magyar Nemzet la data de 28 mai.

Îi mulţumesc lui Sever Ioan Miu pentru corectură.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése