2017. május 19., péntek

Szennyezi a Szamost a vetési Unicarm húsfeldolgozó üzem(cikkgyűjtemény)


május 7
Mitől halott a Szamos?
Baranyi Krisztina megtalálta a Tiszát terhelő óriási mértékű szennyvízterhelés egyik fő forrását, innen jön a szar, a zsír, az állati darálék, a vér a Szőke folyóba.
Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi politikusa az illatos úti vegyianyag havária bomba robbantása után egy éve harcba indult a Tiszai szaráradat ellen. Pl. bemérette a vizet. Bár vegyi szennyezés nem volt a vízben, a kommunális szennyezésre utaló KOI 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése. Később eljutott oda, ahol a fél Tiszán habzott a fekália. A horgász, aki segített mintát venni, estére kiütéses lett.
http://greenfo.hu/hirek/2017/05/07/mitol-halott-a-szamos

május 8
Hal helyett szar van a Szamosban, és ez rohadtul szomorú
Baranyi Krisztina az Együtt önkormányzati képviselője hosszú ideje ostromolja a kormányt, tegyenek a Tisza szennyezettsége ellen.
Egyre kevesebb a hal, a rákok eltűnnek, a kagylók pusztulnak, a horgászok panaszkodnak, tapasztalataikat pedig immár vizsgálati eredmények támasztják alá.https://verde.444.hu/2017/05/08/hal-helyett-szar-van-a-szamosban-es-ez-rohadtul-szomoru

május 10
Tényleg halott a Szamos? Leleplező videó készült a folyószennyezésről
„A papírforma szerin a gyár jól működik. Az előfordulhat, hogy esetenként kikerülik a tisztító berendezések használatát, vagy az meghibásodik” -mondta a polgármester, aki hozzátette, ha komoly problémáról lenne szó, az illetékes szakhatóságoknak lenne tudomásuk róla. A sajtóban megjelent hírek kapcsán a polgármester elmondta, nem érti, hogy miért említik az ő nevét az eset kapcsán, hiszen ez a kérdés elsősorban a víz minőségét ellenőrző intézmények hatáskörébe tartozik. 
Szennyezés, ami nincs?! Mérgezi a Szamost a vetési húskombinát?
„Véletlen balesetről lehet szó! Kizártnak tartom!”, válaszolta megkeresésünkre Vasile Fanatan, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat vezetője, amikor arra voltunk kíváncsiak, észlelték-e valaha, hogy a vetési húsfeldolgozó vállalat ipari mennyiségben szennyezné a Szamost, ahogyan Baranyai Krisztina, magyarországi szakpolitikus egy interneten közzétett videóban állítja.
https://www.szatmar.ro/Szennyezes_ami_nincs_Mergezi_a_Szamost_a_vetesi_huskombinat/hirek/85078


május 11
Tényleg halott a Szamos?


május 18
Poluare brutală a Someșului la Vetiș? O politiciană din Ungaria acuză Unicarm
În urmă cu zece zile a creat vâlvă mai cu seamă în presa de limba maghiară un filmuleț postat pe Facebook de o activistă a partidului Egyutt din Ungaria, Baranyi Krisztina, în care aceasta acuză societatea Unicarm din Vetiș de poluare brutală a Someșului cu resturi de origine animală sau provenite din prelucrarea cărnii.

Vízszennyezés Szatmár megyében(audio)

Független laboratóriumi vizsgalatok alapján a Szatmár megyei Vetés településen levő húsfeldolgozó üzem rendkívüli módon szennyezi Szamost. Sem a magyar, sem a román vízügyi hatóságnak nincs tudomása a szennyezéséről.
http://kolozsvariradio.ro/2017/05/18/vizszennyezes-szatmar-megyeben/

május 17
A román vízügyi hatóságnak sincs tudomása a Szamos szennyezéséről
Válaszolt a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság a Transindex megkerésesésre, a múlt héten közzétett videofelvétellel kapcsolatban, melyet a magyarországi Együtt párt tagja, Baranyi Krisztina készített. A felvételen az látható, amint a Vetés község területén lévő Unicarm húsfeldolgozó üzem szerves anyagokat is tartalmazó szennyvizet enged a folyóba az üzemből kivezető csövön keresztül. Az eset kapcsán megkerestük a magyarországi Országos Vízügyi Főigazgatóságot is, melynek sajtóreferense közölte, a Szamos folyó magyarországi szakaszán az elmúlt 10 évben az őrök nem jelentettek olyan jellegű szennyezést, ami a húsüzemből származó magas szervesanyag tartalmú szennyvízre utalt volna.

május 19
Súlyosan fertőző szennyvizet pumpál a Szamosba a vetési húsfeldolgozó
A laborban is megdöbbentek a Szatmárnémeti melletti Unicarm-gyárból származó szennyvíz elemzésekor. A román hatóságok szerint véletlenről van szó, a vetési polgármester szerint a szennyezés nem folyik az orra alatt, ezért nem zavaró.
Veszélyes anyag a Szamosban
Újra Vetésen járt Baranyi Kriszta magyarországi környezetvédelmi politikus, miután megkapta az Unicarmból a Szamosba ürített szennyvízből korábban vett minta mérési eredményeit.

Kiakadtak a laborműszerek a romániai Unicarm húsfeldolgozó szennyvizétől – milliós határérték-túllépés (videó-fotó)
Baranyi Krisztina az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa a romániai Vetés településen található Unicarm húsfeldolgozó üzem bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján ismertette az újságírókkal az üzem szennyvízelvezető csövénél vett vízminták mérési eredményeit.

Horrorisztikus adatok jöttek ki a Szamos szennyezettségének mérésekor
A Magyarországon és az Európai Unió valamennyi országában megszabott határértékeket jóval meghaladó szennyezettségi szintet állapított meg a független akkreditált magyarországi laboratórium, ahol Baranyi Krisztina, az Együtt Budaest IX. kerületében tevékenykedő önkormányzati képviselője megvizsgáltatta a május 3-án a Szamosba ömlő szennyvízből vett vízmintákat – írja a Szatmár.ro.
http://foter.ro/cikk/20170519_horrorisztikus_adatok_jottek_ki_a_szamos_szennyezettsegenek_meresekor

Brutális szennyezést talált a Szamosban az Együtt politikusa
A bakteriológiai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy konkrétan veszélyes hulladékot engednek a folyóba, egy kormányrendelet szerint ugyanis veszélyes hulladéknak kell tekinteni azt a fertőző folyékony hulladékot, amely fekál coliform és fekál streptococcus baktériumokat több mint 200 telep/g mennyiségben tartalmaz – a Baranyiék által vett mintában a fekál coliform szám 13 000 000 /100 ml volt, a fekál streptococcus pedig 1 500 000 / 100 ml.
http://hvg.hu/itthon/20170519_Brutalis_szennyezest_talalt_a_Szamosban_az_Egyutt_politikusa

"Ez a Szamosba engedett víz maga a fertő!
A Szamos egyik nagy szennyezőjének, a vetési Unicarm húsfeldolgozónak szennyvízkifolyójából vett minták vizsgálati eredményei:

Vízkémiai vizsgálat:
KOI - (minél több szerves anyag rohad a vízben, annál magasabb a KOI értéke)
3890 mg/l a mért érték, 100 mg/l a kibocsátási határérték
Ammónium - (húgy, rothadó fehérjék jelenléte)
77 mg/l a mért érték, 10 mg/l a határérték
Foszfor -(magas szerves anyag tartalom)
45,3 mg/l a mért érték, 5 mg/l a határérték

Szintén határérték felett mértek zsírokat

Bakteriológiai vizsgálatok

A 225/2015. Kormány rendelet szerint veszélyes hulladéknak kell tekinteni azt a fertőző folyékony hulladékot, amely fekálcoliform és fekál streptococcus baktériumokat több mint 200 telep/g mennyiségben) tartalmaz.
Coliformszám - 24200 /ml
Fekál coliform-szám - 13.000.000 /100 ml
Fekál Streptococcus - 1.500.000 / 100 ml
Escherichia coli-szám - 13.000.000 /100 ml

Brutális eredmények.
Pokoli magas szerves anyag tartalom, nagyon magas ammónia, magas zsírtartalom, közel tízszeres foszfor tartalom, veszélyes patogén baktériumok hihetetlen mértékben.

Mit jelent ez?
Kicsit már előrothasztott fekália direktben megy az élővízbe.
Fertőzés, megbetegedés veszélye a vízzel érintkezve, de egy véletlen apró korty is súlyos megbetegedést okoz.

Miért nem érdekel ez senkit?
Miért tagadják el a tényeket?
Miért nincs intézkedés, büntetés, gyárbezárás?

Feljelentéseket fogok tenni a román hatóságoknál,folyamatos és ismételt formában elkövetett, fokozott mértékű környezetszennyezés miatt.

Bejelentést teszek a magyar-román határ menti vízügyi egyezségekért felelős magyar kormánybiztosnál.

Felszólítom a környezetvédelemért felelős minisztert hogy a határon átterjedő környezetszennyezés miatt vizsgálják meg az Espoo-i egyezmény alkalmazásának a lehetőségeit.

Tájékoztatom az Unió hatóságait, hogy a szennyezés sérti a Víz Keretirányelvet.

Tovább folytatom a munkát, hogy feltárjam az élővizek további nagy szennyezőit, akiknek a "környezetvédelem" szó még a szótárából is hiányzik.

Segítsetek nekem!"

(Forrás: Baranyi Krisztina/Facebook)

május 19.
Tilos rádió adása, érdemes végighallgatni
https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20170519-180000-200000.mp3

Rothadó szar és zsír úszik a tiszai strandokon, a közgyűlési elnök szerint inkább ne írja meg a sajtó
18 fokos a Tisza vize, így heteken belül kezdődhet a szabadvízi strandszezon, ami a Felső-Tisza igen szegény vidékén különösen fontos bevételi forrás. Például Vásárosnaményban, ahol a gergelyiugornyai üdülőövezettel majdnem pont szemben folyik bele a Tiszába az a Szamos, ami hosszabb ideje rettenetesen kinéző, orrfacsaró szagú, nem kis részben állat ürülékből és rohadó állati maradványokból álló szennyezést szállít rendszeresen.
Angajaţii laboratoarelor de analiză a apei au fost şocaţi de rezultatele analizei apei deversate în Someş de fabrica Unicarm de lângă Satu Mare. În opinia autorităţilor este vorba de o simplă întâmplare accidentală, iar primarul din Vetiş susţine că apele poluate nu curg sub nasul lui, deci nu-l deranjează.
https://erdely.atlatszo.hu/2017/05/26/combinatul-de-prelucrare-a-carnii-varsa-apa-grav-contaminata-in-somes/

A Szamos vízminőségéről tájékozódott a KKM miniszteri biztosa a romániai Vetésen
A Szamos folyó feltételezett romániai szennyezésével kapcsolatos helyzet tisztázása érdekében május 25-én a romániai Vetésre látogatott Joó István vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos.
http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/gazdasagdiplomaciaert-felelos-allamtitkar/hirek/a-szamos-vizminosegerol-tajekozodott-a-kkm-miniszteri-biztosa-a-romaniai-vetesen

2017. június 2


MEGMÉRTÜK A SZAMOS folyó szennyezettségét! Simon Gergely vegyianyag-szakértőnk román és szlovák munkatársakkal utazott a helyszínre. A folyókban lévő szennyeződések ugyanis súlyos, határokon átnyúló fertőzéseket is okozhatnak.
A romániai Szatmár megyében, Vetés (Vetiș) településnél egy húsüzem található, a magyar határtól pár kilométerre, mely bűzös, rothadó húsfeldolgozási maradékokkal terheli a folyót. Ezt mi is tapasztaltuk, és a vízből mintákat vettünk.
A mintákat hűtve elszállítottuk egy magyarországi akkreditált laboratóriumba, ahol biológiai és kémiai vizsgálatok elvégzését kértük. A minták eredményeit közzé fogjuk tenni.
 (Forrás:Greenpeace Magyarország/Facebook)

A Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértői is mintát vettek a román húsüzem szennyvizéből
Mint írja a környezetvédő szervezet a Facebook oldalán, Simon Gergely vegyianyag-szakértőnk román és szlovák munkatársakkal utazott a helyszínre, hogy mintákat vehessenek, hiszen a folyókban lévő szennyeződések súlyos, határokon átnyúló fertőzéseket is okozhatnak.
Borzasztó bűzt érezni a magyar határtól pár kilométernyire lévő romániai Vetésen működő húsfeldolgozó üzeménél. Az Unicarm húsipari cég üzemének udvarán egy konténerben levágott állatok belsőségei, végtagjai és még ki tudja, milyen szerveik rohadnak, a környéken pedig borzasztó bűzt érezni – adta hírül a Hír Tv.
http://hvg.hu/gazdasag/20170607__gyomorforgato_video

2017.06.08.
Osszátok meg, nem marad eredmény nélkül a harcunk a Szamos és a Tisza szennyezése ellen!
Elismerte a Kormány, valamint a magyar és a román hatóságok is az élővizek pusztításának tényét, évek óta először!
A Parlamentben Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára így beszélt a helyzetről:
"A romániai Vetés településén működő húsfeldolgozó üzem felelős a szennyeződésért. A hatóság több alkalommal tett bejárást a magyar oldalon, és bekérték a kormányhivataltól a vízmintákat is, amelyekből kiderült, hogy 2014 óta folyamatosan növekszik a szennyeződés koncentrációja.
Magyarország a nemzetközi egyezmények alapján tud eljárni, így megkérték a hivatalos tájékoztatást, a román fél pedig elismerte, hogy több paraméter meghaladja a határértéket – közölte.
Kemény fellépés és azonnali intézkedés szükséges a pusztítás megállításához, hogy a súlyos megbetegedés veszélye nélkül lehessen fürödni a folyóinkban, hogy újra visszatérjen az élet a Szamosba és a Tiszába!"

Deversări periculoase în Someș - Greenpeace sesizează Garda de Mediu
La începutul lunii iunie, o echipă Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia a investigat un caz de contaminare a râului Someș. Măsurătorile arată că în râu au fost deversați poluanți cu risc mare de infecție. Organizația de mediu se așteaptă ca autoritățile române să acționeze de urgență împotriva poluării pentru a proteja sănătatea publică.
Pe 1 iunie, experți Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia au investigat un caz de poluare a râului Someș în județul Satu Mare, în localitatea Veteș. Experții au descoperit că în râu, la doar câțiva kilometri de granița cu Ungaria, sunt deversate reziduuri urât mirositoare.
A cikk végén a magyar nyelvű eredmények is
http://www.greenpeace.org/romania/Global/romania/Szamos_jegyzokonyv.pdf

Greenpeace: Fertőző, veszélyes hulladék ömlik a Szamosba
A Greenpeace magyar, szlovák, román szakértői június 1-én Szatmár megyében, Vetés (Vetiș) településnél vizsgálták a Szamos szennyezettségét - közölte a szervezet. Azt találták, hogy a magyar határtól pár kilométerre található Unicarm húsüzemnél továbbra is bűzös, rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli szennyvíz folyik a folyóba.
A Szatmár megyei Vetés község közelében veszélyes szennyeződést észleltek, és kimutatták a fertőző E. coli-baktérium jelenlétét a Szamos folyóban a nemrégiben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeként – hívták fel a figyelmet a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái.

A Greenpeace szerint baj van a Szamosnál, a román hatóságok nem tudnak róla
Sehogy sem egyeznek a civilek és a román hatóságok mérési adatai a Szamos szennyezettségéről, miközben szemmel látható, hogy rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli szennyvíz folyik a folyóba.
http://foter.ro/cikk/20170615_a_greanpeace_szerint_baj_van_a_szamosnal_a_roman_hatosagok_nem_tudnak_rola

július 21
Nagy Ugrás a Szamosba. Ugorjunk Együtt!
Szeretnék meghívni minden természetszerető embert egy látványos akcióra.
Jelenleg a Szamos román szakaszán, az Unicarm nevű húsüzem "jóvoltából" hatalmas mértékű környezetkárosítás folyik, amely a hazai, elégtelenül működő szennyvíztelepekből jövő szennyvízzel együtt tönkreteszi a Szamos és a Tisza élővilágát.
Eddig is számos csatornán keresztül hívtam fel erre a nyilvánosság figyelmét, és most egy újabb formában fogjuk ezt megtenni, veletek együtt!
Ez pedig nem más, mint a 10+ éves múltra visszatekintő európai kezdeményezés, a Nagy Ugrás, angolul Big Jump. Ennek a projektnek a lényege, hogy Európa-szerte megrendezett események, egészen pontosan folyókba és tavakba történő csoportos ugrások sorozatával hívja fel a figyelmet kontinensünk vizei tisztaságának fontosságára.

Ha többet is szeretnél megtudni a kezdeményezésről, látogass el a projekt weboldalára: http://www.bigjump.org/
Itt már szerepel a mi eseményünk is!

Ami a konkrét akciót illeti, a csatolt kép elég sokat sejtet már. Július 29-én, szombaton leutazunk a Szamoshoz és - megfelelő védelmet nyújtó szerelésben - a habok, illetve a víz felszínén úszkáló minden egyéb közé vetjük magunkat. Ezzel a remélhetőleg valóban látványos akcióval nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is sikerülhet majd nyomást gyakorolni a folyóinkat felelőtlenül pusztítókra.
Részvételi szándékotokat jelezzétek itt!
Nagyon számítok a folyók mellett élő, azt szerető és óvó emberek részvételére
Mindenkinek előre is köszönjük a segítséget és támogatást!

Baranyi Krisztina

forrás: Facebook

Baranyi Krisztina: Az Unicarm “szarik” ránk, mindenféle értelemben
Lenti videó a múlt hét közepén készült, 2 és fél hónappal a botrány kirobbanása után.
Hiába a magyar Kormány fellépése, hiába a román hatóságok szigorúbb ellenőrzései, a cég arcpirító módon ott folytatja, ahol abbahagyta.



Nagy ugrás a Szamosba: Baranyi Krisztina akciója az Unicarm vízszennyezése ellen

Nagy ugrás a Szamosba címen tartottak szombat délelőtt figyelemfelkeltő akciót Szamossályiban a vetési Unicarm vízszennyezése ellen. A tiltakozó akció szervezője Baranyi Krisztina volt, a magyarországi Együtt párt képviselője, aki két és fél hónappal ezelőtt már megkongatta a vészharangot a vetési hús és tejfeldolgozó üzemnél a Szamosban mért magas szennyezettségi értékek miatt. Amint a helyszínen megtartott sajtótájékoztatójából kiderült, az elmúlt hetek fokozott ellenőrzései ellenére az Unicarm továbbra is tisztítatlanul engedi az állati és egyéb szerves maradványokkal terhelt szennyvízét a folyóba.
http://itthon.transindex.ro/?hir=48111

Nagy Ugrás a szennyezett Szamosba
Az Együtt felszólítja a magyar és a román kormányt, az illetékes hatóságokat, azonnal zárassák be ezt az üzemet, itt az ellenőrzések már nem elegek! Az, hogy a korrupció közbeszólni látszik nem fogadható el! Az itt élők, az idelátogatók nap mint nap súlyos helyzetről számolnak be, az élővilág eltűnik, kihal.
https://ezahir.hu/2017/07/29/nagy-ugras-a-szennyezett-szamosba/

Protest inedit împotriva presupusei poluări Unicarm: au sărit în Someș îmbrăcați în costume de protecție!
Cunoscută pentru campania pe care o face de câteva luni în legătură cu presupusa poluare a Someșului de către fabrica Unicarm din Vetiș, responsabila de activitățile de protecția mediului în cadrul Partidului Egyutt (de opoziție) din Ungaria, Baranyi Krisztina, a organizat sâmbătă o acțiune de protest spectaculoasă pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestei probleme.
http://www.satumareonline.ro/cp/7/23190/Protest-inedit-impotriva-presupusei-poluari-Unicarm:-au-sarit-in-Somes-imbracati-in-costume-de-protectie

augusztus 3
Választ kaptam a Külügyminiszterhez intézett kérdésemre a Szamos Romániából jövő szennyezése kapcsán
https://www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo/photos/a.529205787218715.1073741828.528938113912149/888341884638435/?type=3&theater
A Vízidiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos arról biztosított levelében, hogy a Külügyminisztérium mindent megtesz a kérdés tisztázása érdekében.
Joó István személyesen is tájékozódott Vetésen, a román környezetvédelmi hatóság főfelügyelő-helyettesével együtt.
A román fél "ígéretet tett" a vállalat hatósági felülvizsgálatára vonatkozóan.
A levél szerint az egyeztetések folyamatosak a román hatóságokkal, kormányzati és szakértői szinten is.
A Külügyminisztérium jelenleg a románok által megtett intézkedésekről szóló tájékoztatásra vár, ennek figyelembevételével fogja meghatározni a szükséges további lépéseket.
Legyen mindenkinek tiszta:
Sem a magyar Kormány, sem mi, a szennyezés elszenvedői nem fogjuk tudni bezáratni ezt a gyárat.
A román hatóság erre hajlandóságot nem mutat.
A gyár elképesztő módon azóta még pofátlanabbul engedi a fertőt a folyóba:
https://www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo/videos/901934949945795/
Az Unicarmnak lejárt a környezetvédelmi engedélye, a meghosszabbítást június végén kérelmezték, valószínűleg meg fogják hosszabbítani.
Hacsak meg nem akadályozzuk!
Fel kell hívnunk a nemzetközi közvélemény figyelmét a vizeink gyilkolására!
Ezért szerveztem Big Jump-ot, Nagy Ugrást:
https://www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo/videos/904950962977527/
És ezért fordulok az Európai Unió Hatóságaihoz az ügyben!

2017.08.19. 


2017.08. 24.


2017.08.25.


Nehézfémekkel szennyezi a Szamost az Unicarm
A szakember az Erdélyi Magyar Néppárt támogatásával még augusztus folyamán vett vízmintát az Unicarm szennyvízcsövéből, amelyet egy akkreditált kolozsvári laborral vizsgáltattak meg. Amint Babos kifejtette, már a vizsgálatok megkezdése előtt gondok akadtak a mintával, a laborból felhívták és közölték vele, hogy a vízminőség-vizsgálatot a kért módon nem tudják elvégezni a vett minta túlságosan sűrű állaga miatt. Végül iszapként került elemzésre a levett anyag, és jelentős nehézfém szennyezést mutatott. A cink hatszorosa, míg a réz a nyolcszorosa a törvényileg megengedett értéknek - jelentette be a biológus, hozzátéve, hogy a szennyvíz nemcsak a Szamos élővilágát veszélyezteti, hanem a környéken élők egészségét is károsíthatja.
http://think.transindex.ro/?hir=377

Bűnvádi eljárás indult az Unicarm vetési üzeménél történt folyószennyezés ügyében

Bűnvádi eljárást indított a Szatmár megyei törvényszéki ügyészség az Unicarm vetési üzeménél történt folyószennyezés ügyében – jelentette be Facebook-oldalán Baranyi Krisztina, az Együtt magyarországi párt környezetvédelmi szakpolitikusa, aki a megyei rendőr-főkapitányságtól kért tájékoztatást panasza nyomán. A közösségi oldalon is közzétett hivatalos átirat szerint jelenleg nyomozás folyik az ügyben.
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/bunvadi-eljaras-indult-az-unicarm-vetesi-uzemenel-tortent-folyoszennyezes-ugyeben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése