2017. július 21., péntek

Az átláthatóság hiánya az illegális fakitermelésnek kedvez: A Greenpeace Romania és a Natura2000 Civil Koalíció közleménye


A Greenpeace Romania és a Natura2000 Civil Koalíció értesült a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter bejelentéséről, miszerint befagyasztanák a SUMAL faanyag nyomon követési rendszert javító intézkedéseket és az Erdőfelügyelő applikáció www.inspectorulpadurii.ro működését is szüneteltetnék.

Ennek a két alkalmazásnak lehetővé kellett tennie a fakitermelés valós időben történő ellenőrzését (geostacionárius műholdak) és megkönnyíteni az erdők védelmét. Mivel 2016-ban az illegális fakitermelések 42% -át a lakosság jelezte, úgy gondoljuk, hogy a két eszköz kiemelten fontos  az ország polgárai számára az alkotmányos jogaik (az információhoz való jog, az egészséges környezethez való jog, stb.) gyakorlásában.

A 2017. július 18-án a sajtónak küldött nyilatkozatában a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter asszony azzal magyarázta döntését, hogy 2016-ban az akkori miniszter olyan szerződést kötött a SUMAL fejlesztésére és közvetve a platform létrehozására, amelynek törvényessége megkérdőjelezhető és nem alkalmas a SUMAL fejlesztésére és a platform létrehozására. Azt akarjuk, hogy azok a nyomozások, amelyeket a büntetőhatóságok a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter bejelentése után végeznek el, ne vonják maguk után ezeknek az eszközöknek határozatlan időre való felfüggesztését, mert ez az átláthatóság csökkenéséhez vezet a romániai illegális fakitermelések elleni harcban.

Az erdők helyzete nemzeti érdek, mert az erdeink épségétől és egészségétől függ a lakosság egészsége és biztonsága, ezért kérjük a Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumtól, hogy tegye közzé a közeljövőben tervezett lépéseket és rendezzen közmeghallgatást a SUMAL fejlesztésére már a tervezési fázisban.

A nyilatkozatot június 20-án  tették közzé.

A nyilatkozat románul itt olvasható

...

az Erdőfelügyelőről
Erdőradar 2.0: mobiltelefonos applikációval ellenőrizheted ezentúl a farakományokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése