2017. szeptember 29., péntek

A román kormány akadályozza az UNESCO szakértőinek bejutását a verespataki tárnákba


A fordítás alapjául szolgáló cikk 2017. szeptember 27-én jelent meg,  Mihai Goţiu írása.  

Ezen a héten az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), az UNESCO rangos tanácsadó testületének, a nemzetközi kulturális örökség szakemberei leghíresebb és reprezentatív fórumának tagja érkezik Verespatakra. A látogatás keretében az ICOMOS képviselőjét prof. dr. Helmuth Albrechtet (Technische Univesität Bergakademie Freiberg) több romániai és külföldi kulturális örökség szakértő kíséri. A látogatás célja nem titkos: a verespataki kulturális helyszín felmérése abból a célból, hogy elfogadják az UNESCO-hoz benyújtott dossziét.

Azonban a román kormány hihetetlenül pofátlan és megalázó módon- a képviselői révén - megakadályozza a szakértői csoport bejutását a verespataki helyszín leglátványosabb részébe, a Kirnik-hegységben található ókori, középkori, modern kori és jelenkori földalatti tárnákba.
Tegnap kaptam választ a múlt héten küldött levelemre, amit a kulturális és a gazdasági minisztereknek, az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) elnökének és a Minvest Deva cég (a román állam képviselője a bányászati projektben) elnökének címeztem. A válaszban azt írják, hogy a szóban forgó tárnák meglátogatásához szükség van... az RMGC beleegyezésére!

Csak hogy a miniszterelnök, a román állam miniszterei és egyéb képviselői számára is egyértelmű legyen: a bányavállalat nem tulajdonosa a Kirnik-hegységnek és a verespataki tárnáknak. A bányavállalat által birtokolt engedély (amely az Országos Korrupcióellenes Ügyészség részéről nagyobb figyelmet érdemel) nem ad semmiféle jogot Verespatak kulturális örökségére, különösen nem úgy, hogy közel 20 éve, az engedélyt megszerezése óta, az RMGC-nek nem sikerült egy olyan projektet összerakni, ami megfelel a román törvényeknek! Románia NEM adta el, és nem adta koncesszióba történelmét és kultúráját a bányavállalatnak! És legalább elméletileg, a letett eskü szövegének értelmében(utalás a miniszterek esküjére, amit most nem fordítunk, de az eredeti beszéd azzal kezdődik) a kormánynak, a minisztereknek, ügynökségeknek és más állami intézményeknek a román állampolgárokkal szembeni kötelességük, hogy Románia történelmét és kultúráját mint az európai és egyetemes történelem és kultúra fontos elemének népszerűsítését elősegítsék. A kapott válasz, és már maga a külföldi és román szakértők bejutásának akadályozása, a Románia történelme és kultúrája megismeréséhez való hozzáférés megtiltása, lemondás erről a kötelességről, és minden túlzás nélkül a román állampolgárok érdekeinek elárulása.

A válaszban felhozott kifogások csak porhintés. Mint láttuk, Románia történelme és kultúrája NEM a bányászati társaság tulajdonában van. A Kirnikben található tárnák, amelyekkel kapcsolatban a szakértői csapat kifejezte az értékelési szándékát, biztonságosan látogathatók. Néhány évvel ezelőtt meglátogattuk őket! Nem veszélyesebb vagy nehezebb, mint egy hegyi úton járni! Sőt, a nemzetközi szakértői csapatban ott található Beatrice Cauuet asszony is, aki évek óta kutatja a Kirnik-hegység mélyén található tárnákat, és határozottan meg vagyok győződve arról, hogy nem javasolt volna veszélyes utat. Ugyanígy, Romániában alig fél nap alatt létre lehet hozni egy bányászmentő csapatot, hogy minden esetleges problémára felkészülve kísérje el a szakértők csoportját. Csupán akarat kell hozzá! És ez természetesen azt is feltételezi, hogy a román kormány az állampolgárok javáért dolgozzon!

...

Az eredeti :
Guvernul României refuză accesul experților UNESCO în galeriile de la Roșia Montană! (DOCUMENTE)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése