2017. szeptember 14., csütörtök

Kilövési kvóta, ökölérvek, vérszagú szerda


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a kilövési kvótát engedélyező rendelet visszavonását kéri: Nem véletlen, hogy a rendeletet a trófeavadász-szezon kezdetén jelentették meg és az sem véletlen, hogy Liviu Dragneanak vadászegyesülete van. -írja a Hotnews

Az idei év állatvédelmi szempontból nem volt egyszerű év, de a szerdai eseményekre nem voltunk felkészülve. Soha nem olvastam ennyi szennyet egy zöld kampányról, mint ami a védett nagyvadak védelméért folytatott kampány során az írott médiában megjelent (Az uszítás a romániai magyar médiába is beszivárgott, mélyre süllyedtek, uszító román lapok és tévécsatornák eddig is voltak, most a magyar nyelvű médiumok is csatlakoztak), ez a szenny túláradt a napilapok szenzációhajhász és vadászlobbi-párti cikkein, minden szinten elszabadultak az indulatok.

A 140 medve és 97 farkas kilövését  engedélyező miniszteri rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben, de csak tegnap tárgyalta a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága.
Tegnap Adrian Prisnel (USR)képviselő a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága ülésén a kilövési kvóta visszavonását kérte a miniszter asszonytól, Nicu Niță brăilai szociáldemokrata (PSD) képviselő meg úgy gondolta, hogy ő inkább USR politikusait ölné meg és ennek hangot is adott. Már nem csak verbális agresszióról beszélhetünk. Tegnap a B1 televízió vitaműsora szünetében(nem a vadászatról volt szó) Mirel Palada volt kormányszóvivő és az aikido művelője, ököllel beleütött Mihai Gotiu (USR) szenátor arcába, majd többször megrúgta.[1]

A vadászlobbinak nem volt szerencséje a technokrata kormánnyal, mert 2016-ban, a 2007-es EU- csatlakozás óta először, zöld szervezeteket is meghallgattak. A tavalyi vadászati kvóta elutasítása nagy érvágás volt a trófeavadászatban érdekelteknek.

A miniszter terel, a zöldek tiltakoznak 
A környezetvédelmi miniszter szeptember hatodikán adott interjújában úgy fogalmaz, hogy "Ez nem vadászati kvóta, hanem szélsőséges esetekre vonatkozó beavatkozási szabályozás, olyan helyzetekre, amikor a medve egyre gyakrabban jár le, és megközelíti a háztáji gazdaságokat".[2]
A zöld szervezetek azonnal jelezték, hogy mindaz, amit a miniszter hangoztat  félrevezetés. A WWF Románia szeptember hetedikén írta a közösségi oldalon, hogy a rendelet visszavonását, vagy azonnali módosítását kérik. A közmeghallgatás során a zöld szervezetek elküldték javaslataikat a minisztériumnak, majd a rendelet megjelenésekor megdöbbenve látták, hogy javaslataikat nem vették figyelembe. Azon dolgoznak, hogy vegyék figyelembe javaslataikat.
A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) feljelentette a miniszter asszonyt a Korrupcióellenes Ügyészségen[3] és a közigazgatási bíróságon is megtámadta a rendeletet.[4]
A zöldek véleményét osztja Prisner képviselő is, szerinte Gratiela Gavrilescu küldöttei álságos módon  hangoztatják, hogy a rendelet nem a medvék kilövését írja elő, de a rendelet több cikkelye előnybe részesíti az állat kilövését az állat befogásával szemben.
"Gyakorlatilag a környezetvédelmi miniszter által önkényesen meghatározott beavatkozási kvóta 1 millió euró profitot hoz a vadásztársaságoknak." 
A képviselő kiemeli, hogy a beavatkozási kvóta önkényes, mert a medvepopuláció nagyságát túlbecsülték, egy medvét többször is megszámolnak az erdészeti hivatalok. Felháborítónak tartja, hogy Románia 140 medvét öl meg, annyit, mint Spanyolország medvepopulációja, míg Franciaország, Svájc és Olaszország medvéket exportál. Jelzi, hogy több kérdést feltett  a miniszter asszony küldötteinek, akik irreleváns és tudományos alapokat nélkülöző válaszokat adtak.

Visszatérve arra az információra, hogy Liviu Dragneanak vadászegyesülete van, erről az eddig kevésbé ismert témáról idén közölt oknyomozó cikket a Rise Projekt.[5] Dragnea befolyásos politikus, nélküle a fű sem nő a PDS-ben, de nem ő az egyetlen politikus, akinek a kedvében járnak a rendelettel. Az RMDSZ politikusainak vadászathoz köthető érdekeltségeiről sem esik túl sok szó, pedig mindenki fel tud sorolni pár ismert RMDSZ politikust, aki tüntetni sem átallt a közérdeknek álcázott vadászérdekek védelmébe Bukarestben.[6] Mennyi csoroghat az említett 1 millió euróból RMDSZ közeli zsebekbe? Kényelmetlen kérdések.

A vadászat sokkal jobb üzlet, mint a kármegelőzés? 
A választ mindannyian tudjuk. Az USR úgy gondolja, hogy a környezetvédelmi miniszter semmit nem tett a valós medve- és farkaskárok megelőzése érdekébe, miközben lennének lehetőségek, ilyen lehetőség például a medvepopuláció monitorozása chipek segítségével, az állatok eltávolítása lakott települések, mezőgazdasági területek és haszonállatok közeléből, etetőterületek biztosítása és a túlzott etetés elkerülése, mert a vadak hozzászoknak az emberek jelenlétéhez, villanypásztorok alkalmazása, az állatok áthelyezése és a Vadállományfelügyeleti Intervenciós Szolgálat létrehozása.

USR cere anularea ordinului privind uciderea ursilor
[1] Megverte Mihai Goțiu szenátort a tévéstúdióban a volt kormányszóvivő
[2]Nem kilövik, hanem átteleptik a medvéket
[3]Feljelentették a minisztert a DNA-nál a medvekilövéseket engedélyező rendelet miatt
[4]Megsemmisítik a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő rendeletet?
[5]DRAGNEA – SECRETUL DIN PĂDURE
[6]Bukarestben tüntettek a medveinvázió miatt egyre dühösebb székelyek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése