2017. október 13., péntek

Énekesmadarak tetemeit csempészték Romániából olasz orvvadászok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ldike#/media/File:Carduelis_chloris_-England-8.jpg
Ha még nem lenne mindenkinek elege az olasz vadászokból és az őket kiszolgáló román vadász és sporthorgász egyesületekből, akkor íme egy újabb botrány. Az olaszoknak újra énekesmadarakra fájt a foguk.

Romániában mindenre lövünk, ami mozog, még akkor is, ha törvénybe ütközik. Ez derül ki a legújabb botrányból, amiben nem meglepő módon olasz vadászok meg román vadász és sporthorgász egyesület szerepelnek. Olaszországba érkező gépre pakolt, énekesmadárral teli csomagokat füleltek le olasz rendőrök a Bergamo repülőtéren. Több olasz állampolgár feladott poggyászát tömték teli madártetemekkel, a madarakat lezárt zacskókba tették, hűtőtáskából származó hűtőakkuk közé.
Az olasz (orv)vadászok által bemutatott iratok szerint, a vadászatot a Neamţ megyei Roman A.V.P.S.-hez (Vadász és  Sporthorgász Egyesület)tartozó Săbăoan-i vadászterületen lőtték. Az iratok szerint csak mezei pacsirtára volt engedélyük, de pacsirtavadászat ürügyén védett énekesmadarakat: barázdabillegetőket, csízeket, tengeliceket, zöldikéket, zsezséket, kenderikéket lőttek.
A Román Madárvédelmi Egyesület az Országos Vadász és Sporthorgász Egyesülethez fordult, a vadászati engedélyre voltak kíváncsiak, majd panaszt tettek  az Országos Környezetvédelmi Őrségnél  és a vadászatot felügyelők felelősségre vonását kérték. Olaszországban a bergamoi hatóságok folytatnak vizsgálatot.
A román törvények szerint egy vadász naponta csak 50 pacsirtát lőhet. Az adatok tükrében  a vadászaton 4 vadász vett részt, így együtt csak 200 madarat lőhettek volna, de az olasz rendőrség 1119 madártetemet kobozott el, ami azt jelenti, hogy a román szervezők szemet hunytak a törvényszegés felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése