2017. október 4., szerda

UNESCO-szakértő kalandjai Verespatakon: a civilek részsikere


"Hogy egy verespataki bányába bemehess, jobb, ha töltőn van a mobilod és nem félsz a faxtól."
Egyre több részlet derül ki az UNESCO szakértője verespataki látogatásáról. Nagyon nehezen vettem rá magam, hogy végignézzem a Recorder blog felvételét, egyszerűen iszonyodom, nem akarom a bunkóság dokumentálását nézni. A bányászok és politikusok perverz liezonjából már a bányászjárás(Mineriada) idején kóstolót kaptunk, és évek óta Verespatakon is mindent megtesznek, hogy ezeket a keserű emlékeket ne felejtsük el.
A történet dióhéjban:  az UNESCO szakértőt küldött Verespatakra, hogy felmérje  a helyszín kulturális potenciálját, ez a második lépés a dosszié benyújtása után, hogy Verespatak felkerülhessen a Világörökség listára. Itt kezdődtek a kalandok, mert a politikusok úgy döntöttek, hogy jobb lesz akadályozni a szakértők munkáját. Több külföldi és hazai szakember kíséri az UNESCO szakértőjét. Tudjuk, hogy a dossziét a Ciolos-kormány(technokrata kormány) mandátumának utolsó napján adták be, Tudose miniszterelnök meg visszavonná, mert szerinte nem lehet majd egy ásónyomot sem ásni, hogy gilisztákat gyűjtsünk, olyan szintű védelmet fog élvezni Verespatak, ha elfogadják a dossziét. Rengeteg butaság elhangzott politikusok szájából a Tudose-kormány ideje alatt, az új miniszterelnök sem az eszéről híres.

A Recorder blog szerint a  dossziét végül a lehetséges tüntetések miatt nem vonták vissza, de nem is ment jól a sora. A gazdasági minisztérium, a kulturális minisztérium, a Minvest Deva és az RMGC között küldözgették, amolyan senki kutyájaként.

"A szakértőt Helmuth Albrecht-nek hívják, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) neves szakértője, aki az UNESCO dossziék számára készít szakértői véleményt. Egy nyugodt, jó humorú ember, akit sikeresen felbosszantott pár hanyagul félrecsapott sapkás őr. És idegesítették a RMGC alkalmazottai is, akik reggeltől estig filmezték.

–Készíthettek filmet velem, jóemberek!- szólt oda távozáskor.

–Mi is készítünk egy jelentést Bukarestnek arról, ami itt történt- mondták az egykori bányászokból lett filmesek. A bányász fejlámpa helyére GoPro kamera került és így megtörtént a szakmai átalakulás.

Helmuth Albrecht azzal az ígérettel távozott, hogy érdekes jelentést készít Romániáról. Egy német szájából ez nem túl biztató. A végső eredményeket jövő nyáron fogjuk megtudni.
Ha nem lett volna pár talpraesett ember a Nemzeti Örökség Intézetnél, aki megküzdöttek az egész rendszerrel a minisztertől a kapusig, akkor hiába vártunk volna a nyarat és Helmuth Albrechtet is csak azért hívnánk fel Freiburgba, hogy az időjárásról érdeklődjünk."


A már említett Nemzeti Örökség Intézet mellett a de-clic petícióportál mozgósítását is meg kell említeni. Nem bízták a sikert a véletlenre. Múlt szerdán felhívást intéztek támogatóikhoz, így több százan írtak Klaus Iohannis elnök úrnak Facebookon és levélben, hogy segítse a szakértők munkáját, és az elnöki adminisztrációt is többször felhívták. Az elnök ugyan nem válaszolt a petícióportálnak, de forrásoktól tudják, hogy szólt a kulturális minisztériumnak, hogy lépjen közbe. Közben az ICOMOS is akcióba kezdett és a közös erőfeszítés megtette hatását, csütörtök délután megváltozott a hangulat Verespatakon. Olyan helyszínt is láthattak, köztük az Orlea Bányászmúzeumot, ami addig úgymond renoválás miatt nem volt látogatható és bejutottak a Cătălina Monulești tárnába. A legfontosabb helyszínre a Kirnik-hegységben található tárnákba sajnos nem jutottak be. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése