2018. szeptember 23., vasárnap

Etikus divat (interjúrészlet Stella McCartney divattervezővel)

Image by Wikimedia CC BY 2.0

Elle: Saját márkád születése óta az etikus divat élvonalában állsz. Gondolod, hogy a divatipar a nyomdokaidba lép?

Kisebb az ellenállás. Eddig formabontó dolognak számított és szinte kikacagtak a meggyőződéseim miatt. De ragaszkodtam elveimhez a divatiparban, ezt nem kompromittálnám. A mostani fiatalok átláthatóságot kérnek életük minden részletében és bizonyos fokú elkötelezettséget. Azt hiszem én ezt kínálom a divatban, talán egyedüliként. A kezdetektől párbeszédet folytatok vevőimmel az etikus divatról, felelősségünkről a rengeteg állat leölésében és a környezetre gyakorolt hatásukról.
Ma már minden divatház kezdi látni ezeket a problémákat, már nem annyira idegen nekik: van lehetőség arra, hogy az anyagokat jobb módszerekkel állítsuk elő és dolgozzuk fel, hogy sokkal tudatosabbak legyünk. Ezt fel kell vállalnunk és ez jó dolog, természetesen.

Elle: Eltartott egy darabig...de miért tartott ilyen soká?

Az egész életem kellett hozzá! Sajnos nincs sok időnk, de remélem, hogy a dolgok jó irányba tartanak. Folytatom ezt a párbeszédet a vásárlóimmal. Úgy cselekszem, hogy éjjel jól aludhassak, és ez az ok, amiért csinálom. Az ipar nagyon lassan mozdul, mert nagyon sok pénzt keresnek a szőrmével és a kiegészítőkkel. Hosszú ideje így keresnek pénzt.

Az ipar vezetői sok pénzt kell csináljanak, ez egyfajta gépezet. Nincsenek kérdéseik. Reméljük, hogy a következő nemzedék majd minden téren többet követel. De már most is érzem a fejlődést, az idősebb vásárlóim odajönnek hozzám és elmondják, hogy „tetszik a dizájn, tetszenek a cipők”. Egy fiatalabb vásárló azt kommenteli, hogy "Köszönöm, mindazt amit a divatiparban képviselsz.” itt most a fenntarthatósággal kapcsolatos elveimre gondolnak, arra, hogy fontos számomra az állatok sorsa,  meg az üzletpolitikámra. Ez reményt ad.

Elle: Továbbra is izgalmas technikai kihívás neked, hogy ne használj bőrt, szőrmét, tollat?
Nagyon szeretek San Franciscó-i építészekkel és technikusokkal dolgozni, szeretek bepillantani a jövő technológiájába, lenyűgözőnek találom. Nagyon tisztelem a divatszakma hatalmas múltját, de valószínűleg csak tíz anyagot használ és kiapasztja a forrásokat. Ez pedig lustaság! Újra kell gondolnunk az eljárásokat, ha műanyagról és vízről van szó. Nincs szükség arra, hogy ennyi vizet fogyasszunk és ennyi állatot leöljünk. Törődnünk kell a bolygónkkal. Tegnap egy új sportcipő lépett kifutóra. Ez egy nagyon innovatív darab, két évig fejlesztettük. Ehhez a cipőhöz nem használtunk ragasztót. Semmilyen állati eredetű ragasztó vagy vegyszer nincs benne. Ez valóban innovatív és nagyon menő (cool)!

Elle: Mit gondolsz, mikor azt hallod, hogy divattervezők tíz évvel a te döntésed után mondanak le a szőrméről/bőrről?
Az állatok leölése kegyetlen és barbár szokás és egyáltalán nem szükségszerű. Olyan üzletpolitikám van, ami egészséges és növekszik.
Senki nem veszi észre, hogy a cipőimhez használt bőr nem nappabőr (ford. megj. helyette eco alter nappa) és a táskáim sem bőrből készültek. Megkérdezheted bármelyik nőt, senki sem veszi észre.
Hosszú és nehéz út volt, de meg lehet csinálni.Lehetsz egyszerre etikus és kreatív, lehetsz lelkes meg minőségi és lehet olyan üzleti modelled, ami azon alapul, hogy nem öljük le az állatokat. Ezen a szinten egyedül vagyok ezzel és megmutatom, hogy így is lehet. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és magamra, hogy végigküzdöttük ezt a harcot. Reménnyel tölt el, hogy mások is erre az útra lépnek. Még sok munka van. A szőrmeipar sötét és erős.

Elle: Gondolod, hogy ezt az egoista megszállottságot felváltja a kollektív felelősségvállalás?

Az emberek úgy érzik, hogy megérdemlik a divatos ruhákat és azt, hogy gyorsan hozzájussanak.  Ezért született a fast fashion. Ez nem egy jó rendszer és jól kellene bánni az emberekkel, akik nekik dolgoznak. Jobb emberré kell válnunk és jobb üzletpolitikát kell keresni. Ebben a vásárlóknak is szerepet kell vállalniuk.

(A teljes interjú az Elle román kiadásának augusztusi számában jelent meg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése