2020. augusztus 15., szombat

Fontosabb erdős cikkek Romániából 2020(augusztus)

foto: ACDB/Facebook 

Augusztus 13-án szomorú képeket tett fel az ACDB természetvédelmi szervezet. Ismeretlen tettesek felgyújtották az Alsó-Szeret-ártérsík(ROSPA0071) védett területet, régebb az ACDB volt a terület gondnoka. A képek a közösségi oldalon láthatók.

Az ACDB anyagával indítunk, mert a helyzet nagyon szomorú. Most vagyunk augusztus hónap felénél, sok fontos erdőkkel és illegális erdőkitermeléssel kapcsolatos anyag jelent meg csak ebben a hónapban is, ideje lenne valamiképp feldolgozni. 

augusztus 3-án jelent meg a hír az Országos Korrupcióellenes Ügyészség oldalán, a bákói részleg elrendeli a Romsilvához tartozó kománfalvi erdészeti hivatal négy alkalmazottjának harminc napos házi őrizetbe helyezését. Itt vannak az urak névvel, beosztással: PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, toți cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comănești (Bacău).
A felsorolt alkalmazottak 2015-2020 között összesen 4.628.070 lej kenőpénzt fogadtak el egy kereskedelmi társaságtól/ cégtől különféle szolgáltatásokért. Annak, aki nem ismeri a romániai valóságot, a romániai minimálbér idén január elsejétől bruttó 2.230 lej.

Ugyancsak harmadikán szavaztak az erdőtörvényről, de még mindig nem tudtam végigrágni az összes anyagot, később lesz ismertető róla. 

Megjelent két olyan tényfeltáró anyag, ami különálló bejegyzést érdemelne.
augusztus 3
A Recorder közzéteszi legújabb tényfeltáró anyagát  Fatolvajok nyomában 2 címmel, ezúttal a Maros megyei görgényszentimrei erdészeti hivatal által bonyolított illegális fakitermelésekről. Nem rózsás a helyzet a Görgényi-havasokban. Egyelőre nincs magyar anyag. A felvétel románul hozzáférhető a mellékelt linken: https://youtu.be/7D0GFp75wKo

augusztus 4-6
Több zöld szervezet melegen ajánlja Monica Lazurean Gorgan Lemn/Wood című dokumentumfilmjét. Idén volt látható a TIFF-en. Az előzetes ezen a linken látható: https://youtu.be/9rVmu7ruBgs
 
The heart of an ecological crisis
CAPITALISM: The undercover work of Washington DC-based Environmental Investigation Agency shines a light into the murky and murderous world of illegal logging around the globe.
It is hard not to feel anger and bile rising as you watch Wood. Shot like a thriller, with hidden cameras recording the casual greed of Chinese, Romanian, and Austrian logging company managers carelessly talking about the rape and pillage of the natural world, all that is wrong with a world run in the ugly interests of rapacious billionaires is made clear.
Monica Lazurean Gorgan

augusztus 11
Elveszik a Kendeffyektől a Retyezátban visszakapott területeiket
Véget ért hétfőn egy tizenegy évvel ezelőtt indított gigaper a hátszegi bíróságon: az alapfokú ítélet lényege az, hogy az egyik tekintélyes erdélyi nemesi család, a Kendeffyek leszármazottai tizennégy évvel ezelőtt illegálisan kapták vissza hajdani földtulajdonukat a Déli-Kárpátokban, a Retyezát-hegység térségében. Vagyis: a hatalmas területek nagy részét ismét elveszik tőlük.
(szerk, megj. A visszaszolgáltatások ügye annyira szövevényes, hogy szinte senki nem látja át. Nehéz eldönteni, hogy kinek drukkoljunk. Jó lenne, ha a természetvédelem iránti elköteleződés mozgatna mindenkit, de túl sok pénz van az erdőkben és túl sok szomorú történetet láttunk. A magyar nemesi családok sem mentesek a mohóságtól.)

Tíz hosszú hónap után elkapták azt a fatolvajt, aki brutálisan végzett egy máramarosi erdésszel
Tíz kerek hónap kellett, míg az ügyészek végre beazonosították, és őrizetbe vették azt a fatolvajt, aki tavaly októberben lelőtt egy erdészt Máramaros megyében, Rogoz és Oláhlápos között.
Amint arról mi is beszámoltunk, az épp szolgálatban lévő Liviu Pop holttestét az erdőben találták meg, miután arról értesült fatolvajok garázdálkodnak a környéken. Azonnal a helyszínre sietett, de az egyik tolvaj kíméletlenül, közvetlen közelről agyonlőtte a lopást megzavaró erdészt, akinek a testén állítólag a tűzifával megpakolt lovasszekérrel is áthajtottak.
https://foter.ro/cikk/tiz-hosszu-honap-utan-elkaptak-azt-a-fatolvajt-aki-brutalisan-vegzett-egy-maramarosi-erdesszel

augusztus 13
Hat hónap alatt több mint 1050 bűnvádi eljárás indult illegális fakitermelés miatt
Az év első hat hónapjában 1100 bűnvádi eljárást indítottak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium fennhatósága alá tartozó ellenőrző testületek, ezek közül 1052-t (95%) illegális fakivágás miatt. A szakminisztérium csütörtöki közleménye értelmében 2020. januárja és júniusa között 106.000 ellenőrzést végeztek az erdőgazdálkodás területén.

augusztus 15
Környezetvédelmi szervezetek tiltakoznak a Iordache-törvény megszavazása miatt. Erről a törvényről van szó: A képviselőház, döntő házként, múlt héten elfogadta azt a sokat vitatott törvénymódosítást, amely zöld utat ad a vízerőművek építésének. Bár a jogszabály elsősorban a Zsil-völgyében megkezdett, majd hosszú ideig illegálisan folytatott munkálatok befejezését (illetve törvényesítését) célozza, lehetővé teszi, hogy környezetvédelmi engedély nélkül lehessen bárhol vízerőművet építeni. Lényegében arról rendelkezik, hogy "jelentős közérdekű beruházásokká” nyilvánítja úgy általában a hidrotechnikai létesítményeket. írja a Transindex, bővebben a témáról .
A törvény megszavazása előtt a civilek levélírásra buzdítottak, Johannis elnöknek címzett levélkampányban kérték, hogy ne hirdesse ki a törvényt. Szomorú, hogy ezt a törvényt az RMDSZ is megszavazta. 

augusztus 22
Újra fatolvajok nyomában vannak a Recorder riporterei
Az Erdőőrség ellenőrzésén, azok az erdészek is részt vehettek, akiket ellenőrizni kellene és történt más bizarr dolog is, az Erdőőrség leltára szerint, az ellenőrzött parcella fáinak vastagsága lényegesen kisebb, mint a 2016-os faleltár adatai. Ilie Covrig, a Maros megyei Erdészeti Hivatal igazgatója szerint, a fákat módszeresen alulbecsülték. Most már nemcsak a megvert erdőmérnök, de a Maros megyei Erdészeti Hivatal igazgatója is szúrta sokak szemét, így a minisztériumból rendelték el a leváltását. A minisztérium természetesen tagadja mindezt.

(a cikk folyamatosan frissül)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése