2015. augusztus 5., szerda

Kulcsszavak a romániai erdővédő aktivisták munkásságának megismeréséhez 3

Megbüntették az erdőradar használatáért
Ciprian Coc az Agent Greent értesítette, miután megbüntették. A civil szervezet mediatizálta az ügyet. Az 112-re június 4-én telefonáló férfi udvarias volt, bemutatkozott, bediktálta a tehergépkocsi rendszámát, a rendőrséghez átirányított hívásra azonban egy olyan személy válaszolt, aki felelősségre vonta, ki ő, hogy tudni akarja, legális vagy sem a szállítmány.
http://think.transindex.ro/?p=40313

Az erdőradar kijátszható
"Păun azt állítja, sok helyen lehet vásárolni fűrészárut úgy, hogy erről nem állítanak ki számlát, ilyenkor pedig gyaníthatóan illegális erdőkitermelésből származik az áru. Az erdőradart szerintük úgy cselezik ki, hogy a kereskedők az egyéni kódot többször is felhasználják egy nap. A kód még akkor is használható, ha a rendőrség megállítja és megvizsgálja a rakományt, a rendőrség ugyanis nem tölti ki azt a rovatot, amely jelzi, ha már történt ellenőrzés."
http://think.transindex.ro/?p=39249



WWF-kampány: Segíts megállítani az illegális erdőirtást
"Radu Vlad, a WWF szakértője elmagyarázza az erdőradar működését: minden rakományt a kitermelő vagy a fát vásárló cég be kell írjon a SUMAL nevű rendszerbe (“Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase”), amely már régebb óta működik, és egy okostelefonos alkalmazással hozzáférhető. A rendszer ellenőrzi a kitermelési engedélyen szereplő adatokat, és ha rendben vannak, minden legális, akkor egy egyedi kódot generál, amelyet a szállítólevélre kell felírni. Ha az engedélyen nem megfelelőek az adatok, az alkalmazás nem generálja le ezt a kódot, a központi szerver pedig küld egy figyelmeztető üzenetet a felhasználónak, és egyet az ellenőrző hatóságoknak."
http://think.transindex.ro/?p=36642

Illegális tarvágás  erdészeti jóváhagyással  a Túr Menti Védett Területen (angol felirattal)



Android-appal az erdőirtások ellen
"Az applikáció segítségével feljegyezhetőek az erdőirtás GPS-koordinátái és egy fotó is készül. Ugyancsak feljegyezhető a fakitermelő telepek, csemetések és ültetvények helyszíne is. A kapott jelentéseket az alkalmazás működtetői ellenőrzik, és közzéteszik a harta.plantamfaptebune.ro oldalon, majd egy erdész segítségével kiválogatják azokat, amelyek a legnagyobb eséllyel bizonyulhatnak illegális kitermelésnek. Erről a hatóságoknak feljelentést küldenek."
http://think.transindex.ro/?p=40165

Illegális erdőkitermelés
"Romániában évről évre csökken a Kárpátok erdőségeinek kiterjedése; a fakitermelés egy része illegálisan történik. Évente 4,5 millió köbméter fát lopnak el kormányadatok szerint az országban. Ez, ha egymásba raknánk, másfélszer akkora rakást eredményezne, mint amekkora a Keopsz-piramis.
Olyan érintetlen erdőségeket is veszélyeztet a felelőtlen tarolás, ahol századok óta háborítatlanul élhettek az olyan emblematikus nagyragadozók, mint a medvék, farkasok és hiúzok. Közép-Európában a Kárpát-kanyarban maradt meg a legnagyobb egybefüggő erdős terület, amely 6,6 millió hektárt tesz ki, és amelyből óránként a Greenpeace becslése szerint három focipályányi tűnik el."
http://think.transindex.ro/?p=39408
http://think.transindex.ro/?p=39577

Coaliția pentru mediu (Koalíció a Környezetért)
Talán 2009 óta létezik.74 környezet- és természetvédelmi szervezetet tömörítő szervezet, de a tagok között csak 31 szervezetet listáznak. Különféle munkacsoportjaik vannak, mint erdő, palagáz, hulladék, advocacy.
A szervezetek listája: Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF Romania, Asociatia BioSilva, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Durabila “Alutus”, Asociatia Ecoteca, Clubul de Cicloturism “Napoca”, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania, Asociatia ECOS Dolj, Fundatia Actiunea Ecologica, Asociatia Ecologica TURISMVERDE, Asociatia Strawberrynet
Asociatia Sighisoara Durabila, Viitor Plus, Asociatia Romana de Permacultura, Fundatia Activity Resita, Asociatia Mai Bine Iasi, Asociatia GreenItiative, Asociatia AGENT GREEN, Asociatia Kogayon, Asociatia Natura Transilvaniei, Asociatia 2 Celsius, Asociatia Bankwatch Romania, Fundatia Eco-Civica, MaiMultVerde, Reper 21, Ateliere fara Frontiere, EcoBucovina
Centrul National pentru Productie si Consum Durabile

  

A romániai illegális erdőkitermelésekről 
http://www.romania-insider.com/amcham-new-forestry-code-can-destroy-romanias-forests/131981/http://www.nineoclock.ro/wwf-romania-blocking-of-forest-code-threatens-forests-and-local-communities-in-romania/
http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/europe/140522/balkans-Romania-Albania-Macedonaia-illegal-logging-destroying-ancient-forests
https://opendemocracy.net/can-europe-make-it/raluca-besliu/reclaiming-forest-romanian-story



A szerkesztő megjegyzése
A kulcsszavas cikkek hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Pár napja próbálok összefoglalót írni 2015 fontosabb erdővédő akcióiról, de képtelen vagyok épkézláb cikkel előállni. Az év bővelkedett erdővédő akciókban, így nem egyszerű átlátni mi minden történt. Összegyűlt egy halom anyag, gondoltam megosztom. Sok érdeklődő nem olvas románul, ezért magyar és angol szövegeket kerestem. Több olyan téma van, amiről érdemes lenne bővebben írni, talán egyszer erre is sor kerül.
A kulcsszavas gyűjtemények még szerkesztés alatt állnak, így mindenki kritikával kezelje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése