2017. november 24., péntek

Az osztrák és a pellet-biznisz


Boszniából és Romániából származó pellet és tűzifa áradat címmel közölt  riportot a reppublica.it olasz portál. A riport fordítása alább olvasható. 




Umbria
Walter Mattioli
Biztonsági és Bűnügyi Kutató Központ
Senior expert - fák projekt
- Olaszországban, ha megveszek egy erdőt, rendelkezem az engedélyekkel, biztonsági rendszerekkel, munkásokkal, kamionokkal, akkor a szupermarketben 10 euróba fog kerülni a tűzifa. Ha illegálisan szerzem be Boszniából vagy Romániából, akkor maximum 7 euró lesz az ára egy csomagnak.
- Olcsóbb, mert illegálisan, engedélyek, biztonsági előírások és intézkedések nélkül történik a kitermelés.

Feliratok:
-2005 óta az olaszországi erdővel fedett területek nagysága nőtt, de ennek oka, hogy a kitermelés máshova helyeződött. Olaszország világrekord mennyiségben importál tűzifát, ez mindenekelőtt Kelet-Európából érkezik.
- az Environmental Investigation Agency (EIA) civil szervezet
(ld. lent, David Gehl) többször jelentette a romániai pelletgyártáshoz köthető erdőpusztítás problémáját
- az EIA jelentései főleg egy osztrák céget vádolnak (Schweighofer)
- a cég válasza a megismételt feljelentésekre:
Gerald Schweighofer: nem igazak a vádak, ezért szólalok meg nyilvánosan. Azt állítja kizárólag igazolt származású faanyagot használnak.
- De az EIA GPS-rendszerek segítségével igazolta az illegális faanyag-használatot.

Diego Florian

Forest Stewardship Council(FSC) Italia igazgatója
- Az olasz erdőipar arra specializálódott, hogy faipari termékeket importáljon, feldolgozzon és újraértékesítsen. A legnagyobb hozzáadott értékkel bíró termékek importjában (ilyen a tűzifa is) világelsők vagyunk, noha ezt beszerezhetnénk az Alpokból vagy az Appenninekből.

Sergio Baffoni
Environmental Paper Network
-Olaszorszában nagyon fogy a pellet 
-Európában Olaszország Nagy-Britannia után a második legnagyobb faanyag fogyasztó.
-Ez a faanyag nagyrészben kelet-Európából származik

Alberto Ottoni

pellet forgalmazó - Fuocosicuro.com
-Amikor nőtt a pellet ára, a piacot még az osztrák áruk határozták meg.
-Ausztriában a pelletet más munkák során keletkező fűrészporból állítják elő. Keleten másképp dolgoznak. Lengyelorszában például a pellet 90%-át feldarabolt növényekből nyerik.
- Az igazi osztrák cégek (ezeket egy kezemen meg tudom számolni), megkérik a termékeik árát, és azt meg is veszik, mivel a legmegbízhatóbbnak az osztrák pelletet tartják. A kereskedők politikája: menjünk más európai országokba egy jobb árért, és csomagoljuk be Ausztriába.

David Gehl
Environmental Investigation Agency (EIA)
Romániai munkánk során számunkra is meglepetés volt, mert addig nem igazán foglalkoztunk biomasszával, pellettel és hasonlókkal, de azt láttuk, hogy a piaci kereslet olyan érzékeny helyeken is erdőkitermeléshez vezet, mint a romániai Kárpátok.
Romániában található Európa őserdeinek kétharmada és nagy probléma az illegális fakitermelés,  a kormány adatai szerint az utóbbi időben kitermel famennyiség 50%-át illegálisan termelték ki. 
Az illegális fakitermelést támogató pénz külföldről érkezik, arra voltunk kíváncsiak a nyomozásunk során, hogy hová tart a fa, bejártuk az országot,  sok esetet  vizsgáltunk és  a legtöbb esetben az osztrák Schweighofer céghez megy. A Schweighofer cég  400 éves osztrák  fafeldolgozó  cég, 2002-ben felszámolta ausztriai üzleteit és a pénzt Romániába fektette be. Egy évtized alatt a legnagyobb romániai fafeldolgozó lett,  és  európai szinten  is az egyik legnagyobbnak számít.
Olaszország  nem kis vásárlója Schweighofernek, 2014-es adataink szerint  5 millió eurót költöttek beszerzésre.  

Az olasz fordítást köszönöm Olteanu Mihálynak.

további olvasnivaló: 

Pellet az ősrengetegből? Nehézkes a nyomozás

Major Austrian timber firm accused of illegal logging in Romania

Agent Green(2015)
At least 50% of all timber cut in Romania was illegally sourced.
Schweighofer has been the single biggest driver of illegal logging in the country over the past decade.
SPAR Austria sold in past year fire wood (pellets and briquettes) made in Romania by Schweighofer in a total value of at least 3.3 million euros.
SHARE this information with other people so that Austria can hear what is burning in their chimneys this winter.
Schweighofer has misled its customers about its sourcing practices in Romania for more than a decade, despite purchasing around 40% of the country’s softwood production and acknowledging Romania’s forest sector as very high-risk.
The company is the largest buyer of softwood timber in Romania, and as this report demonstrates, it lacks effective measures to avoid sourcing illegal wood. An undercover investigation showed the Austrian Schweighofer official who was most influential in setting up the company’s Romanian operations openly accepted illegal wood and further, offered bonuses for suppliers of illicit timber.
The company states that its forests are Forest Stewardship Council (FSC) certified, that all of its supplies come from Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) controlled sources, and that it refuses timber cut in national parks.19 In reality, less than 2% of its supplies come from its own FSC-certified forests and the remainder is sourced from over 1,000 separate logging companies, many of which have been prosecuted or are currently under investigation for illegal logging.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése